Vier volle dagen Dekmantel staan weer voor de deur. Eerst gaan we op donderdag met de armen over elkaar luisteren naar de meest bijzondere elektronische live-acts, vervolgens gooien we drie dagen alles los in het Amsterdamse Bos. Naar deze 16 dj's en andere artiesten kijkt de 3voor12 redactie het meest uit.

Natuurlijk komen al die buitenlandse bezoekers ook naar Dekmantel om de lokale helden te zien. En waarom ook niet, want ze behoren tot de hoekstenen van het festival. Een greep uit het Nederlandse aanbod.

Job Jobse
Sloot onlangs als secret act Wildeburg af met drie uur pure trance.

Alberta Balsam
Maakte een fraaie IDM ep voor Dekmantel en komt die live spelen.

Identified Patient
Een prominente plek in het tijdschema voor deze duistere digger.

Sandrien & Abdel Fafi Nour
Fraaie back 2 back van een veteraan en rising star, samen op jacht naar diepe housevibes

Legowelt
Scheveningen's finest en de meest excentrieke house- en electroveteraan van het weekend.

Nelly
Opening duties zijn er voor deze Rotterdamse techno nieuweling.

Parrish Smith
The dark prince of Amsterdam returns, altijd grimmig, altijd goed.

Sterac
Legend Steve Rachmad op de diepe technotour.

Young Marco
Een van de meest trouwe en toch altijd verrassende Dekmantel selectors.

Tammo Hesselink
Een van de meest onderschatte dj's van Nederland, met een groot hypnotiserend vermogen. 

Altin Gün
Van Turkse rock verschoven deze festivalhelden steeds meer op naar Turkse disco.

Mad Miran
Betovert en overrompelt met de meest heavy breaks en verlammende bassen.

Eris Drew

Donderdag 4 augustus
02:00-03:00
Parallel

Zaterdag 6 augustus 
21:00-23:00
Mainstage (met Octo Octa)

Samen met levenspartner Octo Octa is Eris Drew de grote afsluiter op het hoofdpodium zaterdag in het Amsterdamse Bos. Dat gaat zeker goed komen, want de Amerikaanse dj brengt haar vurige house toch al naar steeds grotere podia. Maar dit wordt een spannende: op donderdag staat ze ook als live-act geboekt, en dat is een primeur. Iets om naar uit te kijken, want haar debuutalbum Quivering In Time van vorig jaar stond vol rave-goud. 

Loraine James

Donderdag 4 augustus
20:30 - 21:30
Shelter

Vol concentratie zal de Engelse producer Loraine James op de felgekleurde knopjes van haar sampler drukken. Het ene moment zal het klinken alsof er twee, drie tracks tegelijk lopen, het andere komt ineens een prachtige melodie tevoorschijn. Met die grillige stijl werd ze de kroonprinses van Kode9’s Hyperdub-label, waar ze in 2019 debuteerde. Loraine James is een albumproducer, want inmiddels staan er al drie op haar naam, met het introspectieve Reflection uit 2021 als laatste wapenfeit.

Laurel Halo & Oliver Coates

Donderdag 4 augustus
21:00 - 22:00
Muziekgebouw Aan 't IJ

Hoe moeten we Laurel Halo categoriseren? Dat hangt van haar bui af. De 37-jarige Amerikaanse kan moeilijk hard knallen op de dansvloer, maar je ook bedwelmen met soundscapes, en praktisch alles wat daar tussenin zit. Maar de koppeling met producer en cellist Oliver Coates geeft een idee wat we tijdens Dekmantel mogen verwachten: een diepe, experimentele set met duistere visuals. Dansen doe je maar ergens anders.

LCY & Nwakke

Donderdag 4 augustus
01:00 - 02:00
Shelter

Producer LCY leerden we rond 2017 kennen toen er nog een U in diens naam en een masker voor diens gezicht zaten. Een debutant met stiekeme ervaring dus, en de fascinerende EP Pulling Teeth klinkt ook veel te volwassen. Het is een soort conceptplaat over een post-human wereld die door artificial intelligence overgenomen is. Freaky en kil dus, met scherpe percussie en duistere soundscapes. Op Dekmantel zal dat alles geaccentueerd worden door producer en beeldkunstenaar Nwakke.

