Voor het eerst was het Popronde eindfeest (dit jaar weer in de Melkweg) hartstikke uitverkocht. Het rondreizende festival voor nieuw Nederlands talent heeft een uitstekend jaar achter de rug. Welke artiesten zijn het hardst gegroeid met de tientallen shows en duizenden kilometers door het land? Dit zijn de 11 acts die er - wat ons betreft - uit sprongen.

Malu

Sommige Popronde-acts vallen pas laat op, simpelweg omdat ze nog helemaal geen muziek hebben uitgebracht en wachten met releasen tot na het rondreizende bandcircus. Malu is zo’n band, maar vroeg op de avond in het bovenzaaltje van de Melkweg wekken ze meteen de interesse met hun zwoele slaapkamerdisco. In de gitaarlijnen hoor je Mac DeMarco, in de zang een beetje Men I Trust, en in de verleidelijke grooves ook een voorliefde voor softe (Franse?) disco. ‘Dit liedje gaat over een ervaring zo intens dat je je achteraf afvraagt of het wel echt is gebeurd…’, aldus de zangeres. De gitarist: ‘Het gaat over seks.’

Hoe nu verder? Eerst maar eens een debuutsingle uitbrengen lijkt ons al een uitstekend begin, want online is er nog bar weinig over de band te vinden. 27 januari moet die verschijnen, daarna past deze band al prima op Motel Mozaique, Into The Great Wide Open of Grasnapolsky. Het grotere werk komt in 2024 dan wel.

A. Johanson

Begin als singer-songwriter je optreden met een tape vol vogelgefluit, dan heb je bij voorbaat al gewonnen. Ja toch? A. Johanson maakt tokkelfluisterfolk over de relatie tussen mens en natuur, die aanzienlijk minder tuttig klinkt dan de meeste acts in dat genre. Zo heeft hij een cellist op links, en een toetsenist op rechts die ook allerlei spannende drones en ijle ambient toevoegt. Zijn geheimen wapen is een tweede microfoon die door een flinke stemvervormer gaat. Hij haalt er allerlei capriolen mee uit, waaronder de a capella vocoder-magic die je wel van Bon Iver kent.

Hoe nu verder? Mogen we dromen? Kennelijk studeerde hij songwriting voor film aan de HKU, een liedje als ‘Fragments’ verdient een emotionele sleutelscène in een mooie film. Het zo een slinkse weg naar een breder publiek zijn, daarna past A. Johanson uitstekend op het bospodium van Into The Great Wide Open.

De Toegift

Het zand kruipt overal en nergens heen in de intieme folkliedjes van De Toegift, er staat een vuurtoren op het keyboard en in gedachten keert frontman Maxim van der Vleuten telkens weer terug naar het strand van zijn jeugd. Normaliter is De Toegift een viertal, maar zoals ze grappend zeggen: ‘Het leek ons een goed idee om op het eindfeest op te treden zoals we nog nóóit hebben opgetreden.’ Ze zijn dus met z’n tweetjes, omdat een bandlid in Kroatië zit en de hele bezetting sowieso niet in het theaterzaaltje van de Melkweg had gepast. Maar ook met z’n tweetjes is het echt bijzonder wat ze neerzetten. Het was nog nooit zo stil bij ‘Nollestrand’ (en dat om 23.30 terwijl er al behoorlijk wat bier in zit, dat is echt een topprestatie!) en zelfs het theatrale ‘Alles is gemaakt’ brengen ze in deze bezetting tot een goed eind. Wat een geweldig optreden, en ook zijzelf lijken achteraf geëmotioneerd.

