Wat te doen, wat te doen, wat te doen met Koningsnacht en Koningsdag? Er zijn aanstaande week meer feestjes en festivals dan dat er fans van het Koningshuis zijn in Nederland. Heeft de keuzestress in de vrienden-appgroep inmiddels hysterische proporties aangenomen? Zie jij door de oranje bomen het bos niet meer? Dit zijn onze 23 tips voor 26 en 27 april.

Koningsnacht (woensdag 26 april)

Ampfeminine @ 013 (Tilburg)

O.a. Uniiqu3, Nala Brown, Soft Break, Deborah X)

Toen we een hele rits Nederlandse club- en festivalprogrammeurs vroegen om het belangrijkste dj-talent van het moment, kwam een naam telkens weer bovendrijven: het all female dj-collectief Ampfeminine, met dj’s als Nala Brown, Soft Break en Deborah X. Ze delen een voorliefde voor bass, avontuurlijke house en klapperende breaks, en hebben de übercoole Jersey Club-queen Uniiqu3 over de vloer. 

Vissa Royale @ 013 (Tilburg)

O.a. gladde paling, Dune, Angernoize, GPF, Vieze Asbak, Otto von Schirach

Elke keer als je denkt dat het niet gekker kan, weet die gekke gladde paling een nóg glibberigere streek uit te halen. Dus heeft hij op het programma, jawel, happy hardcore-kopstuk Dune (inderdaad, van ‘Hardcore Vibes’). Ook uitgenodigd: de zeer weirde Otto von Schirach, en natuurlijk zijn buddy Vieze Asbak.

Further @ RADION (Amsterdam)

O.a. DJ Stingray 313, DJ Bone, Moodymann, Detroit In Effect

Detroit-techno-veteraan DJ Bone verhuisde alweer wat jaren geleden naar Amsterdam, en sindsdien gebruikt-ie de RADION als zijn Nederlandse uitvalsbasis. Voor Koningsnacht heeft hij een hele rits aan iconen uit zijn thuisstad op de koffie, van de razendsnelle electro-man DJ Stingray (hoe dampend heet het ook wordt, zijn bivakmuts gaat niet af) tot de bronstige, geile house van Moodymann.

Subcultuur @ Doornroosje (Nijmegen)

O.a. Ineffekt, Saoirse, Gabrielle Kwarteng en Paquita Gordon

Uitstekende line-up in het Oosten: onze favo breakbeat/bass-man Ineffekt (zijn recente tunes met Tsepo worden door de groten der aarde gedraaid), de eigenzinnige Ierse Saoirse (viel op op ADE22) en Paquita Gordon, een Italiaanse met een hele diepe platenkast vol broeierige house en techno.

A Paradigm of Excellence (Groningen)

O.a. Ben Sims, Courtesy, Marrøn, THC, Albert van Abbe

Een stevig programma in Groningen, zowel qua namen als qua sound. Techno veteraan Ben Sims ziet daar onder meer de scherpzinnige nieuweling Courtesy en de rücksichtloze Marrøn naast zich, en ook de fijnzinnige Albert van Abbe sluit zich aan.

Overstuur (Arnhem)

O.a. KI/KI en Jan Vercauteren, Narciss, Thimo Konings

Een primeur voor Ki/Ki deze week: de hardtrance publieksfavoriet brengt haar eerste eigen single uit. Tot nu toe waagde ze zich alleen aan remixen van anderen, nu is ze officieel zelf producer. ‘Leave It To The Vibe’ komt ongetwijfeld langs bij Overstuur in Arnhem.

PIP (Den Haag)

O.a. NHS takeover, Jaan Pavliuk - NITKA, Young Adults, Closetoya, Boy Boogie, kimmah, DIVINE

Bij PIP Den Haag is altijd wel gekkigheid te beleven, dus waar beter een zotte Koningsnacht te vieren dan bij de Haagse nozemclub? Op de zesentwintigste serveren ze een line-up vol illustere dj's, benieuwd wat dat gaat worden.

