Het festivalseizoen is ondertussen niet echt meer een seizoen te noemen, aangezien het hele jaar nu één en al festivalgeweld biedt. Dit zijn volgens ons de vijftig belangrijkste popfestivals van Nederland, waaronder elf absolute kroonjuwelen.

Grasnapolsky

Scheemda, 8-10 februari
Wat: Dit jaar wijdt Grasnapolsky De Toekomst in, de nieuwe festivallocatie in een oude fabriek te Groningen. Hier zul je vooral Nederlandse parels vinden met hier en daar de internationale uitschieter.
Wie: o.a. The Japanese House, Ray Fuego, Rimon, REMY. en Lucky Fonz III

DGTL

Amsterdam, 19-21 april
Wat: Inmiddels reikt het DGTL-imperium van Barcelona tot Tel Aviv, maar nog ieder jaar strijkt de elektronica-magnaat neer in haar geboortestad om de NDSM-werf te laten ratelen met de juiste balans tussen underground en mainstream dance.
Wie: o.a. Marcel Dettmann, Maceo Plex, Dixon, The Black Madonna, Identified Patient, TITIA

Paaspop

Schijndel, 19 - 21 april
Wat: Paaspop opent traditiegetrouw weer het buitenseizoen met een hele rits aan Nederlandse en enkele internationale acts.
Wie: Within Temptation, Oscar and The Wolf, Passenger, Bizzey, De Staat, IDLES e.v.a.

Kroonjuweel: Eurosonic Noorderslag

Groningen, 16 - 19 januari
Gedurende dit showcasefestival zit ieder hotel in Groningen volgeboekt met industrie-bobo's vanuit heel Europa. Met dollartekens in de ogen hoopt de industrie binnen 4 dagen de meest veelbelovende talenten van 2019 te zien en boeken voor eigen festivals. Eurosonic Noorderslag is dan ook hét maak-of-breekmoment voor de vele Europese acts die hier de revue passeren.
Toppers: De Sluwe Vos, Mahalia, L'Impératrice, Jungle By Night, Willem
Talenten: Rimon, Sports Team, Fontaines D.C., black midi, Octavian

Rewire

Den Haag, 29-31 maart
Wat: Eigenwijs festival met een focus op avontuur, waar om ieder hoekje wel een onverkende muzikale verrassing schuilt.
Wie: o.a. Nicolaas Jaar (mét band!), Laurel Halo, Tim Hecker & Konoyo Ensemble, Flohio, Yves Tumor

Transition

Utrecht, 6 april
Wat: Gedurende één dag zitten alle zalen van TivoliVredenburg tjokvol met opkomende en meer gevestigde namen uit de jazzwereld.
Wie: o.a. Laura Mvula, Arp Frique & Family, Kamaal Williams, Metropole Orkest & Donny McCaslin

Motel Mozaïque

Rotterdam, 18-20 april 
Wat: Charmant stadsfestival waarbij je heel Rotterdam moet doorkruisen om van venue naar venue te sjezen, en tussendoor verrast wordt met performance kunst en theater.
Wie: o.a. Altin Gün, Apparat (live), Tourist, Rimon, Fontaines D.C.

Kroonjuweel: Awakenings

Spaarnwoude, 29 - 30 juni
Wat: Puffen, kreunen en hijgen op het belangrijkste beuk-festival van Nederland, waar de poster steevast volstaat uit zo ongeveer iedereen die er een beetje toe doet in de techno-wereld. Het enige wat hier nog harder inslaat dan de knaller van een programma is het vuurwerk dat vast weer gaat vlammen.
Toppers: o.a. Amelie Lens, Adam Beyer, Jeff Mills, Ben Klock, Tale Of Us, en wie niet eigenlijk?
Talenten: o.a. Mirella Kroes, Anastasia Kristensen, Attention Deficit Disorder (live)

Roadburn

Tilburg, 11-14 april
Wat: Met een programma dat ieder jaar heavy muziek herdefiniëert en steevast de randjes van het genre opzoekt, heeft dit Tilburgse festival internationale bekendheid vergaard.
Wie: o.a. Sleep, MONO, Grails, Craft, MJ Guider, Louise Lémon

Bevrijdingsfestival

Heel Nederland, 5 mei
Wat: We hebben Parkpop, we hebben Appelpop, maar het gratis festival met de beste balans tussen lokaal talent en grote namen is vaak het Bevrijdingsfestival.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Ronnie Flex, Bizzey, Chef'Special, Altin Gün,  Jungle By Night, EUT

Soenda

Utrecht, 23 februari, 18 mei
Wat: dit tweejaarlijkse festival met een sterke focus op échte, échte techno, is zeker in de regio een belangrijke speler.
Wie: in februari o.a. Nuno Dos Santos, DVS1, Jennifer Cardini, in mei Âme (live), Tom Trago, Benny Rodrigues

