Dat Metallica, Pearl Jam en Imagine Dragons veel volk naar Landgraaf trekken komend weekend hoeven we je niet te vertellen. Maar wat staat er nog meer op Pinkpop? Waar kijkt de 3voor12 redactie het meest naar uit? Om deze dertien acts staat een dikke vette cirkel in ons blokkenschema.

Idles

Een van de meest opwindende Britse gitaarbands van de laatste jaren komt eindelijk eens naar Pinkpop. Overal waar ze spelen lieten ze al zien een veld volledig in te kunnen pakken, maar vergis je niet: Idles speelt niet puur op rauwe energie. De band heeft wat te vertellen over hoe de maatschappij functioneert. Die uitgesprokenheid leidt zo nu en dan tot conflicten, onder meer met collega-muzikanten als Fat White Family en Sleaford Mods, en dat levert weer nieuwe input voor de ruwe power op het podium. 

Froukje

Afgelopen weekend op Best Kept Secret liet Froukje al zien klaar te zijn voor de grote festivals. Een album heeft ze nog niet eens uit, maar ze voelt moeiteloos een uur met haar charisma en haar luchtige popsongs. Luchtig vooral qua geluid, want ze snijdt er wel het een en ander mee aan, van klimaatzorgen tot de zoektocht van een jonge vrouw naar haar plek in de wereld. Waar het onvermijdelijk op uit zal draaien: we gaan allemaal willen dansen.

Parcels

De Australische band Parcels heeft dansbare popmuziek tot een kunst verheven. Ze klinken zo luchtig, zo lichtvoetig dat het voelt alsof er geen enkele moeite in zit, maar zo’n pak plakkende liedjes schrijf je natuurlijk niet zomaar bij elkaar. In het begin van hun carrière kregen ze wat hulp, die de vibe van hun ‘Get Lucky’ terug hoorde in alles wat Parcels maakte. Daft Punk zag Parcels spelen in Parijs en produceerde vervolgens hun single ‘Overnight’. Maar Parcels loopt niet aan het handje van de dance-legendes. Vrijdag in de bloedhitte van Landgraaf zullen ze Pinkpop op eigen kracht inpakken.

Courtney Barnett

Op dit Pinkpop programma voelt indie darling Courtney Barnett een beetje als een vreemde eend in de bijt, maar wij zijn al jaren fan. Vooral sinds het vlammende album Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit. Typische Barnett-titel, ze schreef ook al eens een droogkloterig nummer over hoe niemand het kan schelen als je níet naar dat ene feestje gaat maar gewoon op de bank blijft hangen. Recent maakte ze ook een album met Kurt Vile dat de moeite waard is.

Maneskin

Het gebeurt niet vaak dat de winst op het Songfestival meteen leidt tot een carrière, maar Maneskin lukt het. De Italiaanse rockband stootte meteen door naar AFAS Live en nu dus naar Pinkpop, waar het zal lonen om vooraan te staan, tussen de echte fans. Maneskin is rock, maar Maneskin is minstens zoveel fashion en veel fans herkennen er ook een soort way of life in: zijn wie je wil zijn, lekker excentriek, ook als je daarvoor een paar gendergrenzen aan je laars moet lappen. 

Mimi Webb

De 21-jarige Mimi Webb was de aanstaande superster van de meest recente ESNS editie, zoals we ooit Dua Lipa in Vera zagen toen nog niemand haar kende. In Engeland scoorde ze al dikke top 10 hits. Uit haar sessie blijkt meteen waarom: in een donkere kamer vol met planten zingt ze haar melodramatische popballades met een enorme trefzekerheid. Hup, kledingwissel tussen twee songs, stilistisch matchende backing vocalisten, alles is tot in de puntjes geregeld. Nu nog op het kleinste podium.

Turnstile

Metallica, Deftones en Volbeat hebben hun sporen verdiend, maar we willen op Pinkpop natuurlijk ook een heavy band zien die op de top van hun creativiteit is. De Amerikaanse hardcore punkband Turnstile bracht afgelopen jaar hun derde album Glow On uit, en die wordt wel beschouwd als hun grote doorbraak. Ze staan bekend om hun melodieuze maar lekker luid gespeelde punksongs, en op het nieuwe album verrasten ze door op maar liefst drie nummers samen te werken met Dev Hynes, toch vooral bekend van de futuristische r&b/pop van Blood Orange, maar ooit lid van de felle gitaarband Test Icicles. 

