De festivalzomer is voorbij, maar dat betekent ook dat het releaseseizoen weer is begonnen. Er zijn werkelijk ongelooflijk veel platen, mixtapes en EP's om naar uit te kijken dit najaar. We deden een rondje langs labels en artiesten en zetten al het moois op een rijtje.

Klangstof - Godspeed to the Freaks

16 september

Koen van de Wardt kocht een furry konijnenpak, liet zich met z’n bandleden vastleggen door ‘s Neerlands bekendste muziekfotograaf Anton Corbijn, en oh ja, ze maakten in lockdown op Vlieland een kristalheldere indie/postrockplaat die bloedmooi is geproduceerd. 

Luister: drie singles

LYZZA – Mosquito

16 september

Had de experimentele popproducer/zangeres LYZZA nooit een volwaardig album of mixtape gedropt? Nee, niet dus. Wel een hele sloot aan megacoole muziek (ze werkte al samen met Joe Goddard van Hot Chip, Tom McFarland van Jungle en geestverwanten als Shygirl) maar van een project groter dan een EP kwam het nooit. Tot nu. De megaintense rapper/undergroundprinses Backxwash doet mee, de Spaanse reggaeton/trap-zangeres La Zowi ook.

Luister: drie singles

Eerie Wanda - Internal Radio

23 september

Eerder maakte de Nijmeegse zangeres Marina Tadic al een vrolijkmakende plaat met de sloopkogel van Swans. Thor Harris, een man wier naam past bij zijn postuur. Nu werkt ze weer met een legende, de 64-jarige New Yorkse producer Kramer. In de jaren tachtig zat hij achter de knoppen bij Galaxie 500, Will Oldham en Daniel Johnston, en hij was de grote ontdekker van Low. In zijn handen klinkt Eerie Wanda nog net iets spookachtiger. Alsof Cocteau Twins in de Red Room staat te spelen!

Luister: Sail to the Silver Sun

Kuzko - Milkshakes & Heartbreaks

23 september

Kuzko speelde vorig jaar de Popronde helemaal PLAT en werd met ‘Penelope’ ook nog eens uitgeroepen tot 3FM Talent. Dat was een uitstekende voorbode van een EP die net zo verslavend is als een avond Amerikaanse highschool-movies bingen met een nieuwe crush en een tafel vol choco/aardbeienmilkshakes (en laat dat nou precies het beeld zijn dat ze willen opwekken met hun electropoprock).

Luister: Penelope

Intercity 106 – Intercity 106

7 oktober

Slicke italo disco, venijnige electro, robot-vocoders, melancholische, melodieuze arpeggio’s: het lijkt wel alsof dansvloervreters Sjamsoedin en De Sluwe Vos elkaar hebben gevonden in een voorliefde voor de west coast of Holland-sound. Ze trekken het naar het nu met een net wat stevigere kick en modernere productie. Het klikte al in 2016 tussen die twee bij Studio Stekker, in september 2020 zaten ze een week in een vakantiehuisje en daar rolde dit album zo’n beetje helemaal uit.

Luister: vier singles

Linde Schöne - Teugels

7 oktober

De titel van Linde’s plaat zegt al genoeg: ze neemt de teugels weer in handen. De Nijmeegse is op haar nieuwe album (in haar eigen woorden) ergens tussen een bad bitch en een wrak, tussen tipsy en dronken, tussen smaakvolle r&b en straight up pop. Belooft een prachtplaat te worden.

Luister: Moet Je Hebben
 

Pink Oculus - Before Wisdom

7 oktober

 

Zes jaar is het alweer geleden dat Esperanza Denswil alias Pink Oculus opviel met een stel geweldige indie-neosoul-tunes. Alleen nog maar effe een album binnenkoppen, en ze kon alle festivals af. Zo voelde het. Maar helaas: dat album kwam niet, Denswil verdween van het toneel. Nu is ze eindelijk écht terug met razend spannende elektronische pop in het verlengde van FKA twigs. Ze presenteerde het vorig jaar al op Le Guess Who?, de plaat volgt in oktober.

Luister: vier singles

Banji - Freshcakes

14 oktober

Ze hadden er wat bands voor nodig (leden zaten eerder in The Brahms, Palmsy, Radio Eliza, Wies), maar de Banji-boys hebben een totaal eigen sound gevonden. Hoe moeten we dat noemen? Cornflake-r&b-indie-rock-funk? Zoiets? Het is in ieder geval totaal geflipt geproduceerd, alle hoekjes en kiertjes van hun liedjes zitten volgepropt met geluidssnoepjes en tering, wat zitten er ook veel goede hooks in. Ze maakten de plaat met Jeroen De Pessemier (frontman van de Belgische electroact The Subs en producer voor o.a. Oscar and the Wolf) en hij werd gemixt door Mucky (Sevdaliza’s vaste sparringspartner)

Luister: zes singles

Steffi - The Red Hunter

24 oktober

Met haar prachtige vorige album werd Steffi Doms al genomineerd voor de 3voor12 Award. Nu is de Brabantse resident van de prestigieuze Berlijnse Panoramabar weer terug met nog meer warmbloedige, abstracte electro en knetterende IDM. The Red Hunter is een hommage aan haar overleden moeder en een onderzoek naar familiebanden.

Luister: North Facing Shade

Personal Trainer - Big Love Blanket

4 november

Kun je een A-akkoord spelen? En een D? Top, dan ben je ook welkom in Personal Trainer. Zo begon de supergroep van Willem Smit (indiedarling van o.a. Canshaker Pi). Inmiddels is het echt een vaste band, en de meeste trainers hebben een hekel aan het liedje waarmee het begon (‘The Lazer’) maar wij kunnen er nog altijd geen genoeg van krijgen. Ze namen ‘m opnieuw op voor hun debuutalbum (en brengen 'm uit met hulp van de Britse band Sports Team): vreugdevolle indierock waarvan je spontaan uit je broek scheurt.

