Van 19 tot 22 januari is het weer zover: ESNS, het Groningse showcasefestival waarbij toekomstige popsensaties en de beste bands waar je nog nooit van hebt gehoord zich in de kijker hopen te spelen. Net als vorig jaar vinden alle showcases online plaats, maar één ding is ouderwets hetzelfde: er zijn zoveel acts dat je niet weet waar te beginnen. Dit zijn al onze tips op een rijtje.

ESNS 2022

In samenwerking met 3FM en 3voor12 streamt ESNS 2022 van 19 tot 22 januari optredens van zo'n 350 Europese acts. Vanaf woensdag kun je iedere dag via deze link inchecken bij één van drie streams vol optredens en sessies, zaterdag gaat het om alleen maar Nederlandse acts. Bovendien organiseert ESNS een conferentie. Verslaggeving daarvan én van de shows vindt je op de 3voor12-website. Ook 3voor12 Radio besteedt iedere avond aandacht aan ESNS, inclusief livesessies en interviews met opkomende acts.

Woensdag

Chibi Ichigo (BEL)

20:05-20:15

Een van de grote parels van ESNS21 was Chibi Ichigo, een rapper met beats van Umi Defoort (producer/dj van Zwangere Guy) die tussen de zinnetjes Russisch en Engels door opeens ook Nederlands liet vallen in haar inventieve (en vaak lompe!) songs. Een jaar later schuift haar sound nog meer van de trap richting de rave en big beat.

Unschooling (FRA)

21:40-21:50

Ontregelend, dissonant gitaargetokkel? Check. Neurotisch mompelende zanger die klinkt alsof hij al drie nachten niet heeft geslapen en leeft op sloffen sigaretten, liters koffie en lauwe halveliterblikken bier? Yep. Maar Unschooling komt niet uit Dublin of Zuid-Londen. Nee nee, dit postpunkkwartet komt uit Rouen in Noord-Frankrijk.

Wet Leg (UK)

21:30-21:40

‘What makes you think you're good enough to think about me when you're touching yourself?’ Ja ja, goede vraag. Wie denk je wel niet dat je bent dat je mij in je natte droom mag betasten, huh! De nieuwe Engelse sensatie Wet Leg pakt je in met speelse songs en schunnige gedachten, met hooks zo pakkend dat Franz Ferdinand zijn vingers erbij aflikt. Geil.

Amason (ZWE)

21:20-21:30

Ha, die stem herkennen we. Is dat niet Amanda Bergman, die ook als solo folkie regelmatig op de Nederlandse podia stond? Zeker, en er zitten meer bekenden in de band, zij het iets minder direct herkenbaar. De Zweedse band barst van de ervaring uit bands als Miike Snow, Dungen en Little Majorette. Hun recente album Galaxy 2 is een stukje meer poppy dan toen we Amason in 2015 leerden kennen.

MYD (FRA)

22:40-22:50

Grappig, de Franse discohouse-producer mikt met zijn tunes niet zozeer op de dansvloer. Je luistert zijn liedjes (o.a. met Mac DeMarco en L'Impératrice) beter aan het zwembad met een dikke cocktail in de hand. 

Memes (UK)

21:10-21:20

Gooi een dik Schots accent samen met ontspoorde gitaren en je krijgt de zelfbenoemde ‘laptoprock’ van MEMES. Een duo uit Glasgow dat op de splitsing staat tussen postpunk en gruizige garagerock. 

Pitou (NL)

20:50-21:05

Sinds 2016 dendert Pitou door het Nederlandse, en internationale, muziekveld met haar zachte indiefolk liedjes en prachtige stem. Dit jaar komt (eindelijk!) de debuutplaat van de Amsterdamse singer-songwriter uit.Daarvan licht ze op woensdag ongetwijfeld een tipje van de sluier. 

Anna B Savage (UK)

20:35-20:50

Met haar diepe stemgeluid en akoestische gitaar lijkt Anna B Savage uit een andere wereld te komen. Het lieflijke getokkel van de Londense lokt je die wereld binnen, waar je vervolgens maar wat graag wil blijven, terwijl ze met die prachtige stem je poëtische teksten toefluistert. 

