Verschuiven naar de nazomer, uitstellen tot 2022 of toch nog even de adem inhouden? Dat zijn grofweg de drie opties die festivals in Nederland op dit moment hebben. Het is amper bij te houden wie welke beslissing maakt. Wij zetten voor je op een rijtje wat de status is van de belangrijkste festivals van Nederland.

Grauzone

ONLINE EDITIE
Het Haagse Grauzone - thuis voor oude en nieuwe wave, psychdelica en postpunk - verplaatste van februari naar mei, maar dat is natuurlijk te vroeg, weten we inmiddels. Het festival vindt normaal gesproken plaats in poppodium Paard in februari, maar is nu alleen online. Onder meer Whispering Sons, Amenra, Sylvie Kreusch, Spill Gold en Global Charming treden virtueel op.

Grasnapolsky

VERPLAATST NAAR JULI
Grasnapolsky kiest voor een zomerse buiteneditie op 30 juli t/m 1 augustus. Onder meer LUWTEN, The Vices, Nagasaki Swin en Personal Trainer treden op in en rondom fabriek De Toekomst in Scheemda. Mét campingterrein, wat betekent dat je zo vanuit je tentje naar een podium of expeditie kunt rollen.

Transition

ONLINE EDITIE
Het Utrechtse jazzfestival Transition gaat helemaal voor een online editie op 26, 27 en 28 maart. Onder meer Brad Mehldau, Yuri Honing, Benjamin Herman en het Metropole Orkest treden op. De streams zijn niet gratis, en dat is best gedurfd, maar TivoliVredenburg probeert er dan ook echt wat van te maken, inclusief een speciaal Transition thuispakket met drankjes en merch.

Rewire

KLEINSCHALIGE EDITIE IN SEPTEMBER
Na een online editie in mei kondigt Rewire een kleinschalige offline editie aan van 10 t/m 12 september op verschillende locaties in Den Haag. Namen worden binnenkort aangekondigd.

DGTL

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
DGTL is normaal seizoensopener in het paasweekend, maar was er als de kippen bij om een plekje in september te claimen. Tickets zijn al helemaal uitverkocht, dus het publiek heeft er vertrouwen in, en de line-up ziet eruit alsof er de afgelopen anderhalf jaar niets gebeurd is. Onder meer Âme & Marcel Dettmann, Adriatique, Donato Dozzy en Eris Drew zijn als alles meezit 11 en 12 september te zien op de NDSM Werf in Amsterdam.

Paaspop

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
Zouden Pasen en Pinksteren dit jaar op één dag vallen? Paaspop in Schijndel is alvast verplaatst naar het 'veilige' eerste weekend van september (3, 4 en 5). Logisch, want april zou natuurlijk veel te vroeg zijn. Paaspop leunt natuurlijk vooral op Nederlandse acts, dus heeft geen last van het internationale tourcircus dat nog op zijn gat ligt. Toch zijn naast Nederlandse acts als Krezip, Bizzey en André Hazes ook La Pegatina, Paul Kalkbrenner en Netsky aangekondigd.

Kroonjuweel: Awakenings

VERPLAATST NAAR 2022
Nadat het grootste techno-evenement van Nederland een ambitieuze line-up had aangekondigd voor een een editie in september, gooit de gemeente Haarlemmermeer roet in het eten: vanwege te weinig politiekracht is die genoodzaakt geen vergunning te verlenen voor het festival. Daarmee wordt het festival opnieuw uitgesteld.

Roadburn

ONLINE EDITIE
Voor de tweede keer op rij viel het doek voor Roadburn, het internationaal vermaarde festival voor harde gitaren, duistere drones en psychedelische sferen. De undergroundscenes waar Roadburn uit put liggen op hun gat, en aangezien hun publiek uit zo'n beetje elk land van de wereld moet komen is lange-termijn-planning key. Gelukkig valt Roadburn onder poppodium 013, dat met hulp van het noodfonds cultuur overeind kan blijven. Gelukkig is er wel Roadburn Redux, een ambitieus online programma met compositie-opdrachten en wereldpremieres, van 16 tot en met 18 april 2021.

