Er is in ons kikkerlandje tegenwoordig niet meer echt sprake van het festivalseizoen. Het hele jaar door vliegt het ene festival na de andere je om de oren. Dit zijn volgens ons de vijftig belangrijkste én relevantste popfestivals, waaronder elf absolute kroonjuwelen.

Meer #nieuwenamen meer

Grauzone

Den Haag, 7 & 8 februari
Wat: Undergroundfestival Grauzone is bij uitstek hét festival voor grauwe geluiden. Dit jaar breidt het festival voor het eerst uit naar twee dagen. Grote namen als New Order's Peter Hook, The Fall, en The Damned sierden al de poster van vorige edities. Dit jaar is er weer genoeg variatie van new wave tot postpunk, duistere synthwave tot psychedelica.
Wie: o.a. Shame, Thurston Moore Group, QUAL, Legowelt en een supergroep inclusief Damo Suzuki

Sonic Acts Academy

Amsterdam, 21-23 februari
Wat: Als zelfs Rewire je te mainstream is, kun je ook naar Sonic Acts Academy. Driedaags festival vol met innovatieve en vooruitstrevende kunst, muziek en performances op het snijvlak van academia en kunst. Verschillende plekken als Paradiso, De Brakke Grond, Stedelijk Museum Amsterdam en OT301 worden volledig omgevormd tot creatieve denkplekken.
Wie: o.a. Holly Herndon, SHYBOI, Zohar, Lone Taxidermist en Malibu

Grasnapolsky

Scheemda, 6 - 8 maart
Wat: Ook dit jaar is het Groningse Scheemda weer de achtergrond voor het charmante festival Grasnapolsky. Tuurlijk is er veel Nederlands talent, maar even belangrijk voor het festival is de locatie. Die doen ze recht aan met een boel georganiseerde expedities die je op je brakke gemak kan ondernemen. Oh, en had je al gehoord over die coole recycle-actie die ze dit jaar organiseren?!
Wie: o.a. Fulco, Petersburg, GENTS, Joya Mooi en Meetsysteem

Kroonjuweel: Eurosonic Noorderslag

Groningen, 15 - 18 januari
Gedurende dit showcasefestival zit ieder hotel in Groningen volgeboekt met industrie-bobo's vanuit heel Europa. Binnen vier dagen moeten de meest veelbelovende talenten van 2019 laten zien of ze de hype waard zijn. Welke Europese acts slepen de boekingen binnen en gaan we de komende zomers op de festivals zien?
Toppers: Eefje de Visser, S10, Squid, Personal Trainer en Black Country, New Road
Talenten: Workings Men's Club, Goldband, la loye, Wies, Celeste en Lankum

Transition

Utrecht, 3 & 4 april
Wat: Dit jazzfestival viert dit jaar het vijfjarig jubileum met een tweedaagse editie. Verspreid over alle zalen in de TivoliVredenburg treden jazzmuzikanten op van de nieuwe en oude generatie.
Wie: o.a. Jacob Collier, Kokoroko, Alfa Mist, Thomas Strønen Time Is a Blind Guide

DGTL

Amsterdam, 11-12 april
Wat: Inmiddels reikt het DGTL-imperium van Barcelona tot Tel Aviv, maar nog ieder jaar strijkt de elektronica-magnaat neer in haar geboortestad om de NDSM-werf te laten ratelen met de juiste balans tussen underground en mainstream dance.
Wie: o.a. Ross from Friends (DJ set), KI/KI, Honey Dijon, Theo Parrish, en Afrodeutsche

Rewire

Den Haag, 3-5 april
Wat: Eigenwijs festival met een focus op avontuur. Verspreid over verschillende locaties van kerkgebouwen tot oude fabrieken is er in ieder hoekje van Den Haag een nieuw muzikaal avontuur te beleven.
Wie: o.a. Arca, SOPHIE, Lee Gamble, Anna Meredith, John T. Gast en Gabber Modus Operandi

