Geen Nederlandse popgroep heeft over de afgelopen twee decennia zo'n grote impact gehad als De Jeugd van Tegenwoordig. Daarom hebben we álle 127 nummers van het viertal gerecenseerd en op volgorde gezet van matig naar geweldig. Aanleiding is hun duizendste show, morgenavond in het Olympisch Stadion in Amsterdam. 'Huilend naar de Club' werd verkozen tot het allerbeste nummer.

De werkwijze

De werkwijze: een team van 3voor12-redacteuren gaf alle 127 nummers een cijfer van 1 tot 10. We bespraken natuurlijk hits als 'Watskeburt?!' en 'Sterrenstof' naast tracks van succesvolle albums als De Lachende Derde en Ja, natúúrlijk, maar zelfs alle obscure b-kantjes en samenwerkingsprojecten die al lang in vergetelheid zijn geraakt. Geen solotracks, wel ALLE nummers waar 'De Jeugd Van Tegenwoordig' als feature artiest opduikt. 

Uit de stemmen werden gemiddelden berekend en zo werd de winnaar bepaald. Het best beoordeelde album is De MachineLuek werd het slechtst beoordeeld.

VPRO 3voor12 is al sinds het begin fan van De Jeugd van Tegenwoordig. Vele concertregistraties gemaakt, veelvuldig geïnterviewd. In 2010 won De Jeugd van Tegenwoordig de 3voor12 Award voor album De Machine, in 2013 maakte VPRO de documentaire ‘De Formule’. Singles ‘Watskeburt?!’, ‘Sterrenstof’, ‘Hollereer’, ‘Manon’ en ‘De Formule’ behaalden hoge noteringen in de VPRO 3voor12 Song van het Jaar.

Eva Koreman draait vanavond in een speciale radio-uitzending van 3voor12 Radio de hoogtepunten uit de lijst. Willie Wartaal, Vjèze Fur en Faberyayo vertellen daarin wat hun favoriete deep cuts zijn. 

127. Cécémel
Er staan leuke tracks op Luek, maar deze hekkensluiter?... Meh. Overigens is die yup-skit aan het einde nog best grappig, en weet je hoe ze chocomel noemen in België?

126. Twee Xannies En Een Slagromerino
Klinkt ook echt alsof–ie is gemaakt met twee xanax en een enorme lauwe emmer frappuccino. Een beetje misselijkmakend, en in die zin toch wel weer geslaagd.

125. Poes in de Playboy
Hopelijk was je 'm vergeten, maar deze platte feestkraker met reggaeband Luie Hond was eigenlijk best een hit. Brrr. Heet ook wel: 'Je kan altijd nog met je crackhoer op straat gaan staan.'

124. De Kaastoren van Babylon
Al jaren praten Yayo, Vjèze en Willie over de sicke kaastoren die ze bouwden toen ze in Brussel helemaal paranoïde (‘maar wel positief paranoïde!’) waren van het puur roken van een dik blok hasj. Voor Anders hebben ze die anekdote op een hele wankele Bas Bron-beat gezet.

123. Saved By The Bell
Je hoefde niet te googlen wie Toine van Peperstraten is, toch?

122.  Hoe
Best cute hoe Ollie zijn dochtertje belooft van school te halen om samen van de glijbaan te roetsjen. 'Luister naar juf, gedraag je netjes. Wees lief en oefen je letters, ik hou van je.' Maar die hook van Bas? Gaap.

121. Hiero
Als je een housey clubliedje van De Jeugd in je huisfeestplaylist wil zetten, dan heb je echt wel betere opties dan deze.

120. Schnitzel
Bedenk je eens hoeveel beter dit nummer had kunnen zijn als het na 'Bloem, ei, paneermeel' alleen maar verder was gegaan met hoe je de perfecte schnitzel bakt. De truc schijnt hem trouwens te zitten in je ei loskloppen in spa rood.

