Wat is het allerbeste Nederlandse album van het jaar? De 3voor12-redactie nomineerde twaalf albums voor de 3voor12 Award 2019, nu is het aan de twaalfkoppige jury om daaruit een winnaar te kiezen. We stellen je de vier muzikanten, vier mensen uit de industrie en nog eens vier publieksleden hierbij graag voor.

De jury bestaat zoals altijd uit vier muzikanten, vier muziekprofessionals en vier luisteraars/lezers van 3voor12, die zich onder leiding van juryvoorzitter Timo Pisart over de genomineerden gaan buigen. De 3voor12 Award wordt voor de zestiende keer uitgereikt, en wel op vrijdag 6 december tijdens het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg, Utrecht. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan de 3voor12 Award verbonden.

De genomineerde albums

 • Altın Gün - Gece [Glitterbeat Records]
 • Amber Arcades - European Heartbreak [Heavenly Records]
 • Ares - Alice [eigen beheer]
 • Bea 1991 - Brand New Adult [eigen beheer]
 • Faberyayo - <3 [Magnetron Music]
 • Jungle By Night - Livingstone [Rush Hour]
 • Meetsysteem - Geen Signaal [Nous'Klaer]
 • Mozes & The Firstborn - Dadcore [eigen beheer]
 • Pip Blom - Boat [Heavenly Records] 
 • Rina Mushonga - In A Galaxy [eigen beheer]
 • Weval - The Weight [Kompakt] 
 • Willem - Man In Nood [Top Notch]

De muzikanten

Koen van de Wardt (Klangstof)

Met het Klangstof-debuutalbum werd Koen van de Wardt zelf al eens genomineerd voor de 3voor12 Award, vervolgens ging het hard: twee shows op Amerikaans gigafestival Coachella, een US tour als voorprogramma voor The Flaming Lips en nog veel meer internationale avonturen. Nu werkt de band aan een nieuwe plaat, waarvan de eerste singles al naar buiten druppelen.

Koen van de Wardt (Klangstof)

Robert Vosmeijer (De Sluwe Vos)

Een paar jaar geleden noemden we De Sluwe Vos uit Deventer al zo’n beetje de hardst werkende dj van Nederland, eentje die evengoed Lowlands als Awakenings gekdraait. Maar goed, daarnaast is hij ook een ontzettende gear-nerd die in zijn eentje én samen met Sjamsoedin de drumcomputers en synths aan elkaar knoopt voor vlammende livesets. Zijn grootste troef dit jaar was de dansvloervuller ‘Never Know’ die via het label van DGTL zelfs in de platentas van Dixon belandde. Later dit jaar schijnt hij nog met een mooie muzikale verrassing te komen.

De Sluwe Vos

Stien den Hollander (S10)

Ze bracht net zelf een geweldige alternatieve hiphop-plaat uit (net te laat om mee te dingen voor de 3voor12 Award 2019), maar de smaak van Stien den Hollander a.k.a. S10 is veel breder dan dat. Ze spreekt evengoed vol bewondering over Yung Lean als over Moses Sumney en Nick Drake, ze draaide Bring Me The Horizon ooit grijs en kan het oeuvre van Bizzey van voor tot achter spellen. Zo’n muzikale omnivoor is natuurlijk het ideale jurylid.

S10

De industrie

Eric van Holland

Eric van Holland (Spotify)

Eric is senior editor bij Spotify Benelux, binnen de afdeling music, culture & editorial. Een hele mond vol, maar hij is kortom mede verantwoordelijk voor de muzieksamenstelling van de vele playlists die de streamingdienst cureert. Eric gaat overigens al veel langer mee in de muziekindustrie, hij was eerder al muzieksamensteller bij FunX en A&R bij Sony.

Nadia Moussaid

Nadia Moussaid (VPRO)

Waarschijnlijk kende je programmamaker Nadia Moussaid al van Bureau Buitenland, Nieuws en Co of De Nieuwe Maan. Misschien zelfs als nummer 1 van de Kleurrijke Top 100. Vanaf 2020 wordt ze daarnaast het gezicht van het wekelijkse VPRO cultuurprogramma op NPO 2, waar ze met kunstenaars in gesprek gaat over de wereld van nu. Vanzelfsprekend zullen daar ook veel muzikanten over de vloer komen.

Ruud Lemmen (013 / WOO HAH)

Ruud Lemmen (WOO HAH / 013)

Als festivaldirecteur van WOO HAH is Ruud Lemmen tegenwoordig constant selfies aan het uitdelen. Echt waar, de man achter het grootste hiphopfestival van Nederland is hard op weg om zelf een beroemdheid te worden. Daarnaast is hij het programmahoofd van Tilburgs muziekpaleis 013, waar dagelijks een breed spectrum aan muziek te horen is.

Vera Siemons (3FM)

Vera Siemons (NTR/3FM)

Vera is bepaald geen onbekende van 3voor12: ze was nog niet zo heel lang geleden producer van 3voor12 Radio en vervolgens presentator van haar eigen VPRO-programma op 3FM. Inmiddels heeft ze haar vleugels uitgespreid en maakt ze namens de NTR op zaterdag en zondag de show Vera On Track. En daar spreekt ze de mooiste internationale artiesten (Robyn! Charli XCX! Lizzo!), maar haar hart ligt ook uitdrukkelijk bij de Nederlandse scene.

Het publiek

Bram van der Enden

En dan de publieksjury! Bram is afgestudeerd aan de Herman Brood Academie, werkte al bij Neerlands Dope, 3voor12 Amsterdam en zijn eigen artiestenmanagementbureau. Zijn liefde voor muziek heeft–ie met de paplepel ingegoten gekregen, zijn vader is achter de schermen een bekend gezicht in de Nederlandse muziekindustrie.

Bram van der Enden

Iris Bouman

Iris, 21 jaar, leert als student Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht de hele dag ‘over oorlogen en andere ellende’, maar daarnaast is ze groot muziekliefhebber en concertganger. Down The Rabbit Hole is vaste prik, en als het even kan gaat ze ook Lowlands.

Iris Bouman

Lara Kamp

Lara moest haar muzikale opvoeding dan weer van de radio hebben, zegt ze zelf. Zo raakte ze verzot op Ty Segall en Metronomy, maar ze duikt nu ook steeds vaker in elektronische muziek (Maribou State en FKJ, bijvoorbeeld) naast alternatieve hiphop van Zwangere Guy en Vince Staples. Deze juryklus staat haar op het lijf geschreven: liefst zes (!) van haar vrienden wezen haar op onze oproep.

Lara Kamp

Roel Mulderij

Wat statistieken over Roel: hij bezocht in zijn leven al circa 178 concerten, zag ongeveer 334 artiesten en liep liefst 22 festivals plat. Oh, en hij studeert al bijna 6 jaar Journalistiek. Nieuwe acts ontdekken vindt hij al helemaal geweldig, en daarover schreef hij onder andere bij Line of the Best Fit en Roar.

Roel Mulderij