Kroonjuweel: Awakenings

Spaarnwoude, 27 & 28 juni
Wat: De twintigste verjaardag van Awakenings was binnen no-time uitverkocht. De gelukkigen die wel een kaartje wisten te bemachtigen voor het belangrijkste beuk-festival kunnen dus energie gaan sparen voor de bomvolle poster. Het programma staat vol met hete AAA-namen en de kanonnen van de technowereld, en zeg nou zelf, is er ergens een plek waar je liever een Maceo Plex-set zou willen zien dan op Awakenings?!
Toppers: o.a. Helena Hauff, Bjarki, Avalon Emerson, DJ Nobu, Dr. Rubinstein, Planetary Assault Systems en nog een heleboel andere namen
Talenten: o.a. VTSS, 999999999, Park Hye Jin, Under Black Helmet, Titia

Paaspop

Schijndel, 10 - 12 april
Wat: Net als ieder jaar breekt Paaspop het buitenseizoen open met zowel nationale als internationale artiesten.
Wie: o.a. The Streets, Kakkmaddafakka, S10, Netsky, Gotu Jim en Paul Kalkbrenner

Roadburn

Tilburg, 16-19 april
Wat: Ieder jaar herdefiniëert dit Tilburgse festival de heavy muziek en stapt elke keer net buiten de randjes van het genre. Waar de focus ooit lag op stonerrock kan je op Roadburn nu bij het hele spectrum van heavy metal tot experimentelere rock verwachten.
Wie: o.a. Red Sparowes, Algiers, Alcest, Early Graves, The Sweet Release of Death en 40 Watt Sun

Motel Mozaïque

Rotterdam, 18-20 april 
Wat: Charmant stadsfestival waarbij je heel Rotterdam moet doorkruisen om van venue naar venue te sjezen, en tussendoor verrast wordt met performance kunst en theater. Veel lof aan de boekers van MoMo, die ieder jaar een paar van de spannendste kleine acts in de alternatieve hoek weten te programmeren.
Wie: o.a. Destroyer, Squid, Working Men's Club, Pregoblin en Dry Cleaning

Kroonjuweel: Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 12 juni - 14 juni
Hhet grootste indie-walhalla van de Nederlands festivalland. De grote der aarde zoals LCD Soundsystem, Arctic Monkeys en Radiohead gaven prachtige shows. Dit jaar heeft het festival The Strokes weten te strikken. Het wordt het eerste optreden in veertien jaar die de New Yorkse indieband geeft in Nederland. Verder is de line-up weer lekker gevarieerd met onder andere de eigenwijze en onnavolgbare band black midi, indiedarlings Belle and Sebastian, Berlijnse net-niet-techno van Barker en Zambia's Sampa The Great.
Toppers: o.a. The Strokes, The National, Massive Attack, Belle and Sebastian, The Avalanches en Weyes Blood
Talenten: o.a. Squid, Easy Life, Meetsysteem en Black Country, New Road

Bevrijdingsfestival

Heel Nederland, 5 mei
Wat: We hebben Parkpop, we hebben Appelpop, maar het gratis festival met de beste balans tussen lokaal talent en grote namen, gespreid over het hele land, is vaak het Bevrijdingsfestival.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Kraantje Pappie, Ares, Bettie Serveert, Donna Blue en heel erg veel meer.

London Calling

Amsterdam, 22 en 23 mei + tweede editie in oktober (TBA)
Wat: Weekendje op ontdekkingstocht in poptempel Paradiso naar de meest spannende nieuwe internationale acts van het moment. Voor de mei-editie kan je zowel Ierse alt-rock als experimentele postpunk verwachten, maar ook Colombiaanse electropop en knettergekke disco.
Wie: o.a. Odd Morris, Lido Pimienta, Bambara en Lazarus Kane

Netherlands Deathfest

Eindhoven, 1-3 mei
Wat: Zeventien jaar lang haalt dit festival de meest extreme metalbands naar Nederland. Ondanks dat de focus vooral op rauwere en primitievere deathmetal  ligt zijn er genoeg avontuurlijke uitstapjes tijdens Netherlands Deathfest.
Wie: o.a. Morbid Saint, Immolation, Vile, Autopsy en Fleshless

