Op Bevrijdingsdag spelen er weer zo'n 200 acts door heel Nederland, springen de Ambassadeurs in hun privé-helicopter om grote podia in het hele land af te tikken en staan de grote pop-kopstukken van Nederland weer op de velden. En dan is er ook nog genoeg aan de onderkant van de poster te ontdekken. Per stad lichten wij de belangrijkste acts voor je uit.

Brabant
(Pettelaarse Schans in Den Bosch)
De vrijheid vieren doe je in 's-Hertogenbosch vanzelfsprekend met Goldband, maar er staat nog meer moois op het programma van het Brabantse Bevrijdingsfestival. Dat de vrijheid iets om te vieren is, weet Go_A als geen ander. De Oekraïense Songfestival deelnemers (2021) hebben zich met hun Oekraïense rave-folk ontpopt tot ambassadeurs van de Oekraïense vrijheidsstrijd. Bewonder de band naast de oprechte neo-soul van Gaidaa, de Rotterdamse zangeres Roufaida (later te zien op o.a. Down The Rabbit Hole) en ons voormalig Popronde-talent Babs, die komt aanzetten met haar über-geëngageerde hiphouse-tunes.

Den Haag
(Malieveld)
Op het Malieveld wordt het een drukke bedoening. Meerdere podia, een propvolle timetable met meerdere activiteiten, en dus ook een muzikaal programma. ADF Samski's tunes klinken 90's genoeg om de oldschool hiphopliefhebber en de jonge kids samen op het veld te laten swingen, Dopebwoy komt met z'n heupwieg-bops en Ambassadeur van de Vrijheid Froukje is ook van de partij.

Drenthe
(Festivalterrein Baggelhuizen in Assen)
Heel opmerkelijk: het lokale Bevrijdingsfestival haalt de veterane Britse artrockgroep 10cc naar Drenthe. Verder vanzelfsprekend veel Nederlanders op de line-up, zo komt ambassadeur MEAU de vrijheid vertenwoordigen, en zien we Maan als ook de garagerock-Britpop-liefdesbaby The Vices.

Flevoland
(Binnenstad Almere)
Heel eerlijk? Waarschijnlijk ga je nergens zo'n vrolijk onbezonnen Bevrijdingsdagfeestje krijgen in Flevoland als bij Trafassi, wedden dat de Surinamers de stramme heupen binnen een uurtje totaal aan het wiegen krijgen? Verder op de line-up: de dit jaar zeer drukbezette Jeangu Macrooy, Snelle en MEAU.

Friesland
(Binnenstad Leeuwarden)
Met Ambassadeur van de Vrijheid Tabitha, popprinses S10 en Fresku heeft Friesland drie mooie grote namen gestrikt. Onze favoriete tips aan de onderkant van de poster zijn Katie Koss, die mooie, wat serieuze folkliedjes tokkelt, en de Frank Ocean-meets-Spinvis-achtige tunes van Johnny loves me.

Gelderland
(Binnenstad Wageningen)
Naast een LGBTQI+-discofeestje, een punkfestijn en een oldschool houseparty met o.a. Jaydee zijn er ook een boel coole bands en muzikanten te checken in Wageningen. Goldband, Roxeanne Hazes en Pip Blom staan op het hoofdpodium, bij de Sena-stage staat Babs met haar regenboogkleurige hiphophouse naast indiebands Loupe en TAPE TOY.

Groningen
(De Drafbaan Groningen)
We hebben alvast een route voor je uitgestippeld: de eerste halte is de Sena-stage voor sor, daarna richting de main voor Froukje en The Opposites. Dan heb je precies genoeg tijd om een burgertje te klappen voor je naar Merol en Prins S. en de Geit gaat, maar moet je wel kiezen tussen de alles-kapot-anthems van de Haagse nachtpoëet en een uitdagende set van de Groningse bass-heldin Verity. Ze speelt bij de Sena-stage vóór Tjade, die ongetwijfeld gaat afsluiten met trance-anthems.

Haarlem
(Haarlemmerhout)
Oh jee, er zitten zelfs een paar timetable clashes in het zeer leuke programma van het Bevrijdingsfestivalin Haarlem. Dansen bij de indie-electro van GUYY? Of toch maar kijken of Claude naast 'Ladada' nog meer hits in z'n repertoire heeft? De neder-indierock van WIES? Of de psychedelische Thaise funk van YĪN YĪN? The Opposites of Donnie? En dan zijn Froukje, John Coffey, Warhaus, Prins S. en de Geit en de nieuwe psych-pop supergroep Nusantara Beat óók nog van de partij. Waaaaaaa.

Limburg
(Arlo Terrein Roermond)
Limburg heeft Meau gestrikt. Daarnaast kun je kijken bij de zéér charmante sixties chansons van FLEUR en NOELL3, de rapper die haar vingerafdrukken al overal op het laatste album van CHO achterliet.

Overijssel
(Park de Wezenlanden in Zwolle)
Eén van de grootste Bevrijdingsfestivals van Nederland, met een bijpassend programma. Te veel om in dit stukje op te noemen dus, maar genoeg vette shows om te checken. Natuurlijk gaat het feest worden bij Son Mieux, Altin Gün en Arp Frique, natúúrlijk brengen popzangeressen S10 en Froukje de zalen in vervoering, maar wij zijn ook ook razend benieuwd naar hoe Sef zijn nieuwe plaat brengt met zijn tienkoppige El Salvador Ensemble, en of aanstormende postpunk-festival-sensatie-in-imkerpak Bumble B Boy de buzzzzz verzilvert.

Utrecht
(Park Transwijk)
Ook hier speelt Ambassadeur van de Vrijheid MEAU en zie je Snelle met z'n lieve jongens, maar wij gaan vooral keihard dansen bij Personal Trainer, springen even in de pit bij rock 'n roll-helden Tusky en staan met rode oortjes linksvoor bij LIONSTORM en de dj-sets van online radiostation/dj-hub StrandedFM.

Zeeland
(Scheldekwartier in Vlissingen en Binnenstad Vlissingen)
Voor iedere Zeeuw wat wils: van de knaldrang-anthems van Goldband tot de zwoele afropop en r&b van Idaly, van de geweldige Jiri11 en Rotterdam Airlines headhoncho Jairzinho tot aan de venijnige postpunk van Marathon.

Zuid Holland
(Rotterdam Euromast Park)
Happy hardcore-veteraan Paul Elstak, Goldband en DeWolff staan allemaal op het Erasmuspodium, maar daarnaast is er nog veel meer te zien. De futuristische r&b van Pink Oculus, onze favoriete aanstormende hiphopsterren Siggy & D1ns, het solo-project van ex-GIAN-lid Navarone Cole en de jazzy r&b van Dragonfruit bijvoorbeeld.