Alsof dansen tot het licht wordt niet pittig genoeg is, lopen de pro's op ADE overdag met een badge om hun nek op de conferentie om de belangrijkste zaken van de business te bespreken. Wat speelt er in de dance industrie?

Stranger Things

- Keynote Kyle Dixon & Michael Stein (Stranger Things soundtrack)
Woensdag 11 uur, Felix Meritis

Kyle Dixon en Michael Stein zijn de gezichtloze hoofdrolspelers van de Netflix hitserie Stranger Things. Zij maakten namelijk de sublieme original score, geïnspireerd door de elektronische horrorsoundtracks van John Carpenter uit de jaren zeventig en tachtig. Dixon en Stein komen er niet alleen over vertellen tijdens ADE, ze voeren de muziek ’s avonds ook live uit.

Synthpionier

- Suzanne Ciani Q&A
Woensdag 12 uur, Felix Meritis

De canon van de elektronische muziek zit bomvol met mannen, mannen en nog eens mannen, maar zij was er ook: Suzanne Ciani, een Amerikaanse die in de jaren zeventig pionierde met de Buchla synth. De laatste jaren is er veel aandacht voor haar werk, en ze deed al een paar keer Nederland aan. Dit keer bundelt ze op ADE de krachten met het Metropole Orkest, maar eerst komt ze in Felix Meritis over haar carrière vertellen.

Beyoncé ontleed

- Track Deconstruction of Beyoncé’s ‘Break My Soul'
Woensdag 14:30, Tobacco Theater

Naast pratende hoofden zijn er op ADE ook veel praktische panels. Zoals dit geinige idee: Ski Oakenfull van de Point Blank Music School legt met Ableton Live uit hoe een van de meest opvallende tracks van het jaar in elkaar zit. Welke studio-technieken gebruikten Beyoncé en haar team voor house-knaller ‘Break My Soul’? Reken maar dat je oren zullen klepperen van de vernuftige gelaagdheid van de arrangementen en het sound design.

WTF NFT’s

- A deepdive into the world of Arts & Music NFT’s (met Richie Hawtin!)
Woensdag 15:00, Tobacco Theater

Natuurlijk kan een ADE conferentie niet zonder de hotste digitale tools, waaronder NFT’s, de zogeheten non-fungeable tokens. Oftewel: digitale kunstwerken die je lekker exclusief kunt verkopen. Met het instorten van de Bitcoin lijkt de buzz rond NFT’s ook weer een beetje voorbij, maar niemand minder dan Richie Hawtin komt vertellen hoe hij naar het fenomeen kijkt. En dat willen we toch wel even horen.

Muziekbehang

- Short Cuts: The Success Story of Fruits Music
Woensdag 16:30, Felix Meritis

Met De Machine maakten we al eens een aflevering over een wonderlijk fenomeen: anonieme liftmuziek, bedoeld om lekker op te slapen of bij te studeren. Muziek als behang, functioneel en niet bedoeld om hits mee te maken voor de club of radio. Fruits Music uit Nederland is een van de grote spelers op dat gebied, en de eigenaar van het label komt vertellen hoe dat zo gekomen is.

Eerlijke betaling

- Dance Festivals & Events – Fingerprinting Technology
Donderdag 11:45, Huis Vasari
- Get Paid When Your Music is Played! Let's Talk About Aslice (met DVS1)
Donderdag 16:45, Felix Meritis

Als een dj jouw plaat draait, hoor jij daar natuurlijk geld voor te krijgen. Dat gebeurt deels ook: met behulp van DJ Monitor krijgt Buma/Stemra afspeellijsten wat dj's draaien op grote festivals. Maar dat kan allemaal nog veel verfijnder. Onlangs heeft Pioneer een belang genomen in DJ Monitor.

Even verderop vertelt techno-dj DVS1 over zijn Aslice, waarmee artiesten zélf een deel van hun gage kunnen verdelen onder artiesten die ze draaien.

Kunstmatig intelligente

- Don Diablo - "In Conversation With mAIself" 
- Fake or Real? How Artificial Intelligence Will Help Us Blend Our Physical And Virtual Worlds Better Than Ever Before
- AI Sequence Masterclass with Albert van Abbe 

 

Dj’s en producers zijn vaak technische lui, goed thuis met computers. En bovendien werken ze vaak met repetitieve patronen. Waarom zou je die niet gewoon door de computer laten maken, als technisch hulpje? En hoe ver kun je vervolgens gaan, met AI? Kun je een collab aangaan met AI? Kun je in gesprek gaan met een AI deepfake van jezelf? En welke rol kan artificial intelligence spelen bij andere aspecten van de dance industrie, zoals virtuele events?

Techno is the new EDM

- Martin Garrix & Joseph Capriati: Different Paths, Same End Game (techno is the new EDM!!!!)
Vrijdag 12:15, Felix Meritis

Met evenementen in de Gashouder en ZiggoDome is Awakenings wederom hofleverancier van ADE, groter zelfs dan de verzamelde EDM-evenementen. De groei van het dertig jaar oude dance-genre houdt maar niet op constateerden we ook in De Machine. Waar gaat het heen? Twee grote jongens uit de techno en EDM gaan met elkaar in gesprek over hun carrières: de Nederlandse EDM ster Martin Garrix en de Italiaanse techno-don Joseph Capriati.

Inclusief

- Short Cuts: HE.SHE.THEY. 
Vrijdag 16:15, Felix Meritis
- How Did House Become So White 
Vrijdag 16:15, Brakke Grond

House en techno zijn van oorsprong zwarte muziek, ontstaan in New York, Detroit en Chicago. Maar als je nu op het podium en op de dansvloer kijkt, zie je vaak vooral witte mensen. Moet dat anders? Kan dat anders? En hoe voelen de minderheden die zo’n belangrijke rol spelen in de geschiedenis van de dance - queer en transmensen - zich thuis in de club? Daarover gaan deze twee panels, die gek genoeg precies tegelijk plaatsvinden.

AAA-sterren aan het werk

- Carl Cox: The Three Deck Wizard Goes Live
Zaterdag 15:15, Brakke Grond
- The Iconic Extended Live Sets of Reinier Zonneveld
Woensdag 16:00, Tobacco Theater

In de Brakke Grond en het Tobacco Theater zijn veel praktische panels. Avant-gardisten, techniekwizards en supersterren laten zien hoe zij te werk gaan. Om er maar twee uit te pikken: techno-veteraan Carl Cox gaat zijn draaikunst uitleggen, terwijl Reinier Zonneveld uitleg geeft over zijn lange live-sets, waarin hij soms wel een hele nacht lang jamt met alleen maar eigen materiaal.