Kroonjuweel: Pinkpop

Landgraaf, 19 - 21 juni
Vorig jaar mocht het oudste en bekendste festival van de lage landen vijftig kaarsjes uitblazen. Dit jaar gaan ze gewoon weer door. Zowel oude als nieuwe namen klimmen de podia op. Zo komt de een van de best verkopende rockbands allertijden - Guns 'N Roses - naar Landgraaf voor een headlineshow. Maar ook de Red Hot Chili  Peppers komen de boel onveilig maken met de terugkeer van gitarist John Frusciante.
Toppers: Guns 'N Roses, Red Hot Chili Peppers, Post Malone, Crowded House en Anderson .Paak & The Free Nationals
Talenten: TBA

Soenda

Utrecht, 22 februari (indoor), 23 mei
Wat: Tweejaarlijks festival dat puur om techno draait.
Wie: indoor in februari o.a. De Sluwe Vos, Giant Swan, Job Sifre en KI/KI, Line-up mei TBA.

Lentekabinet

Amsterdam, 30-31 mei
Wat: Het kleine zusje van Dekmantel, waar dancefijnproevers terecht kunnen voor een fijne mix van wereldmuziek, house, techno en andere elektronische geluiden. Je vindt er de Groten uit de underground (een headline-set van Ben UFO, ja graag!), en de spannendste nieuwe ontdekkingen vindt je tussen de rook bij de Red Light Radio stage.
Wie: o.a. James Murphy, Ben UFO, Kamma & Masalo en Fatima Yamaha

Dauwpop

Hellendoorn, 30 mei
Wat: Net als ieder jaar kan je met Hemelsvaartsdag naar Hellendoorn voor Dauwpop, waar een handjevol grote namen uit binnen- en buitenland optreden.
Wie: o.a. Kensington, Wolfmother, Typhoon, Mark Lanegan en Zwangere Guy

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

Beuningen, 3 - 5 juli
Al vanaf de eerste editie in 2014 is Down The Rabbit Hole het wonderland waar je je echt aan andere kant van het konijnenhol bevindt. Niet alleen is het festival visueel prikkelend, ook is het ieder jaar raak met de meest uiteenlopende muzikale acts. Ook dit jaar is het raak. Van de verleidelijke alternatieve r&b van FKA twigs tot de countrypop van Kacey Musgraves. Maar ook electropop van Charli XCX, en namen als Tyler, The Creator en Big Thief.
Toppers: o.a. Tyler, The Creator, Beck, Disclosure, FKA twigs, Haim, Wilco en Kate Tempest
Talenten: girl in red, Tierra Whack, Joy Crookes

Drift

Nijmegen, 11-13 juni
Wat: Drift begon dan wel als een kleinschalig feestje in het oude Doornroosje, maar ondertussen is het festival doorgegroeid naar een smaakvol tweedaags festival. Ze doen coole projecten, en er is een mooie, gevarieerde line-up voor liefhebbers van house, techno en spannende elektronica.
Wie: o.a. Barker, Kamma & Masalo, Karel (live), Marcel Dettmann

The Crave

Den Haag, 6 juni
Wat: Tuurlijk, Nederland kent een rijke geschiedenis wat betreft elektronische muziek, maar soms wordt de rol van Den Haag daarin overkeken. Reken maar dat er in een boel platenzaken aan de andere kant van de wereld bakken staan met de West Coast sound. De West Coast? Precies, Den Haag! The Crave draagt dat geluid uit, en viert ondertussen ook de underground scene uit de stad en omstreken.
Wie: O.a. Job Jobse b2b KI/KI, Nina Kraviz, Honey Dijon, en Zohar

Oh My! Music Festival

Amsterdam, 18 juli
Wat: Festival voor liefhebbers van hiphop in allerlei maten en soorten. Van de Afrikaanse roots van Burna Boy en Teni tot de Amerikaanse grootheden als Fabolous en Nederlands meest gestreamde rapper Frenna.
Wie: o.a. Frenna, Burna Boy, Teni, Fabolous, Lil Durk en A Boogie With A Hoodie

Kroonjuweel: WOO HAH!

