De zomer is aangebroken, de vakantie staat voor de boeg. Of je nou in je thuisland blijft vertoeven of de zonnige hitte opzoekt tijdens een strandvakantie of campingtrip, we hebben de playlists voor hier, onderweg en je bestemming. Van thuisblijversfolk om weg te luisteren onder een dekentje tot een stel festivalkrakers waar je de dansvloer maar zelf bij moet fantaseren, hier zijn tien perfecte playlists voor de zomer van 2020.

Vakantie in Nederland

Blijf je lekker in Nederland deze zomer? We hebben heel heerlijke afspeellijst vol Nederlandstalige muziek voor je. Van Spinvis tot Ronnie Flex & Tabitha, en van oude classics die iedereen mee weet te zingen tot een rare gem van Lamp & Lazarus uit 1972.

Zweedse disco

Zweden staat niet per se bekend als een discomekka, maar naast ABBA had het Scandinavische land nog allerlei andere popexporten. In de jaren tachtig stikte het er van de discogroepen, waarvan in ieder geval een handvol internationaal ging. We maakten een lijstje met de meest funky en dansbare Zweedse discokrakers - en natuurlijk mag ABBA daar niet aan ontbreken.

Verloren festivalhits

Oké, de festivalvelden staan dit jaar leeg, maar er zijn genoeg tracks die zomaar de soundtrack van de zomer konden waren. Introverte emohits voor dansvloerrealisaties, disco- en housekrakers om je vrienden bij in de armen te vliegen en een paar sluimerende hits voor de heads, dit zijn de would-be zomerhits van 2020.

Black empowerment

Terwijl de barricades in de fik stonden, gebruikten zwarte artiesten hun stem om de Black Lives Matter-beweging te versterken. Run The Jewels bracht een album uit dat klonk alsof de inkt net was opgedroogd, H.E.R. bracht een ode aan de movement met 'I Can't Breathe'. Boos, verdrietig, trots, hoopvol: een greep recente songs die zelfliefde en verzet prediken.

Italo pt. 5

Zullen we ooit genoeg krijgen van italo? Nee joh, we zijn ondertussen alweer toe aan nummertje vijf in de italoreeks. Lekker zwoele teksten, een tikkeltje fout maar je humeur krijgt er altijd weer een boost van. De hits zijn dit keer ver te zoeken, maar dat betekent: alleen maar meer ruimte voor nieuwe ontdekking.

80's funk

De gouden jaren van de funk? Tussen 68 en 80 natuurlijk, elke funkliefhebber weet dat. Daarna was het klaar met James Brown, kreeg George Clinton ruzie met Parliament en vervingen synths en drumcomputers de organische groove. Ha, mis! Deze playlist barst van de killer grooves uit de 80s, van Prince tot Zapp, van Slave tot Midnight Star. On the one!

VPRO podcasts

Tijdens de lockdown werd er massaal naar podcasts geluisterd. Gewoon, om maar niet gillend gek te worden van de stilte. Heb je de smaak te pakken? We stelden een pretpakket samen met de allerleukste, spannendste en meest leerzame podcasts van de VPRO. Aafke Romeijn duikt d'r familiegeschiedenis in, Future Shock dook in de Black Lives Matter-beweging en Yous en Yay zijn vanouds aan het keuvelen.

Thuisblijversfolk

Weet je wat pas vervelend is? Met een lekke vouwwagen in een tropische regenbui belanden. Dan plakt het tentzijl aan je rug, blijkt je hele kledingtas doorweekt en worden je wandelschoenen nooit meer droog. Nee, dan is een thuisvakantie eigenlijk veel lekkerder. Kruip op de bank met een dekentje, een kopje thee en een dik boek. En zet deze playlist op, vol troostrijke folkliedjes die je zachtjes in slaap sussen.

Psychocandy

Het afgelopen jaar versterkte Lotje Ijzermans de VPRO weer met haar nieuwe podcast Psychocandy. Muziek van toen en nu, met artiesten van Typhoon tot Rowwèn Heze. Hier nog een best-of, zodat Psychocandy je nog een beetje bijstaat tijdens de zomerstop.

Slowjams

Welk uur van de dag het ook is, hou de gordijnen (of je tentje) dicht en stook de temperatuur op met dik twee uur aan broeierige indie-R&B-slowjams. Liedjes waar je net iets comfortabeler van gaat liggen, zelfs op een lek luchtbedje.