Door de escalerende protesten in Amerika wordt ook Nederlands nogmaals wakker geschud. In deze uitzending van 3voor12 Radio draaide radiopresentatrice Sagid Carter protestmuziek van de afgelopen zeventig jaar, en ging ze in gesprek met radio-dj Andrew Makkinga over de manier waarop racisme ook in de Nederlandse samenleving is verankerd.

Het kan je niet ontgaan zijn, de protesten in Amerika. De krantenkoppen en social mediabeelden. Beelden van escalerende protesten tegen racisme, ingeslagen ramen en brandende gebouwen, politiegeweld op straat. Ook in Nederland stond men erbij stil, met solidariteitsacties op de Dam en het Malieveld. En daarover zijn de meningen verdeeld. Want zeg, Nederland is Amerika toch niet?

Maar luister even, vraagt Sagid Carter. Niet met een wijzende vinger, maar met de vraag om te luisteren met open oren. In deze uitzending van 3voor12 Radio bespreekt ze met radio-dj Andrew Makkinga waarom die protesten nu zo uit de hand lopen, en waarom we ook in Nederland moeten opletten. Samen bespreken ze op welke manier racisme ook in de Nederlandse samenleving verankerd zit, en waarom het broodnodig is om dat gesprek aan te gaan.

Ook in de show van 3FM-collega Mark van der Molen maakt ze haar verschijning. Samen hebben ze het over hoe ongemakkelijk het kan zijn om racisme bespreekbaar te maken, en waarom dit toch moet gebeuren. Over "het gesprek" dat jongeren van kleur op jonge leeftijd met hun ouders moeten aangaan, en over wat wit privilege is. Kijk het fragment uit de show van Mark hieronder. En in de uitzending voegt Sagid's moeder een persoonlijke noot aan de show toe. 'Dit kan zo niet langer.'

Door de uitzending heen hoor je protestmuziek uit de afgelopen zeventig jaar, van Lauryn Hill tot Kendrick en Childish Gambino tot Bob Marley. Luister de volledige uitzending hierboven terug. Wil je meer lezen over racisme in Nederland, dan kun je hier terecht.