De muziekwereld betuigt massaal steun aan zwarte slachtoffers van politiegeweld in Amerika, en meer in het algemeen aan slachtoffers van racisme in de hele wereld. Het is een indrukwekkende gezamenlijke vuist. Dit zijn enkele van de meest inspirerende boodschappen.

Krachtige speeches

Veel artiesten en bedrijven (waaronder alle major labels en Spotify) zetten hun socials op zwart of spraken zich uit tegen politiegeweld tegen zwarte mensen, maar niemand deed dat zo krachtig en welbespraakt als Killer Mike. De rapper, de laatste jaren bekend als de helft van Run The Jewels, is zeer politiek actief en speechte, kwaad tot op het bot, in zijn thuisstad Atlanta. Ook Beyoncé en Lizzo gaven emotionele speeches via Instagram. 

De muziek

Sommige artiesten doen gewoon waar ze het beste in zijn: vuur spitten. Zo zijn er al verse tracks van onder meer rappers YG, Denzel Curry (met Kamasi Washington) en Conway The Machine. Dat is de meerwaarde van muziek: het kan pijn voelbaar maken, boodschappen overbrengen en inspireren zoals maar weinig andere media dat kunnen. 

Meer sterren spreken zich uit

Naast talloze artiesten van kleur spreken ook witte artiesten zich uit. Dit bijvoorbeeld is een zeer uitgebreide Insta post van Billie Eilish over mensen die de slogan 'Black Lives Matter' afkeuren. All Lives Matter, zeggen ze. Billie Eilish: Will you shut the fuck uuuuup? En dan nog een wat welbespraakter toelichting, uiteraard. Ook Katy Perry en Bon Iver maakten zich hoorbaar, Lorde verstuurde een nieuwsbrief waarin ze haar frustraties helder uiteenzet. 

View this post on Instagram

#justiceforgeorgefloyd #blacklivesmatter

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

De Nederlandse muziekwereld

Ook in Nederland veel zwarte socials van artiesten. 3voor12 Radio stond dinsdag helemaal in het teken van de protesten. Sagid Carter sprak onder andere met collega radiomaker Andrew Makkinga en vertelde een persoonlijke verhaal. De hele uitzending vind je hier.

Akwasi speechte op de Dam en was na afloop ook nog te gast bij Op1 om een spoken word voor te dragen. Daarvoor stak hij 'Wat Sorry' van het eerste Zwart Licht-album Bliksemschicht in een nieuw jasje. 

Dit bericht bekijken op Instagram

The new generation #BLM

Een bericht gedeeld door Ray Fuego 3011 (@therealbabyfuegod) op

Dit bericht bekijken op Instagram

SPEAK UP EN NEEM VERANTWOORDELIJKHEID

Een bericht gedeeld door GOTU (@gotu_jim) op