Dé nachtclub voor progressieve elektronische muziek in Groningen, OOST, sluit haar deuren. Op de slotdag vloeit het tranen in drie zalen, met een héérlijk transopwekkende set van MSJY.

Begin twintigers met retro zonnebrillen, AirPods die fungeren als oordopjes en vogue danspasjes: even voelt het alsof het half drie ’s nachts is. Maar de avond is niet eens gevallen en het feest is al aan in OOST. Na vijf jaar sluit de Groningse club voor progressieve elektronische muziek haar locatie aan de Oosterstraat. Precies daarom hadden ze tussen juni en september elf Closing Nights gepland, helaas kon daar om bekende redenen maar eentje van plaatsvinden. Tijd om het in te halen met twee Closing Days op zaterdag en zondag. Begon die eerste om vijf uur ‘s middags, vangt de tweede al rond het middaguur aan.

De nachtvlinders van Groningen gaan OOST ontzettend missen, blijkt op zondagmiddag rond een uurtje of vier. Dan is de rij buiten zó lang dat–ie tot  aan de eerste zijstraat loopt. Geen wonder, want OOST was de mooiste nachtclub van Groningen. In haar donkere zaal kun je vandaag net de schaduwen van zwaaiende handjes waarnemen, wanneer OOST-resident Nathan Homan en Jetti & Post progressive house en opzwepende techno draaien. Verderop wordt in het restaurant fruit, vieze patat en veganistische kebab geserveerd, en op het aangrenzende dakterras kun je eventjes afkoelen, een banaan eten of een sigaretje roken. 

In de bovenzaal, waar een camouflagenet is gespannen om het hoge plafond lager te doen ogen, is er ruimte voor meer experimentele UK funky, acid techno, breakbeat en drum ’n bass. En tegenover die zaal heeft radiostation Relate Radio haar deuren voor het eerst voor publiek geopend. Zij waren, vooral tijdens de lockdown, een broedplek voor lokaal dj-talent.

En laat dáár nou net het mooiste feestje zijn, net na etenstijd. Bij Moxes staat het zweet op zijn voorhoofd, zo erg dat hij halverwege zijn set zijn shirt uitdoet. Ja, het broeit in dit radiohok ter grootte van een bezemkast. Volledig afgeladen is-ie met swingende mensen. Op die funky soul en houseplaten kan je ook moeilijk stilstaan. En wanneer Biko het overneemt met deephouse knallers, blijft de euforische sfeer hangen. Vandaag is deze zaal misschien wel de echte underdog. Immers is hij is best lastig te vinden, daar in het bovenste hoekje van het pand.

(tekst gaat verder na de foto's)

Fafi Abdel Nour

In die andere bovenzaal is het een stuk rustiger dan op zaterdag. Jammer, want stonden er toen resident dj’s, op zondag treden internationale namen als Parris en Ploy aan, naast jonge Nederlandse helden Tammo Hesselink en mad miran. Ze draaien allen lekker stevig in vlammende back to backs. Het BPM ligt hier al vanaf het begin van de dag aan de hoge kant en richting het eind van de avond worden de hardste breakbeat-krakers erin gegooid. Hè, was dat nou ‘Go Your Own Way’ in een drum ‘n bass remix?

Maar de echte winnaar, dat is vanavond MSJY. De OOST-resident ging de afgelopen jaren lekker met gigs bij Dekmantel, Griessmuehle, Noorderling en De School. Vanavond zet ze de grote zaal op zijn kop. Normaliter een koningin van hard techno en hardcore, maar vandaag is ze niet stoppen met straffe techno met harde bassen waar ze af en toe een mooie breakbeat doorheen gooit. De hele zaal is in trance: van voor tot achter staan mensen te juichen, springen en te zwaaien met de armen. Inkakken is niet mogelijk tijdens deze twee uur durende set met weinig rustmomenten. 

Fafi Abdel Nour, die samen met MSJY queernacht HOMOOST oprichtte, sluit de avond af. Zijn progessieve house en soulvolle tracks laten de zaal doordenderen tot het einde. Want om twaalf uur moet het feestje stoppen, nietwaar? Nou nee, om tien over twaalf Fafi er nog een laatste goede vocale housetrack in. De politie heeft op dat moment al aangeklopt, precies om drie over twaalf. Het licht gaat aan en het besef daalt voorzichtig in: dit is de allerlaatste OOST avond in dit pand. En dan beginnen de tranen te vloeien.

Een veilige thuishaven, de club waar jarenlang prachtige avonden werden georganiseerd, waar enkel mensen dansten die écht voor de vooruitstrevende elektronische muziek kwamen. De plek waar legendes als Objekt, Palms Trax en JASSS all nighters hebben gedraaid. Met de sluiting van dit pand valt er een groot gat in de Groningse clubscene. Toch is er mogelijk een lichtpuntje: één van de eigenaren laat weten dat er binnenkort wellicht mooi nieuws aan zit te komen. Dat betekent hopelijk dat we de club misschien maar even hoeven te missen.

re:ni

Parris