Feesten alsof er niets aan de hand is: veel mensen gaan al vanaf de eerste seconde helemaal los bij het eerste testevent in de Ziggo Dome. Schouder aan schouder, zonder afstand en zonder mondkapje met duizend mensen knallen: het is een onwerkelijk gezicht.

‘Heujjjjjjjj! Hoooooo!’, klinkt  het uit 1300 kelen tegelijk. De hele Ziggo Dome brult mee met de gierende adrenaline-EDM van Lucas & Steve. Het is een surrealistisch beeld: ze staan met z’n allen schouder aan schouder te hossen in de voorste vakken. Ze kunnen elkaars deodorant ruiken, het zweet zelfs bijna proeven zo zonder mondkapjes om zich te beschermen. Het ene stelletje staat al vurig te tongen, een groepje vrienden springt met armen in elkaar gehaakt op en neer. Je ziet het ongeloof in de ogen.

Zo voelt dit dus. We stonden droog sinds 3 november, al 123 dagen, al zeker 2952 uur lang moesten we het doen zonder shot harde muziek in een zaal vol mensen. Sterker nog, er was afgelopen zomer weliswaar een serie coronaconcerten in de Ziggo Dome, maar de meeste mensen hier hebben al een goed jaar niet met z’n duizenden in een ruimte gestaan. Kijk maar op Twitter. De ene na de andere emo-tweet komt langs over de magistrale show van Big Thief in bomvolle Paradiso, precies een jaar geleden. Het was de laatste voor velen.

En dit is de eerste weer. Je begrijpt het wel: de ontlading is krankzinnig bij het EDM-testevenement in de Ziggo Dome. Liefst 180.000 meldden zich aan voor het viertal shows dat Mojo en ID&T organiseren (morgen Dré Hazes in dezelfde zaal, volgende week twee testivals op het Lowlands-terrein), en deze eerste dag zijn er 1300 uitverkorenen uitgerukt voor een dance-show met Sam Feldt, Lucas & Steve, Lady Bee en Sunnery James & Ryan Marciano.

Aanvankelijk voelt het nog onwennig. Donderdag moesten we een sneltest afnemen, daarna een dagje in spanning wachten op een negatieve mailuitslag in de mail, en vanaf zaterdagmiddag 14.00 vormen zich lange rijen voor de Ziggo Dome (pas op hoor, afstand houden!), om dan opeens in een concertzaal belanden. Een heuse concertzaal!

Die is ingedeeld in zes bubbels met ieder aparte regels: eentje met heel veel zitplekken, eentje met stippen op de grond waar je op moet blijven staan, twee vakken waar je vrij mag rondlopen (met mondkapje op) en een bubbel met zowel zit- als staplekken waar je vrij kunt bewegen. Met trackers wordt iedereen gevolgd om te kijken hoe bezoekers zich in zo’n omgeving bewegen, of dat veilig is én of er ondanks alle maatregelen toch bezoekers besmet kunnen raken. Of juist niet.

Het ongemak duurt binnen ongeveer 5 minuten. Maar zodra een eerste tray bier is gehaald beginnen de proefkonijnen al gebroederlijk tegen elkaar aan schuren. ‘Heujjjjjjj, hoooooo!’, klinkt het om 14.43, de show is dan nog niet eens officieel begonnen. ‘Jullie gaan zo fucking lekker’, aldus dj Lady Bee een uurtje later.

Je zou zeggen: dit is geen plek om lekker te gaan, geen écht dancefeest, dit is een test-evenement in een gecontroleerde omgeving. Dacht je dat een groots stagedesign, LED-schermen en dikke lichtshow daarbij ongepast zouden zijn? Nee hoor, er staat een mega-scherm achter de dj-tafel, reusachtige vlammentongen likken aan het plafond, de CO2-kanonnen schieten vreugdevol de lucht in, en de ene na de andere glitterfontein ontbrandt.

En als Lucas & Steve de handjes de lucht in willen zien, van voor tot achter in de zaal, van links naar rechts? Dan hoeven ze daar nauwelijks om te vragen. Of we klaar zijn om te springen? Godver joh, we exploderen van een jaar aan opgekropte knaldrang. Dus serveert het dj-duo het ene na het andere speedbommetje. Alsjeblieft: tien seconden Daft Punk in edit met ‘Pon De Floor’. Hier: een flard Benny Benassi, en vervolgens ook nog een loeiharde remix van aha’s synthpopklassieker ‘Take On Me’. Af en toe bouwen ze een rustpuntje in, maar da’s louter zodat de drop daarop nog meer impact heeft. Verder gaat de dynamiek vooral van hard naar harder, van euforie naar euforischer.

In bubbels 1 en 2 zijn de meeste mondkapjes inmiddels af (hoewel die eigenlijk continu op moeten blijven). Bezoekers met zitplekken staan al gauw op hun stoelen te joelen, en in bubbel 3 staat niemand meer op z’n stip (je verliest die tijdens het hossen en springen ook al snel uit het oog). Maar er is ook niemand die daarop lijkt te handhaven. Sterker nog: misschien is dit wel de bedoeling van deze test.

Laten we hopen dat de resultaten goed zijn, en de komende drie testevenementen ook voorspoedig verlopen. Een meerderheid in Nederland is alvast voor tonen van een vaccinatiebewijs aan de deur bij festivals, en de evenementenbranche heeft vandaag nog een routekaart gepresenteerd om per 1 juli weer zonder 1,5 meter afstand veilig festivals te kunnen gaan organiseren. Stel je voor: wellicht kunnen we dan vanaf de zomer weer écht los. Let’s go!