Dat P!NK, Robbie Williams en Red Hot Chili Peppers straks de velden vol trekken hoeven we je niet te vertellen. Maar wat speelt er verder naast de grote headliners? Waar kijkt de 3voor12 redactie het meeste naar uit? Deze dertien acts hebben we alvast met viltstift omcirkeld in ons blokkenschema.

The Haunted Youth

Joachim Liebens van The Haunted Youth is een speciale. Een uitzonderlijk charismatische bandleider met een bijzondere kwaliteit: een zwartgallige blik op het leven verpakken in krachtige, gloedvolle gitaarsongs. Hij doorliep een Vlaamse rockacademie maar oogt veel te eigenwijs om binnen de hokjes van een klaslokaal te passen. De meest opwindende Belgische band sinds Balthazar.

The War On Drugs

Jarenlang was The War On Drugs een geliefde band in de underground, zo’n band waarvan je je niet kunt voorstellen dat ze ooit het grote publiek zullen bereiken. Dat veranderde met Lost In A Dream en vooral de single ‘Red Eyes’. Liefhebbers van klassieke jaren zeventig rock, van lange songs met zorgvuldige solo’s, ontdekten de band. Eigenlijk wonderlijk dat ze dit weekend pas hun debuut maken op Pinkpop, want deze band is een één op één match.

Dadi Freyr

Zou onze IJslandse vriend Dadi Freyr dit weekend in zijn warme trui op het podium staan of heeft hij die cartoon van zichzelf ook in T-shirt vorm? We kennen hem natuurlijk van zijn meme-achtige optreden voor het Songfestival dat door covid niet doorging. Had-ie kunnen winnen? Misschien wel! Een jaar later deed hij met een net iets minder liedje alsnog mee, en vervolgens trok hij de clubs in. We zagen vorig jaar op Lowlands al zijn vrolijke popshow, ook in Limburg wordt het een gezellige boel.

Tove Lo

Daar was-ie weer, afgelopen weekend op Best Kept Secret: 'Stay High', de grootste hit van de Zweedse popzangeres Tove Lo. St Paul draaide hem midden in de nacht, en inderdaad, iedereen voelde zich aangesproken. Het is een liedje over het opzoeken van de duistere randjes om de pijn van verlatenheid maar uit de weg te gaan. Ze gaat het ongetwijfeld ook spelen voor de bierdrinkers op Pinkpop, net als al die andere quirky pop met een trancy randje.

Queens Of The Stone Age

Er is een hoop aan de hand rond Queens Of The Stone Age, de stonerrockgoden uit Los Angeles. Bevriende muzikanten Taylor Hawkins (Foo Fighters) en Mark Lanegan verlieten het leven, Josh Homme zelf belandde in een vechtscheiding en kreeg ook nog eens kanker. Verbaas je dus niet als ze er in die tien jaar na hun laatste Pinkpop-passage twintig jaar ouder uit zijn gaan zien. Maar hun nieuwe album In Times New Roman (uit in het Pinkpop-weekend!) bewijst dat ze nog altijd spelen alsof hun leven ervan afhangt.

Warpaint

De Amerikaanse band Warpaint deed zo’n beetje elk Nederlandse festival al eens aan, maar op Pinkpop stonden ze nooit. Hoog tijd dus, want met vier albums op zak en een solide live-reputatie is het een hele goede boeking voor Pinkpop. Let vooral op drumster Stella Mozgawa, die er als laatste bijkwam, en die zeker live Warpaint een energie-impuls geeft die een genot is om naar te kijken.

ADF Samski

Samski is de vader van zichzelf, net als zijn grote broer Ronnie. Maar hij heeft wel degelijk een hele familie aan gelijkgestemden om zich heen gevonden. En met die ADF-kliek vormt hij echt een verfrissend geluid in de Nederlandse hiphophoek: zowel zijn beats (allemaal van vaste producer P.Ape) als flow zijn hartstikke oldschool, hoewel er ook elementen van de oude US drill in zitten.

The Hu

Hoe komt een Mongoolse keelzang-folkmetalband terecht in Landgraaf? Via een klein omweggetje: op de planeet Bracca luisterde Cal Kestis naar de band via zijn headset, en later zag hij ze nog eens optreden tussen de gladiatorengevechten. Miljoenen en miljoenen gamers luisterden mee (mocht je het nog niet begrijpen: The Hu zit dus in de soundtrack van de laatste twee Star Wars Jedi-games). Belooft sensationeel te worden. Ze eindigen hun show vaak met een Metallica-cover. Ook dat nog.

Zwangere Guy

Zwangere Guy stopt ermee, kondigde hij vorig jaar op Lowlands aan. Gelukkig valt het mee: hij keerde terug in samenwerking met de krankzinnige jazz-drummer Lander Gyselinck, en staat nu weer solo op de bühne. Dat moet wel betekenen dat de Vlaamse rapper met een welhaast manische energie broedt op nieuw werk, toch?

Prins S. en de Geit

Heel Nederland veranderde al in een geitenboerderij dankzij de absurdistische Haagse dancepop van Prins S. en de Geit. Tuit je lippen maar vast en neem voor de zekerheid een halfje oud brood mee voor het geval ze ‘De Duck’ doen.

Go_A

Best wonderlijk dat Go_A’s duistere techno-folkmuziek via het Songfestival gewoon een daadwerkelijke festivalhit is geworden. Het Oekraïense kwartet stond afgelopen jaar o.a. op Lowlands en mag nu zelfs een debuut maken op Pinkpop.

Robin Kester

Toen ze haar kantoorbaan vaarwel zegde en een carrière als Echte Muzikant besloot te gaan najagen, werd Robin Kester nog geplaagd door podiumangst. Maar show na show leerde ze steeds en steeds beter hoe ze haar betoverende, dromerige indiepopliedjes (vaak gemaakt met Moss-frontman Marien Dorleijn) naar het podium kan brengen. En nu, nu is Kester een uitstekende live-artiest, die je elke show weer verder ziet groeien.

Jungle By Night

Last minute werd Jungle By Night het blokkenschema in gefietst in plaats van Nathaniel Rateliff, en dat vinden wij helemaal niet erg. Eind vorig jaar zegden twee leden de band vaarwel, dus telt Neerlands beste dansband (van krautrock tot afrobeat, van jazz tot dance) tegenwoordig nog maar 7 leden. Het maakte hun sound nog wat elektronischer én opzwepender.

Pinkpop op Radio en TV

3FM

  • Vrijdag 16 juni 16:00 – 01:00 uur 
  • Zaterdag 17 juni 13:00 – 01:00 uur 
  • Zondag 18 juni 13:00 – 01:00 uur 

NPO3

  • Zaterdag 17 juni vanaf 22:01 - 23:30 bij de NTR
  • Zondag 18 juni vanaf 20:15 - 23:15 bij de NTR

NPO2 Extra

We hebben weer een killerline-up op onze Pinkpop-livestream op NPO 2 Extra: we zenden hele concerten uit van o.a. Robbie Williams, Queens Of The Stone Age, The War On Drugs, Editors, OneRepublic, Niall Horan en Machine Gun Kelly, maar ook Donnie, DI-RECT, Frenna en Rondé. De stream is vanaf vrijdag 13:30 tot zondagnacht 01:00 te checken op NPO2 Extra en natuurlijk onze website. Check de voorlopige timetable hier.