Deze week valt het verlossende woord: welke track is volgens jullie de Song van het Jaar 2021?! Daarnaast hebben wij als 3voor12-redactie zo onze eigen favorietjes van het afgelopen jaar. Welke tunes sleepten ons door die lange 365 dagen van coronajaar nummero 2?

Sagid Carter

dj
Little Simz - Woman

Het is cliché om te zeggen maar op deze track van Little Simz met de prachtige vocale van Cleo Sol word je weer even herinnerd aan waarom het genre soul, soul wordt genoemd. Je hoort aan alles dat dat de plek is waaruit niet alleen deze track maar het hele album Sometimes I Might Be An Introvert van Little Simz is gemaakt. 'Woman' was het tweede voorproefje van haar album en een prachtige ode aan de vrouw!

Atze de Vrieze

redacteur
Goldband - De Langste Nacht

In de Songstory bij 'De Langste Nacht' vertelde Goldband zelf lange tijd niet overtuigd te zijn van dit liedje. Misschien komt dat doordat de oorspronkelijke versie nog meer trance-cheese bevatte. Mij was vanaf de eerste luisterbeurt duidelijk dat dit de song van het jaar is. Geen enkel liedje vangt de onrust, het verlangen naar lichamelijkheid en adrenaline, zo goed als 'De Langste Nacht'. Want verdomme, we hebben ons allemaal zo goed en zo kwaad als het ging aan de regels gehouden. En natuurlijk, we wilden allemaal best even pas op de plaats maken voor anderen. Maar nu moet het eindelijk eens een keer klaar zijn. We willen weer leven. We willen de popmuziek terug. Nu!

Timo Pisart

chef redactie
Cassandra Jenkins - Hard Drive

Het ene na het andere praatje knoopt Cassandra Jenkins aan in 'Hard Drive', en die alledaagse ontmoetingen weeft ze aan elkaar in het allermooiste liedje van het jaar. Ze spreekt veelal met vreemden, zoals de beveiliger van het Metropolitan Museum of Art, de accountant van een superromantisch restaurant en een therapeut, maar ook met een kennis die ziet hoe zwaar Jenkins het heeft gehad de afgelopen maanden. 'I'll count to three and tap your shoulder. We're gonna put your heart back together', zegt die, voordat ze inderdaad begint af te tellen. Het is het meest troostrijke muzikale moment van 2021. BY FAR

Kilian Kayser

redacteur video
Wet Leg - Chaise Longue

Weten jullie het nog, september? Het vaccineren gaat goed, de besmettingen zijn laag en de wereld lijkt geopend voor de eeuwigheid. In een kleine nachtclub in Parijs wordt gedanst, gedronken en gecrowdsurft zoals er nog nooit is gedaan. De lokale indie-dj zet zonder twijfel zijn nieuwe favoriete liedje op. Niet wetende dat de zaal volstaat met Franstalige VPRO-flowerboys en een Nederlands bandje die Chaise Longue in de canon van indiehits nét boven 'I Bet You Look Good on the Dancefloor' hebben geplaatst. Het is het absolute muzikale hoogtepunt in een jaar waarin die zeldzaam zijn. 

Niels Aalberts

eindredacteur
Gabriels – Love and Hate in a Different Time

Geen lied dat 2021 zo goed samenvat als Goldbands ‘De Langste Nacht’. Maar ook corona en de lockdowns gaan voorbij, echt waar, ooit. Dan sta ik nog steeds met kippenvel op de armen als die Hagenezen de Alpha slopen, maar thuis zet ik deze op. En vraag me voor de zoveelste keer af: hoe gooi je al het moois uit de jaren zeventig in de blender en klink je toch niet als een na-aper? Begin met een fantastische zanger in een goudlamé badjas, dan kom je al een heel eind.

Jorinde Hiddema

productie
Babe Rainbow – Ready For Tomorrow

Voor de mensen die wat zonnige surfy vibes nodig hebben is dit nummer (en het album!!) een aanrader en naar mijn mening is Babe Rainbow één van de meest ondergewaardeerde bands van het moment.