Juno Francis (ZWE)

22:25-22:40

Hou je van Agar Agar, Boy Harsher en de platenbakken vol 80s synthwave en discopop waar ze hun sound op modelleren? Kom dan vooral een kijkje nemen bij Juno Francis, een Zweeds duo dat melancholische synthpop voor op de Autobahn maakt.

Sharktank (OOS)

22:00-22:10

Een Duits trio dat dromerige, woozey indiepop combineert met nineties hiphop. Ster van de band is Katrin Paucz, de zangeres wiens tedere vocalen een fijn tegengif zijn voor de ietwat belegen raps.

Wet Leg

Donderdag

Feng Suave (NL)

21:14-21:30

Quizvraagje: welke Nederlandse band heeft op dít moment 21.808 maandelijkse luisteraars in Los Angeles, 15.395 in Mexico City en dan nog eens 11.557 in Santiago? Inderdaad, Feng Suave. Hun soepele luierindie is internationaal megapopulair, maar ze hebben nog niet echt uitgebreid kunnen touren. Tijd voor een vlammende show op Eurosonic en daarna de wijde wereld in!

The Haunted Youth (BEL)

21:40-21:50

Bij StuBru bewieroken ze The Haunted Youth al als een van de belangrijkste aanstormende talenten van het moment. De band rondom de Hasseltse Joachim Liebens zit een beetje in de hoek van Beach Fossils, DIIV en Deerhunter, maar maakt soms een extravert uitstapje richting MGMT. Kortom: precies de juiste cocktail van euforie en melancholie voor de jonge indierockfan.

Meskerem Mees (BEL)

21:55-22:10

Terwijl een beetje rockband het ontzettend zwaar had de afgelopen twee jaar, kon Meskerem Mees juist boven zichzelf uitstijgen. Haar stemmige fluisterfolkliedjes, slechts begeleid door akoestische gitaar en cello, zijn namelijk gemaakt voor een aandachtig zitpubliek.

Go_A (OEK)

23:15-23:25

Stiekem zit er de laatste jaren best wat cross-over tussen het Eurovisie Songfestival en ESNS. We zagen er de IJslanders van Hatari en een jaar later Dadi Freyr. Dit jaar zien we de Portugese inzending terug, maar het meest kijken wij uit naar deze sensatie uit Oekraïne. Go_A maakte indruk met een bizarre combi van traditionele folk en cutting edge elektronische pop. Zit er meer in deze act?

Friedberg (OOS)

22:10-22:25

Single ‘Go Wild’ leverde Friedberg al een plekje op in de FIFA 2020 soundtrack en van de koebel in ‘Yeah’ ga je gelijk breeduit glimlachen. Het Londense kwartet met de Oostenrijkse Anna Friedberg aan het hoofd, maakt zonnige indierock met scherpe teksten, perfect om je winterdip de kop in te drukken. 

The Lounge Society (UK)

21:30-21:40

Piepjong zijn ze nog, de vier gasten uit Engeland van The Lounge Society, maar toch hebben ze al zorgen van wereldformaat. Bijvoorbeeld over rijke mensen die stukken natuur in de fik zetten zodat ze beter kunnen jagen op vogels. Gekke tradities hebben die Britten toch. Gooi het in aanstekelijke postpunk en moshen maar.

Biznaga (SPA)

21:50-22:00

De Madrileense garagepunkers van Biznaga debuteerden al in 2014 en brachten drie albums uit, maar met hun aanstaande vierde album hopen ze een stap te maken. De wijde wereld in. Op naar de gore garageholen over de hele wereld. Bier gooien. Knipogen naar de meisjes. Rauwe liedjes zingen in het Spaans en door het publiek de zaal door getild worden. Die droom hebben we allemaal na twee jaar pandemie, of niet?

Francis of Delirium (LUX)

22:50-23:10

Jana Bahrich, de drijvende kracht van indierockduo Francis of Delirium, propt haar liedjes vol smart en hartenbreek. Ondertussen schippert ze tussen de ruwe indierockliedjes van moderne songwriters als Snail Mail en Lucy Dacus, maar je hoort ook knikjes naar de nineties rock van de Pixies. Bij de indieblogs gooide ze al hoge ogen.

