Dit weekend ging de Popronde traditiegetrouw van start in Nijmegen. Gewapend met frisse zin en een ov-fiets raceten we de binnenstad door om zoveel mogelijk optredens mee te krijgen. Dit waren de acts die binnen tien minuten wisten te overtuigen, en die je dit najaar dus sowieso moet gaan zien op een van de andere Poprondes in het land.

De Popronde is de belangrijkste springplank voor nieuw muzikaal talent in Nederland. Elk jaar kiest een jury van muziekprofessionals uit meer dan duizend inschrijvingen een selectie van rond de 100 Nederlandse acts, die in het najaar door het hele land touren (data vind je hier). Van september tot december strijkt de muzikale karavaan elke week neer in telkens een andere stad, waarbij acts optreden in koffietenten, poppodia, kunstgalerieën, cafés en theaters. Onder andere De Staat, Lucky Fonz III, WIES, Chef'Special, Rondé en Kensington reisden met het festival mee voor hun grote doorbraak.

Van verveling totaal geen sprake bij Mood Bored

Het liedje: er is er pas één te vinden, maar 'Easy Going' is direct een voltreffer

Het is pas het einde van de middag, ze staan in het hoekje van een brouwerij, met matige akoestiek en de tap is nog maar mondjesmaat open gegaan. Op papier niet de ideale setting voor de gelaagde, springerige indiepop van Mood Bored, maar de band uit Tilburg overtuigt direct. Live klinkt het net wat venijniger dan op plaat en muzikaal weten ze ondanks de catchy liedjes toch telkens met een interessant gitaarlijntje, drumfilletje of basloopje te komen, waardoor het nergens simpel klinkt. Als we de zangeres mogen geloven komt er binnenkort een nieuwe track uit, dus dit is een goeie tijd om fan te worden van Mood Bored.

Mystic brengt hiphop, soul en warme energie

Het liedje: Bij 'Wifey' mag het publiek meedoen en breekt het ijs definitief voor Mystic

Mystic stond al veel met Leafs op het podium en dat is vanaf seconde één merkbaar. Zijn soulvolle beats liggen in het verlengde van de samples waarmee Griselda Records van Westside Gunn de afgelopen jaren furore maakte, maar Mystic's meer laidback rapstijl maakt het toch een geheel eigen geluid. Hij speelt ’s middags helaas maar een kleine 20 minuten voor ongeveer evenzoveel mensen, maar hopelijk krijgen we snel de kans om binnenkort meer van hem te zien.

Stuiterbal Babs tovert iedereen op de dansvloer

Het liedje: 'Diepgang Op De Dansvloer' is een mooi voorbeeld van haar speelse nummers met inhoud

'Iedereen is een beetje bi' staat er op de nieuwe shirts die Babs verkoopt. Had iedereen maar een beetje de energie van stuiterbal Babs. Samen met een back-up rapper, drummer en toetseniste brengt ze energieke Nederlandstalige hiphop. Met superwoke teksten, maar ze verpakt die boodschap met zo veel humor dat zelfs een paar verdwaalde zeventigers lustig meezwieren. Menig Popronde-act sneuvelde de afgelopen jaren in de Nijmeegse bibliotheek, maar Babs tovert het hier om tot een feestje. Boekers, wacht niet langer, anders vis je achter het net.

Néomi klinkt nóg mooier met je ogen dicht

Het liedje: Het al met een Verrukkelijke 15 notering gelauwerde 'If I Wasn’t Made For Love'

Backing zangers en een paar akoestische gitaren, meer heeft de Surinaams/Nederlandse zangeres Néomie Speelman niet nodig. Muisstil is het in het Nijmeegse Archief, zodat je haar haast sacrale folksongs nog beter tot je kan nemen, het liefst met je ogen dicht. Ja, ze haalt de mosterd bij Bon Iver of Ben Howard, maar weet daar al haar eigen vrouwelijke draai aan te geven. Niet voor niets heeft ze al een platencontract bij PIAS onder haar arm. Néomi heeft alles in zich om een internationaal publiek te bereiken. 