Anz

Vrijdag 5 augustus
16:45 - 18:30
Main Stage

Zondag 7 augstus
19:00 - 20:00
Boiler Room

Op de vrijdag lonkt het hoofdpodium. Neem Overmono bijvoorbeeld, een Brits duo dat met hun live-set zomaar eens zou kunnen uitgroeien tot het nieuwe Bicep. En dan is er nog Anz, de dj/producer uit Manchester die vorig jaar hits scoorde met haar EP All Hours en al op Dekmantel Selectors opviel met een uitbundige ode aan de Britse ravecultuur. Zo’n killerset op Selectors is vaak een voorbode op een goed jaar, en welja, dit jaar pronkt ze op de line-ups van alle grote festivals. Gaat ze die hype nu ook echt waarmaken op de Dekmantel mainstage?

Sadar Bahar & GE-OLOGY

Vrijdag 5 augustus
13:00 - 17:00
Selectors Stage

Ook dit jaar hijst Dekmantel weer wat helden op het schild bij de Selectors stage. Palms Trax komt een ontbijtsetje doen, de Duitse Salon des Amateurs-vrienden Ivkovic & Willikens sluiten het festival er af, en op de vrijdag geven twee Amerikaanse veteranen er het startschot. Vraag je je nog steeds af wat ‘selector’ precies betekent, dan hoef je maar naar Sadar Bahar en GE-OLOGY te kijken. Het zijn schatgravers pur sang, die vanuit hun vinylbakken waarschijnlijk het gezelligste spul gaan draaien dat je deze Dekmantel voorbij hoort komen: diepe oldschool house, swingende disco, en platen met heel veel soul.

DJ Haram

Vrijdag 5 augustus
15:00 - 16:45
The Nest

Spannende tip: al vroeg op de vrijdagmiddag staat DJ Haram, een dj die ook dubbelt in de noisehoek. Als 700 Bliss bracht ze kortgeleden nog een project uit met de experimentele noise-poëet Moor Mother. Gaat ontzettend ongezellig worden, denk je vast, maar dat zou best mee kunnen vallen: als dj draait ze een ontzettend breed palet van ‘global’ genres, stevig verankerd in haar Middel-Oosterse roots maar ook met een voorliefde voor diva-pop en up-tempo Jersey club. Kijk maar eens naar de tracklist van haar FADER Mix, daarin hoor je evengoed de house-pop van Confidence Man als clipping.

Sangre Nueva

Vrijdag 5 augustus
16:45 - 19:00
Green House

Door types als J. Balvin en Bad Bunny koerste reggaeton de afgelopen jaren op globale dominatie. Zelfs de dance-underground viel als een blok voor het Zuid-Amerikaanse genre, dat door types als DJ Python een elektronische, atmosferische spin kreeg. In 2019 stond hij al in het Amsterdamse Bos. Deze keer neemt-ie zijn maatjes Kelman en DJ Florentino mee voor een b2b2b als Sangre Nueva, wat ‘vers bloed’ betekent. Onder die noemer brachten ze een lome EP uit vol frisse reggaeton, en dat is een meer dan welkom geluid op Dekmantel.

Darwin

Zaterdag 6 augustus
15:00 - 17:00
The Nest

De eerste paar minuten van haar Dekmantel podcast houdt Bristol dj Darwin je nog even in spanning. Waar gaat dit heen? Al die ratelende snares, opvallende weinig druk op de vloer, maar kun je er ook daadwerkelijk op dansen? We horen UK bass en rasechte dubstep, maar dan gek genoeg zonder verwoestende bassen. Maar beetje bij beetje, track na track, neemt de intensiteit toe en na een minuut of twintig sta je thuis op de bank. Moet je je voorstellen hoe dat gaat op haar REEF feesten in Bristol, die ze een tijdje terug ook al eens met veel succes exporteerde naar de Berghain. 

Anthony Rother

Zaterdag 6 augustus
15:30 - 16:30
UFO II

De Duitse producer Anthony Rother heeft in ruim twintig jaar een fors oeuvre bij elkaar gecomponeerd. Rond de eeuwwisseling werd hij op het schild gehesen als redder van de electro, en dan specifiek gebaseerd op de Duitse roots, van Kraftwerk en andere Krautrock-acts. Hij maakte ook ambient, maar de laatste paar releases zijn juist fel en dansbaar, electro op zijn rauwst. Dekmantel koppelt hem aan Dopplereffekt, en dat is een logische tandem, aangezien die act als volbloed nazaat van Drexciya het electro-vuur vanuit Detroit voort draagt.

Seun Kuti & Yasiin Bey

Zaterdag 6 augustus
18:30 - 19:30
Greenhouse

Met het verscheiden van de legendarische afrobeatdrummer Tony Allen in 2020 ligt de erfenis van de grote Fela Kuti definitief in handen van diens zoon Seun. Niet dat hij die taak tot op heden niet serieus nam, want al heel lang leidt hij Fela’s band Egypt 80. Mooi om te zien hoe het een soort familiebedrijf is dat wel degelijk vooruit beweegt. Zo staat Seun op Dekmantel samen met Yasiin Bey, die je ook wel kent als Mos Def. 

