Noorderslag is de aftrap van het nieuwe muziekjaar voor Nederlandse artiesten. Jonge acts presenteren zichzelf voor kritisch industriepubliek, oudgedienden debuteren nieuwe projecten, en industrie-figuren scouten zich een ongeluk. Wil je een beetje wegwijs worden in het programma? Dit zijn onze elf tips voor Noorderslag.

Elephant

17:45 - 18:30
Binnenzaal
 

Tja, het is nogal een gok: in coronatijd alles we gooien om een indieband te beginnen. Elephant waagde het erop, en gelukkig maar, want het leverde een schitterend plaat op vol tijdloze indiepop in de traditie van Excelsior. Wij nomineerden het zelfs als één van de allerbeste Nederlandse albums van 2022. Maar ja, van alleen lof kun je niet leven. Dit jaar moet Elephant gaan oogsten, eerst maar eens Noorderslag killen.

Cloud Cafe

18:30 - 19:15
Marathon

Cloud Cafe was al een hype voordat ze een single hadden uitgebracht: de Amsterdamse buzzband tekende bij Excelsior, won de Amsterdamse Popprijs en boekte shows op Grasnapolsky én Noorderslag. Daar gaan we zien wat de band in hun mars heeft. Singles 'In Over Your Head' en het vrijdag verschenen 'Some Times' zijn alvast veelbelovend: intense folkrock in het hoekje van Big Thief, en de brekende snikstem van zangeres Tara Wils kan het één op één opnemen tegen Adrienne Lenker.

Pitou

19:15 - 20:00
Binnenzaal

Kippenvel. Het gierde over de armen toen Pitou in 2018 op Noorderslag debuteerde met haar schitterende, vestilde folksongs. Vijf jaar later is haar debuutalbum eindelijk onderweg, en we kunnen onze nieuwsgierigheid nauwelijks inhouden. België kreeg al een voorproefje: de folkie verscheen op zowel Rock Werchter én Pukkelpop met de wat fellere leadsingle 'Big Tear' onder de arm, deze Noorderslagshow is de brug naar de albumrelease in maart.

De Toegift

19:15 - 19:45
Bovenzaal

De grote belofte van de Popronde? Dat was wat ons betreft De Toegift, een Zeeuwse band met werkelijk weergaloze, Nederlandstalige indiefolkliedjes. De vingers strelen lichtjes de toetsen van piano, hier duikt een tedere saxofoon op, daar een jazzy druimpartij, er komen strijkers in, en voor je het weet sta je verzonken in gedachten mee te deinen met de Toegift. Eind januari komt het debuutalbum uit, maar eerst brengen ze de Zeeuwse natuur naar het hoge noorden.

Coloray

20:45 - 21:30
Binnenzaal

Elektronische live-acts zijn vaak best saai om naar te kijken: een statische dude achter een laptop, en dan maar hopen dat-ie heeft nagedacht over sicke visuals. Op Lowlands en Wildeburg zagen we bij Tilburger Coloray totaal het tegenovergestelde: een geboren showman die z'n repertoire (synthpop meets big beat meets RAVE) vertaalt naar een totaal geloofwaardige non-stop rave-set, met hemzelf als de allergrootste blikvanger. Schijnbaar schaaft-ie aan nieuw werk, benieuwd wat we daarvan terugzien op Noorderslag.

Siggy & D1ns

20:45 - 21:15
Kelder

Een jaar geleden verscheen rap-dup Siggy & D1ns uit Zandvoort op de radar dankzij hit 'Rondjes', die al op TikTok los ging voor de single überhaupt op Spotify stond. Aan het eind van het jaar zetten ze een stevige streep onder hun naam met de EP Soldatenwerk, die uitkwam bij Top Notch. Hun sound is toegankelijk en toch edgy, soms gelikt, dan weer energiek. Benieuwd of ze stappen hebben gezet sinds hun 101Barz-sessie, waarop ze nog een tikkeltje zenuwachtig oogden. Zijn Siggy & D1ns klaar voor de festivals?

Nonchelange

23:00 - 23:45
Entreehal

Nonchelange weet wel hoe hij moet opvallen: zijn karaokeshow met pesterige Google Translate-robotstemmen was de meest ontregelende Popronde show ooit, op Noorderslag neemt die show nieuwe proporties aan: een 'voetbalopera' met liveband en LED-scherm/reclamebord, waarbij de luisteraars hem moeten 'aanmoedigen als supporters'. Hopelijk vallen ze als een blok voor zijn net verschenen debuutalbum Muziek voor de Luisteraar, vol neder-indiepop met licht absurdistische teksten in de traditie van Herman van Veen.

Nusantara Beat

21:30 - 22:15
Marathon

Zo nu en dan duikt er weer zo'n band op waarin de halve indiescene lijkt vertegenwoordigd. Nusantara Beat is er zo-eentje, met leden van Jungle By Night, POM, The Mysterons, Altın Gün, Surf Aid-Kit en de uitmuntende frontvrouw van EUT, Megan de Klerk. Hun gemeenschappelijke Indonesische roots zijn de basis van de band, die zich laat inspireren door Indonesische psychfolk uit de jaren zestig en zeventig.

Gotu Jim

22:15 - 23:00
Binnenzaal

Afgelopen vrijdag bracht Gotu Jim zijn tweede album Niet Geslapen Wel Gedoucht uit op Burning Fik, en het is schitterend om te horen hoe de Amsterdamse graprapper zich daarop opnieuw heeft uitgevonden. Nog steeds staat het vol met domme drugsverhalen over keta, mdma, xtc en alternatieve stoffen die je door je lichaamsholtes kunt jagen, maar nu verpakt in een sicke cocktail van hyperpop, emohouse, garage, breakbeats en hiphop. Nu hopen dat Jim van tevoren een nachtje goed slaapt en dezelfde Dragon Ball Z-coupe als op Lowlands heeft, dan kan deze show niet meer stuk.

gladde paling

Kelder
22:45 - 23:30

Het mooiste, meest random fenomeen dat het afgelopen jaar definieerde? Memetechno, het genre waarin internetgekkies, domme memes en dancemuziek elkaar ontmoeten. Eén van onze favorieten is gladde paling, die stiekem een beetje een buitenbeentje is in dat genre: evengoed propt-ie hilarische samples in zijn muziek, maar muzikaal verruilt-ie de rechtdoorzee beuktechno en schranz met knettergekke dubstep, drum 'n bass en drops waarvan je oren gaan suizen. Daarna mag Natte Visstick de boel schoonvegen.

Prins S. en de Geit

00:00 - 00:45
Kleine Zaal

Noorderslag heeft een uitstekend moment geprikt voor Prins S. en De Geit: klokslag middernacht, wanneer de vloer van de Oosterpoort begint te plakken, alles steeds waziger begint te worden en dat laatste biertje opeens wel heel hard binnenkomt. Op onze Song van het Jaar zagen we al wat de nachtpoëet op zo'n moment neerzet met z'n band: een collectieve mars naar de getver. Stapje voor stapje, voor stapje, voor stapje.