Donderdagavond was niemand minder dan Róisín Murphy co-host bij 3voor12 Radio. De ex-zangeres van Moloko en artpop-koningin zat natuurlijk niet in Hilversum, maar kon er via een enorm scherm in de studio toch bij zijn. Luister de uitzending hieronder terug.

Luister de uitzending terug

Samen met Sagid Carter presenteerde Róisín Murphy twee uur lang een selectie van haar honderdduizend favoriete liedjes. Zo spreekt ze over hoe ze haar kinderen wakker maakt met The Everly Brothers’ ‘Wake Up Little Susie’, hoe Moloko’s eerste single ‘Where is The What is the Why?’ is ontstaan en hoe Ultra Vivid Scene’s ‘Mercy Seat’ haar herinnert aan het Manchester waar ze als tienermeisje naartoe verhuisde. Als vijftienjarige, in haar eentje: ‘Iedere keer dat ik denk dat ik wat kracht nodig heb, dan denk ik daaraan en heb ik het weer. Ja, dat heeft me op iedere manier gevormd.’

Róisín Murphy groeide op in een wilde Ierse familie. Elke week een andere auto (met zelfs een keer een paard in de achterbak), vreemde karakters die in en uit het huis lopen en hoe ze van haar moeder erfde hoe je dondersgoed dit soort vreemde karakters weer uit je huis kan zetten.

Je ziet haar dansen in haar voorkamer met haar eekhoorn en haar levensgrote poppen, ze vertelt over de wens om Dusty Springfield te mogen spelen mocht er ooit een film over haar worden gemaakt, dat ze perfect Italiaans kan zingen in het Italiaans zonder er enig woord in te spreken en dat ze, als ze nog maar naar één artiest mocht luisteren, zonder twijfel zou kiezen voor Van Morrison.

Róisín Murphy vertelt over het kelderfeestje onder een Italiaans restaurant in Sheffield waar ze haar toekomstige Moloko partner Mark Brydon ontmoette. ‘Do You Like My Tight Sweater?’ vroeg ze. ‘Hij liet me diezelfde avond nog die zin inspreken in zijn studio, en dat was het begin van de relatie en de muziek. Ja, ik was die avond wel wat baldadiger. Door de liefde, de connectie, de muziek.’

Luister hieronder naar de Spotify playlist met alle door Róisín Murphy gekozen nummers.