BASIS (Utrecht)

O.a. Tommy Four Seven/ Quelza/ Linn Elisabet/ Mystics

Grote broer TivoliVredenburg heeft met Koningsnacht Purple Disco Machine over de vloer, in werfkelder BASIS staat techno don Tommy Four Seven aan het roer. Het belooft weer een pittig nachtje techno te worden, met als toetje een after die om 6 uur begint. Als je het een beetje handig aanpakt hoef je dus niets van het koekhappen en zaklopen op Koningsdag mee te krijgen.

Ketelhuis (Eindhoven)

O.a. Budino, DOPPELGANG, Cleanfield

Een van de leukste nieuwe dj’s afgelopen DGTL was Budino, een Italiaanse disco digger met een neusje voor pulserende classics. Ze draaide op de NDSM-werf na Bonobo in het zonnetje, maar ze koos er opvallend vaak voor een donker randje toe te voegen aan het selectie. Dat zal in het donkere Ketelhuis tijdens Mozem vast niet anders zijn. Budino wordt geflankeerd door de tweeling Doppelgang en local Cleanfield.

Weelde (Rotterdam)

O.a. Eileen (NL), Mowgli (NL), Parrish Smith, Ofra, Krismika

Het Rotterdamse Weelde is een lokaal begrip waar zo nu en dan festivals vol local heroes uit de grond gestampt worden. Tijdens Koningsnacht openen ze maar liefst drie areas om in te verdwalen. De Amsterdamse geweldenaar Parrish Smith komt iedereen knock-out slaan met industriële techno, en ook local heroes Mowgli en Operator's eigen Ofra zijn van de partij.

BIT: The Function x Franly Sticks (Rotterdam)

O.a. DJ Danifox, Feurich, Tida Kamara en Franky Sticks

Coole line-up voor de liefhebbers: de DJ Danifox is één van de vaandeldragers van batida, een spannende clubmuziek-scene uit Lissabon, die hij twee weken geleden nog verteenwoordigde op DGTL. BIT vult de line-up aan met Nederlanders Feurich en Tida Kamara.

Unwise x Filling Pieces (Helling 7 Amsterdam)

O.a. sor, zep, jarreau vandal, terra kora

Leuke opvaller in dit lijstje: de Amsterdamse evenementenorganisatie Unwise richt zich op r&b, future beats en hiphop, met Koningsnacht krijgen ze een smak geld van streetmerkmerk Filling Pieces om een coole line-up te cureren met o.a. sor, Jarreau Vandal en de Rotterdamse Tera Kora. Zou zomaar heel cool kunnen worden.

Modus @ Parallel (Amsterdam)

O.a. DJ Heartstring, Tjade b2b Lucky Done Gone, DHC

Koningsnacht staat op vrijdagnacht in het teken van de nieuwe wave aan trance-dj's: Lucky Done Gone b2b Tjade (die Froukje's 'Een Teken' trance-ificeerde), de Duitse progressive/trance-dj DHC en DJ Heartstring, een Duitser die met zijn moderne eurodance-tunes mikt op de gevoelige snaar. Springen gegarandeerd. Parallel host de nacht erop nog het coole UK-georiënteerde feest PARDON.

Koningsdag (donderdag 27 april)

Oranjepop @ Nijmegen

O.a. The Haunted Youth, Bumble B Boy, néomi, Naaz, Personal Trainer, WIES

Koningsdag is voor de meeste mensen toch een kwestie van lauw pils en meelallen met de dj op de hoek. Goede smaak is vaak ver te zoeken, behalve in Nijmegen. Daar vind je op Oranjepop de geweldige Belgen van The Haunted Youth, de intieme pop van Naaz, cult-act Bumble B Boy en de euforische indie van Personal Trainer.

Free Your Mind @ Breda

O.a. DYEN, Reinier Zonneveld, Speedy J, Stan Christ

De niet-te-stoppen techno-kingpin Reinier Zonneveld liet zijn Ferrari al flink ronken op de landingsbaan van Breda Airport. Hij zwaait de scepter bij Free Your Mind, met als belangrijkste secondant de Rotterdamse veteraan Speedy J, met wie hij recent een gezamenlijke release uitbracht.

