De zomervakantie is, in grote delen van het land, begonnen! Tijd dus voor onze traditionele zomerplaylists. We hebben tientallen uren aan luisterplezier voor je, of je nou een vliegreis naar Japan voor de boeg hebt, een treintrip naar Parijs, een autorit naar Schotland, of gewoon een fietstochtje van de club naar de after. Voor als je met je tenen in het zand hangt, of sip achter het raam zit wegens weer een heftige zomerstorm. Fijne vakantie, en heel veel luisterplezier!

Afropop

Ben je verslingerd aan afropop sinds Burna Boy Down The Rabbit Hole platspeelde? Dan is deze voor jou: een playlist vol bangers. We focussen vanzelfsprekend op Nigeria, maar vonden ook een enkeling uit buurland Kameroen en de íéts verdere Ghanese buren, naast de Britten, Nederlanders en Amerikanen met roots in die landen.

If you like Fred again..

Jaaaahaaaa, half Nederland houdt van Fred again.., de Britse producer die met zijn ene been in de UK rave/bass/garage/breakbeat staat en met zijn andere in de pop. Wil je indruk maken op je mede-Fredisjisten? Slinger deze playlist aan met een paar tunes die Fred stiekem produceerde, naast heel veel melodieuze dansmuziek waar je ook gerust een traantje bij kunt plengen.

Opwarmen voor Lowlands

Lowlands laat je hooooooooren! Ben je met je Bidding-buddies op stap, natúúrlijk is het dan tijd om eens goed te gaan onderzoeken waar je naartoe wil gaan (en meteen te oefenen met meezingen). Bonuspunten als je de hoge noten nailt van MUNA, en de luchtgitaar-riffs van King Gizzard.

Ondergrondse indie

Mush? Wombo?! Golomb?!!! Ik ken ze al jaren, maar jij niet. Er is geen betere manier om je zomer te spenderen, dan te duiken in de meest obscure indierock uit de diepste gronden van Spotify. Je noemt jezelf een indierock-freak maar kent feeble little horse nog niet? Luisteren! Dan ben je er in ieder geval eerder bij dan al je vrienden.

Rage-rap

Zit het effe allemaal niet mee? Ligt er een non-stop krijsende baby in de vouwwagen naast je tent? Is de trein naar Bratislava gecanceld en gaat de volgende pas morgenochtend? Is je vakantie-vlam weggepikt door die knappe Kroaat? Schreeuw je frustratie eruit met JELEEL!, Playboi Carti, Rico Nasty, City Morgue, JPEGMAFIA en al die andere rage-rappers.

Balaeric

Nadat Alfredo Fiorito in de jaren zeventig vanuit Argentinië naar Spanje verhuisde, nam hij zijn heerlijk eclectische muzieksmaak mee. En toen op Ibiza de grote xtc-explosie uitbrak, was hij de man die feestgangers door hun eerste trips gidste met alles van lome house tot softrock, van Peter Gabriel tot de Waterboys. Waarom ik je dat vertel? Ehm, nou, het was het zaadje van het genre dat we nu balaeric noemen, de ideale soundtrack wanneer het idyllische zandstrand je tenen kietelt.

Opwarmen voor Dekmantel

Zelfs voor de meest doorgewinterde club-connaisseur zitten er heel wat obscure parels in het programma van het toonaangevende Amsterdamse dancefestival Dekmantel. Zie deze playlist maar als huiswerk, 4 uur en 50 minuten aan huiswerk om precies te zijn. Pas op, in het Amsterdamse Bos gaan we je overhoren. 

Sip binnen zitten terwijl het stormt

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat. Niet getreurd, kruip achter het raam met een goed boek en deze playlist vol sippe maar bloedmooie folkliedjes (en een klein beetje luisterjazz).

De grote Afterkoning-playlist

Oh, jij bent zo’n type wiens telefoon-achterkant vol zit met stickers van clubs? Het type dat überhaupt niet op vakantie gaat, nou ja, behalve naar Berlijn dan? En het liefst na zonsopkomst nog ergens op een bank gaat hangen met je beste (nieuwe) vrienden? Kaap de mini-jack en gooi deze op repeat.