119. Hocus Pocus
Hocus pocus, simsalabim, en je bent het slotnummer van Anders weer vergeten.

118. Kijk Ze Daar (Ook Luek)
Heeft hetzelfde refrein als Luek, maar dan minder leuk.

117. Drie Keer Niks
Doet zijn titel eer aan, het fletse broertje van het zo opwindende debuut. Wel nog een geestige tempowisseling.

116. Ja Maar Uh
Ja maar uh, helemaal niet zo erg dat deze bonustrack ALLEEN in de iTunes Store te krijgen is.

115. Cru
Willie Wartaal rapt vanuit de ogen van een Turkse arbeider, en Freddy probeert een Tupac-flow op z’n Fries na te doen. 'Zakkenvullers, zakkenvullers!' Maar het meest opmerkelijke is nog wel de beat: een soort Achterhoek-rocker.

114. Dit Was Nooit Mijn Leven
Een dikke burn naar iedereen die shopt bij de Primark en zakken vol rommel koopt 'gemaakt door Chineesjes'.

113. Ze Kan Me Wel Schieten Part 2 & 3
Op Manon brengt De Jeugd een ode aan de vrouw. Maar het kan ook behoorlijk misgaan met die vrouw, wanneer je te laat thuiskomt bijvoorbeeld. Pief paf poef zoek dekking!

112. The Big Smurfout
Nee echt, als je die hele 3D film over de Smurfen hebt gezien is dit nummer wel heel sick. 

111. Willie Wartaal Is Een Baas (Banne 2 Anthem)
Wat krijgen we nou, een feature bij De Jeugd? Die zeldzame eer is voor Mellamel op deze verder niet zo bijzondere hooligan partytrack. Alle kasplantjes en krokantjes mogen hun handen omhoog doen.

110. Shit is Aan Pt. 2
Ja ja, de shit is aan, iets met clubs en pillen, vieze sokken in de kut van je wijf en Birgit en Katja. Voelt een beetje als een herhaaloefening.

109. Me Tanga ft. Nalden
Mehhhhhhhhh.

108. Alles In Het Rood
Mocht het helemaal misgaan met de carrière van De Jeugd, dan kunnen ze altijd nog met een boerenrockset langs de Zwarte Cross, Paaspop en Nirwana Tuinfeesten met 'Cru', 'Alles in het Rood' en 'Moshpit' samen op de setlist. Best een goed idee, eigenlijk.

107. Shit Is Aan Pt.1
Skip, door naar 'Shit Is Aan Pt 2'.

106. Schietlood
Vjèze die in autotune kermt waarom mensen stom zijn. Ook best stom.

105. Hoed Rits
Een deepcut voor iedereen die van schouderdiep in The Bold and the Beautiful zit, van woordgrappen en écht veel van De Jeugd houdt... Een select gezelschap.

104. Bekkie
Nu alle regels overboord zijn laten Freddy, Willie en Peppie nog even zien dat ze het oude ambacht van associatief rhymen wel degelijk beheersen.

103. Serieus
De Jeugd serieus? Nee toch? Nee natuurlijk niet. Het idee achter deze slottrack van De Machine kwam veel beter terug als opener van De Lachende Derde.

102.  Torpedo
Bas Bron krijgt alle ruimte op deze clubby slowburner op 105BPM. Jammer dat de teksten zo flauw zijn.

101. Seksplosief
Wist je dat producer Reverse maar liefst drie (!) tracks met De Jeugd maakte? Deze is een stuk minder seksplosief dan de titel doet vermoeden. Maar spoiler: Reverse komt nog eens terug in de top 5.

100. Kijk Me Genieten
Deze track met rapper Metz is liefst 1.090 keer gestreamed op Spotify. Dat is eigenlijk wel genoeg.

99. Stuntro
Freddy doet zijn best om écht gemeen te klinken op dit intro voor 'Neonlichten in de Regen'. Maar kom op, iedereen weet toch dat–ie eigenlijk een schat is.

98. Straatmeermin
Ook dit nummer gaat over Manon. Wist je dat in 1991 een grote piek was van meisjes die werden geboren met de naam Manon? Sindsdien loopt de populariteit van Manon al jaren terug.