Jada (DEN)

21:10-21:25

De Deense Jada is een popster van het kaliber relatable: haar liedjes gaan over onzekerheid, zelftwijfel en hartenbreek. Daarmee kreeg ze al het keurmerk van Roskilde festival op zich gedrukt, nu wil ze met haar goudeerlijke boodschap de wereld veroveren. Dat doet ze met liedjes die schipperen tussen conventionele slow-jams en liedjes met een likje nineties r&b, zoals nieuwe single ‘Something To Say’.

Anna (ITA)

20:55-21:10

Italiaanse rap, klinkt niet per se als iets met een grote over-de-grens cross-over potentie, maar de piepjonge Italiaanse rapper ANNA lijkt het toch te lukken. Haar conventionele sound lonkt naar de Amerikaanse streamingkanonnen, en met haar uptempo clubkraker ‘Bando’ strikte ze Atlanta-rapper Rich The Kid zelfs voor een remix.

Priya Ragu

Vrijdag

Gaidaa (NL)

20:20-20:35

Huh, komt die uit ons koude kikkerlandje?! Jazeker, neosoul/indie-R&B/hiphop-artiest Gaidaa opereert gewoon vanuit Eindhoven, hoewel ze duidelijk meer mikt op buiten- dan binnenland. Op haar uitstekende plaat Overture uit 2020 werkt ze nota bene samen met rapper Saba (en die neemt haar komend jaar weer mee op een flinke Europese tour). Benieuwd waar ze nu mee komt aanzetten.

Gaia (ITA)

22:10-22:25

In Italië is deze half Braziliaanse, half Italiaanse dame al een heuse ster. Ze behaalde met haar poppy R&B al de tweede plek bij X-Factor en scoorde een samenwerking met Sean Paul. Nu nog de rest van de wereld.

Aili (BEL)

21:00-21:15

Samen met de Belgische Transistorcake draaide de Japans-Belgische Aili een plaat in elkaar die niet echt in een hokje te stoppen valt. Een beetje leftfield pop, met een vleugje spacende acid en kronkelende electropop. Kortom: van alles wat en daarmee een heleboel. 

Alberta Balsam (NL)

23:05-23:20

De Rotterdamse producer Alberta Balsam bracht afgelopen najaar een schitterende EP uit op Dekmantel, waarop ze fraaie ambient melodieën opzweept met 90s IDM ritmes. Muziek met een hoger, zo blijkt uit het begeleidende science fiction verhaal, dat een dystopische beeld schept van een wereld die zucht onder klimaatproblematiek. Wie zegt dat dansen alleen maar leeg hedonisme is?

Sparkling (DUI)

20:55-21:05

De meest recente single van poppy rockband Sparkling heet 'C'est La Vie' en heeft een Engelse tekst, maar vergis je niet: deze drie jongens komen uit Duitsland. Dat kan trouwens ook niet missen als je naar het volvette accent luistert. Heerlijk toch, al die verschillende tongvallen die je in Groningen hoort. Sparkling debuteerde in 2019 met het album I Want To See Everything met daarop de spectaculaire energiebom 'Something Like You'. Ik wil alles zien, riepen ze dus toen al, misschien kan dat komende festivalzomer gaan gebeuren.

Yard Act (UK)

21:05-21:15

De absolute hype-act van het jaar is Yard Act, een vierkoppige band uit Leeds. Ze rijmen hun super dansbare postpunk meets noisewave met zwartgallige humor en een snufje politiek engagement. Sinds Sir Elton heeft verteld dat hun singletjes bij hem in de platenkast staan, let het Verenigd Koninkrijk goed op, en met hen de Europese boekers. Is Yard Act de doorbraakact van 2022?

Priya Ragu (ZWI)

21:20-21:35

De langste rijen in Groningen staan er van oudsher voor de acts op de BBC Sound Of 2022-lijst, de grote talenten volgens de Beeb en de Britse muziekindustrie. Geen zorgen, je hoeft niet een halfuur vooraf al in het Grand Theater aanwezig te zijn, want deze digitale editie past iedereen in de zaal bij Priya Ragu. De Tamil-Zwitserse artiest maakt met haar broer een onalledaags mengsel van soul, r&b en opzwepende Indiase percussie.

