Weet je nog steeds niet wat je moet stemmen voor de Song van het Jaar? Vandaag is je aller-aller-allerlaatste kans (tot donderdag 24 november 23.57 om precies te zijn). Om je een handje te helpen vroegen we vijf mensen om stemadvies.

Abel van Gijlswijk (Hang Youth)

1. Takeoff & Quavo - Hotel Lobby
Ik was al helemaal emotioneel instabiel toen ik hoorde dat de Migos onderling ruzie hadden. Dat de Migos met zijn drieën zijn en onvoorwaardelijk van elkaar houden en alles samen delen, dat was een van de enige dingen op aarde waar ik houvast aan had. Ze zijn mijn favo rapgroep allertijden op de Wutangclan na, en ik ben erg emotioneel begaan met hun lot op direct persoonlijk vlak. Zo voelt het in ieder geval. Toen deze poku dropte, de eerste met maar twee Migos en zonder Offset dus, was ik aanvankelijk erg ontdaan. Maar ik ben het iedere luisterbeurt meer gaan waarderen tot op het punt waarop het mijn persoonlijke anthem is, ik draai het ook luid in de zaal voor aanvang van mijn theatershow. Toen ik hoorde dat ze Takeoff hadden doodgeschoten heb ik gehuild, nog voordat bevestigd was dat het echt waar was.

2. Personal Trainer - Former Puppy
ik weet niet of die de beste song van het jaar is omdat ik het van de week pas voor het eerst hoorde maar het is in ieder geval de enige Nederlandse plaat waar ik dit jaar door ben omvergeblazen. Het hele album, deze poku in het specifiek. Het liedje is waanzinnig, de productie is top, ik kan er zelfs een soort van betekenis in herkennen, iets wat ik mis in veel muziek, zeker muziek die in Nederland wordt gemaakt. Ja, dit is echt gewoon heel sick.

3. Liam Gallagher - C’mon You Know
Ik zag dat die andere single van dit album in jullie lijst stond maar de titeltrack is eigenlijk beter. Oasis is mijn favo band ooit en ik gaf aanvankelijk niets om dit album, maar toen gingen we met Benny (bassist Hang Youth) en Pepijn en Freddy (De Jeugd van Tegenwoordig) als soort Oasis-fanclub-mannenweekend naar Liam's concert in Knebsworth en dat was zo ingrijpend sick dat ik achteraf toch ook helemaal in de plaat ben gerold. Dit is de beste poku, omdat het een soort anthem is maar niemand weet precies waarvoor, het is gewoon een kans om jezelf biblical te voelen.

Sophie Straat & Wieger Hoogendorp

1. Naaz - Azadi
Met afstand ons lievelingsliedje van 2022.

2. Tape Toy - The One Who Got Away
Omdat Tape Toy fantastische muzikanten heeft.

3. Wet Leg - Ur Mom
Ik heb die plaat grijsgedraaid, de gil in het liedje vind ik zo lekker. Ik wou dat ik het zelf had bedacht.

3. Eefje de Visser - Storm
Een gedeelde derde plaats, want deze staat voor mij symbool voor het prachtige muziekjaar 2022, met het optreden van Eefje op Lowlands als hoogtepunt.

Tim Hofman

1. Froukje ft. S10 - Zonder Gezicht
Ik stem hier ook op vanwege de movement waar zij in zitten met Meau en Bente – misschien zelfs ook met Maan in de nieuwe afslag die ze genomen heeft, – van jonge vrouwen die de popmuziek aan het overnemen zijn in Nederland. Ik denk dat dit een goede plaat is die daar toonbeeld van is. Een fantastische plaat van twee fantastische songwriters.

2. Niko - Pick Me Up
Fantastische plaat, volgend jaar komt een album uit, ze hebben net voorprogramma’s gedaan voor Son Mieux. Het bestaat uit allerlei muzikanten uit andere Haagse bands, het is een Haagse superband. Dit is een liedje over ons millenial-bestaan, hoe je je totaal vervreemd van de wereld kunt voelen, maar het is niet zuur, het is niet sober, niet leeg, niet grijs. Het heeft een fantastisch refrein, ik denk dat iedereen het moet horen.

3. WIES - Ik Zie Ik Zie
Ik vind WIES een fantastische band, al vanaf het eerste moment was ik verkocht. Deze single heeft iets magisch, iets spannends, bijna geheimzinnigs in tonen. Luister vooral even naar het tweede couplet en die gitarist, dat doet-ie ontzettend leuk.

St. Paul

1. Confidence Man - Holiday
Heb ik bij iedere boeking gedraaid, werkt altijd, is zo goed geproduceerd, is zo’n goed liedje. Ik draai hem duizend keer en zal duizend keer dansen, en het publiek ook! Of het nou een clubnacht is of een festival.

2. Braxe + Falcon ft. Panda Bear - Step By Step
Een dansavond is niks zonder rustpunten, ik moet al bijna huilen als ik alleen al aan het nummer denk. Man, wat een track. Zo melancholisch, zo prachtig! Mijn hoogtepunt dit jaar was drie supportboekingen voor Tame Impala, daar draaide ik hem elke keer vlak voor het optreden. Dat was iedere keer magisch.

3. Gilla Band - Backwash
Een beetje het postpunkantwoord op slowthai, die track gaat helemaal los. Je hoort hem zelden, dat maakt hem juist zo goed.

VPRO Flowerboy

1. Harry Gucci Styles - As It Was
We kunnen niet om deze perfecte pop tune heen. Met de kerstbellen op het einde is hij zelfs te draaien tijdens de feestdagen. In combinatie met een te gekke clip creëert een niet te haten pop product.

2. Sor - Zo Zijn
Van de jeugd op WOO HAH! tot Omroep Max-leden: sor heeft alle harten inclusief die van mij veroverd met zijn mengeling van hiphop en klassiek. Met deze single als huzarenstukje.

3. Burna Boy - On The Low
It just really slaps.