Daar gaan we weer, 2020, goede voornemens en nieuwe platen. Noorderslag is achter de rug, het voorjaar ontvouwt zich voor ons. Dit zijn de Nederlandse releases waar wij het meeste van verwachten.

Eefje de Visser - Bitterzoet

De onbetwiste koningin van Noorderslag heette Eefje de Visser. Haar vierde album is een prachtig document van de schemerzone, tussen dag en nacht, tussen bitter en zoet, tussen aantrekken en afstoten. Dat haar live performance visueel stunning is en muzikaal verbluffend door de trefzekere inzet van synths en backing vocals zegt je misschien niets als je naar het album luistert, maar eenmaal waargenomen is het essentieel onderdeel van de Eefje-beleving.

Luister: het hele album Bitterzoet

Yung Nnelg - Balans

Voormalig SMIB-kernlid Yung Nnelg zette even een stapje terug uit de hectiek van de muziek en maakt nu de balans op. Weg uit de snelweg waar je elke drie maanden een EP moet droppen, gewoon even tot jezelf komen. Geen wonder dat je features van onder meer Ares en Willem terugziet op zijn comeback. Ook muzikaal is Balans een fascinerende luisterervaring, rijk en muzikaal. Opvallend: Nnelg dropt zijn plaat niet bij een label, maar verbindt zich aan Red Bull.

Luister: '100 Acres' ft Henkie T

Roosbeef - Lucky

We waren Roosbeef even kwijt de afgelopen jaren. Nou ja, kwijt, we wisten waar ze zat: in Kentucky, met haar man en kreeg een kind. Nu is ze terug met een album dat Lucky heet en dat volwassen klinkt op zijn Roosbeef’s. Er zitten nog altijd duistere kronkels in haar teksten waar je ook om mag lachen. Ze zingt onnavolgbare dingen die je toch wel degelijk begrijpt, zoals: ‘Toen ik nog jong en ongelukkig was, oh ik verlang soms terug naar die tijd.’

Luister: het hele album Lucky

The Homesick - The Big Exercise

De Dokkumer Dream wordt realiteit: The Homesick brengt hun sterke nieuwe album uit bij Subpop, een van de meest prominente indielabels uit de popgeschiedenis. Een mooie eer natuurlijk, en ook terecht, want The Homesick is al jaren een van de meest eigenwijze, gedreven bands van Nederland. En toch kwam het er tot nu toe nog niet helemaal uit. Zou dit dan echt hun jaar worden?

Luister: 'I Celebrate My Fantasy'

Canshaker Pi - Okay Decay

Na hun spectaculaire Noorderslag optreden zijn alle ogen gericht op Personal Trainer, maar eerst moet Willem Smit nog iets afronden met zijn andere band, Canshaker Pi. Die band komt eind deze maand met zijn zwanenzang, en daar hoeven we niet om te grienen. Omdat het een relevante plaat is, en omdat het prima is als jongens die elkaar vonden weer hun eigen pad kiezen en nieuwe dingen beginnen.

Luister: 'Glass'

Typhoon - Album

Zes jaar geleden is het alweer. Zes, echt waar. Typhoon raasde als een wervelstorm die niemand zag aankomen over de Nederlandse festivals, een storm van liefde wel te verstaan. Daarna raakte hij in een stevig burn-out, waar ie nu pas serieus van hersteld is. Zonde van die verloren jaren, maar misschien heeft het ook wel iets moois opgeleverd. Want als Typhoon iets al heeft bewezen, dan is het dat uit crisis in zijn leven doorleefde muziek voortkomt. We zullen zien. Nu opschieten, Ty, de zandloper loopt door!

Luister: nog niets te horen

Torii - Return To Form

Torii begon een paar jaar terug als het geesteskind van Domenico Mangione (goede naam), die in een verlaten school demo na demo opnam tot ie zelfverzekerd was om een vijfmansformatie te vormen. Dat moet een aardige stap geweest zijn, want Torii’s liedjes zijn kwetsbaar en intiem. Ze voelen daadwerkelijk als de vertolking van een persoon, meer dan het werk van een band. Des te beter dan deze psychedelische popplaat er nu is. Laat je niet afleiden door de titel die een mid career comeback suggereert, het is een debuutalbum. Al kun je natuurlijk ook je vorm hervinden in het echte leven.

Luister: 'Heat Lightning'

MICH - No

Jawel, de tweede van supergroep MICH is er een om naar uit te kijken. MICH is een band met bekende gezichten, met Bastiaan Bosma (Aux Raus), Sofie Winterson, Piet Parra, Rimer London (Le Le) en Mick Johan (Firestone), die in 2017 al eens een aardig album uitbrachten, ergens tussen shoegaze en surfpop. Deze twee werd al vooruitgesneld door het pakkende ‘Morning’. By they way: onmogelijke naam om terug te vinden op Spotify. Je moet eerst door een miljoen Michael’s scrollen. Maar goed.