Hoe nu verder? Zet 27 januari maar vast in je agenda, want dan verschijnt het debuutalbum op Snowstar! Ze hebben ook een show op Noorderslag en een klein voorjaarstoertje staan en een uitstekende boeker in de vorm van Friendly Fire-man Roel Coppen. Hij zou gek zijn als-ie de band niet op zijn eigen festival Best Kept Secret zou neerzetten.

néomi

‘Ik krijg van mijn publiek vaak de vraag of het wel goed met mij gaat’, gniffelt néomí halverwege haar set. Neomi Speelman draagt haar hart op de tong. Met kraakheldere harmonieën en gevoelig folkgetokkel schroomt ze samen met haar zes néomí’s (zoals ze die zelf grappend noemt) niet om ons mee te nemen naar haar kwetsbaarste zelf. Ze maakt er in haar set tussendoor niet te veel woorden aan vuil, want de liedjes doen hun werk als dagboek: zo krijgt ze iedereen muisstil met ‘if i wasn’t made for love’ waarin ze haar struggle met haar seksualiteit aan de orde stelt, en vooraf nog even stilstaat bij de One Love-band die haar toetsenist draagt. Een ding is zeker: wij houden in ieder geval heel veel van néomí.

Hoe nu verder? Zoals er ook al werd aangekondigd voordat néomí opkwam: met meer dan een miljoen streams ben je geen kleine speler meer. Nieuwe single ‘red balloon’ is net uit, de volgende EP staat al op de planning, en in januari mogen we nogmaals van haar genieten op Eurosonic Noorderslag. néomí groeit van Popronde-artiest uit tot een folk-popster.

Babs

Dat blije ei dat over het podium heen en weer stuitert? Dat kan niet missen: het is Babs! Na een geslaagd optreden tijdens het Song van het Jaar Festival (met een lichte vakantie-jetlag) was ze ook op de Popronde niet te missen. In de MAX laat Babs met haar aanstekelijke enthousiasme zien dat je best wel een beetje kritisch mag zijn op de maatschappij, maar dat dat niet per se zeurderig hoeft te zijn. Thema’s als consent en seksualiteit kunnen namelijk ook prima op een clubbeat. Extra leuk: ze sluit haar track ‘Milkshake’ af met een stukje van de gelijknamige megahit van Kelis. Oh ja, nog een boodschap van Babs: iedereen is een beetje bi.

Hoe nu verder? Babs is nog niet uitgedanst en staat binnenkort in het voorprogramma van Merol in Haarlem. Verder staat er ook een samenwerking met Willie Wartaal op de planning én is ze geboekt voor Noorderslag in januari. Lekker bééézig!

Mood Bored

Als je zangeres/bassist Myrte Driesenaar vanavond zelfverzekerd ziet shinen zou je niet zeggen dat ze bij het ontstaan van deze band een half jaartje geleden helemaal geen bas kon spelen. Dat is het effect van drie maanden lang ieder weekend twee shows op de Popronde. Naast de twee uitstekende shoegazey indiepopsingles (met een liefde voor de nineties) die al te streamen zijn krijgen we ook een venijnigere kant van het trio te horen. ‘I’m sick of you!’, wordt geschreeuwd over een garagepunktrack waar je U tegen zegt, dus de drie hebben het achterste van hun tong nog niet laten zien. Kom maar door!

Hoe nu verder? Ze speelden al in het voorprogramma van Wolf Alice en Nation Of Language, maar daar zullen er vast nog wel wat van volgen na het verschijnen van de debuut EP begin volgend jaar. En dan kan het eigenlijk niet anders dan dat er ook een volle festivalzomer aankomt.

CHARLOT

We zagen CHARLOT een paar maanden geleden in Nijmegen bij de Popronde-opening nog in uitgeklede vorm een prachtige set spelen die deed denken aan Regina Spektor, maar nu met volledige vijfkoppige bandband overtuigt de singer songwriter nog meer. Haar duistere liedjes zijn even opgetogen als verdrietig, even melancholisch als magisch en even intiem als duister. Darker Than The Moon heet haar eerder dit jaar verschenen debuut-EP en als dit optreden een teken is, staat er een prachtige toekomst voor haar in de sterren geschreven.

En nu verder? Dit jaar heeft ze zowel in het voorprogramma van Froukje als op de Popronde veel zieltjes gewonnen en daar zal ze ongetwijfeld volgend jaar mee doorgaan. Te beginnen volgende week bij de collega’s van 3voor12 Leiden.