Luister: vier singles

FLEUR - Bouquet Champêtre

11 november

Et voila, opeens was daar Fleur. Bijna per ongeluk brak de 24-jarige Floor Henkelman in 2020 door als zangeres van Franse yéyé-beat uit de jaren zestig: ze werd ontdekt door Dave von Raven van The Kik die haar vroeg om een Franstalig liedje in te zongen. Dat ze niet ver voorbij middelbareschoolniveau Frans sprak was bijzaak. Voordat ze het wist, had ze een platencontract op een Spaans label en tourde ze uitgebreid in het buitenland. Incroyable! Haar tweede album verschijnt dit najaar via Excelsior Recordings.

Luister: Fais Gaffe!

Joost - Album

najaar

Nog steeds pinken we traantjes weg wanneer we terugdenken aan Joost’s mega-ontroerende show op Pinkpop. Hij debuteerde er zijn nieuwe single ‘Florida 2009’, waarin hij zingt over de crematie van zijn pa. Zo verwerkt hij heel wat trauma’s via zijn vrijzinnige nederpop: ‘Wachtmuziek’ is een geniaal happy hardcoreliedje over de wachttijden in de GGZ, ‘Papa en Mama’ een aandoenlijk nedernewwave-liedje. Onze voorspelling: dit wordt een iconisch album dat gaat inslaan als een bom. Hopen dat-ie hem rond zijn clubtour in het najaar dropt, een concrete datum is er nog niet.

Luister: Florida 2009

S10 - Album

najaar

We gunnen S10 al het succes ter wereld, en de tracks die ze met Palm Trees (‘Adem Je In’), Arno Krabman (‘De Diepte’) en Zweed August Vinberg (‘Laat Me Los’) maakte zijn stuk voor stuk certified bangers. Maar de beste S10 vinden we S10 in album mode met Sim Fane aan haar zijde, de producer die haar stem kan omlijsten met edgy elektronica en spannende hyperpop. Wedden dat ze met haar derde album weer een totaal nieuwe klankwereld creëert?

Véras - Album

najaar

De liefde, aandacht en smaak die Véras Fawaz als regisseur in zijn videoclips steekt, die hoor je ook terug in de Spinvis-esque nederpopliedjes die hij maakt. Zijn EP Destructie uit 2020 is echt zwaar underrated, dit najaar verschijnt een nieuwe plaat en die verdient meer liefde.

Luister: Ik Kom Eraan

 

September

16 september:
The Vices - Strange Again
LYZZA – Mosquito (mixtape)
Hallo venray - Coffee & Cake
Thyrza - versplinterd / verwonderd
Klangstof - Godspeed to the Freaks

23 september
Braz – DWAAS
Erik Buschmann – Blue Spells
Karel - Denouncing The Hypocrisy Of Our Time
Kuzko - Milkshakes & Heartbreaks
Cawd Slaydaz (Max Abysmal & Hugo van Heijnigen) - Totál
Steve French - Dogs
Tapedag - Wens de Satelliet
Musketiers
Eerie Wanda - Internal Radio

26 september:
nthng - Sub-Sonar

30 september:
Jungle by Night – Algorhythm (Remix bundle)
Danny Vera - The New Black and White Pt. V
Joya Mooi - What’s Around The Corner (Side A)

Oktober

3 oktober
Terrace - Cocoonings EP

7 oktober
Intercity 106 – Intercity 106
Pink Oculus - Before Wisdom
Charlotte Wessels - Tales From Six Feet Under, Volume 2
Linde Schöne – Teugels
CIEL – Not In The Sun, Nor In The Dark
Loupe - Spring ‘19
Lorrèn – Live in Concert

14 oktober
Speedmobile – Supersonic Beat Commando
Banji – Freshcakes
Konduku - Mantis 0910
Tammo Hesselink - Sewei

20 oktober
De Witte Kunst - Spek en Bonen

21 oktober
Meyendel – Ik Land Wel Weer
WESDROP – Klein Hartje
Tom Trago - Trembala

24 oktober
Steffi - The Red Hunter

28 oktober
Mauskovic Dance Band - Bukaroo Bank
Mercy John – Night On Fire
Mathilde Nobel - Founds on Land
puntjudith - Lawines
Candy Dulfer – We Never Stop
Noor – Jong en Oud 
Lemu - Voor Nu

31 oktober
Artefakt - Brain Dripper
Tammo Hesselink - Silicon

Eind oktober
Dazion - Grooveboxxx

November

4 november
Douwe Eisenga – The Border
Personal Trainer - Big Love Blanket 
Melle – EP
Nana Adjoa - Nana Adjoa live

11 november
FLEUR - Bouquet Champêtre
Jeangu Macrooy - album
Kay Nambiar - Kay Nambiar EP
LIKEMINDS - LIKEMINDS 
Human Space Machine - Unmade

24 november
Amy Root - The Knot

25 november
Relmer - H20
MICH - Nuts

December

Oceanic - Choral Feeling
NONCHELANGE - Album 
Julia Marcks - EP

Najaar (datum onbekend)

Gotu Jim - Niet Geslapen Wel Gedoucht
Prins S. en de Geit - Album
Véras
Tsepo - EP
Destrata - EP
Talik - EP
French II - EP
Baril - Album
Brian Omen - EP
Ineffekt - Oceanic Remixes - EP
Axefield - EP
French II - Remixes - EP
Ozzy - EP
S10 - Album

2023

Kovacs - Child of Sin
Tom Trago - Deco
traumahelikopter
Nagasaki Swim
Ploegendienst