Motel Mozaïque

ONLINE EDITIE
Geen Motel Mozaique dit voorjaar, maar Harry Hamelink en zijn creatieve crew zullen altijd doorgaan met dingen organiseren. Vorig jaar werden er op allerlei gekke plekken mini-concertjes uit de grond gestampt, nu lanceert MOMO Create & Perform op 14 en 15 april, met onder andere Eefje de Visser, Spinvis en Black Country New Road. 'Om te zorgen dat muzikanten en makers in ieder geval altijd kunnen blijven creëren bieden we ruimte aan artiesten uit alle disciplines om nieuw werk te maken in de komende maanden. En we tonen je dit creatieproces uitgebreid via onze online kanalen, want er ligt ook een enorme schoonheid in de fase vóór het optreden.'

Concert At Sea

VERPLAATST NAAR 2022
Het jaarlijkse feest aan de Zeeuwse kust gaat ook dit jaar niet door. Concert At Sea zag geen kans uit te stellen tot later in de zomer en prikt een nieuwe datum op 30 juni, 1 en 2 juli 2022. 'Er blijven te veel onzekerheden om dit jaar een volwaardige editie van het festival te kunnen organiseren. Dat valt ons natuurlijk zwaar. Het is ook echt heel vervelend voor alle artiesten, crew, leveranciers, partners en voor alle fans.' Eén artiest is alvast vastgelegd voor volgend jaar. En het jaar erna. En het jaar daarna. Het is bovendien niet mogelijk gebleken om het festival te verplaatsen naar later in de zomer.

Kroonjuweel: Best Kept Secret

VERPLAATST NAAR 2022
Best Kept Secret gaat definitief niet door in 2021. Die boodschap bracht festivaldirecteur Maurits Westerik een maandje geleden al. Verplaatsen lukte niet, uitstellen wil BKS ook niet, en dus gaat een streep door het programma en worden alle kaartjes terugbetaald. Dat is een dappere move, want veel organisatoren houden de ticketgelden angstvallig vast. Misschien betekent dit dat we The Strokes nooit in Hilvarenbeek gaan zien, maar het heeft ook wel iets optimistisch om de blik vooruit te houden en met frisse oren een programma samen te stellen dat past bij 2022.

Bevrijdingsfestival

VERPLAATST NAAR 2022
Over de Bevrijdingsfestivals kunnen we heel kort zijn: die gaan niet door. 5 mei is veel en veel te vroeg om tienduizenden mensen op velden in het hele land samen te laten komen. En Bevrijdingsdag verplaatsen kan natuurlijk ook niet, dat is nu eenmaal op 5 mei. Aan de andere kant: de dag dat we in Nederland weer legaal de moshpit in mogen zal ook voelen als Bevrijdingsdag.

London Calling

VERPLAATST NAAR OKTOBER
Helaas was mei te vroeg om een aangepaste versie van London Calling met een hoop buitenlands talent te laten doorgaan. De organisatie heeft daarom bekend gemaakt op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober twee dagen lang Paradiso over te nemen. De eerste bevestigde namen zijn bekend: o.a. King Hannah, Chubby & The Gang en The Muckers.

Dauwpop

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
Sommige dingen zijn in steen gehouwen in het Nederlandse festivalcircuit. Dauwpop is op hemelvaart, punt. Maar nu even niet. Het festival in Hellendoorn verhuist naar 4 september en legde onder meer Kensington, Joost, Eefje de Visser en Zwangere Guy vast. Fingers crossed, maar waarom zou het niet lukken?

Kroonjuweel: Pinkpop

VERPLAATST NAAR 2022
Helaas: geen Pinkpop in 2021. Het festival wordt naar 2022 verplaatst, en Pearl Jam geeft alvast acte de présence. De belangrijkste reden voor het verplaatsen is volgens woordvoerder Niek Murray dat de grote Amerikaanse acts 'huiverig' zijn om te gaan touren en zich een voor een terugtrokken: eerst Post Malone, toen Pearl Jam. Ze hebben nog gekeken of het mogelijk was om eind augustus een Pinkpop-editie te organiseren, maar niet dus. 

Lentekabinet

VERPLAATST NAAR SEPTEMBER
Lente Kabinet wordt Zomer Kabinet. Net zo makkelijk natuurlijk. Op 4 en 5 september moet het gaan gebeuren in 't Twiske, bij Amsterdam. Een line-up is er nog niet, maar Dekmantel belooft wel dat die grotendeels hetzelfde blijft als in 2020. Als het allemaal door gaat kunnen we in de nazomer alsnog naar een van de beste fijnproeversfestivals van Nederland.