The Vices (NL)

21:45-22:00

Een thuiswedstrijd voor deze energieke Groningse indierockers, die tappen uit het vaatje van The Strokes en The Growlers. Vorig jaar presenteerden ze zich op Noorderslag, dit jaar mogen ze zich internationaal presenteren.

Ultraflex (IJS/NOO)

22:10-22:20

De Noorse Kari en de IJslandse Katrin ontmoetten elkaar in Berlijn en werkten in opdracht van twee festivals in een IJslands hutje aan een gezamenlijk project. Er was geen wifi in de studio, dus haalde Kari haar harde schijf tevoorschijn vol met aerobicsvideo's uit de Sovjettijd. Zoek het maar eens op Youtube, daar hoort dus fantastische weirde disco bij, die nu de basis vormt onder het project Ultraflex. De twee hebben als sessie een vreemde kortfilm ingestuurd.

Jungle By Night (NL)

22:25-22:35

Nadat ze hun tienjarige jubileum vierden, gooide de Amsterdamse formatie het over een andere boeg. Op hun nieuwste album Algorythm uit 2021 sprong Jungle By Night vanuit de afrobeat richting de disco en jazz, en het resultaat is superfris en lekker dansbaar. Dat wordt ongetwijfeld weer een feestje om naar te kijken.

4B2M

Zaterdag

Cero Ismael

20:30-20:45

Het klinkt altijd een beetje flauw om een talent on-Nederlands te noemen, want daarmee suggereer je dat wat van ver komt beter is. Kijk in dit lijstje en zie dat er genoeg moois uit ons land komt. Met on-Nederlands bedoelen we in dit geval dat de super strak geproduceerde en trefzeker gezongen r&b pop van Cero Ismael naadloos past in de Engelse stijl van de laatste jaren. Geef die jongen een feature bij SAULT!  

Mazey Haze

20:45 - 21:00

Fans van de vroege Tame Impala-platen zijn aan het juiste adres bij Mazey Haze. De Amsterdamse zangeres maakt kaleidoscopische popliedjes waarbij je kunt wegmijmeren, als een verrukkelijke dagdroom. Haar eerste EP Always Dancing werd meteen goed ontvangen. Nu is de vraag of haar performance klaar is om straks een clubtour te doen, zodra de zalen weer open gaan.

Future Husband

22:00-22:15

Blikvanger van de band Future Husband is de Nederlands-Nigeriaanse zangeres/schrijver/producer/frontvrouw Adura Sulaiman, die we eerder al op het podium zagen bij Feng Suave. En frontman Domenico Mangione van de gruizige indieband Torii hielp een fijnzinnig handje bij 'Ritual', hun elegante soulpop-debuutsingle.

BNNYHUNNA

22:30 - 22:45

Hij tourde met Yung Nnelg en Rimon als synthman en produceerde al beats voor Winne en Akwasi, maar nu is de Amsterdamse producer Bnnyhunna klaar om zélf de spotlights in te stappen. Dat deed hij vorig jaar met een broeierige single (met de zwoele vocalen van Jarreau Vandal), kort daarop volgde ook de rest van de EP, waarop hij hiphop, jazz en afrobeat in de blender gooit. 

POM

21:55 - 21:10

De liedjes van het Amsterdamse vijftal POM zijn als zuurbommetjes: mierzoet, maar tegelijkertijd met een best wel venijnig randje. Zelf omschrijven ze hun sound als fuzzpop: lekker rafelig, met een been diep in de nineties, maar tegelijkertijd zo catchy dat je ze prima op de radio voorbij kan laten komen. Bonuspunten voor de theatrale zangstem van Liza, die tussen kunst en kitsch altijd aan de goeie kant van de streep blijft.  

4B2M

22:25 - 22:40

Met veel bombarie was daar opeens 4B2M, een heuse supergroep bestaande uit de gebroeders Hueting (De Staat en Jo Goes Hunting) en Hieltjes (GBTTZ en St. Tropez). Met die rugzak aan ervaring lijkt 4B2M de gedoodverfde festivaldoorbraak van het jaar (als het effe meezit), en er staat óók nog eens een album gepland waar we ontzettend benieuwd naar zijn. Rest de vraag: maakt de band die torenhoge verwachtingen ook waar? 