Christiaan Walraven

redacteur livemuziek
Doja Cat & SZA - Kiss Me More

De ingrediënten zijn disco, r&b, funk en rap, maar het resultaat is Pop met de hoofdletter P. SZA en Doja zijn volledig aan elkaar gewaagd in de track en het resultaat is gepassioneerd en uitgesproken sex-driven, maar tegelijkertijd liefdevol en romantisch. Een nummer dat ook na honderden plays er om smeekt om harder gezet te worden wanneer het ergens langskomt en zelfs in een herfstige stortbui je nog een zomers gevoel kan geven.

Eline Oppewal

redactiestagiair
Froukje - Onbezonnen

Een ode zijn aan het jong zijn, met al haar ups and downs. Waar vooral de ups de afgelopen twee jaar nogal van weggesnoept zijn. ‘Eindeloze nachten, het komt wel weer,’ zingt Froukje. Een wens die we allemaal voelen tot in onze tenen. Een beetje in de trant van ‘vroeger was alles beter’. Alleen hier geen boomer-opmerking maar een glashard feit. Want vroeger was écht alles beter en of die eindeloze nachten écht weer terug komen is nog maar de vraag. Hopelijk krijgt de roodharige zangeres gelijk. Want ik weet inmiddels ook niet meer wie ik was voor het allemaal begon.

Roel Hendriksen

productie radio
Fred Again.. feat. The Blessed Madonna - Marea (We’ve Lost Dancing)

Tijdens de dofste, donkerste maanden konden we NIKS. Geen clubs, geen festivals, en geen huisfeestjes. En precies op dat moment was daar Fred Again, die exact verwoordde wat wij voelden. En tussen het huilen door kon je er nog best lekker op dansen ook. 

Geneviève Smans

producer
Leon Bridges - Steam

Neo-soul zanger Leon Bridges heeft zijn Sam Cooke-imitaties achterwege gelaten op zijn nieuwe album Gold-Diggers Sound. Het funky nummer 'Steam' was het afgelopen jaar de perfecte soundtrack tijdens de corona-ommetjes! 

Menno Visser

muzieksamensteller
Fred Again..feat. The Blessed Madonna - Marea (We’ve Lost Dancing)

Het schoolvoorbeeld dit jaar van een sad banger. Honderden keren gehoord en nog steeds raakt de echte emotie van een dj die haar dansvloer kwijt is. Opgeknipt door de maatregelen net als de flarden tekst die op miraculeuze wijze het tijdsbeeld weergeven. Een documentaire als dansvloer anthem. 

Ralph-Hermen Huiskamp

redacteur radio
Weather Station - Parking Lot

Gewoon een ontzettend mooi liedje in een heel matig jaar. 

Malou Miedema

redacteur
Charli XCX - Good Ones

Een eighties synthlijn, een beat als een zweepslag en een verrukkelijke ode aan het foute vriendje, meer had Charli XCX niet nodig om de poptune van het jaar te maken. Met z’n twee minuut zestien is-ie net onbevredigend, maar daardoor zet je ‘m gerust zo nog een keertje op. Of tien, in mijn geval.  

Sander Kerkhof

radio programmeur
The Weeknd - Take My Breath (Extended Version)

Grand Theft Auto: Vice City opende The Weeknds ogen voor jaren tachtig synthmuziek, zo vertelde hij onlangs in een interview. Met zijn perfect gestylde retro-futuristische pop scoorde hij vorig jaar al de Song van Het Jaar. Nu is Take My Breath niet zo briljant als Blinding Lights, maar met Max Martin en Oscar Holter op de achterbank toch nog steeds een redelijk fantastische hitsingle. De grootste bonus is de ouderwets getitelde 'extended' versie, waarmee je nog sneller langs de neonlichten raast in nachtelijk Vice City.