Soenda

VERPLAATST NAAR AUGUSTUS
Soenda is een middelgroot festival in Utrecht dat normaal gesproken supervroeg in het seizoen zit, al in mei. Dit jaar wijkt het evenement uit naar 28 augustus, en de tickets zijn allemaal al foetsie. Onder meer Max Cooper, Nina Kraviz, Rebekah en Paula Temple zijn al bevestigd, en programmeur Veronique Leon verklapte al aan 3voor12 dat de rest van het programma ook grotendeels mee verhuist uit 2020.

The Crave

VERPLAATST NAAR 2022
Dance festival The Crave heeft de knoop doorgehakt: het festival keert pas weer terug op 4 juni 2022. Een harde klap, maar het Haagse festival ziet geen andere opties. Er is nog wel gekeken naar verplaatsing binnen deze zomer, maar dat zat er volgens de organisatie niet in zonder grote concessies. Vorig jaar hielden veel bezoekers hun kaartje, en ook dit keer is dat een optie, maar geld terug vragen kan ook.

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

VERPLAATST NAAR AUGUSTUS OP LOWLANDS-TERREIN
Grote verrassing: Down The Rabbit Hole verhuist. Van Nijmegen naar het Lowlands-terrein en van het eerste weekend van juli naar eind augustus. Ze krijgen slechts een vergunning om herrie te maken tot 23.00, dus 's nachs verandert het festivalterrein in één grote silent disco. 

Drift

VERPLAATST NAAR NOVEMBER
Tijd voor goed nieuws. Dance-festival Drift in Nijmegen heeft een datum geclaimd, ver na de zomer. Op 26 en 27 november moet Herfst Drift plaatsvinden, een weekender op het Vasimterrein. Als dat geen veilige marge is ten opzichte van de nationale vaccinatiestrategie, weten wij het ook niet meer. Oh ja: de tickets zijn nu al uitverkocht.

Oh My! Music Festival

VERPLAATST NAAR 2022   
R&B festival Oh My! Music Festival hoopte op een mooie editie op een nieuwe locatie maar helaas: ‘2021 komt te snel om die bijzondere ervaring te bieden die bezoeker van de organisatie is gewend.’ De organisatie verplaatst het festival daarom naar 25 juni 2022.

Defqon.1

VERPLAATST NAAR 2022
Groter groter grootst, dat is harde stijlen festival Defqon.1, het absolute vlaggenschip van Q-Dance. Dat maakt het in een situatie als deze natuurlijk extra kwetsbaar, want zien we het echt voor ons, ruim 50.000 mensen op een festivalterrein in juni? Defqon.1 gaat dan ook pas in 2022 weer door. ID&T CEO Ritty van Straalen verklapte tijdens zijn speech op Fieldlab onlangs dat zijn bedrijf daarmee voor de tweede keer op rij 30 miljoen omzet ziet verdampen. 

Kroonjuweel: WOO HAH!

VERPLAATST NAAR 2022
Hiphopfestival WOO HAH! stond op de planning voor 9 t/m 11 juli, vroeg in het veilige seizoen, zeg maar. Zou het al kunnen? Internationale namen als Slowthai en Young Thug lagen al vast. Maar WOO HAH! besloot toch dat het te vroeg is en verplaatst naar 2022.

North Sea Jazz

VERPLAATST NAAR 2022
North Sea Jazz vindt traditioneel plaats in juli, en valt dus onder het garantiefonds, maar het Rotterdamse festival weet eigenlijk nu al dat het niet realistisch is om door te werken aan een 2021 editie. Het festival is te sterk afhankelijk van Amerikaanse jazzlegendes en soul acts. En dus werd met pijn in het hart de hele boel verplaatst naar 8, 9 en 10 juli 2022.

Zwarte Cross

VERPLAATST NAAR 2022
Zwarte Cross mikte al op een datum aan het einde van het festivalseizoen, maar voelt zich alsnog genoodzaakt het festival af te blazen. De organisatie benoemt 'met dat de uitdagingen waar we tegenaan lopen, in combinatie met de krapper wordende voorbereidingstijd, kunnen we het festival niet neerzetten zoals de mensen dat van ons gewend zijn.' Het festival organiseert een kleinschalig alternatief in hetzelfde weekend, de Mega Immuun Party. Zonder camping, met maximaal 20.000 bezoekers.

