‘Zonder Gezicht’ van Froukje en S10 is uitgeroepen tot de 3voor12 Song van het Jaar 2022. Duizenden Nederlandse muziekliefhebbers brachten hun stem uit voor de 38ste editie van de Song van het Jaar. Het is het tweede jaar op rij dat Froukje de prijs wint (en slechts tweemaal eerder wist een artiest dat te bewerkstelligen in de geschiedenis van de Song van het Jaar). Vanavond vindt het Song van het Jaar Festival plaats met o.a. nummer 3 Son Mieux live op het podium. Op vrijdag 9 december werden de muzikale hoogtepunten van het festival uitgezonden in een speciale tv-uitzending op NPO 3.

Voor het tweede jaar op rij wint Froukje de Song van het Jaar. Na in 2021 Nederland te hebben veroverd met 'Ik Wil Dansen' won de popster dit jaar samen met S10 de Song van het Jaar met 'Zonder Gezicht'. Daarachter? Nog een hele top 100 die wij met een festival in de Maassilo in Rotterdam én een feestelijke TV-uitzending afgelopen vrijdag hebben gevierd. Die uitzending zie je hieronder terug.

1. Froukje ft. S10 - Zonder Gezicht

Hoe vaak denk je dat het voorgekomen is dat een act twee jaar op rij de Song van het Jaar won? Nou? Om precies te zijn twee keer eerder gebeurde het: Pixies, Radiohead. Aan dat rijtje voegen we nu Froukje toe, en om eerlijk te zijn is dat geen verrassing. De jonge zangeres was overal dit jaar. Ze speelde op Pinkpop, Lowlands en Best Kept Secret. Een album is er nog steeds niet, maar wel dit prachtig slepende duet met S10, die Froukje zelf benaderde toen ze een vroege versie van Zonder Gezicht langs hoorde komen in haar live-set. Mag ik een verse doen? Natuurlijk mag jij een verse doen. Het is een gouden combi, volgens jullie, want bij deze gaat het de boeken in als de Song van het Jaar 2022.

2. S10 - De Diepte

Daar stond ze dan, op dat grote podium. Misschien wel het grootste podium van de wereld, het Eurovisie Songfestival. Zonder glitterdansers, zonder special effects, maar gewoon Stien en haar liedje. Al die opsmuk was ook helemaal niet nodig, want ‘De Diepte’ is juist een heel intiem en persoonlijk liedje, waarin S10 oog in oog staat met haar jonge zelf. Zie haar zitten onder de tafel, zoekend naar beschutting tegen de grote boze wereld. Die intimiteit wist ze ook te vertalen naar mensen die helemaal geen Nederlands verstaan, al is dat kleine traantje in haar oog natuurlijk zo universeel als maar kan.

3. Son Mieux - Multicolor

De Haagse band Son Mieux was ooit een heel klein mosterdzaadje, een minuscule korrel talent. Het zit al in de grond sinds de broers Meiresonne tieners waren, en nu, net na de pandemie, is het oogsten begonnen. Eind vorig jaar was er al het album The Mustard Seed, waarop Camiel het heft op alle mogelijke manier in handen neemt. Een paar maanden later volgde ineens een single die niet op het album stond maar die wel alles wat Son Mieux hiervoor maakte overstemde in populariteit. Een kleurrijk, energierijk nummer dat niet van de radio te slaan was.

4. Harry Styles - As It Was

De meeste boyband-leden verdwijnen na een korte periode van superfaam in de vergetelheid, of ze blijven voor altijd een dansgroep voor steeds ouder wordende meiden. Maar heel af en toe slaagt zo’n artiest erin een transformatie te maken naar een groot publiek. Robbie Williams bijvoorbeeld, en nu Harry Styles, die een waanzinnig slimme balans heeft gevonden tussen klassieke 70s rock en moderne pop. Zijn album Harry’s House klinkt tijdloos en vertrouwd, en heeft toch genoeg scherpe randjes om interessant te zijn. Thematisch is dit nummer natuurlijk ook in de roos: na twee jaar stilte gaan we terug naar het oude normaal, maar niets is zoals het was.
 

5. Stromae - L'Enfer

Na acht jaar stilte was Stromae dit jaar terug met een nieuw album Multitude. Maar eigenlijk kun je beter zeggen: met een nieuwe show, Multitude. Elk nummer kreeg zo’n nadrukkelijk visuele vertolking dat je welhaast zeker weet dat er bij het schrijven integraal aan gedacht is. ‘L’Enfer’ is het moment dat de donder en bliksem zich boven het hoofd van de Belgische superster samen pakken, het onweer van depressie. Het liedje zorgde ook voor een mooi tv-moment: Stromae was te gast in het Franse Journaal en begon daar zogenaamd spontaan zijn nieuwe nummer te zingen. Schitterend theatraal én emotioneel moment.

