Op Bevrijdingsdag staat ons maar een ding te doen: de vrijheid vieren. Het liefst natuurlijk op de Bevrijdingsfestivals, maar bij wie ga je buurten? 3voor12 viste de krenten uit de pap en maakte een lijstje met een rits namen die zeker de moeite waard zijn om te checken op jouw lokale Bevrijdingsfestival, met onze favoriete Nederlandse namen.

Brabant
(Den Bosch Pettelaarse Schans)
Dit jaar is ‘s-Hertogenbosch the place to be voor iedereen die in Brabant wil genieten van een mooie dag vol vreugde en muziek. Je kunt onder anderen het electropop duo CUT_ en Bevrijdings-ambassadeurs Donnie en Duncan Laurence zien in de Bossche stad. Daarnaast kun je MY BABY checken, de gitaar-gedreven band op het nieuwe album een elektronischer randje heeft gekregen, en even helemaal los gaan tijdens de feestmuziek van Muyayo Rif.

Den Haag
(Malieveld)
Op het Malieveld zijn de hele dag activiteiten. Heb je zin om daar muziek te checken? Ambassadeur van de vrijheid Fresku gaat een paar bars droppen. De piepjonge rapper Babs komt met haar regenboogkleurige hiphouse en Gruppo Sportivo, een van de leukste Nederlandse bands uit de jaren tachtig, komt ook knallen. Net als orgel-meester Sven Hammond.

Drenthe
(Baggelhuizen Assen)
Vlakbij Assen is een prachtig terrein waar je net even kan genieten van een festivaldag. Onder andere Partysquad, van Dik Hout en Kraantje Pappie komen in de Drenthse hoofdstad spelen. En misschien ken je de uit Zwolle afkomstige groep The Cool Quest al? Die staan in Baggelhuizen klaar om je van je sokken te funken.

Flevoland
(Binnenstad Almere)
In de binnenstad van Almere zijn RONDÉ, Rolf Sanchez en Suzan en Freek te zien.

Fryslän
(Leeuwarden Neushoorn)
Vlakbij popzaal de Neushoorn in Leeuwarden is het Bevrijdingsfestival van Friesland. De Friese zanger Faske is vers gekozen om mee te doen aan de Popronde en brengt zoetgevooisde, Nederlandstalige indiepopliedjes. Son Mieux gaat met hun dansbare gitaar-disco het publiek platspelen, en garagerockband Magnetic Spacemen is al helemaal de moeite waard als je een kleine mosh wilt doen. Blaudzun speelt als een van de grotere namen en laat wat nieuw werk horen.

Gelderland
(Binnenstad Wageningen)
Merol heeft net een vers-van-de-pers album uit vol volwassener popsongs met een vleugje Robyn en Dua Lipa, en dat nieuwe geluid gaat ze vandaag ongetwijfeld ten toon spreiden. Of kom POM checken, een indierockband die zulke sterke, poppy 90s songs neerzet dat ze dit jaar prompt bij onze 12van3voor12 hoorden. Raven van Dorst komt buurten met haar band Dool en Arp Frique komt met zijn energieke afrobeat.

Tip: check ook even Liederlijk, een off-shoot van het Wageningse bevrijdingsfestival, waar o.a. Loupe, The Klittens en Magic Tom & Yuri op de parkeerplaats van de LIDL staan te spelen, ook gratis en voor noppes.

Groningen
(De Drafbaan)
In Groningen staan onder anderen shows van Ares, Goldband, Selah Sue en Frenna op de planning. Ook speelt de Oekraïense band Go_A, die je waarschijnlijk kent van het Songfestival, spelen in Groningen. Disco-dinosaurier Joost van Bellen komt platen draaien en Jungle By Night zorgt ervoor dat jij je benen eraf gaat dansen.

Haarlem
(Haarlemmerhout)
Genoeg coole acts om te zien op Bevrijdingspop Haarlem: naast de Suzan & Freeks en Manen van deze wereld kun je ook gewoon Goldband op het hoofdpodium zien, en is er een bijzonder smaakvol Jupiler-podium met te gekke acts als de suikerzoete indierockband POM, Froukje, de zomerse heupwieg-muziek van The Mauskovic Dance band en de elegante indiepop van Shishani & Miss Catharsis.

Limburg
(Binnenstad Roermond)
Mocht je de 5 mei in omgeving Limburg begeven, ga dan zeker even langs Roermond. Dit jaar is dat de locatie voor het Bevrijdingsfestival en hiphophelden THC en Adje reizen af naar het zuiden van het land. Ook de folkgroep Ladaniva, die invloeden van Armeense folk muziek en afrobeat mixen en Ikiga, het Japans beïnvloedde power pop trio die mee gaan doen aan popronde 2022 komen langs.

Overijssel
(Park de Wezenlanden Zwolle)
Een van de grootste Bevrijdingsfestivals van Nederland, en dat blijkt. Met een monster line up en heel veel coole artiesten zoals Typhoon, smartlappenzangeres Sophie Straat, Zwangere Guy’s Brusselse hiphopgroep Stikstof, de pychedelische funkband YĪN YĪN, Nederpopband WIES en Don Melody Club, een 12van3voor12-er die jaren tachtig synthpop met een vleugje Shaffy maakt, zijn ze de smaakmakers van het oosten.

Utrecht
(Park Transwijk)
Ook hier is Ambassadeur van de Vrijheid Fresku van de partij, maar je kunt ook naar de shows van WIES, de Nijmeegse indieband Waltzburg en Sevn Alias. Ook Urban Dance Squad is erbij, net als MY BABY.

Zeeland
(Binnenstad Vlissingen)
Bij de Zeeuwen spelen in de binnenstad van Vlissingen MEAU, Alain Clark, Duncan Laurence en Roxeanne Hazes. En dan is er nog wat leuks de ontdekken: zo zijn wij mega gecharmeerd van Prins S en de Geit (electropop meets Drs. P), de elektronische acidhouse van Collignon en de aanstekelijke indiepop van Banji.

Zuid Holland
(Rotterdam Euromast Park)
Ook het broertje van Ronnie Flex, ADF Samski, mag Rotterdam op 5 mei extra glans geven, naast producer $hirak en Jett Rebel. En dan zitten er ook wat leuke talenten in de grabbelton: 3FM talent Kuzko, een vrolijk duo dat megatheatrale popsongs maakt, is van de partij in de hoofdstad. Smudged gaat hopelijk de tent afbreken met hun krautrocktunes in de hoek van Snapped Ankles. Maar ook Het Gezelschap, bekend van de leden van Rotterdammers De Likt, is erbij.