71 is ze ondertussen, maar voor Grace Jones is dat geen reden om te stoppen. De Jamaicaanse zangeres heeft natuurlijk flink wat iconische platen - waaronder haar gigantische kraker Nightclubbing - voortgebracht, maar net zo belangrijk is haar eigengereide en concessieloze imago als clubicoon. Deze vrijdag staat ze op Down The Rabbit Hole.

Grace Jones is niet zomaar een popster. Wat Jones en haar glansrijke carrière zo bijzonder maakt, is de manier waarop ze kunst, mode, muziek én nachtcultuur samen wist te laten smelten in het imago van een pop-icoon. Vooral clubcultuur is formatief voor haar carrière en imago geweest: niet alleen zette ze daar de eerste stappen naar de muziekindustrie, maar ook bouwde ze daar haar reputatie op als een decadente en choquerende partyrocker op. Bovendien was die clubscene het perfecte klimaat voor haar vrijgevochten houding tegenover gender en seksualiteit, een houding die ook zijn doorslag vond naar haar muziek met als hoogtepunt Nightclubbing in 1981.

In deze special hoor je een hele trits aan platen van het popicoon, maar ook een aantal verhalen die tekenen hoeveel lak Jones heeft aan de afgesproken normen. Zo vertelt DJ Joost van Bellen over een legendarische avond in de Roxy. 'Ik had een uurtje geslapen na een afterparty, ik moet draaien en ik dacht: “Ik houd dit nooit vol.” Toen stond er opeens iemand voor me met een zilveren puntmus op, en ze zei: ‘Hey dj, make my night.’ Grace Jones. Af en toe viel ze even neer, dan zag ik haar nagel ergens in verdwijnen, als je weet wat ik bedoel. De zaal ging helemaal plat. Dat één iemand in zo’n volle club zo’n uitstraling heeft, dat de hele tent op zijn kop komt te staan, dat is natuurlijk helemaal te gek.’ Ook vertelt van Bellen over de avond dat Jones tijdens een photoshoot een 40.000-dollar-fart liet en hem na de photoshoot mee uit eten te nam om vervolgens hem te laten proberen ervoor te betalen.

En DJ Wiekes heeft ook een vrij hilarische anekdote over die ene keer dat Grace Jones opeens naast hem opdook tijdens zijn dj-set op Lowlands: ‘Het feestje begon net op gang te komen, en toen kwamen er opeens van achter een aantal mensen. Ik dacht dat het technici waren, maar de kleinste van het stel begon opeens tegen de monitor aan te dansen. Grace Jones. Ik wist me totaal geen houding te geven, dus ik deed maar een beetje mee. Begon ze mijn t-shirt uit te trekken, maar ik dacht, “laat maar gewoon.” Toen nam ze een stapje naar achteren en flashte ze d’r borsten! Unreal. Maar ja, als het dan Grace Jones is… ja, hallo. Het is wel Grace Jones.’

Joost van Bellen is overigens vol lof: 'Ze is bevlogen, scherp, decadent, kick-ass. Je kan met haar lachen, maar ze heeft schijt aan alles en iedereen. Een echte levensgenieter.'

Tracklist:

Grace Jones - Slave To The Rhythm
Grace Jones - La Vie En Rose
Grace Jones - Private Life
Grace Jones - My Jamaican Guy
Grace Jones - Nightclubbing
Grace Jones - Pull Up To The Bumper
Grace Jones - Walking In The Rain
Grace Jones - I'm not Perfect

Grace Jones (foto: Jelmer de Haas)

3voor12 Radio hoor je elke maandag tot en met donderdag van 21.00 uur tot 00.00 uur op 3FM, via je radioonline of de 3FM app (iOS / Android).