Oké, oké... naar Aphex Twin, Oscar & The Wolf, The 1975 en The Chemical Brothers gaan we natuurlijk allemaal dit jaar. Maar duik eens wat dieper in de fantastische line-up van Best Kept Secret en je ontdekt genoeg andere parels. Hier onze 13 tips.

Caroline Polachek

Vrijdag 21:15 - 22:15, Two

Haar virtuoze operastem kan duizelingwekkend de hoogte in, ze laat haar stem buigen en breken tot een hyperpop-achtig autotune-effect. Dolverliefd zijn we op Caroline Polachek, een Amerikaanse zangeres/producer die met PC Music's Danny L Harle avontuurlijke pop maakt vol experimentele songstructuren en dance-invloeden. Afgelopen februari al te bewonderen op Paradiso, wedden dat op BKS iedereen in katzwijm valt?

Japanese Breakfast

Zondag 16.45 - 17.45 , Two

Opeens stond ze daar, tussen het 'nieuwkomers'-lijstje van de Grammy's. Het is veelzeggend voor de carrière van Michelle Zauner: al jaren is de Amerikaanse zangeres een indie-darling, maar met haar laatste plaat Jubilee zette ze de stap met een breder publiek. Dat doet ze met een eclectische mix van zomerse indiepop en synthpop. Een perfecte match met de zonnestralen dit weekend.

Jockstrap

Zondag 16:15 - 17.00, The Secret

Georgia Ellery zou je kunnen kennen als de violiste van Black Country, New Road. Zij heeft het goed voor elkaar: met twee acts op Best Kept Secret staan. Als Jockstrap vormt ze samen met producer Taylor Skye een weird electropop duo. Op hun debuutalbum I Love You Jennifer B wordt elk genre overstegen, wanneer ze wisselen tussen glitchpop-tunes, discotracks en verrassend folky refreinen.

Pitou

Zaterdag 16.15 - 17.00, The Secret

'Here we are stuck in the tear / but you'll learn to swim'. Met iedere prachtige zin dijt de brok in je keel nog effe uit, steeds weer vindt Pitou poëtische beelden waarin weemoed en levenslust naast elkaar leven. Het debuutalbum Big Tear van de Amsterdamse zangeres staat vol subtiel gearrangeerde liedjes met invloeden uit kamermuziek, folk, jazz en klassiek. Op Noorderslag zagen we al: dat brengt ze groot, theatraal en betoverend mooi.

De Toegift

Zaterdag 21.00 - 21:45, Muziek Gieterij

In hun liedjes kruipt het zand overal en nergens, spits je oren en je hoort het ruisen van de zee. De Toegift speelt melancholische, jazzy folk, vol herinneringen aan een vervlogen tijd. Op showcasefestival Noorderslag zetten we de Zeeuwse band al stipt op nummer één, en het aandachtige Best Kept Secret-publiek is op papier de perfecte match.

Young Fathers

Zaterdag 19.00 - 20.00, Two

Weirdo blues, gospel, folk en eclectische rock 'n roll, Tom Waits, Animal Collective en TV On The Radio: op hun laatste plaat Heavy Heavy mengt dit trio uit Edinburg een hoogsteigenaardig maar geweldig brouwsel. Hun show in Paradiso afgelopen jaar scheen al fantastisch te zijn. Opgetrokken wenkbrauwen gegarandeerd!

Young Marco

Zaterdag 00.00 - 01.00, Two

Al bijna twee decennia zet de Amsterdamse dj Young Marco de dansvloer in vuur en vlam, nu schiet superhit 'What You Say?' hem de stratosfeer in. Om zijn headliner-status te verzegelen doet Marco Sterk nu een handvol bijzondere shows met productie, visuals, de hele mikmak, en op Best Kept Secret doet hij de eerste daarvan. Wij zijn alvast raaaaaaaazend benieuwd.

Alvvays

Zondag 19.00 - 19.45, The Secret

Alweer vijf jaar geleden is het, dat de Canadese indieband in Nederland speelde, maar opeens hebben ze weer een indie-hype aan hun kont kleven. Dat komt door Blue Rev, een plaat vol sprankelende gitaarliedjes die vorig jaar pardoes bovenaan alle jaarlijstjes eindigde. Ze spelen op de zondag, en dat komt goed uit, want oudere indiehits als ‘Archie, Marry Me’ en ‘Dreams Tonite’ zijn melancholisch genoeg om de bitterzoete laatste festivalavond gedag te kussen. 

 

Alex G

Zaterdag 19:00 - 19:45, The Secret

Alex G’s dagen als Bandcamp-underdog zijn al lang en breed voorbij. Met iedere plaat wordt de eigenzinnige singer-songwriter scherper en klinken zijn songs geraffineerder, op zijn laatste album God Save The Animals bereikt hij een nieuw hoogtepunt. Daarop meandert-ie tussen elektronica, noise, jazz-piano en americana. The Fader benoemde hem ooit tot ‘the internet’s secret best songwriter’, voor zijn fans is hij een heuse indie-god en in de Grote Zaal van Paradiso zagen we hem al een hele leuke show geven. Grote tip!

Crack Cloud

Zondag 13.30 - 14:15, Two

De Canadezen ontmoetten elkaar in afkickprogramma’s rondom Vancouver, als patiënten én als behandelaars. Dat duistere verleden hebben ze een plekje weten te geven in stekelige postpunk. Crack Cloud is een echte live-sensatie die best experimenteel uit de bocht kan vliegen, en frontman Zach Choy kan spectaculair brullen terwijl hij zijn drumsalvo’s afvuurt. Dat lieten ze al twee keer horen in hun superstrakke sessies voor 3voor12 Radio. Nog een tip in dit hoekje: Cola, een art-punkproject van leden van US Girls en Ought.

 

The Cool Greenhouse

Zaterdag 16:00 - 16:45, The Casbah

De Britse post-punk band The Cool Greenhouse houdt het minimalistisch met hun repetitieve, The Fall-achtige gitaarriffjes. Frontman Tom praat-zingt je de oren van het hoofd over alle absurditeiten van de online én offline wereld, van de crypto aandelenmarkt tot het bestaan van UFO’s. Laat de lading satire je niet tegenhouden om ook ongeremd los te gaan. Hitsingle ‘Alexa!’ (over de spraakassistent van Amazon) is een slimme postpunk-banger die ongetwijfeld voor knikkende koppies gaat zorgen in de kleine Casbah.

Lankum

Zaterdag 17.30 - 18.15, The Secret

Ook als je niet van traditionele Ierse folk houdt is Lankum de moeite waard, een band uit Dublin die eigen liederen en traditionals benaderen met de intensiteit van Sunn O))) en Swans. Kortom: loei- en loeizwaar.

Kevin Morby

Zaterdag 12:00 - 12:45 , Two

De zaterdag kun je niet mooier beginnen dan met de hartelijke toon van deze alt-folk held. Vroeger speelde Kevin Morby in de rammelende garagerockband The Babies en in de psychedelische folkrockband Woods. Tegenwoordig brengt hij zijn solo-mengsel van folk, indie rock, gospel en blues als een hedendaagse Bob Dylan. Vorig jaar speelde hij in TivoliVredenburg een schitterende show in de naloop van zijn prachtplaat This Is A Photograph. Een weekje geleden verscheen daar een voortzetting van, More Photographs (A Continuum). Nu maar hopen dat er ook een zonnetje schijnt.