6. Fontaines D.C. - Jackie Down The Line

Wat in het vat zat verzuurde niet, gelukkig. Sterker nog: er kwam een tweede vat bij. Net voor de pandemie was het Ierse Fontaines DC de grote belofte voor de festivals, afgelopen zomer onderstreepten ze dat met een derde plaat. Van al die praat-zingende Britse postpunkbands klinken zij het meest overtuigend, fel snerend over alles en iedereen inclusief zichzelf. 'I will hurt you, I'll desert you', waarschuwt Grian Chatten, 'I am Jackie down the line.'

7. Maan & Goldband - Stiekem

Vorig jaar al domineerde Goldband de Song van het Jaar samen met Froukje, dit jaar zet hun zegetocht keihard door. ‘Noodgeval’ groeide uit tot een landelijke hit, op festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en Wildeburg liepen de podia waar zij stonden muurvast en ondertussen brak Boaz ook nog eens op een strategisch moment zijn enkel. Pijnlijk maar subliem popmoment. En oh ja, Karel belandde in de bladen door zijn fling met zangeres Maan. Die liefde werd officieel met deze gezamenlijke single, die pas drie weken voor de stemweek uit kwam en nu al de Top 10 van de Song van het Jaar gehaald heeft.

8. Taylor Swift - Anti-Hero

Zangeres Taylor Swift ging eerder deze week nog met twee armen vol prijzen naar huis bij de American Music Awards, maar in onze Song van het Jaar zal ze het moeten doen met een bescheiden achtste plek. Niets mis mee. ‘Anti-Hero’ is afkomstig van Taylor’s album Midnights, een set liedjes die draait om intieme nachtelijke momenten. Want ja, zelfs de oogverblindende hypersuccesvolle Taylor Swift kijkt op een eenzaam moment wel eens in de spiegel en zegt tegen zichzelf: ik stel helemaal niks voor.

9. Arctic Monkeys - There'd Better Be A Mirrorball

Oh wat baalden ze bij Lowlands. Natuurlijk zou in augustus het nieuwe album uit zijn. Oh nee, grapje, toch niet. En een week na de show in Biddinghuizen speelde Arctic Monkeys wél een liedje van het album The Car. ‘There’d Better Be A Mirrorball’, de eerste single en het beste liedje. Een sierlijke ballade met een waanzinnig mooi strijkersarrangement aan het einde. Alex Turner stuurde zijn Arctic Monkeys verder het croonerpad op met het nieuwe album, en dit liedje laat de potentie van die zorgvuldige stijl ten volle zien.

10. Wet Leg - Ur Mum

Een van de leukste doorbraken van 2022 tekende zich eind 2021 al af. Toen stonden zowel ‘Chaisse Longue’ als ‘Wet Dream’ al hoog in de Song van het Jaar, dit jaar hoefde Wet Leg de torenhoge verwachtingen alleen nog maar in te lossen. Dat deden ze met een titelloos debuutalbum, waarom nog veel meer van die pretentieloze tongue in cheek indiepopsongs staan. ‘Ur Mum’ is dat ene liedje dat je zeker zult herinneren als je een keer zonder voorkennis bij een Wet Leg show was, want het is dat nummer waar het hele publiek ineens keihard begint te gillen. Gratis special effect.

11. Goldband - Psycho

Daar zijn ze weer, de Haagse stukadoors. Ze hadden het druk dit jaar, te druk voor de studio eerlijk gezegd. Dat is natuurlijk niet zo gek, met alle opgebouwde spanning moest dit het jaar van de oogst worden. Vorig jaar rond de Song van het Jaar - toen we nog met zijn allen in lockdown zaten - waren ze daar best een beetje zenuwachtig over: wat als die lockdowns blijven en ons momentum vervliegt??? Nou, dan hadden we misschien meer nieuwe muziek gehad. Nu was er naast die single met Maan alleen deze knaller van een plaat, die duidelijk bedoeld is om tijdens de liveshow het veld helemaal op zijn kop te zetten. 