Je wil steeds meer van De Toegift

Het liedje: Hun debuutsingle 'Zo Waren De Dagen' is het instapmodel

'Wat luisteren jullie aandachtig en wat zijn jullie stil' - tot twee keer toe is De Toegift verbaasd over het aandachtige publiek. Maar de knusse locatie in de huiskamer van een cultuurhuis is natuurlijk ook een briljante setting. Zingen over Zeeland was tot nu toe het territorium van Bløf, maar vlak De Toegift ook niet uit. Het weidse landschap hoor je terug in hun zoete melancholie. Beetje jazzy, vooral poëtisch. Ondanks de hausse in Nederlandstalige muziek op het moment, is er ruimte voor De Toegift, omdat ze anders zijn, en weten te raken.

Fuzzy Teeth is een groeibriljant

Het liedje: Tot nu toe is het melodieuze 'Horsefighter' het enige dat streamenderwijs verkrijgbaar is

Het allerleukste van de Popronde is dat je af en toe verrast wordt. Je kan alles nog zo goed bijhouden, de Popronde komt altijd wel weer met iets dat haast niemand nog kende: Fuzzy Teeth, vreemde bandnaam, en nog nooit van gehoord, en ze hebben de prestigieuze openingsspot. Maar dan zie je de frontman, die lijkt op een jonge versie van Prince of Lenny Kravitz. Ontbloot bovenlijf in het museum, hij gaat er voor! Wat voor muziek het is? Mix van indie, rock, psychedelisch en funk. Op papier is dat weinig veelbelovend, maar de jonge band is al een hecht gezelschap. Goed liedje na goed liedje na goed liedje, Fuzzy Teeth is aan het eind van de Popronde vast gegroeid van sneeuwbal tot lawine.

Muylike's vrolijke indiepop is al helemaal af

Het liedje: ‘Here We Go Again’ is de meest recente track die hij uitbracht, waar hij naar eigen zeggen – en dat is te zien – dus extra veel lol aan beleeft

Bij deze Utrechtse allround muzikant is het good vibes only. Muylike heeft een prima band achter zich, die net als hij aanstekelijk meebewegen op hun vrolijke indiepop. De liedjes liggen ergens tussen Unknown Mortal Orchestra en Benny Sings in, het soort waarbij zonnige jazzakkoorden favoriet zijn en de chorus pedaaltjes overuren draaien. En hij is ook nog een charmante verschijning op het podium, die helemaal opgaat in zijn muziek en jou daarmee uitdaagt om hetzelfde te doen. Binnenkort verschijnt zijn debuutplaat ‘The Wait Is Over’, en als we de kwaliteit van de singles mogen vertrouwen is dat het wachten waard. 

Intieme set van CHARLOT laat je verlangen naar meer

Het liedje: Haar prachtige nieuwe single 'Perfume' is geïnspireerd door de roman ‘Het Parfum’ van Süskind

Vandaag kiest CHARLOT voor intimiteit. Normaal gesproken heeft ze een grotere band bij zich, maar achterin een tjokvolle platenzaak doet ze het met alleen een toetsenist/synth-speler en een gitarist. Zelf speelt ze piano, terwijl ze de vliegensvlugge zangmelodiën van haar mysterieuze popnummers afwerkt. Vandaag blijven de liedjes wat klein – wat ze óók kunnen hebben –, maar als je de synthesizer onder haar loepzuivere zangstem hoort brommen, hoop je eigenlijk dat er een moment komt dat het echt even los gaat. Daar zullen deze Popronde vast nog genoeg momenten voor zijn.

De gitaarpop van Fred Goverde komt meteen binnen

Het liedje: ‘Bijna Weer Verliefd' is een verborgen hit die je écht niet meer uit je hoofd krijgt

Achterin een hippe kledingwinkel staat Fred Goverde met ontbloot bovenlijf zich kapot te zweten. Logisch, want hij en zijn band brengen zijn Nederlandstalige gitaarpop met een keihare ADHD-energie. ‘HUISMUS STRAATKAT KUTWIJF’ brengt een collectieve lach op het gezicht. En als je ‘Bijna Weer Verliefd’ hoort maakt het niet eens zoveel uit wat je er verder van vindt. Het is zo ontzettend catchy, en met zoveel vrolijke energie gespeeld, dat de track sowieso nog dagen in je hoofd blijft rondspoken. Dit soort tracks, en de kracht waarmee ze gebracht worden, zouden zeker niet misstaan op grotere podia.