'Als Ik God Was' van Froukje is uitgeroepen tot 3voor12 Song van het Jaar 2023. Duizenden Nederlandse muziekliefhebbers brachten hun stem uit voor de 39ste editie van de Song van het Jaar. Het is het derde jaar op rij dat Froukje de prijs wint (en nooit eerder wist een artiest dat te bewerkstelligen in de geschiedenis van de Song van het Jaar). Vanavond vindt het Song van het Jaar Festival plaats. Op maandag 18 december worden de muzikale hoogtepunten van het festival uitgezonden in een speciale uitzending op NPO 2 Extra.

Op vrijdag 1 december vieren we de bekendmaking van de Song van het Jaar met een gelijknamig festival, in de Maassilo in Rotterdam. Voor deze 39ste editie zijn bevestigd: Sophie Straat, Elephant, Robin Kester, Pitou, Kids With Buns, Naaz, Goldkimono, Pip Blom en Chibi Ichigo. Vet hè? Er zijn nog kaartjes te koop, die kun je hier krijgen.

Luister de hele Top 100:

1. Froukje - Als Ik God Was

In 2021 won ze 'm al, in 2022 deed ze 't weer en ook in 2023 sleept Froukje moeiteloos de winst van de Song van het Jaar binnen. Historisch: nog nooit eerder won een artiest drie keer de Song van het Jaar. En dat terwijl haar debuutalbum nog steeds niet uit is! Dit voorjaar reisde de zangeres (met haar studentenkamer!) heel het land door met een uitverkochte clubtour, deze zomer speelde ze op de grootste podia van Rock Werchter, Pukkelpop en Down The Rabbit Hole én viel ze ook nog eens last-minute in op Lowlands. Daar speelde Froukje vorig jaar nog de Bravo plat, nu liet ze zien dat zij en haar band de Alpha inmiddels prima aankunnen. Een van de favorieten uit die sets die van voor tot achter meegezongen werd door haar loyale fans? Dat was 'Als Ik God Was', een puntige poptune waarin Froukje fantaseert over hoe het zou zijn als zíj god was en het allemaal voor het zeggen had. De track staat ook op dat aanstaande debuutalbum, die in januari het licht zal zien. 

2. Froukje - Naar Het Licht

Daar is ze weer: de drievoudig Song van het Jaar-winnares, Froukje! Nu niet met een liedje waarin ze fantaseert over God zijn, maar met een track die hevig is geïnspireerd op de fase waarin ze bijna alleen maar naar 'verdrietig dansbare muziek met dikke house-beats en vieze synths' luisterde. Die invloed horen we op 'Naar Het Licht'. Een catchy synthpoptrack die het moeilijk maakt om stil te zitten, maar wel eentje met een openhartige, zwaarmoedige tekst waarin de singer-songwriter haar angsten onder een vergrootglas legt. 

 

3. Billie Eilish - What Was I Made For?

Ze is niet echt maar een ideaal. Een poppetje waar je voor betaalt. Oh god, waar is ze toch voor gemaakt?! Billie Eilish nam het emotionele hoogtepunt van de Barbie-soundtrack voor haar rekening, het moment waarin Barbie in een existentiële crisis wordt gestort en haar hele bestaansreden overpeinst. Dat is natuurlijk een beetje ironisch, maar het Barbie-liedje is óók gewoon een existentiële sadcore-ballad die als een puzzelstukje in Billie’s oeuvre past. 

4. boygenius - Not Strong Enough

Is er een universum waarin boygenius NIET behoort tot de A-klasse popsupersterren? Jazeker, maar dat is niet de onze, zo bleek uit jullie stemgedrag. Jullie stemden de meest succesvolle single van de singer-songwriter-supergroep van Phoebe Bridgers, Lucy Dacus en Julien Baker regelrecht naar nummer 4 van de Song van het Jaar.

5. Nothing But Thieves – Overcome

Nothing But Thieves zijn net de Editors: in hun thuisland een beetje over het hoofd gezien, maar in Nederland – en België – vinden ze gretig aftrek. Geen wonder dus, dat de rockband niet met één, maar twee nummers in de Song van het Jaar staat. ‘Overcome’ is de tweede single van hun vierde album Welcome To The DCC en een galmende meezinger zoals de NBT-fan die het liefste hoort.

