We hebben ze weer allemaal beluisterd, van Georgië tot Spanje, van Finland tot Oekraïne. En toch komen de meest kansrijke bands op Eurosonic ook dit jaar weer bijna allemaal uit het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn onze zestien tips voor Eurosonic 2020.

Working Men's Club

Woensdag 15 januari
21:05-21:45
Hooghoudt Barn

Veel meer dan in Nederland is de Britse muziekcultuur gekleurd door de verschillende klassen in de maatschappij. Het maakt uit of je gestudeerd hebt of uit een eenvoudig arbeidersgezin komt. Het is dan ook zeker niet zonder betekenis dat de meest opwindende gitaarband van deze Eurosonic zich Working Men’s Club noemt. Begin de Groningse week vooral goed en sla deze band niet over. Ook interessant: Silverbacks, Sorry en Just Mustard.

Arlo Parks

Woensdag 15 januari
21:30-22:15
Grand Theater

Slechts 19 jaar is Arlo Parks, een soulpop zangeres uit West Londen. Nu zijn er in het programma van Eurosonic tientallen artiesten die onder die zoekterm vallen - het halve programma is soulpop - maar zij steekt er echt huizenhoog bovenuit. Door haar stem, door haar subtiele, invoelende teksten over grote en kleine zorgen van jonge mensen in Engeland, en door het feit dat ze gewoon echt goede liedjes heeft.

Squid

Vrijdag 17 januari
22:15-23:00
Vera

Wil je een safe bet deze Eurosonic, ga dan voor Squid. Die zagen we in 2019 al een paar keer langs komen, en hun postpunk klopt gewoon, ook op het podium. Zo speelden de Engelsen al op Into The Great Wide Open, en sinds London Calling loopt op de 3voor12 redactie al iemand in een Squid shirt rond. Ze hebben ook nog eens een voor hen ideale spot in de timetable. Kan niet mis gaan.

Erika de Casier

Vrijdag 17 januari
21:30-22:15
Platformtheater

Ja hoor, er komt ook nog wel iets uit een ander land dan Engeland dat de moeite waard is. Neem bijvoorbeeld deze dame uit Denemarken, die waanzinnig spannende elektronische r&b maakt. Aaliyah vertaald naar het nu, subtiel en übercool geproduceerd. Ze debuteerde vorig jaar met een album dat meteen maar Essentials gedoopt werd.

Zin om wat geks te zien? Iets waar je mond van open valt, en waar je laat in de nacht in de kroeg iedereen over wilt vertellen? Dit zijn de meest curieuze acts van Eurosonic 2020.

SKYND
Knipper maar een keer met je ogen en oren bij deze arty trap metal cross-over met een ziekelijke fascinatie voor seriemoordenaars. 

Amnesia Scanner
Epileptische gevallen blijven beter uit de buurt van Amnesia Scanner, een onsmakelijke industrial act die in Björk's dj-set op Le Guess Who voorbij kwam.

Catastrophe
De Franse avant-gardistische band Catastrophe viert volkomen vrijheid met een bizarre mix van rap, jazz, folk, funk en musical. 

Alyona Alyona
Een van de twee Oekraïense bijdragen dit jaar is de rapper Alyonaa Alyona. Ze schijnt messcherpe teksten te hebben, maar ze rapt wel in haar eigen taal.

WURST
Ja, Conchita. Vorig jaar had ESNS de IJslandse fetish Songfestivallers Hatari, dit jaar Duncan Laurence én het danceproject van Conchita Wurst.

Pongo

Vrijdag 17 januari
00:30-01:15
Grand Theatre

Een jaar of tien geleden dansen we ons massaal in het zweet op kuduro, een heel eigenwijze Portugese vorm van dansmuziek, overgewaaid uit voormalige kolonie Angola. De belangrijkste exponent van het genre: Buraka Som Sistema. Nu is er Pongo, ook uit Portugal, die anno 2019 een heel eigen invulling aan de kuduro geeft, enorm poppy en toegankelijk, maar geen spat minder dansbaar.