Kroonjuweel: Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 31 mei - 2 juni
Binnen 6 jaar is dit indie-kanon uitgegroeid tot 's Nederlands slechtste best bewaarde geheim, met dank aan absurd goeie boekingen zoals Radiohead, LCD Soundsystem, Arcade Fire en Arctic Monkeys. Ook dit jaar komt Best Kept Secret met een gevarieerde line-up die reikt van elektronica-grondleggers Kraftwerk (met hun 3D show) tot softboy Mac DeMarco en de zo mogelijk nog softere indiefolk van Bon Iver. 
Toppers: o.a. Bon Iver, Christine and The Queens, Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Mac DeMarco, Fat White Family
Talenten: o.a. Viagra Boys, Lizzo, Shame, Snail Mail

London Calling

Amsterdam, 24-25 mei
Wat: Bandjesbuffet London Calling serveert zoals voorgaande jaren weer een uiteenlopend programma uit, van de dromerige pop van Anemone tot superkawaii rockband Chai.
Wie: o.a. Chai, Anemone, Jonathan Bree

Dauwpop

Hellendoorn, 30 mei
Wat: Dauwpop viert dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag op Hemelvaartsdag met een scala aan Nederlandse namen en enkele internationale gitaaracts.
Wie: o.a. De Staat, Nothing But Thieves, Kaiser Chiefs, Ronnie Flex & Deuxperience, Shame en The Fatal Flowers

Lente Kabinet

Amsterdam, 25-26 mei
Wat: Het zijspan van Dekmantel, waar dancefijnproevers terecht kunnen voor een fijne mix van wereldmuziek, house, techno en andere elektronische geluiden. Vorig jaar verraste Lente Kabinet met een tweede dag en meer elektronische live-acts, en dit jaar lijkt het festival die koers vast te houden.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Ben UFO, DJ Assault, Ebo Taylor (live), Hunee, Peggy Gou, Carista

Kroonjuweel: Pinkpop

Landgraaf, 8 - 10 juni
Dit jaar mag het oudste, bekendste festival van Nederland vijftig kaarsjes uitblazen en zijn er oude bekenden en nieuwe namen uitgenodigd voor een volwaardige jubileum-editie-XL. Wederom is er voor iedereen wat wils, met voor rockers van de oude garde Fleetwood Mac (die in '71 (!) voor het laatst op Pinkpop stonden), tot aan MySpace-gebroed Bring Me The Horizon. Bovendien kun je voor een laatste keer Krezip toezingen met 'Sweet Goodbyes', want ook zij maken een ommetje naar Landgraaf om de reünie bij te wonen.
Toppers: Fleetwood Mac, Mumford & Sons, Bring Me The Horizon
Talenten: TBA

Fortarock

Nijmegen, 1-2 juni
Wat: Metalgigant Fortarock slaat ieder jaar snoeihard in op Nijmegen, en ook dit jaar leveren ze niet in op de gegarandeerde gehoorschade, met als grootste naam op de poster de Zweedse deathmetalband Amon Amarth.
Wie: O.a. Amon Amarth, Symphony X, Amorphis, Cult of Luna

The Crave

Den Haag, 1 juni
Wat: Met The Crave draagt de underground scene van Den Haag haar invloed op de wederopstanding van harde, grimmige elektronische geluiden uit.
Wie: O.a. Helena Hauff, Tom Trago, B12 (live), Identified Patient, Intergalactic Gary b2b Pasiphae

Drift

Nijmegen, 8-9 juni
Wat: Festival Drift begon ooit als een kleinschalig feestje in het oude Doornroosje. Dit jaar duurt het evenement, op het coole industrie-terrein de Vasim, voor het eerst een vol weekend, met een mooie, gevarieerde line-up voor liefhebbers van house, techno en wat experimentelere elektronica.
Wie: o.a. Ben UFO, De Sluwe Vos (live), Job Sifre, Octo Octa, Umfang

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

Beuningen, 5 - 7 juli
Sinds enkele jaren is Down The Rabbit Hole alleen visueel al één van de meest verzorgde festivals, volledig met trippy aankleding waardoor je je aan de andere kant van het konijnenhol waant. Van klein Lowlandszusje is het nu uitgegroeid tot een weekend-lang theepartijtje van het onzedige soort met de beroemdste en beruchtste figuren uit het muzikale wonderland, van Thom Yorke tot Robyn.
Toppers: Editors, Underworld, Thom Yorke, Robyn, The Roots, Vampire Weekend
Talenten: Khruangbin, Agar Agar, Rolling Coastal Blackouts Fever

Strange Sounds From Beyond

Amsterdam, 22 juni
Wat: Uit het speeldoosje van Strange Sounds From Beyond klinken de vetste geluiden die in de verte niet zijn te vergelijken met de four-to-the-floor beats van het gemiddelde dancefestival. Een must voor iedere liefhebber van avontuurlijke elektronica.
Wie: TBA, maar vorig jaar stonden er o.a. Alessandro Adriani b2b The Hacker, Lanark Artefax (live), Oceanic, Dopplereffekt (live), DJ Marcelle