97. Vlammetjes
Marvel is er nu beroemd om, maar De Jeugd deed op z'n albums ook nog wel eens een aftercredits scene. Die broer van Edwin is dus zo een grote lul dat zijn gelijknamige track nog een staartje krijgt in de bonustracks.

96. Smokinsippin
Er zijn tracks die De Jeugd maakt voor ons, en er zijn tracks die De Jeugd maakt voor zichzelf. Dit is er eentje in de laatste categorie. Hoewel Vjèze 'm vast ook niet zo leuk vond.

95. Prinsjesdag
Helemaal niet zo slecht eigenlijk, maar wel een die je vrijwel meteen weer vergeet. Daar kunnen de alsmaar doordenderende associaties en de overdaad aan verwijzingen niets aan veranderen. Zelfs niet met het haakje dat ze zelf bedachten door hem op de derde dinsdag van september uit te brengen. 

94. Psychantisch
'Ik denk dat dit is hoe we doen / Wij zijn de Jeugd van Tegenwoordig, wie ben jij?': een van de beste openingen van De Jeugd. Daarna een snoozefest. 

93. 't Gaat Te Fur
Kijk hem shinen, Freddy, een player met pills in zijn socks, de sletjes aan zijn voeten. Deze ode aan Vjèze is een stuk geslaagder dan die aan Willie op hetzelfde album.

92. Beter Dan Het Beste Album Ooit
Aftiteling en dankwoord van het eerste album, natuurlijk veel te lang, maar dat was wel een van de dingen die Parels zo grappig maakte: alle ongeschreven regels van de hiphop werden bespot, inclusief de overdreven lengte van veel albums en het dwepen met je eigen crew.

91. Issook
Instant nerveus door die drumcomputer en onverstaanbare hook.

90. Lieve Nigga
Zou deze track echt gaan over politiegeweld tegen people of color? Naast een heleboel lolbroekerij lijkt De Jeugd op de laatste twee platen zowaar wat meer naar de wereld te kijken.

89. Rattengif
Een associatieve variatie op de 'yogasnuiver': laat je eerst vertroetelen in de spa, stop daarna een wit envelopje in je neus.

88. De Code
'De Code' klinkt als een C-kantje van Ronnie Flex waar De Jeugd ook zijn plasje over mag doen. Hele onwaarschijnlijke combinatie, en niet zo geslaagd als je hoopt wanneer twee generaties supersterren samenkomen.

87. Hou Het Straat
Bijna alle skits op Parels - en dat zijn er nogal wat - zijn een stab op de vastgeroeste clichés van de hiphopscene. Hier een niet al te snuggere guy die probeert een belediging te associëren.

86. Ruimteschip
Een track van Dio waarop De Jeugd effe mag meedoen, maar we verkiezen toch 'Tijdmachine' boven 'Ruimteschip'. Net als in het echte leven.

85.  Er Is Een Hitje
Willie is brak. Zijn party compagnon Faberyayo is echt niet van de bank te krijgen, maar met een nakkie wil Willie het nog wel proberen. Maar de echte spirit zit er toch echt niet in.

84. Ze Kan Me Wel Schieten Part 1
Eerlijk: deze skit is pijnlijk herkenbaar.

83. Pikante
Een liedje als reclame voor de poppenmusical. Wat een bizar idee was dat.

82. Let The Tits Out
Met een mannelijke variant op de tietenclip van Bastian hoopte De Jeugd ook eens een internationaal succesje te scoren. Niet gelukt, zelfs ondanks een Laidback Luke-remix.

81. Slechts Een Bendtkabouter
Een eenzame kabouter die met een flinke snik zingt dat naar de klote gaan het enige is wat hij wil. Je moet wel een hart van steen hebben als dat je niet raakt.

80. De Broer Van Edwin
Een uitvreter, een verzamelnaam voor iedereen bij de Belastingdienst, wie ze ook bedoelen: iedereen kent wel een Broer van Edwin. En als je hem niet kent, dan krijg je door deze track alsnog een hekel aan hem.