Celeste

Donderdag 16 januari
21:25-22:10
Stadsschouwburg

Wie afgelopen najaar in de AFAS Live op tijd was bij Michael Kiwanuka weet al dat Celeste de onwrikbare winnaar van de Britse popmuziek is. Ze is net wat jaartjes ouder en rijper dan Arlo Parks, haar muziek net iets robuuster en minder frivool, maar de zelfverzekerdheid spat er vanaf. Dit voor jaar moet het debuutalbum van de 25-jarige zangeres uitkomen.

Emmanuelle

Vrijdag 17 januari
00:20-01:00
Kokomo

Er staat een Frans vlaggetje achter de naam Emmanuelle, maar dat had ook een Braziliaanse of Amerikaanse vlag kunnen zijn. Toch voelt haar muziek wel degelijk Europees, in een traditie van sensuele elektronische popmuziek die in de warme landen van ons continent gemaakt is. En Emmanuelle eert het land waarin ze nu woont ook door de taal.

The Howl & the Hum

Donderdag 16 januari
23:15-00:00
Machinefabriek

Nog een Britse gitaarband met hoekige liedjes. Zoals er zoveel zijn op het moment, maar deze jongens hebben hun ogen net iets meer op de radio gericht dan pak hem beet Squid of Working Men’s Club. Single ‘Hall Of Fame’, met een hoog Killers gehalte, staat in de eerste week van het jaar direct op de 3voor12 playlist.

Cobrah

Donderdag 16 januari
00:20-01:00
Kokomo

De Zweedse elektropop act Cobrah maakt met haar video’s en persfoto’s een tamelijk bizarre indruk. Zo heeft ze op een foto een octopus op haar hoofd en gaan in de video van ‘Glue’ kunstwerken een innige verstrengeling met elkaar aan. Een kunstzinnige orgie, zeg maar. Cobrah is de lesbian queen of the Swedish fetisj scene, en haar bezoek aan Groningen zal niet ongemerkt voorbij gaan.

Conjurer

Woensdag 15 januari
23:45-00:30
All Round Poolcentrum

Natuurlijk is er ook het nodige gitaargeweld in Groningen, van gore garage tot belegen stonerrock. In Groningen heb je godzijdank nog echt goede plekken waar deze muziek tot zijn recht komt, zoals Vera en Mutua Fides, plekken waar het aangenaam stinkt. Wat te denken van het All Round Poolcentrum, waar de meest experimentele heavy band van het festival speelt: de progressive metalband Conjurer uit Engeland.

Dit zijn de belangrijkste Nederlandse acts op Eurosonic

Traditioneel is Noorderslag op zaterdag het bal van de Nederlandse popmuziek en komen op Eurosonic bands uit alle andere Europese landen voorbij. Maar er zijn ook Nederlanders die zich in eigen land al bewezen hebben en graag de grens over willen. Dit zijn de belangrijkste Nederlanders in het programma.

NAAZ
Net terug van een Europese tour langs onder meer Londen en Berlijn, onze NAAZ. Ze vierde het eind van het jaar met een emotioneel beladen, koortsig drieluik in Bitterzoet.

Spinvis (Hat Fernweh)
Hij heeft al jaren een voorliefde voor onze Oosterburen, maar nu gaat Spinvis het daadwerkelijk in het Duits proberen.

The Homesick
De Friese indierockers The Homesick brengen binnenkort hun nieuwe album uit bij Subpop, een van de kroonjuwelen van de Amerikaanse indie.

Duncan Laurence
Natuurlijk wil iedereen weten of Duncan Laurence meer in zijn mars heeft dan dat Songfestival liedje. Wij zagen op Pinkpop dat ie dat heeft. Now show it!

Yin Yin
Mark Timo Pisart's words: eind van het jaar verkoopt Yin Yin met hun sleazy Thaise funk de grote zaal van Paradiso uit. Maar kunnen ze ook de grens over?

