Tien thematische zomerplaylists als soundtrack voor het meppen vanaf het stuur naar het gevecht op de achterbank, de roadtrip met je vrienden die al sinds jullie veertiende staat gepland, Google Translate-gesprekken om een verloren oorbel op een Frans tankstation en de onderhandelingen over 'jouw helft' en 'mijn helft'. De zomervakantie is begonnen!

Grijze vakantie op de Britse Eilanden

Terwijl je bij het verlaten van de boot probeert niemand te raken, komt de geur van fish & chips, grijze wolken en doodgeslagen bier al op je af. Na uren in de file en constante verwarring over links en rechts is de gezelligheid in de auto ver te zoeken. Het landschap is vast mooi, maar je ziet er met al die regen verrekte weinig van. Gelukkig zijn er dit jaar veel Britse, Schotse en Ierse bands die je grijze gevoel perfect weten te vangen in hun hoekige gitaarliedjes.

Music for airports, airplanes & turbulence

Je hebt ruzie met je partner omdat die niet genoeg opschoot en je bijna de vlucht miste door die rij bij de douane. Achter je zit een baby non-stop keihard te janken. Je luidruchtige buurman drinkt zich een ongeluk aan de kleine flesjes zoete witte wijn en zit met zijn arm pontificaal op jouw kant van de leuning. Je had al vliegangst, maar nu de Boeing zich hortend en stotend door een donker wolkendek heen scheurt breekt het angstzweet pas echt uit. Soms is vliegen helemaal kut. Dan kun je wel een playlist gebruiken die je effe tot rust brengt, en waarbij je misschien zelfs een tukje kunt doen. Doe je ooglapje op en zet deze aan.

Voor de stilte in de bergen

Na een dag wandelen langs groene bossen en hoge toppen vind je tussen een beekje en een boom het perfecte plekje voor je tent. De zon schijnt, de vogels fluiten en de wind laat de bloemetjes zachtjes van links naar rechts dansen. Je hoort er niets. Geen mens, geen auto. Kan het nog mooier? Ja, met deze playlist van liedjes over de natuur voor in de natuur.

No Country For Old Men

Met het succes van Lil Nas X en de Nederlandse producer Young Kio (die twee verbreken record na record na record!) en recenter nog Blanco Brown moest deze er wel tussen: een hiphop-country-crossover-playlist (en dan zonder het bloedirritante microgenre hickhop). Voor als je skrrrt skrrrt op je paard over de old country road hobbelt.

Opwarmen voor WOO HAH!

WOO HAH! heeft dit jaar echt een belachelijk goede killer-lineup. Ja, Travis Scott komt weer terug. Ja, BROCKHAMPTON komt de tent afbreken na die heerlijke show op Lowlands. Ja, Stormzy mag zijn headline-show van Glastonbury nog eens dunnetjes overdoen. Maar ook aan de onderkant van het programma staat vol mooie boekingen en spannende rappers. Een weekje naar de zon is het perfecte moment om je in te luisteren. 

Get Spanish

Gaat er niets boven dansen aan de Costa del Sol, maar worden je heupen een beetje moe van de hits van Luis Fonsi, Daddy Yankee, J Balvin en Rosalía? Luister dan eens naar Paulo Londra, Lucho SSJ, Mariah, Micro Tdh of Karol G. Van reggaeton tot Argentijnse trap, deze playlist zit vol met de nieuwste en grootste hits in de Spaanstalige popmuziek. Zo kunnen je heupen deze zomer al wennen aan de clubs van volgend jaar.

Een gqom-introductie

Een van de spannendste muzikale bewegingen van het moment is gqom, rauwe en minimalistische danceplaten die eens níét focussen op de four to the floor, maar wel in het tempo van house hangen. Het ontstond in de Zuid-Afrikaanse stad Durban en lijkt nu eenzelfde explosie door te maken als baile funk een paar jaar geleden. We hoorden het op Lente Kabinet bij de geweldige set van Violet, maar ook bij de Amsterdamse dj Waxfiend op Best Kept Secret. Die laatste tipte ook een paar platen voor deze introducerende playlist.

Opwarmen voor Lowlands

Voor wie zijn hele vakantie rond de middelste week van augustus heeft gepland is hier de playlist voor het grootste festival van de Flevopolder. Met een programma van Grace Jones tot IDLES, van Helena Hauff tot Meetsysteem. Het blokkenschema is nog onbekend, voel je dus vrij tijdens een lange autorit je droomroute samen te stellen. 

Italo pt. 4

Al jaren een vaste waarde in de vakantie-playlist-list, en het einde komt maar niet in zicht. Immers is het genre een bodemloze put vol hits die nooit hits mochten worden. Dit jaar een boel tracks die zich heerlijk lenen om met wapperende haren vanuit je cabrio (oké, in ieder geval uit je open raampje) te blasten, én een paar lekkere dansvloerkrakers met gouden synth-melodietjes en rammelende drumcomputers.

Opwarmen voor Dekmantel

Voor Dekmantel moet je je huiswerk doen. Immers is er geen dancefestival dat zo'n rijkwijdte weet te bespannen, en dan moet je dus keuzes gaan maken. Top of the bill, of spannend en onderaan de poster? Een genre-grondlegger, of een experimentele nieuwe naam? Volop house-anthems van Palms Trax, of een slopende, industriële set van Tzusing? Ja, er is weer genoeg te ontdekken dit jaar op Dekmantel.

BONUS: #nieuwemuziek

Ben je nou NOG niet op je vakantiebestemming? Of wil je gewoon op de hoogte blijven van de beste muziek van het moment? Geef dan onze wekelijks geupdate playlist #nieuwemuziek een zwengel, met de vijftig songs die je nú moet horen.