Weer een beetje bekomen van de gigakater? Dan is het tijd om na te genieten van het mooiste uit Biddinghuizen. Van de gestoorde salto-crowdsurf bij The Opposites tot de vlammende Hang Youth-nachtshow, van Skrillex on stage bij Noisia tot aan het Noodgeval bij Camping 2.

De stagedive-salto van Willem de Bruin

Het allerlaatste nummer van The Opposites is natuurlijk compleet gestoord.  ‘Thunder’ gaan alle remmen los. Wie The Opposites al eerder heeft gezien, weet wat er gaat komen. Zou-ie het nog kunnen? ‘Het mag dus niet’, roept Willem. ‘We mogen niet stagediven. Maar als ik het toch doe? Dan gaan we toch een FUCKING FEESTJE BOUWEN!’ Hij neemt een aanloopje. Springt. Maakt een fucking salto zo het publiek in. Om crowdsurfend ook nog in sta-positie te komen en als Jezus over het golvende publiek te lopen. Om in hun eigen woorden van vroeger te spreken: NAILED IT.

slowthai trekt rappende Sarah on stage

De opkomst met ‘Unchained Melody’? Afsluiten met een ‘Barbie Girl’-playback? Het bestie-duet met James Blake? De manier waarop slowthai de lens van die cameraman vooraan likt? Die massive wall of death? De show van de Britse rapper zit vol momenten. Zeer schattig is ook hoe hij de 20-jarige überfan Sarah on stage trekt, die gewoon superstrak ‘Inglorious’ meerapt.

Hang Youth steekt de nacht in de fik

‘Beter dan Pinkpop, nu al,’ roept Abel van Gijlswijk als de show van Hang Youth acht minuten onderweg is. Door de nieuwe vergunning van Lowlands mogen bands niet tot elf uur ’s avonds maar tot één uur ’s nachts optreden. Hang Youth is de eerste band die op het nachtslot is neergezet. Het is de juiste band op de juiste plek: de hele Heineken gaat in de fik. Hilarisch is hoe o.a. Froukje en S10 meedoen aan ‘MANNEN’ en geweldig hoe massaal alle nummers worden meegescandeerd.

Goldband scheurt uit de broek in de show van hun leven

Het is al supercute dat Maan het podium op komt om haar lief Karel te supporten (en de hook ‘van hier tot aan de maan en terug' in 'Ik Haat je’ meezingt). Het is hilarisch hoe ook Mula B het podium op komt. Maar richting het eind van de iconische Goldband-show in de Alpha? Dan scheurt Karel uit z’n broek! De rest van de jongens trekt ook de broek uit, zodat ook Karel gewoon in zijn boxer verder kan. Oh nee…. Want die blijkt-ie niet aan te hebben.

KI/KI breekt de Bravo open met hele sicke ambient track

Kippenvelmomentje: de Amsterdamse dj KI/KI opent haar set in de Bravo met een geheel beatloze tune die zeven minuten lang opbouwt, voordat ze twee uur lang loeihard gaat knallen met razendsnelle techno. De hele Bravo – zo’n 15.000 man – staat om 3 uur ’s nachts ademloos toe te kijken, voordat de vuisten de lucht in gaan.

Skrillex klimt op het podium bij Noisia

‘Make some noise for Noisia, my dads,’ schreeuwt Skrillex in de microfoon. Eerlijk: je zou hem niet meteen herkennen. Het zwarte piekhaar is verdwenen of gaat in elk geval schuil onder een petje. Een baardje op het gezicht is erbij gekomen. Maar het is ‘m echt. De reden dat Skrillex hier staat, is natuurlijk dat de Groninger drum-’n-bass-groep Noisia dan toch eindelijk hun afscheidsshow mag spelen in de India. Als mc laat hij geen kans onbenut om te tonen hoezeer hij schatplichtig is aan de Groningers, in een verhaal dat het midden houdt tussen een uit de hand gelopen TEDTalk en de allerlaatste dronken oom op je bruiloft die aan het eind van de avond óók nog tegen zijn glas tikt.

Froukje en S10 primeuren mooi nieuw nummer

Ook Froukje geeft een uitzinnige show op Lowlands. Ze is al het hele weekend op het festival (voor het eerst!), kampeert met bestie S10 op de Glamping (Tim den Besten kwam ze vast een prosecco-ontbijtje brengen) én primeurt on stage ook nog eens een nieuw liedje met S10.

De swingende dansers bij Jungle

De liveshow van Jungle bleef lang steken in grijstinten. Maar de band heeft zichzelf met een soulvolle vreugde-injectie verbeterd. Jungle laat een groep mensen op het podium los die van de straat lijkt geplukt bij een spontane breakdance-competitie. Geen choreografie, gewoon lol en zin om te bewegen. Heeeeeeel erg cool gedaan.

De eerste (en tweede) rotdog in drie jaar tijd

De allerlekkerste festivalsnack ter wereld is te koop bij de ArmadiLLow. Daar staat Hans Worst, snackkoning van Rotterdam, met zijn zelfbedachte Rotdog. Het is dus een hotdog met cheddar en daaromheen een broodje en dááromheen spek en wat licht pittige biersaus. Maar er zit ook sla bij, hoor. Zaterdagmiddag de eerste rotdog in drie jaar tijd eten? Magisch. Zondagnacht om 5 uur nog eens langszwalken op zoek naar een banaan, en erachter komen dat er nog steeds rotdogs te krijgen zijn? Dubbel magisch.

De regen bij Michael Kiwanuka

Net als Kiwanuka de finale inzet met gevoelige meezinger 'Cold Little Heart', breekt de hemel open en daalt een enorme stortbui neer over het veld van de Alpha. De tent stroomt nog voller dan hij al was en buiten wordt een schuilplek gezocht waar mogelijk. De die-hards blijven natuurlijk wel staan, maar een poncho helpt bijna niet meer tegen deze regen. Ergens tussen twee regels zang door geeft Kiwanuka een shout out: ‘I see you in the rain’. Tijdens afsluiter 'Love & Hate' wringt iemand op het beeld in de tent lachend zijn natte t-shirt uit. Ook dit is Lowlands, ook dit is het echte festival gevoel.

Gotu Jim crowdsurft helemaal de X-Ray uit

Ik ga een stukkie crowdsurfen en dan ren ik daarna naar buiten. Dat dacht Gotu Jim toen hij in de finale van zijn X-Ray-show over de hoofden van het publiek sprong. Maar ehm, er kwam maar geen einde aan de golf, dus surfte Jim plotsklaps helemaal naar buiten. Hij had al zich al een Goku-kapsel laten aanmeten, en ging in de finale dus gewoon effe Super Saiyan 4 (powerlevel: 40 biljoen).

Een Noodgeval in het badhuis bij camping 2

Als de zon en de maan goed staan, en de mensen er lekker in zitten, dan willen er nog weleens gekke dingen gebeuren op Lowlands. Ja toch? Ja, dan gebeuren dit soort dingen in het badhuis op camping 2.