79. Kutwoning 
Opmerkelijk: Vjèze ontbreekt op deze iets te lollige track waar de pikken door de lucht fladderen.

78. Zakmuitdeheup
Meh.

77. Echte Hiphop
Een ogenschijnlijk totaal pointless verhaal over ambachtslieden en likkende poezen waarvan enkel de titel verraadt dat het een sneer is naar conservatieve hiphoppuristen.

76. Pijpjes (Pop Pop)
Faberyayo kruipt in een huid van een wannabe rappende corpsbal, met poppende flesjes bier als key sample. Zeker niet de laatste parodie, ook niet de beste.

75 Slecht Gaan
Nogal opmerkelijk, deze dub reggae-samenwerking met Magnus (inclusief Tom Barman van dEUS) over slecht gaan. 

74. Luek
Bas Bron en Sofie Winterson zingen samen: 'Handen in de lucht voor het refrein, hé dat kan best wel leuk zijn. Weet je wie samen leuk zijn? Kijk ze daar, Bas, Fred, WiWa en Yayo.' Best wel leuk.

73. Stay Black
'Vroeger was ik best raar / Vroeger at ik Play-Dough / Vrat wormen en krekels / Praatte zelfs met Lego / Nu eet ik Michelin sters'. Hoezo waren we allemaal zo verbaasd over die rare kookvideo's van Vjèze?

72. We Zijn Vuilnis Man
Bijna geslaagde poging tot een jaren tachtig schlager. De voorliefde voor smartlappen was altijd al zichtbaar bij De Jeugd.
 
71. Hot Hot Hot
Als instrumental zou het een leukere Fatima Yamaha track zijn eigenlijk. 

70. Sorry
De Jeugd heeft genoeg tracks om sorry voor te zeggen, maar deze hoort daar niet bij. Ook geen uitschieter naar boven, dus een kleurloos plekje in de middenmoot.

69. Ik Wil Me Lekkevoele
Een dakloze straatmuzikant grijpt de microfoon om high een ode te brengen aan zijn verloren liefde Mariska. De boze blikken uit de zaal zijn voelbaar.

68. Party:15
Vaak laat De Jeugd genoeg over aan verbeelding, of troeven ze elkaar af met dubbele betekenissen. Hier niet. Zo veel coke dat er geen greintje aardigheid of humor meer te bespeuren is. Ook best leuk.

67. Schnitzeltown
Hoezo heeft niemand 'Berlin? Schnitzeltown! Miami? Schnitzeltown! New York? Schnitzeltown! nog gesampled?

66. Centje Centje (Damsko Centje Expres)
Deze tien minuten klokkende electro stamper is een van de hardste en meest dansbare Jeugd tracks. Al laat de vervolmaking van deze kant van de Jeugd nog twee albums op zich wachten.

65. So Duits
Het raarste liedje van het debuut, met een minimalistische beat en een weirde obsessie voor Franz Beckenbauer.

64. Er Zijn Weer Dingen
'Help ons, bevrijd ons, we worden gegijzeld door een kankerdom wijf, kijk hoe ze d’r bij loopt'. Geen decolleté is meer hetzelfde tijdens een ruzie.

63. Zilt
House-orgeltje, cliché g-funk synth: nog voor Faberyayo al zijn strandgeilheid spuit heb je al een zomergevoel te pakken.

62. Pappa Is Thuis
Bij Willie is de vader de koning in huis, in Faberyayo's 'Papa' is hij alleen maar geilboos en wil hij niet meer met je moeder vrijen. Benieuwd hoe het er inmiddels voorstaat.

61. Nog Lang Niet
Het imago als zuipend, snuivend, slikkend zooitje ongeregeld komt onder andere door deze banger. ‘Morgen met zn allen naar de Jellinek!’

60. Voor Jou
Op een dag moet het er van komen: De Jeugd in Carré in witte pakken, met alleen maar ballads op de setlist. Deze natuurlijk met veel te lang instrumentaal outro in de toegift. Lang niet de beste ballad, wel het begin van een traditie.