Wildeburg

GAAT NIET DOOR
De vrije vogels van Wildeburg hebben de editie van 2021 (op 9, 10 en 11 juli) moeten cancellen. Ze zeggen dat er teveel onzekerheid is over de zomer, en vinden ook de invulling van het garantiefonds nog te onduidelijk.

Kroonjuweel: Dekmantel Festival

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Het meest toonaangevende underground dance festival van Nederland heeft zich stevig genesteld in het midden van de zomervakantie en is voorlopig niet van plan om op te schuiven. Zo ook de line-up, voor het grote deel overgeheveld vanuit 2020. Op de definitieve line-up sneuvelen enkele Amerikaanse boekingen, maar daar krijg je ook wat voor terug. Antal en Hunee b2b op de Selectors stage, bijvoorbeeld. 4 tot en met 8 augustus moet het gebeuren, zowel in het Muziekgebouw Aan 't IJ (en omstreken) als buiten in het Amsterdamse Bos.

Valkhof Festival

ALTERNATIEVE EDITIE
Geen Vierdaagsefeesten en geen festival in het Valkhofpark. Maar er is altijd een plan X!”, aldus de organisatie van Valkhof Festival. Het festival neemt deze zomer een andere vorm en naam aan. De volledige line-up is inmiddels bekend: bezoekers kunnen voor o.a. 4B2M, DIKKE, LYZZA en Sylvie Kreusch terecht op diverse plekken in Nijmegen.

Welcome To The Village

IT GIET OAN OP NORMALE DATUM
Het middelgrote festival Welcome To The Village had het de laatste jaren zwaar met natuuractivisten in de buurt, en toen kwam covid-19 er ook nog eens overheen. Ze spelen erop in met een slim concept: 1500 bezoekers per dag die in drie bubbels worden verdeeld en zo van podium naar podium trekken. Op 16, 17 & 18 juli 2021, en de eerste namen zijn ook al bekend. 

Milkshake

NOG ONDUIDELIJK
De website van Milkshake is nog ernstig leeg, en dat doet het ergste vermoeden. Het queer festival in Amsterdam is natuurlijk ook zwaar afhankelijk van het doorgaan van de hele Pride week in Amsterdam, een evenement waar veel mensen op af komen en waarbij crowd control moeilijk is. Geen uitsluitsel dus, maar het ziet er niet goed uit. 

Kroonjuweel: Lowlands

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Tja Lowlands, het meest iconische festival van Nederland en de grote stip op de horizon waar iedereen zijn hoop op richt. 20-22 augustus, dat zou toch moeten kunnen? Met de vaccins, met de speciale teststraten, met alle hoop en wil die deze maatschappij in zich heeft? Er staat al een flink programma, met o.a. The Chemical Brothers, Liam Gallagher, The Opposites, Caribou en Stormzy. Het zou toch fantastisch zijn als Lowlands straks het allereerste is dat weer door kan gaan?

Welcome to the Future

VERPLAATST NAAR 2022
Welcome To The Future, een dancefestival met een trouwe achterban, verplaatst zijn editie op 24 juli naar volgend jaar. Het is voor hen nog te onzeker of er in juli al een grootschalig evenement plaats kan kan vinden. Volgend jaar hoopt het terug te keren met een editie 'die de voldoet aan de muzikale, productionele en creatieve normen waarop we de afgelopen veertien jaar hebben voortgebouwd'.

Paradigm Festival

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Paradigm, het altijd verrassende dance-festival in Groningen, werkt achter de schermen hard aan hun tiende editie op 13, 14 en 15 augustus. Dat lijkt een uitstekende datum, maar Paradigm houdt toch een slag om de arm. Er worden nog geen tickets verkocht, en de line-up wordt nog niet gecommuniceerd. Maar vroeg of laat gaan de deuren ook daar open, toch?

Appelsap

NOG ONDUIDELIJK
Oei, de website van Appelsap is wel heel erg stil. Er is zelfs niets te vinden over de afgelaste editie van 2020, wat de twintigste editie van het Amsterdamse hiphopfestival zou zijn. Voorlopig ontbreekt Appelsap dus op de kalender, en dat doet toch een beetje pijn.

Kroonjuweel: de Popronde

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
De Popronde zag een ingelaste voorjaarseditie in rook opgaan en deed zijn best er online iets van te maken, maar nieuwe bands wil je natuurlijk checken in al die kroegjes en zaaltjes waar 1,5 meter houden onmogelijk is. Hopelijk kan het van september tot november weer.

