Kunnen we Lente Kabinet nog het kleine broertje van Dekmantel Festival noemen? Het staat misschien wat minder in de internationale belangstelling, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een tweedaags festival voor 10.000 bezoekers. Een laagdrempelig festival waar altijd van alles te ontdekken is. Een greep uit de timetable.

Nu Guinea

Zaterdag 18.30-19.30, Eerste Kamer

Je gaat natuurlijk naar Lente Kabinet voor spannende dj’s die je telkens op het verkeerde been zetten, en voor heritage-acts die beeldbepalend waren voor de dansvloer. Maar je gaat ook gewoon om die ene maker van die superleuke plaat eindelijk eens live te kunnen zien. In die laatste categorie valt Nu Guinea. Geen dj, maar een duo uit Napels dat een tweetal ontzettend gezellige platen uitbracht. Hun eerste was een samenwerking met afrobeat-icoon Tony Allen en die laatste, Nuova Napoli, is een smakelijke cocktail van spacedisco, synthfunk en lichte fusion. Op Lente Kabinet spelen ze met een tienkoppige band (!).

Kampire

Zaterdag 19.00-20.30, Derde Kamer

Hartstikke leuk, al die Europese dj’s die vergeten snoepjes uit de Afrikaanse muziek afstoffen en aan hun witte publiek presenteren, maar het is ook wel mooi om daadwerkelijk Afrikaanse dj’s aan het werk te zien. Kampire komt uit Uganda en deed met haar Nyege Nyege Tapes collectief eerder dit jaar ook al Rewire Festival aan. Haar stijl is futuristisch met gevoel voor het verleden, maar vooral heel, heel opwindend.

Upsammy

Zaterdag 20.00-22.00, Red Light Radio

Over de afgelopen twee jaar viel Thessa Thorsing upsammy telkens weer op met wijdse idm-releases op Nous’Klaer en Whities naast spannende slowmotion-dj-sets, later deze zomer staat ze op het Spaanse Primavera, maar zo’n mooie plek als deze zaterdag op Lente Kabinet kreeg de Utrechtse nog niet eerder op een Nederlands festival. Wedden dat ze dit weekend laat zien die peaktime-spot te kunnen nailen?

Beautiful Swimmers

Zaterdag 19.00-21.00, Tweede Kamer

In 2016 gaf Washington-duo Beautiful Swimmers met Pender Street Steppers op Dekmantel een geweldig leuke b2b2b2b-marathonset van vier uur, nu komt dat eerste duo naar ’t Twiske. Hun sound lijkt wel gemaakt voor de Tweede Kamer: ze draaien dikke glimlach-house, maffe percussieplaten en euforische eighties-hits die nooit hits werden maar wel zo klinken, en durven primetime ook gerust alle vaart eruit te halen en de dansvloer te resetten.

Call Super & Shanti Celeste

Zaterdag 21.00-00.00, Tweede Kamer

Engelsman Call Super is een zekerheidje in de laatste uren van een festival. Dat liet hij al eens zien op Dekmantel Festival samen met Objekt, met een set die alle kanten op knalde. Op Lente Kabinet mag hij dat kunstje overdoen met zijn goede vriendin Shanti Celeste, die de afgelopen jaren ook al veel stijlvolle house sets in Nederland draaide.

RP Boo

Zaterdag 23.00-00.00, Derde Kamer

Maar als je echt met een knaller wilt eindigen meld je je bij RP Boo, pionier en veteraan uit de Chicago footwork scene. Vorig jaar sloot Lente Kabinet af met de ghetto beats van DJ Assault, en dat was een wilde, vieze bende. RP Boo moet voor dezelfde vibe gaan zorgen, met zijn hysterische mix van hyperritmes, verknipte hiphop vocals en super bass. Je hebt er inderdaad behoorlijk technisch voetenwerk voor nodig om het stijlvol bij te houden. Maar gewoon beukend losgaan mag natuurlijk ook.

Karel

Zondag 17.30-18.00, Derde Kamer

De tijden dat we Karel nog durfden te vergelijken met John Maus en Ariel Pink zijn voorbij. Karel is gewoon Karel, de leukste livesensatie van het land. Zijn rudimentaire synthpophits brengt hij uit op het label van Job Jobse, zondagmiddag doet–ie voor hoe manisch je mag dansen op Lente Kabinet.

Gatto Fritto

Zondag 19.30-21.15, Red Light Radio

De mooiste ontdekkingen vind je traditiegetrouw op het kleinschalige podium van Red Light Radio. Gatto Fritto, een gast uit de UK die al jaren meedraait (in 2009 maakte hij al eens een remix voor Franz Ferdinand?!) maar amper in Nederland draaide. Hij komt wellicht vanuit de kosmische disco-hoek, maar kan van daaruit opeens opschakelen richting knarsende techno en industrial.

Jayda G

Zondag 19.00-21.00, Tweede Kamer

In de categorie feel good heeft Lente Kabinet dit jaar onder meer oudgediende Daniel Wang en Floating Points’ maatje Mafalda, maar onze voorkeur gaat uit naar Jayda G, een Canadese die twee jaar terug doorbrak op Dekmantel Festival en vorig jaar ook Lowlands al eens aandeed. Ze draait flamboyante house en disco, en vast ook wel iets van haar dit voorjaar verschenen debuutalbum Significant Changes.

Severed Heads

Zondag 20.00-21.00, Derde Kamer

Een stuk minder gezellig klinkt Severed Heads, een Australische synthpopgroep uit de jaren tachtig, de afgehakte hoofden. Het was destijds, eind jaren zeventig vast een knipoog naar de populaire band Talking Heads, en we moeten het ook niet al te sinister opvatten. Want ondanks die titel is hun bekendste single ‘Dead Eyes Opened’ voor veel dj’s van nu gewoon een hitje. Op Amsterdam Dance Event zagen we al dat Severed Heads ook nu nog een fascinerende live-act is.