Er komt dit voorjaar echt ongelooflijk veel goede muziek van eigen bodem uit. Wij zetten de heetste albums en EP's voor je op een rijtje: van Spinvis tot Sef, van Altin Gün tot Amber Arcades, van Weval tot Benny Sings.

NONCHELANGE - Muziek Voor De Luisteraar

12 januari
Hij weet hoe Kevin Parker z’n drumgeluid heeft gecreëerd en kan z’n gitaar net zo laten klinken als Mac DeMarco, maar heeft evengoed het werk van Herman van Veen en Doe Maar bestudeerd. Zo creëerde NONCHELANGE zijn licht-absurdistische Nederpop-universum. Daarin legt hij zijn neuroses onder de loep, en concludeert hij dat iedereen lelijk is (als je maar lang genoeg kijkt). Waarheid als een koe.

Gotu Jim - Niet Geslapen Wel Gedoucht

13 januari
Laat je niet teveel toverzand in de ogen strooien, want Niet Geslapen Wel Gedoucht is méér dan een plaat vol referenties naar keta, acid en mdma. De manier waarop Gotu Jim hyperpop, frisse house, breakbeats en LCD Soundsystem-esque ideeën samenbrengt op deze plaat is echt ongeëvenaard, zijn tunes zijn supercatchy en we hebben de vooruitstrevende oorwurmen van Jim dus al weken in ons hoofd.

Sticks - Alles Over Hoop

19 januari
Op zijn vijfde album sinds 2017 (en tegelijkertijd eigenlijk pas het tweede soloalbum in zijn hele carrière!) gaat Sticks op zoek naar zingeving en hoop na een duistere periode. En dat doet-ie met o.a. psycholoog Dirk de Wachter, zijn Belgische apostel Zwangere Guy, Sevn Alias, Kempi, Winne en een opmerkelijke verse van Freez. Het is een hele sterke rapplaat waar Sticks niet alleen zijn groei als rapper wil laten zien, maar vooral ook zijn groei als mens. Dat is nog knap lastig, want Sticks geeft zichzelf niet graag bloot. En zegt in interviews zelfs dat hij al bijna teveel van zichzelf liet zien op deze plaat.

Oceanic - Choral Feeling

27 januari
We kennen Oceanic niet alleen als de Trouw/De School resident dj die uitfladderde over heel Nederland en zelfs heel Europa, maar ook als producer van spannende elektronica. Dansvloergericht, maar ver uit de buurt van cliches. Dat geldt zeker voor zijn officiële debuutalbum Choral Feeling, dat - je gelooft het haast niet maar het is echt waar - voor 95% gebouwd is uit menselijke stemmen. Zo intiem wordt instrumentale muziek zelden.

De Toegift - De Toegift

27 januari
De Zeeuwse band De Toegift debuteert met een Nederlandstalige indiefolkplaat met schitterende nostalgische teksten. Een liedjes over het Nollestrand in Vlissingen, liedjes waarin de razende wereld even stilstaat of waarin herinneringen opdoemen met de voortrazende tijd als decor. Uitgebracht door Snowstar Records, het liefhebberslabel dat ons eerder Kim Janssen en I Am Oak bracht.

Someone - Owls

3 februari
The owls are not what they seem’, zo klonk het in Twin Peaks van David Lynch. Voor haar tweede album liet Tessa Rose Jackson alias Someone zich uitdrukkelijk inspireren door de regisseur. Altijd al gebruikte Lynch dreampop als soundtrack om zijn vervreemdende universums nog net even wat hallucinanter te maken. En precies naar die sound refereert (zelfverklaard filmnerd!) Someone nu, hoewel er ook triphop, shoegaze en indierock op Owls doorklinken. We beloven je vast: de single ‘I Guess I’m Changing’ mag in je Song van het Jaar-stemlijstje. 

Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag

3 februari
Het is tijd om het kapitalisme vaarwel te zwaaien. Om nationalisme te begraven en onze vlaggen te verbranden. Om de afstand die we tot elkaar hebben te verkleinen en vooral onze menselijkheid te omarmen. Het zijn nogal grote vraagstukken die Sef opwerpt op zijn aanstaande album. Soms heeft hijzelf het antwoord (hoe dan wel?) ook nog niet helemaal strak geformuleerd, maar dat is nu juist het mooie van Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven, de zoektocht naar níéuwe ideeën en vormen van samenleven.

Amber Arcades - Barefoot On Diamond Road

10 februari
Blootsvoets wandelen op een met diamanten geplaveide weg is geen pretje. Het is het centrale beeld in het derde album van indiezangeres Amber Arcades. Die weg vol edelstenen is natuurlijk de weg van de grote belofte, de weg naar succes, de weg waar de Utrechtse zangeres ook wel wat eelt van onder haar voeten gekregen heeft. Het contrast van oogverblindende schoonheid met messcherpe randjes horen we ook terug in de muziek, die even prachtig als venijnig klinkt.

Thomas Azier - The Inventory Of Our Desire

10 februari
Waar hangt Thomas Azier tegenwoordig uit? Berlijn? Amsterdam? Nee, Parijs, aan de rand van de Periferique. Hij is inmiddels vader, gelooft niet meer in de romantiek van de Franse hoofdstad en worstelt met zijn creatieve doelen als artiest. Maar weet je wat, daar trok hij wel een ronduit prachtige nieuwe plaat uit, waarin hij subtieler durft te zijn dan ooit.