59. Party Chick
Normaal gesproken rapt Kempi vaak over de schimmige achterstraatjes die vooraf gaan aan een avondje uit, maar aan de hand van de Jeugd gaat het Eindhovense probleemkind mee achter de vrouwen aan.

58. Uit Mijn Dak
Willie Wartaal kaalgeschoren in een aussie, bloeddoorlopen ogen en drie nachten niet geslapen, tien jaar later (zie 48), op de melodie van Grieg...

57. Space Koibois
Samen met 'De Formule' een ongezellig gemene opening van Ja, Natúúrlijk, alsof ze even een ballotage instelden voor wie het hele album mag horen.

56. Benden
Niet zo'n klassieker als Terminator 2, wel een goede soundtrack voor als je totale slooptocht bent. 

55. Neonlichten In De Regen
Stel dat je die bridge op 2.30 zou versnellen, zou het dan een happy hardcore-track kunnen worden?

54. Futurophobia
Was vroeger alles beter? Yayo kruipt hier in de huid van iemand die bang is voor de toekomst, voor de verandering de krant eens openslaat en zich een hoedje schrikt. Staat op Manon, maar voelt als een Faberyayo-solotrack.

53. Aldiedingen
Typisch De Jeugd van Tegenwoordig moment op Into the Great Wide Open: alle ouders pushten hun kinderen om op het hoofdpodium met De Jeugd mee te dansen. Want ja, natuurlijk houdt ook de jongste jeugd van De Jeugd. En precies toen de eerste riijen en de rand van het podium vol stonden, gooiden ze hem erin: 'Meet me met me pik in de kut van je moeder'. Ouders in paniek, missie geslaagd.

52. De Lachspiegel
Een De Jeugd deep cut, uitgebracht als b-side van 'Serieus'. Grappig als een mop die goed is, haha. Shout out naar Bassie.

51. Echte Echte Hiphop
Het vervolg op Echte Hiphop is ook een soort skit, maar dan meer uitgewerkt tot een liedje, waarin iedereen die zweert bij 1994 als het ultieme hiphopjaar te kakken gezet wordt.

50. Hengel At A Bitch
Uit vissen in een discotheek. Iedereen kent het, maar niemand zegt het zoals Willie het zegt. Hij excuseert zich zelfs voor het haakje waarmee ie zijn meisje aan de haak heeft geslagen. Jongens, maar lieve jongens zijn het.

49. ??!$&#$?!
Dé twee meest iconische hiphopgroepen uit hetzelfde tijdperk op één track, dan kan het resultaat dus alleen maar tegenvallen. Maar beter dus dat de tracknaam volledig ongooglebaar is. Die beat is wel hard als een baksteen.

48. VIP
Willie Wartaal kaalgeschoren in een aussie, bloeddoorlopen ogen en drie nachten niet geslapen. Zo'n slecht idee nog niet.

47. Happen Naar De Baas
Niks intro, shit begint als het begint yo! Probeer je even voor te stellen dat je alleen Watskeburt?! kent en dit de eerste song is van de rest van een carrière.

46. Broertje Ik Heb Je
De meest gebroederlijke track ooit, waarin Bas, Willie, Yayo en Vjèze na tien jaar samen nog eens de liefde bezegelen. Heel schattig.

45. Glasbak
Klinkt als een Fatima Yamaha-afdankertje dat is opgepoetst ter ere van het veertigjarige bestaan van... de glasbak?!? 'Scherven brengen geluk!'

44. Watskebourbon (De Urbanbourbon)
'Zeg nou zelf: jij neukt toch ook het liefste gewoon in de kut?' Als dat geen goeie reclameslogan voor exquise 'Watskebourbon' is?!

43. Makkelijk (Voor Ons)
Referenties naar Camus en flügelhornspeler Chuck Mangione in een flow met onnavolgbare timing: Faberyayo laat maar eens zien hoe makkelijk het voor hem is. Willie en Vjèze brengen het er wat gemakzuchtiger vanaf.