Kingsland Festival (Groningen, Amsterdam, Rotterdam)

O.a. De Jeugd, Ronnie Flex, Goldband, Antoon, Cho

Ok, we gaan head first in Koningsdag duiken. We gaan de massa in, groter dan groot, met een keur aan AAA-artiesten. Kingsland Festival heeft ze allemaal, in drie verschillende steden, van De Jeugd van Tegenwoordig tot Goldband, van Ronnie tot Antoon. Hoeveel hits is dat bij elkaar?

Kopjek @ Groningen

O.a. Fka.m4a, Verity, Aleksa Alaska

Ontdekkinkje op DGTL: FKA.M4A, een in Berlijn woonachtig figuur die al door Peggy Gou onder de vleugel werd genomen en zéér high energy house brengt. Daarnaast een thuiswedstrijd voor de Groningse bass-architect.

Lofi + after (Amsterdam)

O.a. Hunee, Mad Miran, Kleo, Kennedy

Lekker clubben ver van de oranje-gekte? Dan kun je terecht in Lo-Fi met Hunee als grootste naam. De Rush Hour lieveling geeft altijd net wat meer edge mee aan house en disco dan andere dj’s. Over edge gesproken: Mad Miran is dat een en al, een vlijmscherpe dj. Dit feestje is netjes om elf uur afgelopen, maar daarna staat er nog een after gepland met spacers Dam Swindle en Sandrien.

Kralingse Bos Festival @ Rotterdam

O.a. The Opposites, Mula B, Bokoesam, MEROL, ADF Samski, én een Cloud 8-stage met Cincity en Culoe De Song

Op het Kralingse Bos Festival staat een hele sloot aan Grote Popartiesten (tot aan Lowlands-headliner The Opposites aan toe), maar kijk niet vreemd op als je per ongeluk de hele dag blijft kleven bij het afrohouse/afrotech/amapiano-podium van Cloud 8, waar ook de Zuid-Afrikaanse groovemeester Culoe De Song is geboekt.

Loveland van Oranje @ Amsterdam

O.a. Amelie Lens, Fjaak, Joris Voorn, ROD, Sandrien

Het Amsterdamse festival Loveland heeft de Belgische Amelie Lens aangetrokken als grote trekker voor hun hoofdpodium, links en rechts geflankeerd door techhouse pionier Joris Voorn en het Duitse knal-collectief FJAAK. Op het tweede podium zijn de closing duties voor Luuk van Dijk en Michel de Hey.

Tribes @ Paradiso (Amsterdam)

Nog steeds dagdromen we op onbewaakte momenten over Tribes, het feest in Paradiso tijdens ADE21 dat de brede doorbraak van amapiano betekende. Inmiddels zijn er overal giga-commerciële evenementen rondom het Zuid-Afrikaanse genre, maar Tribes probeert het zo zuiver mogelijk te houden, houdt de line-up geheim en zoekt daarmee allerlei rafelrandjes en kruisbestuivingen op.

BLOK40 @ Kanaal40 (Amsterdam)

O.a. Jasmín, Sandor Dayala, Nèna, Jerrau, Etienne Order

Bij de Amsterdamse club Kanaal40 moet je zijn voor de coole ontdekkingen, de namen die spannende nieuwe sounds brengen. Op koningsdag kun je er de klok rond feesten: eerst een blockparty buiten met namen Nèna en Sandor Dayala, na acht uur de kelder in met o.a. local hero Jasmín en onze favoriete curveball-gooier van het moment: Jerrau.

Oranjebloesem @ Olympisch Stadion Amsterdam

O.a. Reinier Zonneveld, 999999999, DIØN, Cynthia Spiering, I Hate Models

Het Olympisch Stadion gaat op zijn grondvesten trillen deze Koningsdag, want Oranjebloesem zet in op de harde lompe techno-sound. Reinier Zonneveld is er ook hier bij, net als rising star DIØN en een aantal internationale publiekstrekkers. Klinkt gezellig hè, Oranjebloesem.