Ja, natúúrlijk weten we dat we zaterdag naar The Strokes moeten, dat Nick Cave & The Bad Seeds afsluiten met een hyper-emotionele show, dat we kunnen knallen bij Jamie xx en dat alt-J precies doet waar ze goed in zijn, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken op de line-up van Best Kept Secret dit jaar. We geven je een paar aanwijzingen in de juiste richting, de rest is aan jou!

Kun je er niet bij zijn? Niet getreurd! Je kunt allerlei Best Kept Secret-shows volgen via de livestream op NPO Start, NPO 2 Extra en vpro.nl/3voor12. Vanaf 16 juni zijn alle hoogtepunten ook terug te zien in een speciale uitzending op NPO Start.

Uitzendtijden livestream op NPO 2 Extra en NPO Start:
Vrijdag 10 juni: 17.00 uur - 01.30 uur.
Zaterdag 11 juni: 14.00 uur - 01.30 uur.
Zondag 12 juni: 13.00 uur - 01.30 uur

Vanzelfsprekend doen we weer uitgebreid verslag op Best Kept Secret met tips, concertrecensies en sfeerverslagen. Je volgt het laatste nieuws rondom deze editie van BKS hier.

Yasmin Williams

Vrijdag, 17:45 - 18:30, Casbah

Pitchfork, NPR, The Guardian, Rolling Stone: allemaal vielen ze over elkaar om Urban Driftwood te bewieroken, het tweede album van de Amerikaanse Yasmin Williams. En dat terwijl het een album is vol instrumentale, akoestische liedjes, waarop ze tedere droomlandschapjes bouwt, plukkend aan haar gitaar. Op Best Kept Secret is ze diep in het programma verstopt: in de Casbah, op de vroege vrijdagavond.

Genesis Owusu

Vrijdag, 20:00 - 20:45, The Secret

Eén van onze favoriete nieuwkomers is Genesis Owusu, een Ghanees-Australische rapper die vorig jaar zijn entree maakte met de geweldige debuutplaat Smiling With No Teeth. Doet-ie op de sterke singles denken aan slowthai’s ‘Doorman’ en Gorillaz, dan hoor je op het album lome basgrooves à la Thundercat, Prince' quirk-funk en een vleugje N.E.R.D. Hij brengt het met band, en live schijnt-ie een mega charismatische frontman te zijn. Dat belooft wat!

Jessie Ware

Vrijdag, 21:15 - 22:20, Two

Als je tijdens de lockdown niet minstens één keer in je slaapkamer hebt staan dansen op Jessie Ware’s laatste plaat… Sorry, maar dan heb je het gewoon niet goed gedaan. Op What’s Your Pleasure ontpopte de Britse zich opeens tot een disco-popkoningin in de geest van Robyn en Roísín Murphy, een handje geholpen door Simian Mobile Disco, Metronomy, Kindness en Midland. Wedden dat ze met haar gouden popsongs op de vrijdagavond een supergemoedelijk dansfeestje aan de praat krijgt?

Tramhaus

Vrijdag, 22:15 - 23:00, Casbah

Welke band krijgt dit jaar de meest intense moshpit op de been? Goede kandidaat is Tramhaus, de Rotterdamse sensatie die met hun vuige, Viagra Boys-achtige postpunk de afgelopen maanden al flink wat kleine podia sloopten. Best Kept Secret zet ze neer in de piepkleine Casbah. En je weet: in dat smoezelige zweethonk wil de pit nog wel eens flink ontsporen.

Blck Mamba

Vrijdag, 01:00 - 02:00, The Floor

Best Kept Secret heeft het danceprogramma flink op de schop genomen: de hele dag door draaien dj’s in maar liefst 3 (!) areas, geprogrammeerd door het Amsterdamse radiostation Radio Radio, hun Brusselse neefje Kiosk, én St. Paul, die het hele weekend de scepter zwaait bij The Floor. Dat betekent: niet per se de grootste namen op het programma, wel een boel coole ontdekkingen. Onze geheimtip is Blck Mamba, een Belgische dj die vorig jaar een killer split-EP dropte vol grime en gqom-invloeden en die genres graag laat terugkomen in haar dj-sets.