6. Spinvis – Paradijs

17 jaar geleden is het, dat Spinvis voor het laatst in de Top 10 van de Song van het Jaar eindigde. 17! Dat flikt-ie met ‘Paradijs’, een uptempo-liedje vol Spinvissige woordvondsten met een videoclip waarin Het Paradijs wordt verbeeld als een vettige drive-thru. Het is de tweede single van zijn zevende album Be-Bop-A-Lula.

7. Wende – Het Is Genoeg

Wende kreeg de hele Heineken op Lowlands aan het grienen. Dat deed ze met ‘Het is Genoeg’, een bevlogen zelfliefde-anthem vol poëtische beelden die aankomen als mokerslagen. De theaterkoningin werkte voor het liedje samen met Froukje, die meedogenloos in de teksten sneed én een deel van de productie voor haar rekening nam. 

8. Sophie Straat - Mooier Als Je Lacht

‘Hé, meisje, wel blijven lachen hoor!’ Tja, geef een vrouw een cent voor iedere keer dat ze deze opmerking heeft gehoord, en ze koopt er een leuk busje pepperspray van. Laat het maar aan Sophie Straat over om zo’n opmerking om te zetten in een snedig popliedje over seksuele intimidatie. De man in ‘Mooier Als Je Lacht’ is er zo-een die in een lege treincoupé naast je gaat zitten, onder het motto: ‘Joh, ik mag toch wel even met je praten? Ach, wat zeik je nou, is DIT al grensoverschrijdend gedrag? Je mag ook niks meer tegenwoordig!’

9. Son Mieux - Tonight

Veel nieuwe muziek kregen we niet van Son Mieux dit jaar. Behalve dan ‘Tell Me More’ en ‘Tonight’, een plechtige ballade met strijkers en gospelkoor, waarin Camiel Meiresonne je bemoedigend over de rug aait: ik sta aan jouw zijde, vrind. Dus natúúrlijk was dit het gevoelige slotnummer voor het encore, bij twee(!) shows die de band vorige week speelde in de AFAS Live. Kijk naar links, kijk naar rechts… en sla nu je armen om de mensen om je heen!

10. Joost - Droom Groot

Wat een wervelwind van een jaar heeft Joost achter de rug. Een korte recap: de Friese superheld speelde in twee dagen tijd én de Alpha van Lowlands plat én de mainstage van Pukkelpop. Hij scoorde een JOEKEL van een hit in Duitsland. En hij stond begin deze maand niet een- maar tweemaal in AFAS Live. Dus ja, deze eurodance-stroomstoot met ringtone-feel voelt inderdaad als zijn ultieme lijfspreuk. Joost Klein, droom groot!

11. WIES - Leugenaar II

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar WIES is alweer met een leugenaar in zee gegaan. ‘Het is goed zo, vergeet me maar’, zingt Jeanne van Rouwendaal bitter in single van het tweede album met die positieve titel: Alles Anders. WIES groeide de laatste drie jaar uit tot een vaste waarde in het muzieklandschap op het snijvlak van pop en alternative.

12. Nothing But Thieves - Welcome To The DCC

De Engelse rockband Nothing But Thieves heeft drie type liedjes: stevige rockers en gedragen ballades… en ‘Welcome To The DCC’. Jazeker, een synthrocker die zowaar een beetje doet denken aan The Weeknd, over een apocalyptische stad. Wat ons betreft de leukste single tot nu toe van Nothing But Thieves. Maar hey, misschien staat er nog wel een ander liedje van ze in de lijst…

13. Sufjan Stevens - Will Anybody Ever Love Me?

Singer-songwriter Sufjan Stevens kreeg nogal wat mokerslagen te verwerken het afgelopen jaar. Vlak voor zijn albumrelease kondigde hij aan een ernstige spierziekte te hebben die hun letterlijk lam legde. Na de release van Javelin onthulde hij dit jaar de levenspartner verloren te hebben die hij voor iedereen verborgen had gehouden. Verdomme, alsof Sufjan’s muziek zonder dat alles al niet intens genoeg was!