42. Kutmuziek
Niks zo dodelijk als kutmuziek als je pil net inslaat. Maar gelukkig heeft Willie W altijd zijn usb’s bij zich om zelf in te grijpen. Al is het maar de vraag of deze zo lekker valt op X.

41. BMP69.
Ja, 'BPM 69' is inderdaad 69 beats per minute. Mag ook op de setlist voor de slowjamavond in Carré.

40. Flap Flap
Na de vlammende start van De Machine is dit typisch zo'n track waarbij je aandacht even verslapt. Te traag, niet bijzonder genoeg. En toch, binnen het gehele oeuvre lang niet slecht, en dat zegt wat over De Machine.

39. Bertje vs Yayo
Slechtgaan is iets goeds, maar niet de volgende dag. Bertje vs Yayo is een eerste glimp op de dark side. Zonnebril op, laat me met rust!

38. Klaagmuur
Stomverbaasd was Kees 't Hart hoe die jonge gasten taalregels aan hun laars rappen. Wat, kan je zo maar nieuwe woorden verzinnen? Een telefoon mag je dus ook gewoon een telélé noemen? Yes, dat mag gewoon. 

37. Middeleeuwen
Naast single 'Ik Kwam Haar Tegen In De Moshpit' de bestgewaardeerde track van album Anders. Vjèze gaat in zijn flow helemaal jaren 80 nederpop terwijl hij zingt over een overheid die zijn hersenen wil stelen. Willie Wartaal pakt het vluchtelingenbeleid aan: 'Niet iedereen is welkom.'

36. Wittewijnmuziek
Hé Vjèze, als je toch al achter die witte piano zit... wil je dan ook alsjeblieft deze ultieme dertigersliefdeballad spelen? Dan staan wij vooraan te schuifelen alsof er geen morgen meer is.

35. De Musical
Zouden de jongens toen al beseft hebben dat op een dag een Jeugd musical poppentheater werkelijkheid zou worden? Hier is het nog een grap.

34. Lente In Bed
Op weinig tracks rapt De Jeugd zó weinig als 'Lente in Bed'. Vjèze krijgt acht regels en that's it. Laat die witte piano nog maar even staan

33. Ik Kwam Je Tegen In De Moshpit
De grote nieuwe livefavoriet: een liedje over moshpits, gemaakt voor de moshpits. Zoveel impact als 'De Formule' heeft–ie ook weer niet, maar toch een toptrack.

32. Bewuste Sabotage
De beste hommage aan de vervelendste bui die er bestaat. Voor je omgeving dan. Maar soms is er gewoon niets leuker dan een beetje etteren. Prikken, stoken, kindjes bij hun moeder snitchen, alles om de sfeer te verzieken.

31. Kerk
Van kerk naar kenker is maar een klein stapje in deze knallende opener van het tweede album. Beetje plat maar wel een binnenkomer. Het echte werk begint daarna.

30. Gemist
Op Luek staan de jongens (eh, mannen) nog steeds met een been in de club, maar in deze comebacksingle laten ze vooral kinderfoto's zien wanneer ze de stad in de fik gaan steken. Ook al iets te herkenbaar.

29. Dromen Van Karton
Misschien wel de eerste track waarop De Jeugd oud klonk. Weemoedig blikken ze terug op slechte dagen van vroeger, maar ook naar hoe onbezorgd ze toen ook nog naar de toekomst keken. Die repeterende synth alleen al is een tranentrekker, en dan moet het refrein nog komen.

28. Vijf Sterren Abbo
Waar blijft die soloshow van Vjèze waarin hij met windmachines en een witte piano alleen maar dit soort glijers zingt?

27. Tante Lien
Het beeld van de bloedmooie oudere, mysterieuze vrouw is zo goed, dat je de bloedirritante hook zo maar vergeet.