Robin Kester - Honeycomb Shades

24 februari
Wat, heeft Robin Kester nog steeds geen debuutalbum? Nee, en je snapt natuurlijk waarom: haar balletje begon net een beetje te rollen toen de lockdown ellende begon. Kester werkte intussen rustig door aan haar warmbloedige indiepop, met Marien Dorleijn van Moss als vaste sparringspartner in de studio. Samen maakten ze een album dat veelal vriendelijk klinkt maar hier en daar ook best een beetje uit de bocht durft te vliegen.

Sophie Straat - Smartlap Is Dood

3 maart
De Amsterdamse zangeres Sophie Straat is niet bang mensen tegen zich in het harnas te jagen. Ze ageerde al in smartlapvorm tegen gentrification in haar stad, zingt over opdringerige mannen in de trein, of tegen alle mannen in de wereld die zichzelf belangrijk vinden. Ze durft ook op de lieflijke klanken van Fleetwood Mac’s ‘Dreams’ te claimen dat alle agenten bastards zijn. Kom maar op, ze lust je rauw.

Weval - Remember

3 maart
Elektronica-duo Weval verruilde een tijdje terug het ene kwaliteitslabel voor het andere: van Kompakt naar Ninja Tune. Daar verschijnt begin maart hun nieuwe album Remember, dat zal druipen van de nostalgische gevoelens. Ze duiken diep in hun invloeden en zullen de melancholie niet schuwen. Precies zoals we van ze kennen, natuurlijk. Eerder al hoorden we een samenwerking met Eefje de Visser, en ook dat voelde al zo logisch. What can go wrong?

Altin Gün - Ask

10 maart
Wanneer heeft Altin Gün in godsnaam tijd gehad om nieuwe muziek op te nemen? De Amsterdams-Turkse formatie is bezig met een absolute zegetocht door de hele wereld, van Parijs naar New York tot in het walhalla van de Turkse psychedelische muziek: Istanbul. Overal staan de zalen in vuur en vlam. De laatste tijd horen we steeds meer disco en lichtvoetige psychedelica in hun muziek, wat het geheel alleen maar aanstekelijker gemaakt heeft. Wij zijn benieuwd welk pad ze nu weer inslaan.

Pitou - Big Tear

24 maart 
Sinds de Amsterdamse zangeres Pitou haar handen vrij heeft (en haar gitaar dus stof laat vangen), is ze veel vrijer geworden. Haar betoverende folkrock is krachtiger, steviger dan voorheen. Ze gaf een magistraal optreden op Noorderslag (onze nummer 2!) en de eerste vier liedjes die van Big Tear naar buiten kwamen druppelen zijn om te janken zo mooi.

Benny Sings - Young Hearts

24 maart
Benny en Kenny, dat bekt zo lekker dat het wel moest gebeuren. En zo kon het dat onze Nederlandse ambachtssongwriter Benny Sings (werkte al o.a. met Mac DeMarco, Tom Misch, Rex Orange County) de studio in dook met ster-beatmaker Kenny Beats (o.a. Vince Staples, IDLES, Denzel Curry, Rico Nasty). Voor liefhebbers van city pop, yacht rock en geweldig goed in elkaar gestoken liedjes.

Spinvis - nnb

7 april
Het jaar begon goed: op 1 januari trapte Spinvis 2023 af met een liedje over de lente. Hij ligt er languit in het gras op de eerste mooie dag van het jaar, en fantaseert over de verhalen die schuilgaan in de mensen die passeren. Treurige verhalen, mooie verhalen, verhalen zoals we ze allemaal hebben. Een melancholisch begin van het nieuwe jaar, en de aanloop naar een nieuw album dat beloofd is voor goede vrijdag.

néomi - after

14 april
néomi doet niet aan hoofdletters, en ook haar muziek zoekt ze kracht in de kleine momenten. Maar dat wil niet zeggen dat haar indiefolk niet ook majestueus klinkt. Die voorliefde die ze voor Ben Howard en Bon Iver heeft, die klinkt zowel door in de veelstemmige, grootse refreinen én in de spannende arrangementen. Dat was indrukwekkend op de Popronde, dat was indrukwekkend op Noorderslag en dat belooft ook indrukwekkend te worden op deze 6 songs tellende EP (dan mag je bijna mini-album zeggen, toch?).

Baby’s Berserk - Baby’s Berserk

2 juni
Wie Baby’s Berserk zag spelen op Eurosonic, werd meteen getransporteerd naar een arty feestje in de RoXY. Of misschien nog eerder: New York in de jaren tachtig, waar je Liquid Liquid, ESG, DEVO en Johnny Rotten’s Public Image Ltd op de dansvloer hoorde naast Mr. Fingers. Het trio van Lieselot Elzinga (tevens hippe modeontwerper), Mano Hollestelle (The Mauskovic Dance Band) en Eva Wijnbergen (Eva Serena) speelde al menig festival plat en brengt in juni eindelijk een debuutalbum uit, via het Berlijnse label Toytronic.