De dansvloeren mogen dan anderhalf jaar leeg geweest zijn, maar de dance-wereld heeft niet stil gestaan. Op Lente Kabinet kun je gewoon weer van alles ontdekken, zowel qua dj's en live-acts als qua muziek in hun platentassen. Dekmantel haalt zijn talent weer uit de hele wereld, van Amerika naar Congo, van België naar Jamaica, van Engeland naar Egypte.

Anz & Ondo Fudd

Van de kersverse ster Anz mogen we het best verrassend noemen dat ze een spot als afsluiter krijgt. Ja, vooral in Engeland deed ze de laatste tijd goede zaken in de clubs en met mixtapes en online set, maar in Nederland kennen we haar nog niet zo. Dat geldt wel voor haar dj-partner van de dag: Ondo Fudd kennen we namelijk ook als Call Super, een uitgesproken en eigenwijze dj. Ze beloven het ouderwetse Engelse rave-vuur mee te nemen.

Lauren Hansom

Niet iedereen gaat vol gas draaien dit Lente Kabinet weekend. Aussie Lauren Hansom zou eigenlijk draaien met de Amerikaanse Bianca Lexis, allebei liefhebber van mid tot laag tempo house, maar wel met druk op de vloer. Lexis haakte helaas af, maar Hansom krijgt ook in haar eentje een dikke cirkel om haar naam. Ze draaide tot nu toe vooral in haar eigen land, maar komende zomer zou wel eens haar Europese doorbraak kunnen worden.

Bored Lord

De Amerikaanse dj en producer Daria Lourd noemt zichzelf Bored Lord, maar saai zal het bij haar niet zijn. Alleen al om te zien is de Amerikaanse spectaculair, en daar komt een voorkeur voor hyperkinetische breakbeats bij en een geheim wapen: een mapje vol zelf-gemaakte cheesy edits, van nu-metal tot r&b. Er mag en zal gelachen worden. 

Kamma & Masalo

De gouden youngsters van Rush Hour gaan vrolijk verder waar ze gebleven waren: house, Italo en disco uit alle windstreken brengen met een gulle lach. In 2020 leek een serieuze doorbraak aanstaande na een vurige Boiler Room set, maar die ambities moesten even in de ijskast. Vooral Masalo is intussen vrolijk verder blijven produceren, samen met Soichi Terada en in dienst van Palms Trax.

AliA

Het is misschien makkelijk om na twee jaar stilstand terug te vallen op de geijkte namen, maar bij Lente Kabinet kun je ook terecht voor verse aanwas. AliA bijvoorbeeld is een jonge Brusselse die als een komeet omhoog schiet. Ze draait vrolijke house met een ravey randje, en staat bekend om haar skills achter de draaitafels. Dat willen we wel eens van dichtbij bekijken.

Rey Colino

Nog een Belg om naar uit te kijken: Rey Colino is head honcho van het Kalahari Oyster Cult label en staat bekend om zijn dromerige, trancy techno-sets. Recht vooruit, diep en meeslepend. Het label is actief sinds 2017 en Rey Colino dook tot nu toe vooral op in undergroundclubs als PIP, De School en Radio Radio. En dan nu: de festivalweide in!

De Schuurman

De Haagse bubbling producer De Schuurman had nota bene een hip Afrikaans label nodig om hier op de radar te verschijnen. Nyege Nyege Tapes bracht ons Bubbling Inside, een verzameling tracks van dik tien jaar oud. Bubbling, je weet het nog wel, een uitvinding van de Antilliaan DJ Moortje, die Jamaicaanse dancehall onnatuurlijk versnelde en voorzag van opzwepende, ondeugende teksten. Dat wordt schuren!

KoKoKo!

De wereld is weer open, en gelukkig hebben we het dan niet alleen over Europa. Ook de Congolese band KoKoKo! is er gewoon weer bij. Hun eclectische stijl van Afrikaanse funk met elektronische elementen is een perfect match met een festival als Lente Kabinet. De band uit Kingshasa debuteerde in 2019 met het uitstekende album Fongola op het keurmerklabel Transgressive. 

DJ Nigga Fox

Het zal misschien even zoeken zijn naar het juiste ritme bij DJ Nigga Fox, maar als je de groove eenmaal te pakken hebt is stoppen lastig. De Portugees komt een liveset doen, waarbij Afrikaanse house en kuduro elkaar zullen afwisselen, en waarbij hij waarschijnlijk volop gaat schakelen tussen loom en energiek. 

Shannen P b2b Scratcha DVA

Hier gaat een interessante samensmelting van stijlen plaatsvinden: de Engelse dj Shannen P draait Afrikaanse house, amapiano en kwaito, terwijl Scratcha DVA een grime en funky house veteraan is met veel, veel ervaring. Heden en verleden gaan door elkaar lopen, met als rode draad een heleboel energie.

Leroy Burgess & Saving Coco

Disco en funk diggers kennen Leroy Burgess als lid van Black Ivory, een boogie band uit New York die van de vroege jaren zeventig tot begin jaren tachtig bestond. Hun muziek was soms zoetgevooisd, meestal punchy. Burgess is inmiddels 68 (ja, hij was piepjong toen hij begon) en heeft de Franse band Saving Coco bereid gevonden hem te begeleiden. Ze maakten bovendien ook nog eens samen nieuwe muziek.

ZULI

Lente Kabinet haalt dit jaar zijn acts uit alle hoeken van de wereld. Niet alleen de live acts, maar ook een dj als ZULI. Hij komt uit Cairo, is dj en multi-instrumentalist en maakt deel uit van het collectief Kairo is Koming. In 2021 kwam hij met de EP All Caps, een ruwe en opwindende mix van hypertechno, drum ’n bass en experimentele norse. 

Le Guess Who? 2019 vindt van 7 tot en met 10 november plaats op verschillende locaties in Utrecht. Het hele programma is hier te vinden.