Hang Youth

Hoe kun je het kapitalistische systeem het beste kapot maken? Van binnenuit, moet Hang Youth gedacht hebben. De anarchistische meme-punkers uit Amsterdam vielen de laatste tijd op met hun ultrakorte, sloganeske popliedjes. Je mag erom lachen, maar ze gaan ook echt ergens over. Over de Belastingdienst. Of Bill Gates. Over de woningnood. De vorst lijkt op een worst!

Joost

Als het leven zich tegen je keert kun je in een hoekje gaan zitten kniezen, je kunt je ook ontpoppen tot een rusteloze levenskunstenaar. Dat laatste deed Joost, maker van hyperenergieke, kleurrijke en grappige pop en rap-songs. Een fenomeen is hij, een dichter, fashion icoon en absurdist van het social media tijdperk. En ook al treedt hij al heel vroeg op de zondag aan, hij gaat de slotdag van Pinkpop beslist een kickstart geven. 

Eefje de Visser

Iedereen is het er over eens: er is op dit moment geen artiest in ons land die alles zo goed voor elkaar heeft. De liedjes, het licht, de bewegingen, alles komt fantastisch samen. De stukjes vielen op hun plek bij het vierde album Bitterzoet, een fanntastische mysterieuze nacht-plaat, die door de pers uitgeroepen werd tot album van het jaar in 2020, en nu covid voorbij is mag Eefje de Visser komen oogsten. Iets om naar uit te kijken: bij haar laatste twee shows voegde Eefje een ‘Running Up That Hill’ cover toe aan de setlist. Perfect match met haar eigen sound.

Nile Rodgers

Hij schreef meer hits dan The Beatles en The Stones bij elkaar, en allemaal met zijn trouwe vriend, de Hitmaker, een gitaar van goud. Of nou ja, goud waard in elk geval. Nile Rodgers begon ooit bij Chic, maakte talloze discoklassiekers, werkte met Bowie, eindigde bij Daft Punk. En het mooie is: hij gaat het allemaal spelen. Op eerdere festivals in Nederland bewees hij al dat dat een groot feest wordt, en ook Pinkpop gaat ongetwijfeld een good time hebben.

WH Lung

Om nieuwe muziek te ontdekken moet je bij Pinkpop op Stage Four zijn. Daar vinden we onder meer WH Lung, een Britse band die zijn naam ordinair jatte van een Chinese supermarkt en die een opzwepende mix van postpunk, krautrock en electropop meebrengt. Vorig jaar al verscheen hun tweede album Vanities, twee jaar na hun debuut. Het zijn korte albums, lekker to the point. Echt kans om je plat te spelen hebben ze natuurlijk nog niet gehad.

Sylvie Kreusch

De Belgische diva Sylvie Kreusch leerden we kennen dankzij Warhaus, een zijproject van Balthazar. Inmiddels trekt ze op eigen kracht de festivals af, en wie haar al eens gezien heeft weet dat daarbij het charisma van het podium af spat. Ook de balans tussen hoe het oogt en hoe haar pop noir klinkt is uitstekend op orde. Laat je bedwelmen door de woozy nachtclubmuziek van Sylvie Kreusch.

Pinkpop op Radio en TV

3FM

  • Vrijdag 17 juni 16:00 – 02:00 uur 
  • Zaterdag 18 juni 16:00 – 00:00 uur 
  • Zondag 19 juni 16:00 – 02:00 uur 

NPO3

  • Zaterdag 18 juni 21:55 - 23:15 uur (BNNVARA/NTR/VPRO)
  • Zondag 19 juni 22:55 - 00:15 uur (BNNVARA/NTR/VPRO)
  • Maandag 20 juni 20:25 - 22:10 uur (BNNVARA/NTR/VPRO)

NPO2 Extra

 

We hebben weer een killerline-up op onze Pinkpop-livestream op NPO 2 Extra: we zenden hele concerten uit van o.a. Metallica, Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Royal Blood, De Staat en Eefje de Visser, maar ook Courtney Barnett en IDLES. Kijk de stream hieronder en check het tijdschema.

Kijk de stream hier.