12. Lizzo - About Damn Time

It's bad bitch o'clock! De Amerikaanse zangeres Lizzo is terug met nog maar eens ronkende tune. Ze heeft het moeilijk gehad, zingt ze, maar nu is ze terug om alles en iedereen te pletten met haar spectaculaire energie. Ze heeft er twee shotjes in haar glas voor nodig om op gang te komen, maar dan is ze ook niet te stoppen. En dat werd tijd!

13. Eefje De Visser - Startschot

Voor Eefje de Visser was 2022 een buitengewoon jaar. Haar album Bitterzoet was al twee jaar uit, maar ze had er nog amper mee kunnen spelen. De combinatie van een geweldig album en de tijd om te rijpen gaf haar de kans festivals spelen met vrijwel alleen het materiaal van die plaat, en Nederland viel er massaal voor. Er was ook een nieuwe EP, Blauwe Regen, die qua sound in het verlengde ligt van het sierlijke elektronische geluid van Bitterzoet. ‘Startschot’ sluipt als sleutelnummer van die EP de top 20 binnen. 

14. Paolo Nutini - Through The Echoes

Zijn slepende emotionele ‘Iron Sky’ raakte in 2016 onlosmakelijk verbonden aan de aanslag op de Charlie Hebdo en belandde dat jaar hoog in de Song van het Jaar. Het was een uitgestelde hit, want het bijbehorende album stamt al uit 2014. Pas dit jaar verscheen opvolger Last Night In The Bittersweet, en de Schotse zanger bewees nog steeds door merg en been te kunnen gaan met zijn stem. ‘Through The Echoes’ was de lead single van het album, al vinden sommige fans eigenlijk ‘Shine A Light’ nog beter.

15. Merol - Gemengde Signalen

Zangeres Merol won in 2019 de Song van het Jaar met ‘Hou Je Bek En Bef Me’, een slim en zelfverzekerd liedje, lekker schaamteloos ook. Maar Merol wil vooral niet bekend staan als die zangeres die altijd over seks zingt. Haar oeuvre bevat ook heel wat subtielere beschrijvingen van de hoepels waardoor je als zelfstandige datende vrouw moet springen. ‘Gemengde Signalen’ is daar een mooi voorbeeld van, een vrolijk liedje over het managen van inschatten van verwachtingen tussen aan elkaar snuffelende mensen. 

16. RONDÉ - Love Myself

Het is zo langzamerhand geen toeval meer. Zo’n beetje elke single die Rondé de laatste jaren uitbracht werd een hit, en ze klinken allemaal even soepel. Vanaf de oprichting in 2014 en doorbraak single ‘Run’ werd de Utrechtse band een vaste waarde in het Nederlandse poplandschap. Vorig jaar eindigde ‘Hard To Say Goodbye’ op nummer 16, en dat lukt ze nu weer met ‘Love Myself’, een liedje dat zo nadrukkelijk over zelfliefde gaat dat het zo naar het Songfestival kan. Misschien een ideetje?

17. WIES - Ik Zie Ik Zie

‘Ik zie ik zie… wat jij niet kan laten gaan.’ De Wiesjes variëren op een overbekende zin in dit lied over vreemdgaan. Van hem dus. En zij weet. En hij weet dat ze het weet, maar denkt ermee weg te komen. Wies, je kent ze van eerdere hits als ‘Soms Is Het Te Laat’, ‘Meisje’ en een knauw naar Mark Rutte in ‘Bandje’. Wies is op zijn best als het een beetje pijn doet, en dat doet het hier zeker. ‘Ik Zie Ik Zie’ is een fraai geformuleerd boos liedje, met als zin die blijft hangen: ‘Was ze het waard? Was ze het waard? Was ze het waard?’ 

18. DI-RECT - Through The Looking Glass

Met 'Soldier On' scoorde Di-rect een lockdownhit, een liedje dat er niet voor geschreven was maar dat bij toeval precies goed viel. 'Through The Looking Glass' is een stuk berekender: het gaat over leven in isolement en je afvragen wat nu echt belangrijk is in het leven. De boodschap: geef het dromen nooit op. Het is een larger than life boodschap, gegoten in het ronkende geluid van The War On Drugs, met meer muzikale punch dan die voorbeeldband de laatste jaren zelf aan de dag legde.

