Goed nieuws voor fans van Radiohead. De band heeft zijn archief eens uitgezocht en zijn website Radiohead.com ingericht als een overzichtelijke Public Library. Zo kun je door de jaren heen bladeren, langs releases, videoclips, tv-optredens en een heleboel integrale live-optredens. Een greep uit het aanbod.

Creeps

Het is augustus 1994, de rockwereld trilt nog na van de dood van Kurt Cobain, die twee jaar eerder een legendarische headlineset gaf op Reading Festival. En dan dient zich een nieuwe Engelse rockband aan die pop dood verklaart en zichzelf een creep. 

Het gele regenpak

Het optreden op Pinkpop 1996 staat bij het grote publiek bekend als de grote doorbraak van Radiohead, een iconisch moment in het The Bends tijdperk. Fans kennen het ook als de show waar het liedje 'Lift' gespeeld werd, en lange tijd was de Pinkpop opname de enige fatsoenlijke die er was, tot een paar jaar terug eindelijk een studioversie uitkwam. En natuurlijk is het dé show van het gele regenpak.

Mensen, fucking mensen

Een tour dvd is meestal een aaneenschakeling van glorieuze momenten, maar Meeting People Is Easy bevat enkel vervreemding, ongemak, vluchtgedrag. Interviews, het inspreken van station calls en award bedankjes, de blur van alle mensen en steden die aan je voorbij trekken... Het zet de toon voor de carrière van Radiohead (altijd dwars en tegen de ongeschreven regels in) en maakte de weg vrij voor een band als Muse, die opkwam in de slipstream en het spel wél wilde spelen.

Eigen festivaltent

Over dwars gesproken. Na het succes van OK Computer was Radiohead natuurlijk de ideale headliner voor elk festival. Maar de band maakte het zichzelf moeilijk door juist nauwelijks festivals te doen en een zomer lang met een eigen festivaltent Europa door te trekken. Onder meer naar Nijmegen, waar de tent twee dagen achter elkaar vol stond, maar ook hier in Dublin. Centraal stond het album Kid A, waarbij Radiohead de rocksound overboord gooide en experimenteerde met elektronica.

Eindelijk OK Computer

Vier jaar moesten we wachten tot Radiohead nummers van hun instant klassieker OK Computer op een Nederlands festival live kwam spelen. Inmiddels waren er al twee albums achteraan gekomen en had Radiohead met een eigen festivaltent de wereld afgereisd, maar hier waren ze dan in volle glorie. Op de setlist die avond ook 'Talk Show Host', een nummer uit de film Romeo + Juliet, waar ook het liedje 'Exit Music' in zit. Uiteraard onder de aftiteling.

Thom & Johnny

Na Kid A en Amnesiac kwam Radiohead in 2003 met een album dat elk aspect van de band samenbracht, Hail To The Thief. De rock van weleer, de elektronica die de laatste jaren domineerde, het zat er allemaal in, en met terugwerkende kracht hoor je ook wat zou volgen al terug. Hier spelen Thom Yorke en Jonny Greenwood met zijn tweeën akoestisch in Parijs, met MTV-gezicht Ray Cokes als host.

In de kelder

2007-album In Rainbows heeft misschien wel de meest verfijnde sound van alle Radiohead-albums. Dat suggereert eindeloos geschaaf in de studio, dus dat in complete perfectie live uitgevoerd zien is misschien nog wel verbluffender. In Rainbows was opnieuw een sleutelmoment in de carrière van de band. Het album werd als online verrassing uitgebracht, en de fan mocht zelf bepalen hoeveel hij wilde betalen.

Dancing Thom

De videoclip van 'Lotus Flower', eerste single van The Kings Of Limbs, toont ons de dansmoves van Thom Yorke in volle glorie. Ook bij liveshows zien we hem meer en meer zo. Vooral bij de soloshow die hem afgelopen jaar naar Down The Rabbit Hole bewoog Yorke zich als een slangenmens over het podium. The King Of Limbs is sterk geinspireerd door de Los Angeles elektronicascene rond Flying Lotus, die op dat moment bruisend was. Die tour nam Radiohead Caribou mee als support.

De grote publieksfavoriet

Elk jaar vulden Best Kept Secret liefhebbers dezelfde naam in op hun wensenlijstje in de festival enquete: Radiohead. Dat leek een onrealistische wens, maar in 2017 kwam Radiohead daadwerkelijk naar Hilvarenbeek, 16 jaar na hun laatste Nederlandse festivalshow. Het werd een ongelofelijk ingetogen optreden. Niet alleen dankzij het kwetsbare album A Moon Shaped Pool (dat onder meer gaat over de scheiding van Yorke), maar ook door de songs die daar omheen gekozen werden.