DJ EZ

Zaterdag 6 augustus
22:00 - 23:00 
The Nest

Het heeft soms iets potsierlijks om vooraan te willen staan bij een dj. Want wat heeft het nou voor zin om een dj op de vingers te kijken als ie de ene track aan de andere mixt. Maar bij DJ EZ is het eigenlijk een must. De man is een acrobaat achter de draaitafels, vingervlug, hyperenergiek. Dat past ook wel bij de muziek die hij draait: klassieke UK garage, een genre waar EZ zelf aan de wieg stond. Hij hield die virtuoze tijd ooit 24 uur achter elkaar vol, maar op Dekmantel gaat hij alles samenballen tot een knaller van een slotuur.

Oceanic

Zaterdag 6 augustus
16:30 - 17:30
Boiler Room

Zondag 7 augustus
16:00 - 18:00
Selectors Stage

Voor Dekmantel vliegen de heetste namen in de dance naar Amsterdam, maar net zo cool is hoe het festival consistent z'n locals in het vaandel hijst. Met het nieuwe Dekmantel Connects podium vol lokale namen, bijvoorbeeld, een goeie spot voor de Amsterdamse bass-heldin Zohar in de UFO II (gratis tip!) en Selectors-slots voor Interstellar Funk, upsammy en Oceanic. En eerlijk, iedere kans die je hebt om Oceanic te zien moet je grijpen. Vorig jaar draaide hij bij het Draaimolen jubileum-feest al een waanzinnige marathonset van tien uur waarin zijn melodieuze techno, Animal Collective en Le Tigre elkaar ontmoetten. Dit jaar moet-ie het aanzienlijk korter houden op Dekmantel. Met twee uur krijgt de Rotterdammer net genoeg tijd bij de Selectors-stage, maar dan is er nog die Boiler Room-set op de zaterdag die doet benieuwen. Wat gebeurt er als Oceanic zijn voorliefde voor subtiele, uitgestrekte platen moet condenseren tot één uurtje knallen?

UNIIQU3

Zondag 7 augustus
18:00 - 19:30
The Nest

Schijnbaar liet UNIIQU3 op WOO HAH! het podium instorten. Zo hard ging het eraan toe bij de dj uit New Jersey, ook wel bekend als de vaandeldrager van jersey club. Dat genre staat bekend om z’n hoge tempo’s, vocal chops en bouncy triplet-drumritmes, en heeft net zoveel weg van hiphop als house. Ze draait op de nieuwste stage van het festival, The Nest, en dat is zondag dé plek om te blijven plakken. UNIIQU3 maakt er plaats voor AceMoMa, een productief duo uit New York met een voorliefde voor punchy house. De afsluiting is dan weer voor rekening van Sherelle, de Londense die tijdens de pandemie doorbrak met een viral Boiler Room-set, en ondertussen wordt geroemd om haar sets vol footwork, drum ’n bass en jungle.

LSDXOXO

Zondag 7 augustus
18:30 - 20:15
Main Stage

Vanuit de queerscenes van New York en Berlijn is de Amerikaan LSDXOXO tot een fenomeen uitgegroeid: zijn EP vol fetisj-techno was uiterst succesvol, evenals zijn officiële Lady Gaga-remix, en als dj draait-ie al net zo cheeky: veel kinky techno, Baltimore club-edits van grote pophits, en blends waarin hij de cheesiness niet schuwt. Op DGTL zagen we hem opeens koersen op rechtdoorzee techno, dus hopen maar dat-ie voor Dekmantel zijn vuigste fetisj-pakje uit de kast trekt.

JASSS

Zondag 7 augustus
20:00 - 21:30
UFO II

Ze was onze absolute nummer één op ADE: JASS, een Spaanse-in-Berlijn uit de hoek van Herrensauna, het Berlijnse queercollectief dat prat gaat op kneitersnelle techno. Waar Herrensauna-collega’s als Héctor Oaks en MCMLXXXV soms een tikkeltje serieus kunnen klinken, draait JASSS juist met een snode grijns. Ze houdt van gigantische contrasten, versnellingen op halsbrekende tempo’s, en cheesy pop-edits en kolderieke happy hardcore die ze tussen haar smaakvolle dansvloertracks inpropt. Totale gekte in de piepkleine UFO II, natuurlijk.