Ze zijn net terug van een uitgebreide internationale tour langs Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk, maar maken zich met het album BUBBLE GUM onder de arm alweer klaar voor een uitverkochte show in AFAS Live. Tussendoor wipte de Nijmeegse rockband De Staat langs in 3voor12 Radio om twee uur lang hun favoriete platen te draaien en een loeiharde liveshow van een dik halfuur te geven.

Vroeg jij je altijd af hoe dat eigenaardige muzikale DNA van de Nijmeegse rockband toch tot stand is gekomen? Luister de twee uur durende co-host-uitzending in 3voor12 Radio en je komt een heel eind. Gitarist Vedran ('de bliepjesman') haalde zijn inspiratie bijvoorbeeld uit de psychedelische pop van Stereolab, manusje van alles Rocco Hueting kan ontzettend genieten van Duitse trap, de manier waarop de basgitaar van Job op nieuwe album BUBBLE GUM telkens weer ontspoort is geëikt op de muziek van David Bowie. 

Oh ja, en dan vertelt frontman Torre Florim natuurlijk ook nog over zijn liefde voor St. Vincent en LUWTEN en over de immer vernieuwende David Byyrne. 'De meeste bands worden niet zo oud en stoppen op een gegeven moment, hij blijft maar doorgaan en nieuwe dingen doen.' Of ze ooit hebben nagedacht hoe lang het nog leuk blijft met De Staat? ‘Het lijkt alsof het alleen maar leuker wordt. Aanvankelijk heb je helemaal geen tijd om ervan te genieten, je hebt continu het gevoel achter de feiten aan lopen. Nu zit ik in de fase dat ik er ook echt lol in heb.'

Vanzelfsprekend gaat het ook uitgebreid over de buitenlandavonturen van de band, over de voorbereidingen op hun gigashow in AFAS Live en over hun nieuwe album BUBBLE GUM. Daarover gesproken: natuurlijk speelden ze ook een uitgebreide liveset van bijna 40 minuten. Kijk en luister hieronder alles terug. 

De Staat schoof twee uur aan bij Eva. Wil je de hele uitzending terug luisteren? Dat kan hieronder.

En natuurlijk hebben we van de favoriete tracks van De Staat ook een Spotifyplaylist gemaakt. Die is daarnaast te beluisteren.

3voor12 Radio met Eva Koreman hoor je elke maandag tot en met donderdag van 21.00 uur tot 00.00 uur op 3FM, via je radioonline of de 3FM app (iOS / Android).