14. The National - Tropical Morning News

De kersvers aangekondigde Down The Rabbit Hole-headliner The National kende een vruchtbaar jaar. Maar liefst twee albums verschenen er in 2023, met daarop ook nog eens features van goede vriendinnen Phoebe Bridgers en Taylor Swift. De upbeat single 'Tropical Morning News' komt van het voorjaarsalbum The First Two Pages Of Frankenstein.

15. Blur - The Narcissist

Voor het eerst in maar liefst twintig jaar tijd speelden Britpop-legendes Blur dit jaar weer eens in Nederland. Ok, in de tussenliggende tijd was de band er een paar jaar niet, maar er waren ook genoeg reünieshows die helaas aan ons voorbij gingen. Er was dit jaar ook een nieuw album, waarop dit ‘The Narcissist’ de beste song is.

16. Troye Sivan - Rush

De Australische zanger en acteur Troye Sivan was een van de lichtpuntjes in The Weeknd’s HBO-debacle The Idol. Hij speelt er een in de knop gebroken talent dat toch tot bloei komt. Die dubbele carrière zorgt ervoor dat we Sivan niet vaak op het podium zien, maar gelukkig was er wel een fonkelende nieuwe popplaat Something To Give Each Other, waarin de queer-rush tot een hoogtepunt stijgt!

17. Lana Del Rey - Say Yes To Heaven

De grootste verrassing van het jaar komt op naam van Lana Del Rey. Voor grote shows moet je tegenwoordig soms wel een jaar van tevoren je agenda pakken, maar Lana kondigde doodleuk aan volgende week dinsdag in de Ziggo Dome te spelen. Daar speelde ze opvallend genoeg niet deze prachtige ballade, die ook al niet op Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd stond dat in maart verscheen. 'Say Yes To Heaven' is een liedje dat in 2014 het album Ultraviolence net niet haalde, maar nu gelukkig toch gered is. 

18. Olivia Rodrigo - Vampire

Is de bloedzuigende superster die Olivia Rodrigo omschrijft in ‘Vampire’ nou Taylor Swift of niet? Dat willen alle dedicated Swift-watchers natuurlijk graag weten. Olivia zegt zelf van niet, en er zijn natuurlijk genoeg vampieren in de muziekindustrie. ‘Vampire’ is de meest succesvolle single van Rodrigo’s tweede plaat, waarin ze de tienerjaren van zich afschudt en het grote-mensen-leven instapt.

19. De Jeugd Van Tegenwoordig - Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage / Werkstage)

Ja ja, grappig, tweede jeugd, die koppen we mooi even in. Maar het is wel zo, De Jeugd van Tegenwoordig heeft een soort nieuw elan gevonden en stal de show op Lowlands én in AFAS Live. Hun nieuwe album is niet hun beste, maar het knalde wel naar nummer 1 in de hitlijsten en bevat deze nieuwe DJVT-favoriet, die op Lowlands al van voor tot achter meegebruld werd in de Alpha. 

20. Jungle - Back On 74

De Engelse soulband Jungle kijkt nu en dan met een zekere jaloezie naar de vakgenoten en vrienden van Sault. Ze houden net zo min van spotlights als Inflo en zijn muzikanten, en die kiezen ervoor het licht en de media helemaal te mijden. Wat moet dat heerlijk zijn. Maar waar is Sault in deze lijst? Nou? Jungle groeide ondanks hun schuwheid en met dank aan spectaculaire dansers in hun videoclip uit tot een opwindende vaste waarde, die volgend jaar weer te zien zal zijn op Down The Rabbit Hole.

21. Goldband - Rommel

Stiekem vonden ze het heel spannend, de jongens van Goldband, om ‘Rommel’ uit te brengen. Hoewel het Haagse trio nooit iets onder stoelen of banken gestoken heeft in hun muziek, is deze track over hardnekkige verslavingen aan alles dat God verboden heeft persoonlijker dan andere songs in het Goldband-repertoire. Ondanks het complexe onderwerp dat ze hier aansnijden, werd het nummer deze zomer van voor naar achter keihard meegezongen op de volle velden van o.a. Pinkpop en Best Kept Secret.

22. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Taylor Swift neemt haar eerste zes albums opnieuw op wegens een complex copyrightverhaal. Deze herfst bracht ze de re-release van 1989 uit, waarvoor de Amerikaanse superster ook een paar nummers viste uit een geheim mapje op haar harde schijf. Vijf tracks die toentertijd nét niet goed genoeg waren voor de plaat, maar nu wel het licht mogen zien. Een van die songs is ‘Is It Over Now?’, een synthpop-break-up-track die nog wel eens over haar ex Harry Styles zou kunnen gaan. De hints in de tekst bieden in ieder geval genoeg ruimte voor speculatie.

23. Dua Lipa - Dance The Night

Dé film die 2023 definieerde, was Barbie. De film over de iconische pop, geregisseerd door Greta Gerwig met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrollen, was een mierzoete, felroze ode aan vriendschap en vrouwelijkheid, én had een mega sicke soundtrack waar Mark Ronson verantwoordelijk voor was. Die trommelde een sterrenelftal op met o.a. Dua Lipa. De Brits-Albanese superster leverde met 'Dance The Night' een discopopbanger waar het glitter letterlijk vanaf dwarrelt. 

24. Caroline Polachek - Sunset

Een plaat die we al met potlood kunnen opschrijven voor de eindejaarslijstjes, is Caroline Polachek’s Desire, I Want To Turn Into You. Die staat vol met maximalistische poptunes waarin de Amerikaanse soepeltjes manoeuvreert tussen flamenco, elektronica en zelfs Keltische folk met doedelzakken (ja, echt!). Een van de allerleukste tracks op dat album, is ‘Sunset’, waarin Polachek met dat loepzuivere engelengezang haar desillusie onder een vergrootglas legt met een zomers, Spaans gitaartje op de achtergrond.

25. MEAU - 22

Nee, MEAU’s ‘22’ is geen cover van Taylor Swift’s gelijknamige hit uit 2012 die nog steeds gequote wordt in Instagram-captions van mensen die 22 zijn geworden. Wel gaat MEAU’s track ook over die leeftijd. Het is een openhartig nederpopliedje over de verwarring die hoort bij volwassenwording, en alle onzekerheden en angsten die hierbij komen kijken. Met diezelfde eerlijkheid troost de zangeres iedereen die in dezelfde levensfase zit, en biedt ze je de geruststelling dat het allemaal alleen maar beter wordt.

26. Olivia Rodrigo - bad idea right?

Weer afspreken met je ex, dat is echt het allerstomste idee ooit… of toch niet? De wereld vergaat toch helemaal niet als je weer een keer met hem naar bed gaat?! Als het maar bij één keer blijft! Olivia Rodrigo negeert haar gezonde verstand en het goedbedoelde advies van haar vriendinnen in ‘bad idea right?’, een puntige poprocktrack over seks met je ex die doet denken aan het repertoire van indiedarlings Wet Leg. Een volwassenere sound voor de Gen Z-superster, maar nog steeds met een speelse knipoog. 

27. Joost, Ski Aggu & Otto Waalkes - Friesenjung

Wat?! Joost die een monsterhit scoort in Duitsland?! Jep, je leest het toch echt goed: ‘onze’ Joost scoorde, samen met Duitse rapper Ski Aggu en cabaretier Otto Waalkes, bij onze Oosterburen een joekel van een hit met ‘Friesenjung’. De track is een hyperpopode aan het simpele leven in Friesland: wat heb je meer nodig dan Heineken, rode wijn en een Crazy Frog-cassette?

28. Elmer - Je Vader

De zoetste vorm van wraak? Als het aan Elmer ligt: seks met de vader van de persoon die je slecht behandeld heeft. Zonder condoom. Althans, dat is wat de Amsterdamse rapper zegt in ‘Je Vader’. Hoewel het nummer al een poosje terug uitkwam, is het wel de track waarmee ze dit jaar doorbrak bij een groter publiek, en ze zichzelf profileerde als een van de interessantere Nederlandse acts van het moment met een excentrieke mix van theater en rap.