Duimalot

Halverwege de avond blijkt dat de bezoekers van het festival Duimalot hebben gestemd tot beste muzikant van de Popronde. Waarschijnlijk wel de moeite om even tot het einde te blijven voor de afsluiter van de UP dus? Zeker weten. Hij is een charismatische rapper die het in centrum Amsterdam zowaar voor elkaar krijgt het publiek een ‘Uuuuuu!’ in de lucht te laten gooien voor zijn stad Utrecht. Dat zijn backup mc en dj keihard alle tracks weten op te hypen helpt ook mee, maar het meest indrukwekkend is dat hij na half 2 ’s nachts een goed beschonken publiek zo stil weet te krijgen dat je tijdens zijn spoken word intermezzo een speld kunt horen vallen.

En nu verder? Na een serie singles wordt het nu zo langzaamaan wel tijd voor een volledig project. Alhoewel: bijzijn is meemaken bij deze geboren performer, dus laat die liveagenda alsjeblieft ook even volstromen.

Faske

Faske maakt er ‘een feessie’ van, ook nu weer. Behept met een gunfactor van Amsterdam tot Leeuwarden pakt de Fries de bovenzaal in. Zijn goudeerlijke uitstraling, zijn olijke dreadlocks en zijn TNO-vestje doen de rest. Met ‘Jij Belt Mij Alleen Wanneer Je Dronken Bent’ had hij al een radiohitje te pakken. ‘Wie heeft er ook een studieschuld?’ Is de enige juiste vraag aan de zaal voor nog meer meezingers. Met wat Doe Maar-ritmes (geproduceerd met hulp van Wieger Hoogendorp van Goldband en Sophie Straat) en zelfs een tere ballad in de mix is ook deze uitwedstrijd weer gewonnen.

Hoe nu verder? De Popronde is geen wedstrijd, maar met meer dan dertig optredens maakte Faske de afgelopen maanden meeste impact. Geen wonder, want kroegbazen ruiken de bieromzet al van verre. Nu is het tijd om deze ongeslepen diamant verder te ontginnen, Faske werkt rustig verder aan zijn volgende EP.

FIEP

Doorzettingsvermogen is wat FIEP op het eindfeest bracht. Ze brak haar arm aan het begin van de Popronde, maar zelfs dat bracht haar niet van de wijs. Gewoon een gitarist erbij en gaan met die banaan. En het mooie is: maakte ze een paar maanden terug nog vrij stereotype gitaarrammelpop in de stijl van Wet Leg of Pip Blom, die switch maakt haar muziek boeiender. Haar band staat nu in een rij vooraan het podium naast elkaar en de trompet heeft een prominentere plek gekregen. Als Fiep nu zingt, leunt ze een beetje achterover. Haar zoektocht maakt het spannender.

Hoe nu verder? Fiep vergaarde een felbegeerde plek in de Noorderslag line-up door haar opvallende Popronde optredens, én Mojo is al ingestapt als boeker. Vandaar uit de wereld veroveren, wie weet. Ze is in ieder geval vanavond de enige artiest die haar batterij van merchandise op een prominente plek bij de ingang van de zaal etaleert. Fiep snapt dingen.

Bumble B. Boy

De woordgrap die je wist dat zou komen: dit was dé Popronde show waar je BIJ had moeten zijn. Als gefaalde kinderentertainer is Bumble B. Boy vanuit Australië in Nederland neergestreken om de harten van alle volwassenen én kinderen te winnen en dat lukt deze Popronde mega goed. In Imkerpak geeft Bumble B. Boy namelijk een knotsgekke show vol dansers, vechtende hommels en een hyperaanstekelijke energie. En het beste van dit alles? Dat achter al deze poespas stiekem een dozijn aan creatieve liedjes op de gouden grens tussen The Fall en Talking Heads voorbijkomt. Iedereen die zijn zitplek in de Cinema snel opgeeft om te dansen weet: dit was de Popronde show waar nog lang de meeste buzz omheen zal blijven hangen.

En nu verder? Bumble B. Boy staat al geboekt voor Noorderslag en Gransapolsky en zal daar ongetwijfeld een onuitwisbare indruk achterlaten. Wij zetten in op elk weekend een show in 2023 en een nationale run op Imkerpakken op imkershop.nl