26. Wopwopwop (De Tentbakkers)
Een van de beste Jeugd albumtracks staat op De Machine. Het heeft een snelle repetitieve beat waarop de rappers alle sletten en bitches op culinaire wijze beminnen. Voelt meer als een freestyle dan als een echt liedje, en dat is ook precies de kracht.

25. Applaus
Na de fabelachtige slow jam 'Niet Als Jouw is Applaus' een opzwepende, zenuwlijerige, irritante... ehm... kuttrack. Voor de ladies wel te verstaan, voor de mooie kutten, de bruine kutten, de gele kutten en de schimmelkutten: schudden met die kutten! Het bewijs dat de Jeugd op zijn irritantst leuk kan zijn.

24. Manon
Verliefd op elke letter: in 2015 brengt De Jeugd een ode aan de ideale vrouw, die ze voor het gemak Manon hebben genoemd. Van oudsher werd De Jeugd misschien meer gezien als een kwajongensgroep, met een witte poes op de hoes hebben ze dat imago aardig gekanteld.

23. Ho Ho Ho
Heel verwarrend, deze kerstsingle met Katja Schuurmans uit 2005. En toch, toch mag–ie nog op hoge rotatie tijdens de feestdagen.

22. Sexy Beesten
Seksnummers hoeven echt geen langzame glijers te zijn, bewijst 'Sexy Beesten'. Bas Bron gaat er gestrekt in, inclussief hardcore claps, de andere drie gaan er nog eens keihard overheen.

21. Ik Was Een Klootzak
Onze favoriete DJVT-track van de afgelopen vijf jaar: een electrofunktune à la Chromeo over je leven beteren voor de liefde van je leven. <3

20. De Toneelacademie
'Hou het klein, hou het dicht bij jezelf! Maar laat het zien, blaas me weg!' Een pretentieuze, snuivende variant van een Idols-jury, het is moeilijk om toneelacademies nu nog anders te zien.

19. Zo Volwassen, Zo Beleefd
Het is waar. Zodra je wel eens verbaast hoe handig internetbankieren wel niet is, weet je echt dat je volwassen bent.

18. Het Mysterie Van De Koude Schouder
Uit het leven gegrepen hè, die liedjes. Zing dit voor je partner en je krijgt of een keiharde stomp op je bolle ogen, of het ijs is gebroken. Als de schouder maar koud genoeg is, is het het risico waard.

17. Voorjekijkendoorlopen
Een banger en live favoriet uit de begindagen, met de signature Bas Bron synthsound.

16. Gekke Boys
Hopelijk komt er nog eens een mixtape van Humphrey, Dimpa & $uiv€er, die dan ook net als dit intro net te lang duurt.

15. De Stofzuiger
Een vroege klassieker met de meest classic electrobeat die Bas Bron De Jeugd ooit geschonken heeft. Lekker ordinair.

14. Een Barkie
Hoor ze hier zingen over tientjes op de bar kapot slaan, kruipend naar huis gaan, de Westertoren, het Leidseplein (entertainment area). Ja, de Jeugd van Tegenwoordig is de André Hazes van onze generatie.

13. Get Spanish
Naar los gezelligitos vragen als je in Colombia een leuke kroeg zoekt. Hola supermercado stamelen als je aan de costa een supermarkt zoekt. En dan glazig de local aanstaren, verbaasd dat ze je niet begrijpen.

12. Datvindjeleukhè
'Als ik sta in de club, met een drankje links en een bil rechts', jengelt Vjèze Fur halverwege 'Datvindjeleukhe', een brag track waarbij steeds de laatste twee woorden uit een verse rijmen. Het tweede album begint met knaller op knaller en producer Bas Bron laat zien hoe je een club moet rocken. De tweede helft van de track is dan ook helemaal voor hem, en dat is ook de Jeugd: hard spitten, maar soms ook de vloer geven aan het officiële vierde bandlid.

11. Niet Als Jouw
De op een na beste ballad, met net als die andere über classic een hoofdrol voor Freddie. Waar we in 'Voor Jou' Freddie zien als ultieme verleider, is zijn hart nu gebroken. Die grammaticafout zij ze vergeven.