19. Joost - Wachtmuziek

Al jaren was Joost een fascinerend fenomeen, dat de vingervlugheid van de YouTube generatie tot kunst verhief. Maar nog niet eerder liet hij je zo dichtbij zijn heftige persoonlijke verhaal komen als op zijn nieuwe album Fryslân. Zoals je misschien weet verloor Joost op jonge leeftijd zijn vader, en kort daarna ook zijn moeder. Daar kom je niet ongeschonden uit, en ‘Wachtmuziek’ bezingt de struggles van een GGZ-traject. Er bestaat naar goede TikTok maatstaven ook een sped up versie van, gemaakt door niemand minder dan Vieze Asbak.

20. Silk Sonic - Smokin Out The Window

Zul je net zien, heb je 45K op haar stuk geslagen in Tiffany's, heb je zelfs leuk gedaan met haar kinderen en shit opgevangen van haar ex. Kortom: je bent echt verliefd. En ja hoor, ze blijkt maar een golddigger die zichzelf weggeeft aan iedereen terwijl jij dacht dat ze jouw bezit was. Arme Bruno Mars en Anderson.Paak.

21. Personal Trainer - The Lazer

Na jaren van live spelen debuteerde het Amsterdamse Personal Trainer dit jaar met de zelfverzekerde en eigenzinnige plaat Big Love Blanket, een album dat frontman Willem Smit zelf laagje voor laagje in elkaar zette. Behalve 'The Lazer', een van de eerste nummers die de band ooit maakte. Het is een energiebom die vraagt om meebrullen, zowel op het podium als in de zaal… als thuis voor je radio. 

22. Elephant - Calling

Prachtig om te zien hoeveel respons de Rotterdamse band Elephant dit jaar kreeg op hun single 'Calling', afkomstig van hun dit jaar verschenen debuutplaat. Terecht hoor, daar niet van, maar het is zo'n melancholische indieparel die doorgaans de radio helemaal niet haalt, en nu dus wel. Nu zijn de festivals aan zet: boek deze band, laat ze nog verder opbloeien, alsjeblieft.

23. Red Hot Chili Peppers - Black Summer

De Red Hot Chili Peppers zouden in 2020 headlinen op Pinkpop, maar dat ging natuurlijk niet door. Dit jaar ging de band aan Pinkpop voorbij en kozen ze voor een eigen show in het Goffertpark, in nota bene dezelfde maand. Maar niet getreurd: volgend jaar maken de Peppers het goed met Limburg. Ze komen daarheen met maar liefst twee nieuwe albums op zak - wat moesten ze anders doen in de lockdown - waarvan dit 'Black Summer' de meest prominente single is.

24. Gorillaz feat. Tame Impala & Bootie Brown - New Gold

Waar twee van de populairste acts van de laatste twintig jaar samen komen in de studio spreken we van een monsterverbond. Damon Albarns hiphop-pop blijkt een uitstekende match met Kevin Parker hazey psychpop. En dan is er ook nog Bootie Brown van rapgroep The Pharcyde. Samen tekenen ze voor de beste Gorillaz tune in jaren. 

25. Måneskin - SUPERMODEL

En nu doorpakken. Laat dat Songfestival maar ergens in de achteruitkijkspiegel verdwijnen en iedereen vergeten dat het daar ooit begon. Al maakt de Italiaanse rockband voorlopig nog even slim gebruik van dat grote platform. De band liet zijn theatrale flamboyante zelf deze zomer zien op Pinkpop maar presenteerde in Turijn ook deze nieuwe single over een wanhopig zoekend supermodel: 'She loves her cocaine but cocaine doesn't love her back.' Het demasqué van de rock 'n roll door een band die flirt met alle grote rockmoves en klassieke gitaarriffs.

26. The Smile - The Smoke

Als zanger van Radiohead weet Thom Yorke zich omringd door uitstekende muzikanten, in The Smile moet hij veel meer zelf aan de bak. Meer dan ooit zag we hem een uitstekende gitarist én bassist zijn. Naast hem staat trouwe bandmaat Jonny Greenwood. Maar de revelatie van The Smile is natuurlijk drummer Tom Skinner, bij jazzliefhebbers bekend als lid van Sons Of Kemet. Die band geeft er juist nu de brui aan, dus als Thom en Jonny willen ligt de weg vrij naar meer The Smile.

27. Billie Eilish - TV

Een jaar na haar tweede album Happier Than Ever kwam Billie Eilish met 'TV', een nummer dat volgens haar niet kon wachten op album nummer 3. Het gaat namelijk over dingen die ze nu op het podium wil bezingen en bespreken, zoals de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard en de beslissing van het Supreme Court over abortusrechten in Amerika. 

