Popzangeres Lizzo kan dwarsfluit spelen en twerken tegelijk. Laat dat maar eens even bezinken, want zoiets maak je niet elke dag mee. In een vlotte vrolijke hitrevue laat de zangeres meer dan eens zien dat ze de lach aan haar kont heeft. En wat voor een kont! Kan dat grapje? Lizzo zou zeggen: damn yeah!

Het was een moment van shock (ik?!) en overtuiging (ja natuurlijk, ik!), twee weken terug bij de Grammy’s. Zangeres Lizzo mocht het erepodium beklimmen om een van de drie belangrijkste prijzen op te halen: Record Of The Year, voor haar hitsingle ‘About Damn Time’. Diezelfde blik zien we vanavond in Amsterdam Zuid-Oost wel tien keer, in de uitpuilende zaal die vanavond voor één keer de Lizzodome heet. Want laten we dat eerst maar eens concluderen: Lizzo is met haar knipperende superwimpers een uitmuntende applausvanger.

Lizzo was vanaf het allereerste begin een glimlachmagneet, maar dat ze zo waanzinnig groot zou worden is toch best een verrassing. Hoewel ze met ‘Good As Hell’ en een jaar later ‘Juice’ en ‘Truth Hurts’ een paar uitstekende singles had, hing er ook wel iets gimmick-achtigs om haar heen. Ja, haar zelfliefde-mantra’s liggen er dik bovenop en haar flirts met taboe’s als porno en masturbatie in interviews waren vaak hilarisch, maar zou het geintje niet snel voorbij zijn?

Nou, wat Lizzo betreft is het helemaal geen geintje. Ze is hier met een nieuw album op zak dat Special heet en waarvan ze alle twaalf nummers live speelt in een vermakelijke revueshow. Al vroeg in de set krijgt ze de zaal tot achter de bar mee met de stuiterende Chaka Khan-achtige soulpop van ‘2 Be Loved (Am I Ready)’, terwijl ze in een gouden glitterstring omringd wordt door tien ‘heavy’ danseressen. Er staat geen man op het podium, ook niet bij de backing vocals, ook niet in haar band.

Niet al haar songs zijn zulke oorwurmen, en toch weet ze er een heleboel boven zichzelf uit te tillen. Oudje ‘Boys’ heeft een logische match op de setlist gekregen in ‘Grrrls’ (met Beastie Boys-sample), twee songs die gemaakt zijn voor publieks-interactie. In ‘Soulmate’ verklaart ze de liefde aan zichzelf. Op ‘Rumors’ flitst Cardi B langs op het grote scherm en bevestigt ze dat ALLE roddels over haar waar zijn: ‘I heard Lizzo tastes like chocolate.’ ‘Her ass is insured for 1 million dollars’. ‘Lizzo married herself cause no man is good enough.’ Damn right.

Ja, Lizzo is er meer voor de grrrls dan voor de boys, dat is duidelijk. En met de boys die ze aanspreekt, bedoelt ze toch voornamelijk de queer jongens die je wél volop mee ziet doen in het feestgedruis. Halverwege de set steekt ze zichzelf in een regenboogpak en zet ze het centerpiece van de tour in: ‘Special’, een liedje dat net als al die andere op haar repertoire over zelfliefde gaat, maar wel net een emotioneel diepere laag aanboort. Ze richt zich specifiek op degenen bij wie die zelfliefde van ver moest komen. ‘In case nobody told you today: you’re special.’ Het traantje na afloop is een fraai staaltje over-acting, zoals alles op Lizzo’s podium uitvergroot wordt (tot de merch-reclame aan toe).

Er zitten wel wat dipjes in de set, en Lizzo lijkt dat zelf ook te weten, want richting einde krijgen sommige songs een medley-achtige vaart. Ze maakt daardoor wel ruimte voor het hoogtepunt van de avond - en dat is geen liedje. Ze laat het zaallicht aan zetten en begroet alle secties in de zaal persoonlijk: jullie daarboven met die roze muizenoortjes, jullie zijn cute, ik zie jullie! En daar, wat staat erop dat bordje, Minneapolis? Ja toch! Shout out naar Minneapolis! En die shirts, girls, hebben jullie die zelf gemaakt? Geweldig! De cameraman zoekt de mensen die Lizzo benoemt en laat ze langsflitsen op het megascherm achter haar. Grappig hoe goed dat werkt. Normaal zapt een regisseur weg als iemand uit het publiek zichzelf herkent en uitzinnig naar het scherm begint te zwaaien, hier mag dat. Het signaal: je bent gezien, door Lizzo, door de hele Lizzodome.

Dan zet Lizzo de finale in met haar klappers: ‘Good As Hell’ en ‘Juice’, uitzinnige soulsongs waarbij ze nog even bewijst dat ze dwarsfluit kan spelen en twerken tegelijk. Laat dat maar eens even bezinken. ‘Ik heb vandaag tot drie uur ’s middags in mijn bed liggen rotten, and I still look amazing!’ Dan kijkt ze op haar horloge? You know what time it is? ‘It’s bad bitch o’clock’, gilt de volle zaal terug, en Lizzo zet haar Grammy-joker in: ‘About Damn Time’. Lizzo mag dan een one-issue artiest zijn, dat ene onderwerp resoneert vanavond als een malle. Knuffel voor jezelf en nog een laatste close up shot van Lizzo’s big ass. Hell yes.

Lizzo is deze zomer headliner op North Sea Jazz.

Setlist

1. The Sign
2. 2 Be Loved (Am I Ready)
3. Soulmate
4. Grrrls
5. Boys
6. Tempo
7. Rumors
8. Fitness
9. Scuse Me
10. Naked
11. Jerome
12. Break Up Twice
13. Doo Wop (That Thing) (Lauryn Hill cover)
14. Special
15. I’m Every Woman (Chaka Khan cover)
16. Like a Girl
17. Birthday Girl
18. Everybody’s Gay
19. Water Me
20. Cuz I Love You
21. If You Love Me
22. Coldplay
23. Truth Hurts
24. I Love You Bitch
25. Good as Hell

Encore:

26. Juice
27. About Damn Time