De kerstvakantie staat voor de deur, en dat betekent uren en dagen in de keuken staan. Dat is een bezigheid die je uitstekend kunt combineren met het luisteren van de allerbeste muziekpodcasts van 2023. Van de rechtszaak tegen Young Thug naar de ijsbaan van Frank Ocean, van het oeuvre van Michael Jackson naar de geschiedenis van de gabber.

Think Twice: Michael Jackson

Een tiendelige en zorgvuldig gemaakte docureeks over de carrière van popster Michael Jackson. Met als startpunt liefde voor zijn muziek maar ook het ongemakkelijke gevoel bij de afloop.

Luisteren >>>

Switched On Pop

Een van de beste langlopende muziekreeksen. Altijd actueel en bijna altijd de moeite waard. Onze vrolijke musicologen plaatsen in deze aflevering Miley Cyrus's 'Flowers' in een lange traditie van 'response songs'. 

Luisteren >>>

Blauwe M&M's

Onze eigen vrolijke reeks met verhalen achter de schermen van de muziekwereld. In deze afleveringen vertellen drie journalisten over hun meest mislukte artiesteninterviews.

Luisteren >>>

Empty Netters

Het lijkt misschien een beetje raar om hier een podcast over ijshockey te tippen, maar dit is een bijzondere aflevering over Frank Ocean's ijsbaan op Coachella, die op het laatste moment afgebroken werd.

Luisteren >>>

The Bob Lefsetz Podcast

Industrieblogger Bob Lefsetz praat dik twee uur met Michael Rapino, de hoogste baas van Live Nation. Hij vertelt onder meer uitgebreid over die vermaledijde 'platinum tickets'.

Luisteren >>>

De Machine

Natuurlijk, onze eigen Machine, elke twee weken drie actuele onderwerpen uit de muziekwereld, maar onze favoriet van dit jaar is dit gesprek met de goudeerlijke Milo van Buijtene van Draaimolen.

Luisteren >>>

Decoder Ring

Decoder Ring zoekt dingen uit als een soort Willem Wever. Deze aflevering: wat gebeurt er nu eigenlijk in een mosh-pit? Wat is de lol ervan en wat zijn de ongeschreven regels?

Luisteren >>>

Een Uur Cultuur

Elke zaterdag- en zondagochtend in de barre vroegte ontvangen Teddy Tops en Eva Koreman kunstenaars in Een Uur Cultuur om over hun eigen werk en hun inspiraties te vertellen. Zoals deze aflevering met Elias Mazian, dj en schrijver van melancholische liedjes.

Luisteren >>>

New York Times The Daily

New York Times' populaire podcast The Daily gaat over van alles en nog wat, maar vandaag over de rechtszaak tegen rapper Young Thug, wiens teksten als bewijs opgevoerd mogen worden in een strafzaak.

Luisteren >>>

New York Times Popcast

Ook van de New York Times: Popcast, een reeks over actuele fenomenen. In deze aflevering proberen de hosts die wonderlijke space fluit plaat van Andre 3000 te duiden. Ga er maar aan staan!

Luisteren >>>

Niet Te Missen

Eva, Chris en regisseur Smans praten je elke vrijdag in een minuut of twintig door de belangrijkste releases van de week. Geen hele songs maar vliegende vaart met net genoeg duiding om bij te zijn. Hup, het weekend in!

Luisteren >>>

Culturele Bagage

Deze Volkskrant-podcast zoomt elke week in op een cultureel fenomeen, van dating-apps tot films tot popmuziek. Deze aflevering gaat over de bizarre verhalen die naar buiten kwamen uit Burning Man.

Luisteren >>>

Dissect

Spotify's eigen Dissect is inmiddels een bekend fenomeen: elk seizoen loopt nummer voor nummer een modern klassiek album af. Dit seizoen: Radiohead's In Rainbows.

Luisteren >>>

Als Muren Konden Praten

3FM The Beat presentator Justin Verkijk (baken van smaak op de zender) maakte een fijne reeks over legendarische nachtclubs in Nederland, van RoXY tot Parkzicht tot Trouw.

Luisteren >>>

Bakkie Bakkie

Justin Verkijk's andere podcast met Haagse maat Steven van Lummel. Ze spraken dit jaar onder meer Sjamsoedin, Armin van Buuren en de Sluwe Vos, maar ook Hagenees en doorhaalkoning JEANS.

Luisteren >>>

Bright Lights

Wat hij nu gaat doen, vraagt iedereen dezer dagen aan SP'er Peter Kwint. Hij vertrekt uit de Tweede Kamer, treedt aan bij een vechtsportbond en... begint een countrypodcast. That's right!

Luisteren >>>

Sporen

Voor Omroep Zwart maakte Vincent Reinders de reeks Sporen, waarin hij met muzikanten hun liedjes ontleedt. Zoals deze met Sophie Straat en Wieger Hoogendorp, over 'Mannen'.

Luisteren >>>

Table Manners

Jessie Ware runt samen met haar moeder alweer 15 seizoenen een kook-en-keuvel podcast, en deze keer nodigen ze Noel Gallagher uit. Ze blijven op dezelfde school gezeten te hebben, Jessie's ma en Noel.

Luisteren >>>

Latin Impact

Nina Jurna reist muzikaal gezien heel Latijns Amerika af voor de VPRO. Land voor land bespreekt ze typische fenomenen. In deze aflevering: de Mexicaanse narco corrido.

Luisteren >>>

Dua Lipa: At Your Service

Dua Lipa host haar eigen podcast voor de BBC en daarin ontvangt ze geen misselijke gasten. Neem deze aflevering, waarin Tim Cook te gast is, CEO van het grootste bedrijf ter wereld, Apple.

Luisteren >>>

Hardcore Never Dies

Naast de speelfilm is er nu ook een podcast die Hardcore Never Dies heet. Gwen van Poorten en Arne van Terphoven ontvangen kopstukken uit de gabbergeschiedenis om hun heerlijke verhalen te delen.

Luisteren >>>

Womentor

Een nieuwe podcast van ESNS, gehost door Dieuwertje Heuvelings (ex Spotify, FunX Base) over de rol van vrouwen in de muziekindustrie. Wat is de stand van zaken, wat kan er beter?

Luisteren >>>