29. Little Simz - Gorilla

Alle eindejaarslijstjes stonden al online, en de beste albums van 2022 waren allang bepaald door alle muziekplatforms, ook die van ons. Maar daar was Little Simz opeens, richting het einde van december, met een gloednieuw album. De Britse rapper kon niet wachten. NO THANK YOU moest de wereld in. Lekker boeiend dat-ie niet meer in aanmerking kwam voor al die lijsten, Simz vond het belangrijker dat ze haar gal kon spuwen over de bloedzuigers in de muziekindustrie die geen fuck geven om het artistieke, alleen maar om de knaken. Zoals ze zelfverzekerd rapt op die ijzersterke tune ‘Gorilla’: ‘My art will be timeless, I don’t do limits’.

30. Miley Cyrus - Flowers

Wachten totdat je lover een mooie bos bloemen voor je koopt en die hoogstpersoonlijk aan je deur komt brengen? Ho maar! Miley Cyrus neemt het heft in eigen handen, en bezorgt die bloemen gewoon lekker aan zichzelf. De Amerikaanse popster domineert al maandenlang de hitlijsten met haar zelfliefde-anthem ‘Flowers’, die tevens functioneert als een dikke, vette middelvinger naar haar ex.

De top 31 - 100:

31. Grian Chatten - Fairlies
32. The Last Dinner Party - Nothing Matters
33. Depeche Mode - Ghosts Again
34. Mitski - My Love Mine All Mine
35. Slowdive - Kisses
36. Queens Of The Stone Age - Paper Machete
37. Big Thief - Vampire Empire
38. Bente - Als Ik Met De Wind Kon Dansen
39. Tom Odell - Black Friday
40. Sef - Land Dat Niet Bestaat
41. Paramore - This Is Why
42. Peggy Gou - (It Goes Like) Nanana
43. Rondé - Break My Heart
44. Niall Horan - Heaven
45. SZA - Kill Bill
46. Son Mieux - Tell Me More
47. Dua Lipa - Houdini
48. DI-RECT - OMG It's Happening
49. Prins S. en de Geit - De Duck
50. Johan - So It Goes
51. The Smile - Bending Hectic
52. Måneskin - Honey (Are U Coming?)
53. Blaudzun - Dreamers
54. De Staat - Running Backwards Into The Future
55. Hozier - Eat Your Young
56. The Rolling Stones & Lady Gaga - Sweet Sounds Of Heaven
57. Luna Morgenstern - Dance Dance (Don't Go)
58. Altin Gün - Doktor Civanim
59. Foo Fighters - Rescued
60. Loreen - Tattoo
61. Chibi Ichigo & Sophie Straat - Energie
62. Fred again.. & Obongjayar - Adore U
63. Linkin Park - Lost
64. IDLES & LCD Soundsystem - Dancer
65. The Vices - Never Had To Know
66. Pip Blom - Tiger
67. The Indien - Be Yours
68. Doja Cat - Paint The Town Red
69. Young Marco - What You Say?
70. The National - Deep End (Paul's In Pieces)
71. Kylie Minogue - Padam Padam
72. RAYE - Ice Cream Man
73. Cassö, RAYE & D-Block Europe - Prada
74. Inhaler - If You're Gonna Break My Heart
75. De Toegift - Zo Waren de Dagen
76. Elephant & Meskerem Mees - The Morning
77. Lewis Capaldi - Wish You The Best
78. Tramhaus - Minus Twenty
79. David Kushner - Daylight
80. Gorillaz & Adeleye Omotayo - Silent Running
81. PJ Harvey - I Inside The Old Year Dying
82. YUNGBLUD - Lowlife
83. Pitou - Devote
84. Only The Poets - JUMP!
85. Wodan Boys - Bells
86. Metallica - Lux Æterna
87. The Murder Capital - Return My Head
88. philine - needy as hell
89. Goldkimono - Lost Inside My Head
90. Melle & Philine - Old Summers
91. Queens Of The Stone Age - Carnavoyeur
92. Robin Kester - Infinity Song
93. Skrillex, Fred again.. & Flowdan - Rumble
94. Douwe Bob - The World is Our Home
95. Jessie Ware - Begin Again
96. Kids With Buns - Daughter
97. Elias Mazian - Te Laat
98. néomi - Your Girl
99. Naaz - BARANA
100. James Blake - Loading

Meer Song van het Jaar 2023