Toch weer een dag vol Britse hoogtepunten op Eurosonic? Not quite. Maar we signaleren de aanstaande doorbraak van een formidabele Londense, een Newcastle vijftal met 7-voudige naam en een veelvoud aan zware stijlen, een duistere Bristol live techno-act, een groots musicerend indie kwartet uit York en... we noteren zowaar een traditionele Ierse folkgroep met doedelzak. De vijf hoogtepunten van Eurosonic dag 2 spreken in ieder geval dezelfde (muzikale) taal.

Eurosonic 2020

Eurosonic Noorderslag is het jaarlijkse showcasefestival in Groningen, waar de muziekindustrie vanuit heel Europa zich verzamelt om nieuw talent te spotten én ook al vast te leggen. Speelt een band zich in de kijker? Dan is de kans groot dat-ie in de zomer op alle festivals speelt. 

Eurosonic vindt 15 t/m 17 januari plaats in de hele binnenstad van Groningen, met bands uit heel Europa. Op Noorderslag – 18 januari in de Oosterpoort – spelen louter Nederlandse bands. 

3voor12 doet uitgebreid verslag van het festival met recensies, livesessies en uitzendingen op 3FM (elke avond van 19.00 tot 00.00, luister mee).

The Howl and The Hum uit York maakt indierock-anthems voor de grote stadions. De band heeft met filosoof Sam Griffiths de ideale charmante frontman gevonden, met nerdy look, gekke heupdansjes, spastische bewegingen en vlekkeloos zang. The Howl and The Hum heeft meer in hun mars dan de groots uitgesponnen stadionanthems. Zo is er minimalistische disco op ‘Got You By My Side’. En is ‘Human Contact’ industrial pop. Plus liedjes over oma’s medicijnen, een ode aan een auto en een powerballad over Russische spionnen geïnspireerd door de Tom Hanks-film Bridge of Spies. (DK)

Voor fans van: The Killers, Editors en Sports Team
Waar zouden we ze graag zien: Het Pinkpop-publiek vreet ze op, maar op kleinere alternatieve muziekfestivals als Best Kept Secret zijn ze ook prima geschikt 

>>> lees meer

Havenstad Newcastle is bekend om twee dingen: de metalband Venom en Newcastle Brown Ale. Tel die twee bij elkaar op en je krijgt Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (ook wel Pigs x7). De vijf spelen een mix van stoner, sludge, metal en straight-up herrie. Veel gebeuk, veel tempowisselingen maar met soul en een zekere funk gespeeld. James Brown op vier toeren. Wolfmother met echte ballen. Vandaag zagen we de versterkers nog niet zo ver open gaan. Alles moet stuk en blijft uiteindelijk in een beweging hangen, beukend, rammend en galmend. Tot we niet anders kunnen dan schreeuwen ‘WIE ZIJN DE KONINGEN VAN DE VETSTE LICKS?’ Het antwoord komt vanzelf terug van het podium: Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. (RL)

Voor fans van: IDLES, Rollins Band, Butthole Surfers, Flipper, de vuilstort, neukende neushoorns en een omvallende servieskast.
Waar hopen we dit te zien: Kleine zalen en natuurlijk op Roadburn.

>>> lees meer

De vierkoppige band Scalping is daar een schoolvoorbeeld van: hun sound wordt voortgedreven door de stuwkracht van techno, maar met de spierballen van industrial in het gitaarspel en een voortdurende knip op de sequencer. Zeg maar, ergens te midden A Place To Bury Strangers en Factory Floor, maar met een gekke gedachtekronkel kun je ook gewoon bij Girl Bands Blawan-cover uit komen. Gooi er een stroboscopische lichtshow bij en een stel visuals waar je goed bad op kan gaan, en het venijn van Scalping siddert net zozeer door de zaal als die slangen achterop het scherm uit iemands’ opengesperde mond kronkelen. Megasick.

Voor fans van: industrial, punky techno en EBM, maar misschien dat je een Daniel Avery-fan hier ook wel een plezier mee kan doen?

Waar willen we het zien: dit zou top zijn in dat bakblik in het water op Best Kept Secret waar Giant Swan vorig jaar stond, dat spelen ze tot zwetens toe uit.

>>> lees meer

De ultieme Lankum-ervaring zul je alleen in Ierland krijgen, waar de armen direct in elkaar worden gehaakt wanneer ‘Bear Creek’ en ‘Katie Cruel’ worden gespeeld en al die traditionals stevig in het hart verankerd zijn. Dan is het hier in de kerk wat statisch, maar nogmaals: man man man, allemachtig mooi. 

Voor fans van: traditionele Ierse folk, Six Organs of Admittance.

Waar hopen we dit te zien: ze staan zowel op Roadburn als Motel Mozaique, duimen dat ze in de kerken spelen.

>>> lees meer

Voor iemand met zo'n spectaculaire stem als Celeste is 25 jaar eigenlijk best oud om door te breken. Want halleluja, hoe waanzinnig vult Celeste de grote Schouwburg, alsof ze hem er niet eens echt voor aan hoeft te zetten. Een schuine blik naar links, tikkeltje streng, moet die onaantastbaarheid ondersteunen, terwijl ze tussen de songs door juist gul glimlacht. 
 
Voor fans van: Amy Winehouse, Adele, maar toch zeker ook Michael Kiwanuka, voor wie ze in AFAS Live het voorprogramma verzorgde.

Waar hopen we dit te zien: Celeste is klaar voor grote zalen, maar de vraag is of dat ook betekent: voor festivaltenten. Ze zal toch beter tot haar recht komen bij een aandachtig eigen publiek.

>>> lees meer