Baby's Berserk

22:40-22:55

Mano Hollestelle van Mauskovic Dance Band blijkt een onuitputtelijke bron van bands, nu ook weer met Baby's Berserk. Het idee: een nieuwe blik te werpen op de jaren negentig house en underground rave. Het resultaat: frisse postpunk met een dikke housey rand. Zo slaat de band de perfecte brug tussen een gruizige liveband en dampende clubmuziek.  

Don Melody Club

20:15-20:30

Trouwe volgers van de Mauskovich Dance Band herkennen Don Melody als lid van die fenomenale groove machine. In zijn eentje tapt Don uit een heel ander vaatje: dromerige, soms zelfs ronduit wazige odes aan de nacht maakt hij, romantisch melancholisch, met een onverwachte en perfect getimede zweem Ramses Shaffy als troef.

Bob Uit Zuid

20:45-21:00

De Amsterdamse rapper Bob Uit Zuid rekent Tim Knol tot zijn beste vrienden en heeft releases op Burning Fik en Excelsior Recordings. Dat klinkt als een ongeloofwaardige combinatie, maar hij bestaat dus echt. Op zijn rockende debuutsingle voor het label van Spinvis, Moss en Johan probeert hij ook nog eens zo ver mogelijk bij de hiphopclichés vandaan te blijven als maar kan. Het liedje gaat dan ook over karpervissen. Geef toe, daar hadden we nog geen popmuziek over.

NONCHELANGE

21:15-21:30

Luister zijn kersverse indie-Nederpop-anthem ‘Iedereen Is Lelijk’ één keer, en je krijgt ‘m nooit meer uit je kop. Als het aan ons ligt wordt deze licht-absurdistische zanger (met teksten in Comic Sans) dit jaar een ster.  

Cho

21.10-21.25

Het aandeel hiphop op Noorderslag is dit jaar nogal bescheiden: 101Barz-succes Cor staat er (benieuwd wat die gaat doen!) en de man met een tong zo snel dat–ie hem zelf zijn astmaflow heeft genoemd. Cho heeft weliswaar geen grote rits aan streaming-hits, maar is in zijn releases superconsequent én wist zo in recordtempo de AFAS Live uit te verkopen. Die show ging niet door, dus dat maakt benieuwd naar zijn set in Groningen.

Tramhaus

22:45-23:00

Postpunk is COOL. Het is er dan ook in overvloed op deze editie van ESNS. Van eigen bodem zijn daar de Rotterdammers van Tramhaus. Compleet met lang matje in de nek en praatzang schreeuwt single ‘I Don’t Sweat’ erom om live gehoord te worden. 

Prins S en de Geit

22:30-22:45

Ken je überhaupt het gevoel nog, vol knaldrang in de rij voor de club, klaar om hard te gaan? Misschien zelfs al een beetje te vroeg gepiekt, en in elk geval al geil om vast te tongen voor je binnen bent. Dat gevoel vangt Prins S & De Geit in zijn sleazy nieuwe single 'Kinderboerderij', nadat hij eerder als Faithless' 'God Is A DJ' coverde om het gemis aan nachtcultuur vast te leggen.

Elephant

20:00-20:!5

Een band beginnen in de coronatijd is misschien niet het slimste wat je kunt doen. Maar ja, wat nou als het je roeping is? Dat is de strekking van 'Calling', de eerste single van Excelsior-signing Elephant. En voorwaar, er zit iets onbedwingbaars in de melodieuze indiepopsong. Vooruit, zeg je baan op, ga repeteren, jullie tijd komt eraan. Ergens ooit moeten de podia immers weer open gaan.

Kuzko

22:00-22:15

Dit Rotterdamse duo maakt synthpop met een knipoog: een ode aan het matje (zonder mat is het toch wel erg koud in de nek), satire op Amerikaanse Calfornia girls en een geinig liedje over witte Vans komen voorbij. En dat dan allemaal in een mega dansbaar jaren tachtig jasje gestopt. Om onwijs vrolijk van te worden.

ESNS vindt online plaats van woensdag 18 t/m zaterdag  22 januari. De ESNS sessies worden opgenomen door de NTR i.s.m. NPO 3FM, voor uitzending op NPO3, NPO 3FM en het digitale festivalplatform gehost door VPRO 3voor12.