Porridge Radio

Zaterdag, 21.30-22.15 The Secret

Gek eigenlijk, hoe sommige bands al jarenlang op de radar staan, maar we ze door corona zelden hebben zien spelen. Het Britse Porridge Radio is typisch zo’n band. Sinds 2020 zijn ze al één van de gitaarhypes uit de UK, er was een debuutalbum ergens tussen Savages en Iceage in, en onlangs verscheen een nog zwartgalliger opvolger. In ieder geval genoeg tijd om te rijpen voor hun eerste Nederlandse festivalshow, en ze hebben een mooi slot op de zaterdagavond.

SPELLLING

Zondag, 14:30 - 15:15, The Secret

Een beetje liefhebber veert op bij de naam Sacred Bones, een niche label uit Brooklyn dat experimentele, doomy folkartiesten op de kaart zet. Denk: Zola Jesus, Marissa Nadler, Jenny Hval. Ook SPELLLING bracht er drie albums uit, een artiest uit Sacramento die op haar debuut duistere folk verweeft met industrial en pop-invloeden. Erg cool, maar ook erg niche. Vorig jaar kwam haar derde album uit, The Turning Wheel, en dat is van een totaal andere orde. Met een dertigkoppig orkest maakt ze een album vol zoetige, barokke art-pop, zwierige strijkers, harp en koortjes. Zeg maar Disney meets Kate Bush.

Sampa The Great

Zondag, 16.00-17.00, Two

Hier op de redactie zijn we fan van Sampa The Great, een Zambiaans-Botswaans-Australische rapper die in haar lichtvoetige hiphop de Afrikaanse diaspora viert. Neem nou The Return uit 2019, een album waarop ze leent van de afrobeat, Britse moderne jazz, neo-soul en rap, om die vervolgens allemaal te vermengen tot een album dat black empowerment hoog in het vaandel hijst. Och, en dan is ze ook nog een mega-aanstekelijke performer die haar band opzwepend weet te leiden, en op het podium staat als een predikant van de zelfliefde. Klinkt alsof dit een momentje gaat worden, toch?

Cassandra Jenkins

Zondag, 16:00-16:45, Two

Ben je zondag geradbraakt, is je lichaam nog te stijfjes voor de opzwepende afrobeat-hiphop van Sampa The Great en heb je iemand nodig die de pluisjes uit je wollige koppie wegblaast? Kom dan richting Cassandra Jenkins, een Amerikaanse singer/songwriter die met haar dromerige, folk-y indie een veel intiemere show belooft.

Sky Ferreira

Zondag, 18.00-19.00, Two

Ongelooflijk maar waar: na tien jaar wachten komt binnenkort toch echt Masochism uit, het tweede album van Tumblecore-koningin Sky Ferreira. Want laten we eerlijk zijn, die plaat wordt al zolang uitgesteld dat het ondertussen een meme is. Nieuwe single ‘Don’t Forget’ is een synthpop-oorwurm gepend in samenwerking met de Amerikaanse dreampop-artiest Tamaryn. En ja, die maakt nieuwsgierig naar de rest van de plaat. Die moet later dit jaar uitkomen, maar op Best Kept Secret geeft ze vast een voorproefje. Blijkt het wachten het waard?

Nilüfer Yanya

Zondag, 17.30-18.15, The Secret

Echt mega catchy, die indie-popliedjes op Nilüfer Yanya’s debuutplaat Miss Universe, maar dat album had ook wel een beetje een gimmick-y concept, over een soort futuristisch wellness-centrum met een Black Mirror-achtige ondertoon. Op haar onlangs verschenen tweede album laat de Britse muzikante de gimmicks los, en voilà: PAINLESS is een werkelijk waar prachtige collectie indierocksongs met vleugjes Nirvana en Radiohead, waarop ze net wat meer haar tanden laat zien.

Automatic

Zondag, 22.15-23.15, The Secret

Sandwich Automatic in een playlist tussen Joy Division, Grauzone, Delta 5 en Au Pairs, en je gelooft metéén dat die band uit 1980 komt. Maar nee, Automatic bestaat uit drie piepjonge vrouwen uit Los Angeles, die samen rammelende, lo-fi post-punk maken met een stuwende ritmesectie. De vader van de drummer ging ooit door het leven als de drummer van Bauhaus, dat dan weer wel, maar Automatic klinkt een stuk minder gothic, een stuk vreugdevoller. Misschien dat er op de late zondagavond zelfs nog even gedanst kan worden.