Daar gaan we weer. De kou zit nog in de lucht, maar we kunnen met zijn allen niet wachten om weer naar buiten te mogen, toch? Paasweekend is openingsweekend van het festivalseizoen, met drie dagen DGTL op de NDSM werf. Natuurlijk zijn daar grote namen als Chris Stussy en Dixon, er zijn artiesten die een monumentale stap zetten, en er is van alles te ontdekken.

Sofia Kourtesis

Vrijdagavond, 23:00 - 00:00 (DGTL by Night)

Het klinkt allemaal zo mooi. Peruaan in Berlijn, wereldreiziger, het leven achterna, kiezen voor de muziek. Totdat je daar zit, aan de andere kant van de wereld, en je vader sterft aan leukemie. In de lockdown. Sofia Kourtesis, geboren in Lima, kwam in februari van 2021 - de wereld zat potdicht - met de ontroerende elektronische ode aan haar vader, 'La Perla'. Dat haar volwaardige debuut ruim twee jaar later droop van heimwee en melancholie is geen verrassing. Ze treedt ook op als dj, maar vrijdagavond doet ze een live-show.

Nene H

Zaterdag, 15:15 – 16:45, Generator

Ooit zat de Berlijnse Nene H vooral in het superserieuze hoekje van het Berlijnse Atonal festival, en nu? Nu staat ze juist bekend om superspeelse en groovy technosets, waarin de ene na de andere curveball wordt gegooid. Een Lady Gaga-edit? Hatsa. Baile funk-rammertje erdoorheen? Let’s go. Dan nog een portie hardhousen, ja hoor. En dat terwijl ze een klassiek geschoolde pianovirtuoos is!    

salute

Zaterdag, 17:00 – 19:00, Frequency

Zet een à twee stappen naar links vanuit Fred again.., en je komt al snel uit bij de Oostenrijkse dance-producer salute. Ja, zijn energieke houseplaten zijn wat sneller, wat avontuurlijker en iets meer op de dansvloer gericht, maar het zijn stuk voor stuk kleurrijke kauwgomballen die je op repeat wilt tot alle smaak eraf is gesabbeld. F.U.N. dus, en zijn sets stralen dat ook uit.

Tsepo

Zaterdag, 17:30 - 18:30, Boiler Room

Net als vorig jaar strijkt het populaire streamplatform Boiler Room neer op de NDSM, vorig jaar met het beste uitzicht van het hele festival. Er staan een paar gevestigde namen (Boys Noize?!) en coole nieuwe Nederlandse talenten (Twiena, Bella). Wij kijken o.a. uit naar Tsepo, vorig jaar één van de Nederlandse toppers van ADE en een superveelzijdige dj. Intercept-baas Coloray staat erna.

KI/KI

Zaterdag, 21:00 – 23:00, Modular

Een headlineslot?! Jawel, wederom een monumentale stap voor KI/KI, zoals eigenlijk alleen Job Jobse haar voorging als Nederlander op het afsluitende slot in de Modular-tent. Haar trancey techno is natuurlijk gemaakt voor zo’n spot: meeslepend en vol grootse momenten die nog grootser voelen in zo’n giga-zaal met een krankzinnig lichtplan.

TLM Airlines

Zondagavond, 03.00 - 05.00 (DGTL by Night)

Alle drie waren ze lekker bezig, Tjade, Moody Mehran en Lucky Done Gone, maar wat als we de  krachten nou eens bundelen en met een soort house-caravaan langs de poppodia te trekken? Dat werkt dus als een malle, misschien wel juist omdat dj’s dat eigenlijk nooit doen. Het vriendschappelijke verbond vindt ook zijn weg naar festivals als DGTL. Fasten your seatbelts!

Ahadadream

Zondag, 17:45 - 19:30, Filter Stage

DJ zijn kan tegenwoordig iedereen, maar zelf dansvloerbommetjes produceren niet. De springerige house tunes en pop-edits van Engelse dj Ahadadream belandden al in de tas van zo’n beetje iedereen, van Dixon tot Four Tet tot Jamie xx. Onlangs belandde-ie in de timeline met een insane wilde Boiler Room waar helemaal aan het einde dubstepgrootheid Skrillex nog even binnen komt wandelen.

Yazzus

Zondag, 19:30 - 21:15, Filter Stage

Met de Ghanese Londenaar Yazzus (niet te verwarren met JASSS) kan het alle kanten op, van rave naar ghetto tech naar hardtechno, met veel energie. Maar zelfs als je aan die diversiteit gewend bent kun je weer ineens verrast worden door een lieflijke melodie of een open break. Verwacht een creatieve dollemansrit van een dame met charisma, vorige zomer al een van de smaakmakers in Dekmantel’s UFO II tent. Nu op een mooi slot, bij het vallen van de avond.

Narciss

Zondag, 21:15 - 23:00, Filter Stage

DGTL vertrouwt dit jaar in de late uurtjes op een aantal sure shots die het al jaren waarmaken, maar de Duitse dj Narciss is een opvallende nieuwe afsluiter. Een debutant op DGTL, maar vorig jaar was Nicolas Schmidt ineens overal met een aanstekelijke mix van 90s rave, Eurodance en een likje trance. Precies wat het zo goed doet op dit moment en de ideale cocktail om de laatste energie eruit te rammelen. 

Marlon Hoffstadt

Zondag, 21:00 – 23:00, Modular

DGTL zet dit jaar vol in op frisse headliners. Zo ook vadertje trance Marlon Hoffstadt, de man met porno-snor die sinds de afgelopen jaren ontplofte met ongegeneerd cheesy nu-trance en eurodance, en daarmee de puristen op de kast jaagt. Sorry snobs, bij zijn Club Heart Broken-feest bij ADE hebben we zo hard staan feesten, dat ook wij zijn bekeerd.

Avalon Emerson

Zondag, 21:00 – 23:00, Frequency

Op de redactie zijn we fan van iedere scheet die Avalon Emerson laat. De Amerikaanse is een whizzkid achter de tafels die van avontuurlijke house gerust naar een bloghouse-kneiter switcht, en in de Frequency mag ze de boel afsluiten.

Nick Léon en Bitter Babe

Zondag, 17:00 – 19:00, Frequency

In het hoekje van avontuurlijke dansvloermuziek zijn weinig labels nu zo toonaangevend als TraTraTrax, het Colombiaanse label dat Zuid-Amerikaanse grooves (zoals reggaeton) de wereld van house- en techno induwt. Nick Léon en Bitter Babe zijn twee vaandeldragers van dat label en oh ja, hij werkte ook nog mee aan die laatste Rosalía-plaat!  

THC

Zaterdag, 19:00 – 21:00, Filter

In de festivalweides botsten we al vaker op tegen S-candalo, het broeder-zuster-dj-duo van THC en DHC (ja echt!) die stages op hun kop zetten met cheeky house vol adrenaline-climaxen. Nu komt ze die stomende euforie in haar eentje brengen.