P!NK als headliner van Pinkpop, een logische keuze. Maar een frisse popheadliner is ze geenszins. Wat een draak van een oeuvre.

Hoppakee, daar gaat ze dan. Als een diabolo zwiept P!NK door de lucht. Twee acrobaten in neon maillots zakken uit het dak in draaiende hoepels, spannen een elastiek tussen de armen, om P!NK daarop op-en-neer te laten stuiteren en haar vervolgens aan beide benen ondersteboven in de lucht te doen bungelen. Voel je het bloed al naar je hoofd stijgen, en je maaginhoud in je buik klotsen? Besef dan effe dat ze ondertussen óók nog 'Get The Party Started' zingt (en haar hanenkam nog steeds rechtovereind staat!). En dit is pas het eerste liedje van de show! Even later nog zo'n stunt: als ze in zijden doeken luchtacrobatiek doet, gespiegeld door nog een in maillot gestoken gymnast. En nog een, als ze via koorden - aan delay-palen links en rechts op het veld - laag over de hoofden van haar publiek zoeft. Roetsj!

Ja, zoals Tom Cruise het liefst zelf in volle vaart van een motorfiets springt of over de zijde van een flat met 130 verdiepingen rent, zo doet P!NK ook haar eigen stunts. Al eerder deed ze Landgraaf aan, in 2010, toen nog op de North Stage (waar ze ook al de lucht in ging), maar deze solo-headlineshow (van de allereerste vrouwelijke solo-headliner op Pinkpop ooit!) is nog veel en veel extravaganter. Woensdag verschenen al de eerste trucks in Landgraaf om de vlieg-act in orde te maken, in totaal is de Amerikaanse popzangeres hier met zo'n honderdnegentig (!) crewleden in elf (!!!) nightliners. Wowza. Visueel spat het ook werkelijk van het podium af (al is het met een wat twijfelachtig smaakniveau): neon licht-borden in Miami Vice-stijl als de reclameborden op Ocean Drive-boulevard, een peloton aan dansers gekleed in neon aerobics-fietsbroekjes die met gymballen gooien, op de giga-schermen visuals van palmboompjes en dolfijnen met kleine gele hanenkammetjes (eenzelfde coupe die je vanavond disproportioneel veel vrouwen ziet rocken). En vuurwerk, knallend, flitsend vuurwerk.

HET CONCERT:
P!NK, South Stage, zaterdag 17 juni

HET PUBLIEK:
Pas in het veld besef je hoe belangrijk P!NK is geweest voor een hele generatie middelbare vrouwen met kort pittig kapsel.

WAS HET GOED:
Ze tart de zwaartekracht, vliegt door de lucht en brengt een indrukwekkend register aan Cirque de Soleil-stunts, maar werkelijk alle liedjes klinken gedateerd.

HET NUMMER:
'So What?', P!NK's rocksterrenanthem geadresseerd aan de haters. Fuck deze haatrecensie, ze is een rockster die prima tegen een stootje kan. 

P!nk live op Pinkpop 2023

Turbulentie

Ja, dit is een productie met een gigantisch ambitieniveau, en in die stunts zitten ook jaaaaren aan vlieguren, miljoentriljoen push-ups en staalharde buikspieren (die vast ook wel wat kritiek kunnen incasseren). Tegelijkertijd zingen vereist een knappe ademcontrole. Kijk eens hoe soepel ze zich in die aerial doeken wentelt in ‘Turbulence’, een toepasselijk liedje met eenzelfde boodschap die ze haar hele carrière al uitdraagt: het leven probeert je aan de grond te nagelen, maar vliegen zul je, kleine vogel, spreid je vleugels en vlieg. Ergens is het ook raar: hoe ze zulke melodramatische liedjes koppelt aan een circus-act, waardoor de sentimentele boodschap wordt bedolven onder kitsch.

Dat is P!NK: een popster voor de underdogs, een wat androgyne zangeres die juist tussen de X-Tina’s en Britney’s opviel met knalroze stekeltjes (‘Mij is me verteld dat ik een geheime penis heb’, zo verwoordt ze het vandaag), een ik-neem-geen-blad-voor-de-mond-imago en muziek met een rockachtige pretentie. Eerlijk: ze heeft er een buitengewoon langdurige carrière voor een popzangeres mee opgebouwd, maar… wat… een… verschrikkelijk… oeuvre… Oh my god. Haar band zet de pop-rocksongs nog wat dikker aan met kitscherige hardrockriffs en gitaarsolo’s. Een rits sentimentele ballads halverwege de set heeft de diepzinnigheid van een koekenpan, waarna ze overschakelt op de niksige The Lumineers-achtige folkpop en een door First Aid Kit-gepende song van haar nieuwe album. Ze doet ook nog twee standaard covers ('Make You Feel My Love' en Sade) en 'Runaway', dat opzichtig leent van de The Weeknd. Het is muziek met nul muzikale personality, nul edge, muziek die hopeloos gedateerd klinkt in vergelijking met de luxueus klinkende, slimme popliedjes van sterren als Dua Lipa, The Weeknd en Taylor Swift.

Vast leuk voor de P!NK-fan, maar ben je dat niet en kom je hier voor de stunts en driedubbele kurkentrekkers? Dan raak je wel een beetje teleurgesteld als je ziet hoe die vliegstunts vooral in het begin zijn gepropt, om helemaal aan het einde nog een keertje terug te komen. Daar staan weer een hoop mooie details tegenover: The Weeknd rip-off ‘Runaway krijgt een grappige Jamie Lee Curtis aerobics-referentie met steigerend kruis, ‘Trustfall’ (geproduceerd door Fred Again..) krijgt een indrukwekkende choreo met dansers die trampoline springend door de lucht vliegen, en bij ‘Blow Me (One Last Kiss)’ rent een groep gigantische zoenlippen met benen het podium op. Alles, werkelijk alles om af te leiden van de muziek.

Setlist

1. Get the Party Started
2. Raise Your Glass
3. Who Knew
4. Just Like A Pill
5. Try
6. What About Us?
7. Turbulence
8. Make You Feel My Love
9. Just Give Me A Reason
10. F*Kin perfect
11. Just Like Fire
12. Please Don't Leave Me
13. Cover Me In Sunshine
14. Kids In Love
15. When I Get There
16. I Am Here
17. Irrelevant
18. No Ordinary Love
19. Runaway
20. TRUSTFALL
21. Blow Me (One Last Kiss)
22. Never Gonna Not Dance Again
23. Last Call
24. So What

HET MOMENT:

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is P!NK, die verkleed als een grote glitter discobal totaal gewichtsloos door de lucht zweeft bij ‘So What’, de toegift van de show, en herinnert je er meteen weer aan dat ze ook een vakvrouw is met een knappe vlieg-act. Had ze er daar niet gewoon nog tien van kunnen doen?

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

P!nk live op Pinkpop 2023