28. The Haunted Youth - Broken

Joachim Liebens is een getroubleerde ziel uit Hasselt die met zijn band The Haunted Youth de frustraties uit zijn jeugd van zich afschrijft. Dat doet hij met prachtige, melancholische muziek. Liebens schreef met 'Teen Rebel' een ode aan zijn rebellerende spiegelbeeld, 'Broken' is zijn heartbreakliedje. Er bestaat ook een lange maxi single, die nog fraaier is dan de albumversie.

29. Steve Lacy - Bad Habit

Hij was een van de doorbraken van 2022, maar wie goed opgelet had kende Steve Lacy's vorige twee albums vol bedroomsoul ook al. En anders wel zijn band The Internet, een spin-off van Odd Future. Dat het lome popliedje 'Bad Habit' een gigahit werd dankt Steve Lacy onder meer aan de sped up versie op TikTok, die uiteindelijk zelfs als officiële release op de streamingsdiensten verscheen.

30. Beyonce - BREAK MY SOUL

Queen Beyonce is een league of her own, ook met haar zoveelste album Renaissance. De gelaagdheid in haar sound en songwriting is uniek, en ondertussen is 'Break My Soul' ook nog eens een banger van een plaat. House classic 'Show Me Love' wordt niet eens letterlijk gesampled, maar Robin S houdt aan de inspiratie toch een writing credit over.

De top 100:

31. Sam Smith feat, Kim Petras - Unholy
32. Sam Fender - Getting Started
33. Rammstein - Dicke Titten
34. The War On Drugs - Change
35. Oscar And The Wolf - Warrior
36. The Vices - I Had A Name
37. Nothing But Thieves - Life's Coming In Slow
38. Muse - Compliance
39. Tramhaus - I Don't Sweat
40. Angèle - Libre
41. Big Thief - Little Things
42. The Black Keys - Wild Child
43. Lewis Capaldi - Forget Me
44. MEAU - Als Jij Maar Bij Me Bent
45. Prins S. en de Geit - Gastenlijst
46. Adele - Oh My God
47. The Weeknd - Sacrifice
48. De Staat - Peace Love & Profit
49. Girl In Red - October Passed Me By
50. Imagine Dragons - Sharks
51. Paramore - This Is Why
52. Natte Visstick - Visstick Gooi Die Kanker Kick
53. Arcade Fire - Unconditional I (Lookout Kid)
54. Kendrick Lamar - Die Hard feat. Blxst, Amanda Reifer
55. Florence + The Machine - My Love
56. Editors - Heart Attack
57. The 1975 - I'm In Love With You
58. Blanks - Lost In The Moment
59. Fred Again.. feat. Swedish House Mafia & Future - Turn On The Lights Again
60. YUNGBLUD - The Funeral
61. White Lies - I Don't Want To Go To Mars
62. Beach House - Once Twice Melody
63. Rosa Linn - SNAP
64. Black Country, New Road - Good Will Hunting
65. Phoebe Bridgers - Sidelines
66. Viagra Boys - Punk Rock Loser
67. Tamino - Fascination
68. Inhaler - Love Will Get You There
69. Foals - 2 AM
70. Warhaus - Desire
71. Purple Disco Machine feat. Sophie & The Giants - In The Dark
72. Lucky Fonz III - Kwantumwetenschapper
73. Alt-J - Hard Drive Gold
74. Bob uit Zuid - Karpervissen
75. Eliza Rose & Interplanetary Criminal - B.O.T.A.
76. Mitski- The Only Heartbreaker
77. Jungle - Good Times
78. KUZKO - Penelope
79. Coldplay- Humankind
80. Banji - Tired
81. Jessie Ware - Free Yourself
82. The ANXIETY - Meet Me At Our Spot
83. Bastille - Shut Off The Lights
84. Sor - Zo Zijn
85. George Ezra - Anyone For You
86. Lil Nas X - Star Walkin'
87. LF System - Afraid To Feel
88. Pip Blom - I Know I'm Not Easy To Like
89. Charlotte Adigery & Bolis Pupul - Ceci N'est Pas Un Cliche
90. Denzel Curry - Walkin'
91. Selah Sue - Pills
92. The Killers - Boy
93. Babs - Bennie Boos 
94. Oliver Tree feat. Robin Schulz - Miss You
95. Rihanna - Lift Me Up
96. Naaz - Azadi
97. Blaudzun - Wide Open
98. Krezip - Ready For More
99. Rosalia - Despecha 
100. Phoenix feat. Ezra Koenig - Tonight

Meer Song van het Jaar 2022