Hilvarenbeek, 10-12 juli
Het ambitieuze hiphopfestival WOO HAH! blijft maar doorgroeien. Ieder jaar wordt de programmering scherper dan voorgaande jaren met een mix van binnen en buitenlandse grootheden in de hiphop. Dit jaar maakt het festival zijn stoutste dromen waar met de komst van headliner Kendrick. Als het fanatieke WOO HAH!-publiek zich al bij de pauze-dj's in bijna-fatale moshpits stort, moet je je voorstellen hoe dat dan bij de heersende koning van de hiphop gaat zijn.
Toppers: Kendrick Lamar, Young Thug, A$AP Ferg, Young M.A. en slowthai
Talenten: o.a. Yung Nnelg, Dababy, Roddy Ricch, Zwangere Guy

Defqon.1

Biddinghuizen, 28 juni - 1 juli
Wat: Hét hardstyle- en hardcore-event waar je stiekem altijd nog een keer heen wilt. Een klasse line-up en aan het eind van de dag een apocalyptische eindshow.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. A*S*Y*S,  AniMe, Ran-D, en Malic

Afrika Festival

Hertme, 4-5 juli
Wat: De 32ste editie plaats van het Afrika Festival in Hertme. Op het openluchttheater treden tal van Afrikaanse artiesten op.
Wie: Tot nu toe zijn Elida Almeida en Pat Thomas & The Kwashibu Area Ban bevestigd.

North Sea Jazz

Rotterdam, 10-12 juli
Wat: Nederland's grootste jazz-festival North Sea Jazz is de jazz allang voorbij, maar is daardoor een familie-vriendelijk festival waar voor vader én dochter wat wils is. Tuurlijk staan er nog gevestigde én opkomende namen uit de jazz-wereld, maar ook de grote namen uit de hiphop, soul, en pop staan hier op de planken.
Wie: O.a. Diana Ross, Lionel Richie, Jill Scott, Alicia Keys en Burna Boy

Kroonjuweel: Dekmantel Festival

Amsterdam, 31 juli -  2 augustus
Hét elektronische festival waar je talent in vogelvlucht kunt spotten, oude legendes hun rentree maken en de gevestigde orde nét wat dieper in de platentas graaft voor atypische sets. Dekmantel heeft ondertussen zo'n mythische status verworven in de elektronische muziek-scene dat dance-fijnproevers vanuit alle windrichtingen de pelgrimstocht naar Amsterdam ondergaan. Ook dit jaar is Dekmantel weer ver van te voren volledig uitverkocht. Voor de gelukkige is er genoeg nieuw talent ontdekken zoals de postpunk techno van Giant Swan of Barker's kickloze Ostgut Ton-techno.
Toppers: Antal, Hunee, Philip Glass, 808 State, Call Super, Objekt
Talenten: Barker, Sherelle, Giant Swan, Hyph11E, Spekki Webu

Dynamo Metalfest

Eindhoven, 17 & 18 juli
Wat: Dynamo Metalfest heeft dezelfde organisator als het eerder genoemde Leeuwardense metalfestival Into The Grave, die hun kindje vetmesten met de grotere namen uit de metalwereld zoals Arch Enemy en Airbourne. Bovendien is het festival dit jaar gegroeid tot een volwaardige tweedaagse.
Wie: o.a. Bay Area Interthrashional, Cradle of Filth en Exodus

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 16-20 juli
Wat: Weet je hoeveel podia Zwarte Cross kent? Nou? Een stuk of 31, dus. Van Tirolertent tot Blagenparadijs, het festival in de Achterhoek is uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland, dat inmiddels gaat over veel meer dan brommers kiek’n. Maar natuurlijk is er nog steeds de brommerrace op de crossbaan.
Wie: o.a. Krezip, Sports Team, Typhoon en YallahYallah!

Wildeburg

Kraggenburg, 10-12 juli
Wat: Zestig uur non-stop doorjakkeren op een maniakaal elektronisch programma, verdwalen over de ongebaande paden en vooral nóóit meer slapen (of in ieder geval pas weer tijdens de werkweek): Wildeburg is een walhalla der krankzinnigen.
Wie: TBA, maar vorig jaar o.a. Lena Willikens, Zaltan, LA Priest, KI/KI en KOKOROKO

 