Mysteryland

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Het doek voor Defqon.1 is gevallen, maar dat andere vlaggenschip van ID&T staat nog overeind: Mystery Land. Het grote, kleurrijke evenement staat gepland voor 27 tot en met 29 augustus in Hoofddorp, een week na Lowlands dus. Op dit moment is het nog moeilijk voor te stellen dat zo'n megafestival plaats kan vinden, maar het zou zomaar kunnen. Het programma houden ze bij ID&T nog even op zak.

Into The Grave

VERPLAATST NAAR 2022
Metalfestival Into The Grave zit half juni, en trekt zijn conclusie nu alvast. 'Hoewel er dankzij de vaccins een einde van deze nare concert- en festivalloze periode in zicht is, is dit helaas te laat voor Into the Grave.' Key bij de overweging om door te schuiven naar 2022 is de garantiefonds deadline van 1 juli, waar Into The Grave net buiten staat. 'We hebben dan ook besloten om in 2021 geen editie van Into the Grave te organiseren, maar ons volledig te richten om de andere festivals die wij organiseren en waarvan we wel verwachten dat die door kunnen gaan: Dynamo Metalfest op 21 en 22 augustus en Das Oktober metalfest op 2 oktober.'

Into The Great Wide Open

GEEN FESTIVAL, ANDERE ACTIVITEITEN
Into The Great Wide Open heeft haar hoop op een volwaardig festival moeten laten varen. Toch zoeken ze alternatieve manieren om kunst, muziek, eten en mensen samen te brengen op Vlieland. Daarom organiseert het o.a. een kleinschalig tweedaags evenement in het teken van lokaal eten en duurzaamheidstransitie op 9 en 10 juli. Ook is het van plan mensen in het oorspronkelijke festivalweekend van 2 t/m 5 september op het eiland te verenigen.

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
13 tot en met 17 oktober
, dat is nog heeeeeeeel erg ver. Bij Amsterdam Dance Event gaan ze er voorlopig vanuit dat we tegen die tijd weer met zijn allen mogen dansen in reusachtige stadions en duistere kelders. Dat delegates vanuit de hele wereld naar Amsterdam zullen vliegen om zaken te doen. En ach, waarom ook niet? Als een festival de schouders eronder kan zetten om het hele nachtleven uit het slop te trekken, dan is het ADE.

Into The Woods

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
'Positieve geluiden gonzen door het bos en een stip aan de horizon is gepland. We hebben goede hoop dat we 10 en 11 september staan te rossen in de bossen.' Met die ronkende woorden kondigde Into the Woods optimistisch zijn kaartverkoop aan begin februari. De kaartjes vlogen de deur uit, dus er hebben duidelijk veel mensen zin om weer met glitters op hun gezicht in de Amersfoortse bossen te staan. Gaat het niet door, dan krijg je je centen terug.

ZeeZout Festival

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Tja, zoveel bravoure durft Zeezout nog niet te hebben, al zit het Amsterdamse dance evenement op 4 september relatief safe. Er is nog geen line-up, maar daar zal vast aan gewerkt worden. Zeezout is een van die festivals die normaal gesproken al in september zit, en die ineens allemaal onaangename concurrentie op ziet duiken van festivals die normaal vroeger in de zomer zitten.

Draaimolen

TIEN KLEINE EVENEMENTEN
Geen normale Draaimolen dit jaar, het Tilburgse festival zet in op 10 intiemere evenementen: zes liveconcerten en vier kleinschalige festivaldagen op het MOB-complex tussen 9 en 19 september

Kroonjuweel: Le Guess Who?

VOORLOPIG OP NORMALE DATUM
Vorig jaar zette Le Guess Who? al heel snel een streep door het festival, toen veel evenementen nog afwachtten. Maar gezien de aard van het festival was dat wel te begrijpen. Het Utrechtse avantgarde evenement haalt artiesten uit de raarste landen van de wereld en trekt voor meer dan de helft bezoekers uit het buitenland. Die moeten ook weten waar ze aan toe zijn. Dit jaar houden ze hoop in Utrecht, en zijn alvast de curatoren aangekondigd, o.a. John Dwyer (Thee Oh Sees), Phil Elverum (Mount Eerie) en Lucrecia Dalt. De datum: 11 tot en met 14 november 2021.