Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar de vrees is nu waarheid geworden: Down The Rabbit Hole moet het zonder droom-headliner Stromae doen. De Belgische superster zegt om gezondheidsredenen zijn hele tour af, waaronder naast Down The Rabbit Hole ook Werchter en de Ziggo Dome-shows in het najaar. Boven alles verdrietig nieuws voor Stromae zelf, met wie het duidelijk echt niet goed gaat. Het betekent ook werk aan de winkel voor de programmeurs van Down The Rabbit Hole. Het festival kondigt aan binnenkort met nieuws te komen.

Waar mogen we op hopen? Wie zijn er beschikbaar? Gaat jouw hart al sneller kloppen van de constatering dat Rosalía een rustdag heeft tussen Roskilde (vrijdag) en Werchter (zondag)? Is het jou opgevallen dat Arctic Monkeys een gaatje heeft op zaterdagavond? Want dat is natuurlijk het eerste wat we doen: kijken wat festivals in de buurt te bieden hebben. Ook op Werchter en vrij op zaterdag: Dermot Kennedy. Zou kunnen. Editors? Die staan twee weken eerder ook al op Pinkpop, maar voor zo’n noodgeval wil het ene Mojo-festival vast het andere wel helpen.

De realiteit is dat wegvallende headliners vaak met schuiven binnen de bestaande programmering opgelost wordt. Zo schoof ooit bij het wegvallen van Depeche Mode op Pinkpop Placebo een trapje omhoog op de hiërarchie. Pharrell Williams nam de afsluitende spot voor zijn rekening toen een paar jaar daarna Dave Grohl zijn been brak in Zweden, twee dagen voor Pinkpop. Op zo’n moment hoef je geen grote producties in te vliegen en ingewikkelde logistiek om te leggen, maar boek je gewoon een extra kleinere act in het midden van je programma. Krezip, zeg maar.

Deze optie past ook bij het verwachtingsmanagement vanuit het festival zelf. Down The Rabbit Hole schrijft: ‘De grotere internationale acts hebben hun tourplanning al maanden vastliggen en het is de vraag wat er op deze korte termijn mogelijk is.’ Eens kijken. De meest logische kandidaat om door te schuiven op Down The Rabbit Hole is IDLES, dat voor Stromae op het hoofdpodium gepland stond. DTRH heeft ook nog wel eens een klinkende naam als Moderat, Robyn of Thom Yorke schuin tegenover de headliner op het tweede podium gehad, dit keer staat daar The Blaze. Zou kunnen, het is een energieke feestact, maar geen naam van dat kaliber.

Nederlandse troef

Ook Coachella had onlangs een headliner probleem op te lossen, toen Frank Ocean het in weekend 2 liet afweten. Ook daar werd geschoven: Blink-182 kreeg een grotere spot. Daarnaast werd het illustere trio Skrillex-Four Tet-Fred Again.. toegevoegd, achteraf een van de meest veelbesproken acts van het festival, al was het maar door de energie en het enthousiasme. Die truc kan Down The Rabbit Hole niet letterlijk herhalen: Fred Again.. is vrijdag al geboekt als headliner, Skrillex zit in Berlijn, helaas. Maar denken aan elektronische acts/dj’s is niet raar. Ze zijn vaak flexibel en dance op het hoofdpodium van Down The Rabbit Hole werkt vaak goed. Droom-vervanger: Job Jobse. Moet kunnen, hij is de dag ervoor in Turijn en lijkt vrij op zaterdag.

En dan zijn er natuurlijk de Nederlandse acts van headliner-formaat. Lowlands koos er een paar jaar terug bij het wegvallen van The Prodigy voor De Staat groter dan groot te maken. De Nijmegenaren kregen de kans om een productie van internationale allure neer te zetten, met Torre Florim op een uitschuivend podium tot in de nok van de Alpha. We hebben inmiddels best een hoop acts van eigen bodem die zo’n uitdaging best aandurven. Om er maar een paar te noemen die ongetwijfeld over tafel gaan bij Mojo: Goldband, DI-RECT, Chef’Special, De Jeugd van Tegenwoordig. Nou, kom maar op, we gaan de komende dagen/weken merken welk konijn eruit de hoge hoed komt in Beuningen.