Black Country, New Road

Woensdag 15 januari
22:15-23:00
Vera

Van de vele Britse postpunkband van de laatste tijd onderscheidt Black Country, New Road zich alleen al in de lengte van hun songs. Die zijn lang en voelen geïmproviseerd, met een onvaste saxofoon als geheim wapen. Over de ronduit hallucinerende gitaarriffs klinkt poëtisch gespuugde praatzang. 'I am invincible in these sunglasses!' Bad ass band.

Alfie Templeman

Woensdag 15 januari
21:30-22:15
Huis de Beurs

Kun je op je zestiende al klaar zijn voor het echte werk? Vraag dat maar aan Billie Eilish. Natuurlijk kan dat. Zou Alfie Templeman er ook al klaar voor zijn? Zijn liedjes suggereren van wel: met een grote nonchalance zingt en speelt hij zijn toegankelijke slackerpop. Met zijn tong in zijn wang zong hij tot nu toe drie EP’s vol. Op Eurosonic mag hij laten zien of het podium hem net zo natuurlijk past als de studio in zijn slaapkamer.

In zo'n ESNS selectie kom je altijd een paar van die acts tegen met grootse stemmen, super songs of mega kruiwagens die het zeer waarschijnlijk gaan maken, maar die bij de 3voor12 redactie niet per se de harten verwarmen. Dit zijn de gedoodverfde favorieten in Groningen.

Tom Gregory
Knappe boy met hitpotentie in het hoekje Ed Sheeran, uit Blackpool.

Joy Crookes
Engelse soulzangeres met een hele goede stem, maar helaas wel saaie, veilige  producties.

Inhaler
De zoon van Bono en dat hoor je. Ja, natuurlijk opent dat deuren, zegt hij zelf, maar de kunst is om die deuren open te houden.

Au/Ra
Ambitieuze Spaanse elektronica/popact die al voor de tweede keer op Eurosonic staat. Ze pakte al veel streams en is klaar voor de mainstream.

Winnie Raeder
Een Deense zangeres met een grootse stem die kale, open songs zingt. Ze is ambitieus en vertrok al naar Londen voor de muziek. 

Dry Cleaning

Donderdag 16 januari
23:45-00:30
Vera

Kom, toch nog maar een frisse gitaarband, want daar wemelt het van dit jaar. Ook deze jongens - en meisje - komen uit Engeland, en ook zij spelen pakkende, haast dansbare gitaarliedjes. Een tikkeltje mysterieus op zijn tijd. Dry Cleaning heeft een van de mooist denkbare spots op Eurosonic, dus als ze die inkoppen zien we ze zeker terug op de festivals komende zomer.

Kelvyn Colt

Donderdag 16 januari
23:00-23:40
Platformtheater

Vorig jaar stond de Britse rapper Kelvyn Colt ook al op het Eurosonic programma, maar toen zegde ie op het laatste moment af. In de herkansing dan maar. En die verdient ie, zagen we afgelopen voorjaar op SXSW. De Brit heeft muzikaal meer met Drake dan met Stormzy, maar ach, die houdt op zijn beurt dan weer erg van Engelse rap, dus zo is de cirkel weer rond. Vergeet ook onze Belgische held Zwangere Guy trouwens niet.

Scalping

Donderdag 16 januari
23:00-23:40 
Kokomo

Uit Bristol komt de meest experimentele band uit ons rijtje, een band in de traditie van het industriële Sheffield en - recenter - van Factory Floor. Genadeloze industriële elektronica, die af en toe verrassend de rockkant op duikt. Onderschat ook het visuele aspect niet, want op de schermen zul je de meest bizarre en obscene taferelen langs zien flitsen.

Westerman

Vrijdag 17 januari
22:15-23:00
Der AA-kerk

En tot slot Westerman, een songwriter die afwijkt van de trend en dus noch snedige gitaarliedje noch akoestische zwijmelpop maakt. Westerman haalt op een opvallende onopvallende manier van alles door elkaar, van 70s softrock, folk en synthpop. Hij staat in een kerk tijdens Eurosonic, en dat zal zijn zachtaardige muziek hopelijk ten goede komen.