Kroonjuweel: Lowlands

Biddinghuizen, 21- 23 augustus
Ondanks de felle concurrentie die de afgelopen jaren is opgerukt en festivals zeker wat betreft randprogrammering en aankleding in de zevende versnelling zijn gaan zitten, blijft Lowlands een onbewist kroonjuweel. Nog ieder jaar weet Lowlands als geen ander een brug te slaan tussen de underground en de mainstream. Die dwarsdoorsnede van het gehele muzikale spectrum én dat specifieke sfeertje, de overduidelijke winnende factor in de optelsom Lowlands, maakt dat de festivalzomer toch altijd weer piekt in Biddinghuizen.
Toppers: o.a. Chemical Brothers, Foals, Liam Gallagher, Michael Kiwanuka, Caribou en Stormzy
Talent: o.a. Sam Fender, JPEGMAFIA, Georgia, Gotu Jim en Yungblud

Valkhof Festival

Nijmegen, 18 - 24 juli 2020
Wat: Tijdens de Nijmeegse feesten vindt in het hart van het Valkhofpark een pareltje van een festival plaats. Met een indrukwekkende line-up is dit gratis toegankelijke festival voor indie-liefhebbers er eentje om je vingers bij af te likken
Wie: TBA, vorig jaar o.a. black midi, Fontaines D.C., Julia Jacklin en Zwangere Guy

Welcome To The Village

Leeuwarden, 18-21 juli
Wat: Vlak bij Leeuwarden vindt ieder jaar het kunstenfestival Welcome To The Village plaats, een charmant en kleinschalig festival met ruimte voor talent uit de Benelux en het internationale front.
Wie: o.a. Sports Team, Eefje de Visser, De Staat, Temples en Zwangere Guy

Milkshake

Amsterdam, 25-26 juli
Wat: Alweer de negende editie van het meest openminded festival in het land waarin 'jezelf zijn' luider dan ooit wordt gevierd. Je komt er letterlijk iedereen tegen: van gespierde vrouwen tot glamourpoezen.
Wie: TBA, maar vorig jaar o.a. Joost van Bellen, RipTide, Willie Wartaal en Carlos Valdes

Kroonjuweel: de Popronde

Heel Nederland, half september - eind november
De Popronde is het rondreizende muziekcircus waar de nieuwe generatie Nederlandse popmuzikanten hun kunsten mogen vertonen, om hopelijk via Noorderslag door te stromen, de wijde wereld in. Zo verging het in ieder geval een schare aan bands en artiesten, waaronder De Staat, Blaudzun, Kensington en EUT. Bovendien levert het bandjesfestijn altijd wel brandstof voor de 12van3voor12, zoals WIES, la loye, Áslaug en LO-FI LE-VI kunnen beamen.

Welcome to the Future

Amsterdam, 25 juli
Wat: Jaarlijks festival met conventionele techno en house. Weinig verrassingen, wel een aantal flinke AAA-namen en gevestigde Nederlanders.
Wie: o.a. De Sluwe Vos, Joris Voorn, FJAAK (live) en KI/KI

Paradigm Festival

Groningen, 7-9 augustus
Wat: Paradigm is dit jaar tien jaar. Het duurzame dance festival is sinds de verhuizing naar de Suikerunie alleen maar beter geworden, en is er steeds spectaculairder uit gaan zien.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Neo Young, en Benny Rodrigues

Appelsap

Amsterdam, TBA
Wat: Tuurlijk, nadat de Amerikaanse hiphop groter en groter in Nederland is geworden heeft Appelsap zijn line-ups weer teruggeschroefd naar Nederlandse golden boys, maar het oudste hiphopfestival van Nederland heeft ieder jaar nog wel een verrassing in petto. Neem nou die Opposites headline-show van vorig jaar!
Wie: TBA, vorig jaar o.a. The Opposites, Rimon, Ares, Latifah, en Flohio

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

Amsterdam, 21-25 oktober
Gedurende vijf dagen ADE zwaait niet Femke Halsema, maar de nachtburgemeester de scepter in Amsterdam. Van de spannendste underground dj's met ravestompers om U tegen te zeggen, tot de opkomende namen die zich weten te vestigen met een schitterende set in de ambient-chill out, tot EDM-sets in de Ziggo Dome, opgevoerd met confetti-kanonnen: met honderden evenementen en feesten is er voor ieder wat wil. Met een passe-partout kun je het hele palet uittesten, en de strafste doorhalers die daarna nog niet door hun benen zakken kunnen de hele dag uitdippen in de gigantische conferentiehallen.

