In de afgelopen twintig jaar groeide Drift uit tot een fors Nijmeegs dancefestivalimperium met een voorjaarseditie én een herfstfestival in november. Dit jaar zetten ze voor het eerst de stap naar een tweedaags Herfstdrift, hun grootste festival ooit met 13.000 man per dag, een killer line-up met internationale allure en stages waar de liefde vanaf spat. De eerste dag speelt het publiek nog een beetje op safe, terwijl er heel wat mooie risico’s in het programma zitten.

Een geweldig scherp programma

Wie de fuck organiseert eind november nog een buiten-festival? Nou, Nijmeegs dance-instituut Drift doet dat al jaren, en ze doen het heel erg goed. Het herfstzonnetje schijnt vrolijk op deze vrijdagmiddag, maar het kwik zakt toch ook al gauw tot onder de 10 graden Celsius. Daarmee is de grote hamvraag op Drift er een in het kader van kledingsmanagement. Oftewel: jas aan, of jas uit? Uit natuurlijk, je wikkelt gewoon een sjaal om zodat je niet doodvriest wanneer je van stage naar stage huppelt. In het gros van de zes overdekte stages is het de hele dag door prima te doen. Sterker nog: zodra Job Jobse in de uitpuilende Nymma-tent afsluit, druppelt het gecondenseerde zweet vanaf het tentdoek weer naar bededen. Iew.

Herfstdrift is al jaren een vaste waarde in de dance-agenda, dit jaar zijn ze zelfs verdubbeld: van een naar twee dagen en met een scherpe line-up. In de laatste uren kun je hoppen van Danilo Plessow (voorheen Motor City Drum Ensemble), Helena Hauff en Job Jobse, stuk voor stuk dj’s die in de afgelopen festivalzomers de mainstages van Dekmantel en DGTL mochten afsluiten. Op de kleinere stages en vroeger in de avond staat ook een hele lading aan aanstormende internationale dj’s die de afgelopen editie van Amsterdam Dance Event opvielen, of in de underground al borrelen: Saoirse, Sedef Adasi, Jerrau, TSVI en object blue, bijvoorbeeld. Ja, het is echt een bomvol programma dat duidelijk met liefde is samengesteld.

Al vroeg op de dag klontert het publiek massaal samen in de Elektra, een kathedraal-achtige tent met balkon, en over de gehele lengte LED-strips gehangen. Die zetten het kippenvel-moment nog eens extra aan wanneer Benny Rodrigues alias ROD een spookachtige Robert Hood-tune instart, en ze beginnen weer magistraal te flikkeren bij de weirdere afslagen in de triptechno-set door Aurora Halal en DJ Nobu.

Veel dj's moeten hard werken

Veel dj’s op de andere stages moeten op vrijdag vrij hard werken om het Nijmeegse (en behoorlijk studentikoze) publiek echt bij de lurven te grijpen. Pas in het laatste kwartier van haar set weet Panoramabar-resident Sedef Adasi de vlam in de pan te laten slaan, wanneer ze een heuse hard house-deepcut van DJ Jean vastplakt aan 90s kraker ‘Gotta Let You Go’ in een remix vol cheesy housepiano’s. Ze is echt een coole chick, maar ze kijkt vandaag in haar eerste uur wel vooral tegen ruggen aan, naar mensen die nog niet echt in beweging willen komen en wellicht het voetbal nabeschouwen, of het weekend voorbespreken.

Zo is de sfeer eigenlijk ook de hele dag in de Dansbär, een discostage op de verre uithoek van het NYMA-terrein. Je moet het halve industriegebied over slenteren, langs de fabriekshal van de voormalige kunstzijdespinnerij, voorbij de nieuwbouw-bouwput en dan de hoek om, om bij een grote dome uit te komen waar een gigaaaaantisch doek heen en weer wappert als een buitenaardse kwal (zoals Jordan Peele ‘m ook had kunnen bedenken). Een prachtig simplistisch stagedesign. De hele dag lang wil het publiek die tent niet echt vinden, niet wanneer Red Greg vrolijke Braziliaanse funk draait, ook niet wanneer Danilo Plessow (fka MCDE) van gezellige Italo opschakelt naar venijnige wave.

De vliegende kwal van de Dansbär

De spannendste ontdekkingen

Ze staan ook niet in de Spinnerij bij Claudio PRC, een dj en producer uit Sardinië die werkelijk waanzinnig mooie techno draait. Zijn platen klinken ijskoud en zijn niet zozeer peakdriven maar wel stevig, en zitten vol glasheldere melodieën die de hersenen net zo fijn kietelen als een hoofdmassagespin wanneer het eerste kwartje inslaat. Het is halfvol hier, maar wat een ontdekking deze man. Even later in dezelfde tent nóg een ontdekkinkje: de Franse GiGi FM, die al een EP uitbracht op het label van Bambounou en de hele tijd vernuftige ritmische trucjes uithaalt in haar techno. Dan weer een plaat met breaks die schuin over elkaar heen schuiven en soms totaal desoriënteren, dan weer met een driekwartsdoedelzaktechnoplaat (ja echt!), dan weer in half tempo, dan weer doorschakelen richting weird ass acid. Vette set die meer publiek verdient.

En ook het piepkleine Garage-podium is geen moment echt bomvol, daar waar de spannendste sets worden gegeven. De Amsterdamse (relatieve) nieuwkomer Jerrau bevestigt daar nog eens de buzz die om hem heen hangt: de adrenaline druipt al van zijn platen af, zijn mix-stijl is zo mogelijk nog hyperactiever. Dus volgt hij de driedubbele kurkentrekker ‘Honey Badger’ van Rhyw (in andermans dj-set zou dat het ultieme hoogtepunt al zijn) op met hysterische jungle. Ook sick: de avontuurlijke afsluiter Aïsha Devi en daarvoor de b2b van object blue en TSVI, die van melodramatische nieuwerwetse trance doorpakken naar opgefokte jungle. Ja, de hele dag is er weergaloos coole muziek te horen in de Garage (qua programmering doet het ontzettend denken aan de bijna-gelijknamige Amsterdamse club Garage Noord) maar dat is niet per se besteed aan het Drift-publiek.

Safe choice superheadliner: Job Jobse

Want dat publiek is deze vrijdag minder avontuurlijk dan de programmeur van Drift. In de laatste uren treedt dus het Job Jobse-effect af: vanuit alle kanten vliegen feestneuzen richting de Nymma-tent, waar de Amsterdamse held weer eens een mainstage sloopt. Hij draait wat minder trancey en meer housey, maar ook nu zitten zijn platen vol gierende adrenalinebreaks, handen-in-de-lucht-momentjes… en krankzinnige Egyptische blazers!? Hij vangt met vrolijke grijns een smartphone die vanuit het publiek zijn kant op vliegt, maakt een selfie en gooit ‘m weer terug. Hij ziet hoe lekker Drift gaat op zijn tunes. En besluit in zijn finale dus gewoon in te zetten op de DJ Daddy Trance-remix van ‘Day ’n Nite’, een ABSOLUTE clubhit die dit jaar te pas en te onpas wordt gedraaid. Een safe choice en op Drift gewoon het absolute hoogtepunt.