10. Op Een Sexuele Wijze
Op Ja, Natúúrlijk mag je pas na twee tracks op adem komen. Hijgen zelfs. Heeft iemand al uitgezocht wat de vervormde naam is voor Willie zingt?
​​​​​​
9. Elektrotechnique
Geiligheid in de meterkast. Geiligheid in het technieklokaal. Als je de videoclip ziet is dat helemaal zo'n gek idee nog niet.

8. Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard
Willie moet beseft hebben dat de ode aan zichzelf op het debuutalbum beter kon. En jawel: deze donkere jongen komt zo hard, met expres politiek correcte titel. Het liedje zit natuurlijk vol schaamtaal en een overdosis autotune.

7. Buma In Me Zak
De beloning voor het succes van de debuutplaat groeide uit tot een uitdrukking die het woordenboek zou mogen halen en die de vaak beschimpte auteursrechtenorganisatie wel eens wat meer zou mogen koesteren. Het gaat natuurlijk allemaal op aan pakjes en zakjes kristallen waar je ohze wiese woze van wordt. Muzikaal, geestig en dansbaar.

6. De Formule
Natuurlijk veel te paniekerig met dat paniekerige luchtalarm wat minutenlang doorgaat. Wie verzint het het om daar een album mee te openen. Maar tering, wat een sloopkogel live. Dat klote alarm draait keer op keer de grootste zalen op z'n kop.

5. Shenkie
Opeens waren koetjesrepen weer keihard. Het enige wat er nodig was, was een viralvideo met onduidelijke herkomst, en een van de meest onnavolgbare De Jeugd hits ooit. Geen idee waar het over gaat, op de koetjesrepen na.

4. Hollereer
De Machine is echt een album-album, met een heel hoog gemiddelde en minder rommeltracks en afleidende skits dan het debuut. Maar er is wel degelijk een track die er bovenuit springt: 'Hollereer', de eerste single van de plaat met een hoofdrol voor Vjèze met zijn 'je kijkt oh zo zuur naar mijn haute couture want mijn haute couture is oh zo duur.'

3. Watskeburt?!
Het is moeilijk om te beseffen wat een fenomeen 'Watskeburt?!' was toen het voor het eerst over het internet begon te zwerven. En tegelijk ook niet, want het is nog altijd volstrekt uniek. Niemand komt in de buurt bij de unieke flows van Vjèze Fur en Faberyayo, geen rapper introduceerde zoveel eigen woorden en formuleringen in een enkel liedje, niemand beheerst synth hooks zoals Bas Bron. Oh enne: besef je wel dat Willie Wartaal op de grote doorbraakhit helemaal niet te horen is? Anyway: op een dag verschijnt er een boek alleen over dit liedje.

2. Sterrenstof
Na tracks lang slecht gaan, klieren, etteren, zuipen, snuiven, slikken en vieze dingen was er opeens Sterrenstof. De feelgoodhit die je gereformeerde oom nog enthousiast meezingt op een bruiloft, de zon laat doorbreken op regenachtige festivalweides en waarvan je de autoradio nog altijd harder draait. Een instant classic.

1. Huilend Naar De Club
Ja, ze willen zich alleen maar lekker voelen. Gestrekt de nacht in gaan, tortelen en glijden met hun liefjes, geld kapot slaan op designerkleding, iedereen die ook maar iets minder cool is belachelijk maken. Maar soms is het ook even helemaal kut. Janken, een polonaise van mannentranen over de wangen. Tegen beter weten toch de club in gaan, met een gebroken hart. En vervolgens alles grijpen wat de ellende kan doen vergeten, onder het mom van troost zoeken. 'Huilend Naar De Club' is het anthem van zelfmedelijden, zelfdestructie, liefdesverdriet én troost. Want hey, zelfs die veel te succesvolle etters van De Jeugd liggen wel eens met een gebroken hart in de goot. Daar voel je je meteen beter door, toch?

3voor12-interviews met De Jeugd van Tegenwoordig