Luister: 'Morning'

Peaking Lights - Album

De psychedelische popband Peaking Lights maakte in San Francisco al een paar fascinerende elektronische dubplaten en dook zo nu en dan op de Nederlandse podia op. Ze sloten zich al eerder aan bij de Dekmantel familie, maar nu het echtpaar vorig jaar naar Amsterdam verhuisd is horen ze pas echt in dit rijtje thuis. Welkom Aaron en Indra. Volgend jaar Noorderslag?

Luister: Vorige EP Sea Of Sand

Goldband - Van de Roulette naar de Doublet

Deze stukadoors met knaldrang toverden op Lowlands de Sexyland om tot de geilste wasserette van Nederland. Het was diep in de nacht, nog na het verrassingsoptreden van The Opposites en zij kwamen de witte was buiten zetten. Op Noorderslag deden ze dat geintje gewoon nog eens over. Ze komen uit Den Haag, maar als je daar niet vandaan komt mag je hun dansvloerkraker ‘Mijn Stad’ - present op deze EP - ook rustig toepassen op je eigen woonplaats.

Luister: de hele EP Van de Roulette naar de Doublet

Vic Willems - Doemdenker / Wonderkind

Je moeder zegt tegen je dat je geweldig en bijzonder bent, de dokter vertelt je dat je toch echt normaal bent. Ja, wat is het nou? Je krijgt nogal wat tegenstrijdige analyses op je af in je jeugd, die je op de een of andere manier allemaal moet verwerken tot een gebalanceerd zelfbeeld tegen de tijd dat je volwassen wordt. Dat in een notendop is ‘Doemdenken/Wonderkind’, de eerste single en titelnummer van Vic Willem’s aanstaande album. Een frisse, onderkoelde en toch prikkelende schrijver en zanger.

Luister: Ik / Jij / Wij EP

Josbros - Therapie

Noah’s Ark rapper Josbros begon het jaar 2020 goed met een vurige wintersessie bij 101 Barz, met daarbij de belofte dat ie bezig is met een album. Bij ons op de playlist tref je zijn single ‘Meestal Positief’ aan, een tune die we in weerwil van ons imago als zure recensisten als ons lijflied zijn gaan beschouwen. Aan de titel van zijn debuutalbum te zien heeft ie nog wat te vertellen ook. Wij gaan luisteren.

Luister: 'Meestal Positief'

10 januari
DeWolff - Tascam Tapes

17 januari 
Roosbeef - Lucky
Goldband - Van De Roulette Naar de Doublette

24 januari
Eefje de Visser - Bitterzoet
SMIB - Mixtape
Torus & Lostboi
City Park - Balance / Contrast

29 januari
Ohlslo - Honeymoon

31 januari
Yung Nnelg - Balans
Bouke Zoete - Million Miles
Canshaker Pi - Okay Decay
Karel - EP
Secret Rendezvous – Back In The Day EP

7 februari
The Homesick - The Big Exercise
Ton Snijders – Solo 
Project Bongo – Miami 
Speedmobile – Speedmobile
Josbros - Therapie

12 februari
FFOOSS - My Life as a Teenage Wanker

14 februari
Ella van der Woude - Solo Piano
Torii - Return to Form
The Kik - Jin
Eva van Manen - Politiek & Liefde

21 februari
SirOJ - Among My Souvenirs
Klangstof - The Noise You Make Is Silent

28 februari
Darlyn – Was It A Dream
Job Roggeveen – Gliese

6 maart
Chef’Special - Unfold
Donna Blue - EP
Michelle David – The Gospel Sessions Vol. 4

13 maart
Lian Ray - Rose

14 maart
Valentino - Valentino

20 maart
Áslaug – Áslaug EP

27 maart
Jack Poels - Blauwe Vear

Maart
Traudes - Album
Various Artists (SoHaSo) - Nowhere 2

3 april
The Vices - Good Morning City, Now Let Me Sleep EP
AAPNOOTMIES - Timor EP

24 april
Yip Roc - EP

April
Freek Fabricius - Lost My Controller EP

Mei
Broeder Dieleman - Album
Apneu - Silvester
Far Out Radio Systems - On Boolean Plains 

Juni
Typhoon - Album

Voorjaar
MICH - No
Ziya Ertekin (alias Blue Flamingo) - Metropolyphonica
Vic Willems - Doemdenker / Wonderkind
Esther De Jong - Van Mij EP
Valsbezig - Album
Lil Kleine - Album
Sef - El Salvador 
Willie Wartaal - Album
The Avonden - EP
Artefakt - EP
Konduku - EP
VC-118A - EP
Naive Set - EP
OWN - OWN
Bente - EP
Peaking Lights - Album
Mauskovic Dance Band - EP