Mysteryland

Hoofddorp, 28-30 augustus
Wat: De line-up van Mysteryland zit steevast bomvol hardstyle en EDM maar gelukkig is er ook house en techno te vinden.
Wie: o.a. Carlos Valdes, Fjaak, Carl Cox, en Sven Väth

Into The Grave

Leeuwarden, 7-9 augustus
Wat: Metalfestival Into The Grave viert ook een feestje. Al tien jaar lang serveert het festival de creme de la creme van de metalindustrie in de Friese hoofdstad.
Wie: O.a. Devin Townsend, Clutch, Gloryhammer en Butcher Babies

Into The Great Wide Open

Vlieland, 27 - 30 augustus
Wat: De locatie is al een droom, en daarnaast kom je midden in de natuur van Vlieland zowaar de ene na de andere verrassing tegen. Bovendien is ITGWO er wat betreft programma zowel voor de hossende dertigers als de piepjonge koters.
Wie: O.a. Spinvis, Lankum, en Weval

Kroonjuweel: Le Guess Who?

Utrecht, 12 - 15 november
Het is niet eens meer verbazingwekkend dat zelfs de New York Times schrijft over Le Guess Who?, of dat je gerust bezoekers uit Japan en Brazilië tegen het lijf loopt in TivoliVredenburg. Het Utrechtse stadsfestival graaft dieper dan welk festival ook. Het mooist zijn de programma's die door gastcuratoren zijn samengesteld, en de vele niet-Westerse muziek die het festival weet te bereiken. Met haar experimentele programmering weet Le Guess Who? ieder jaar te verrassen, en muziekliefhebbers met een voorliefde voor vreemde, eigenzinnige geluiden zullen zich met plezier onderdompelen in dit dynamische festival.

Into The Woods

Amersfoort, september
Wat: Het Disneyland van de dance onderscheidt zich ieder jaar dankzij haar intieme locatie, een psychedelisch sprookjesbos waar de kabouters je om de oren vliegen.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Zwart Licht, Karel, Surf Aid-Kit en Nuno Dos Santos.

ZeeZout Festival

Amsterdam, september
Wat: Naast clubtours organiseert ZeeZout ook ieder jaar een winter- en zomerfestival, waar je kunt genieten van een vrij smaakvol programma en een lichtelijk studentikoze mensenmassa.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Hunee, JP Enfant, Sassy J, en KI/KI

Draaimolen

Tilburg, 12 september
Wat: Net een sicke illegale bosrave, maar dan opgevoerd met visuele projecten (videokunst! knipperende lichtshows! strobomania! what the fuck!), een ambitieuze programmering én stages van de meest joppige Job van Nederland.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Marcel Dettmann,  Parrish Smith,  Four Tet en John Talabot

Misty Fields

Heusden, 4 - 6 september
Wat: Hét ontdekkingsfestival voor mensen die eigenlijk ieder jaar een kaartje kopen voor Best Kept Secret. Dit jaar gaat de kaartverkoop razend snel, wat laat zien dat mensen het bestaan van Misty Fields niet langer voor zich houden.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. The Murder Capital, Sports Team, YĪN YĪN, la loye en Claw Boys Claw

Super-Sonic Jazz

Amsterdam, 12-17 november
Wat: Verspreid over drie locaties in Amsterdam presenteert Super-Sonic Jazz jazzmuzikanten die zowel traditioneel als tegen de randjes van hiphop, soul, elektronische en klassieke muziek spelen.
Wie: Son Swagga, Steve Lacey, Bilal, Njatam Rosie e.a.

3voor12 Song van het Jaar Festival

Utrecht, 4 december
Wat: Tuurlijk zijn wij niet vies van een beetje zelfpromo. Het allerleukste festival van Nederland organiseren wij natuurlijk gewoon zelf! Niet alleen krijgt de Nederlandse artiest die het beste album van het jaar maakte er de 3voor12 Award, ook tellen we er af naar de ultieme Song van het Jaar en kun je er een spannende selectie aan opkomend indie-talent vinden.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Sports Team, The Murder Capital, Sor, Wies en Personal Trainer