Into The Grave

Leeuwarden, 9-11 augustus
Wat: Ondertussen het negende jaar op rij voor metalfestival Into The Grave, waar sinds dit jaar een gratis extra dagje aan is vastgeplakt omdat het metalfestival graag iets terug wilde doen voor de lokale inwoners.
Wie: O.a. Powerwolf, Meshuggah, Anthrax, Hypocrisy

Oh My! Festival

Amsterdam, 29 juni
Wat: Voor liefhebbers van urban in allerlei maten en soorten is er Oh My! Festival, een festival met een superhoog skrrt-gehalte waar je de hele dag kunt bouncen alsof je een wandelende Poke-pokkoe bent (die trouwens ook een verschijning maakt).
Wie: o.a. Meek Mill, Lil Baby, Poke, Broederliefde

Kroonjuweel: WOO HAH!

Hilvarenbeek, 12-14 juli
Na een explosieve groei verkaste hiphopfestival WOO HAH! naar het festivalterrein van Best Kept Secret. De ambitieuze eerste editie daar had het de pech dat het weken niet geregend had. Drie dagen lang veranderde Beekse Bergen in één massale moshpit waar het stof zo hard opwaaide dat de meerheid van de festivalgangers rond moest lopen met geïmproviseerd mondkapjes (en waarschijnlijk nog een weeklang modder ophoestte). Zeker nu hiphop-festival Encore is gesneuveld na een tegenvallende editie in 2018, heeft WOO HAH! heel wat waar te maken voor 2019. Er prijken al een belachelijk mooi stel namen op de line-up.
Toppers: Travis Scott, Brockhampton, Skepta, Rae Sremmurd, Gunna
Talenten: Sheck Wes, Little Simz, Ray Fuego

Defqon.1

Biddinghuizen, 27-30 juni
Wat: Hét hardstyle- en hardcore-event waar je stiekem altijd nog een keer heen wilt. Een klasse line-up en aan het eind van de dag een apocalyptische mega eindshow
Wie: TBA, vorig jaar o.a. B-Front, Phuture Noize, Headhunterz, Deetox

Afrika Festival

Hertme, 6-7 juli 2018
Wat: Ondertussen het dertigste jaar voor dit festival waar muziek uit de Afrikaanse diaspora de scepter zwaait.
Wie: Fatoumata Diawara, Gyedu-Blay Ambolly & the Sekondi Band, The Garifuna Collective

We Are Electric

Boxtel, 5-7 juli
Wat: Mojo en Paaspop haalden Extrema in met een lekker lomp dance-festijn voor mensen die best een duikje willen wagen in andere muziekstromingen.
Wie: o.a. Disclosure (DJ set), Nina Kraviz, The Blaze, Charlotte De Witte, Ronnie Flex & Deuxperience

Kroonjuweel: Dekmantel Festival

Amsterdam, 31 juli - 4 augustus
Hét elektronische festival waar je talent in vogelvlucht kunt spotten, oude legendes hun rentree maken en de gevestigde orde nét wat dieper in de platentas graaft voor atypische sets. Dekmantel heeft ondertussen zo'n mythische status verworven in de elektronische muziek-scene dat dance-fijnproevers vanuit alle windrichtingen de pelgrimstocht naar Amsterdam ondergaan. Overigens is dat selecte groepje allang vastgesteld, want dit jaar waren de weekendkaarten in minder dan één uur uitverkocht. Voor de lucky few die Dekmantel mogen bezoeken ligt er een dikke line-up in het verschiet, met de nodige electronica-giganten, grondleggers zoals Cybotron en Nitzer Ebb, en een lijst live-sets waar menig dance-lekkerbek van gaat klappertanden. Ticketswapje dan maar?
Toppers: O.a. Jeff Mills, Jon Hopkins, John Talabot, Dr. Rubinstein, Suzanne Ciani, Cybotron
Talenten: oOa. Deena Abdelwahed, Marie Davidson (live), Skee Mask, upsammy, SPDFJ, Octo Octa b2b Eris Drew

North Sea Jazz

Rotterdam, 12-14 juli
Wat: Nederland's grootste jazz-festival North Sea Jazz zal de vooruitstrevende puristen slecht smaken, maar is daardoor een familie-vriendelijk festival waar voor vader én dochter wat wils is. Niet alleen jazz, maar ook de grote namen uit de hiphop, soul, en pop staan hier op de planken.
Wie: O.a. Janelle Monáe, Toto, Ms. Lauryn Hill, Chance The Rapper, H.E.R.

Dynamo Metalfest

Eindhoven, 19-20 juli
Wat: Dynamo Metalfest heeft dezelfde organisator als het eerder genoemde Leeuwardense metalfestival Into The Grave, die hun kindje vetmesten met de grotere namen uit de metalwereld zoals Arch Enemy en Airbourne. Bovendien is het festival dit jaar gegroeid tot een volwaardige tweedaagse.
Wie: o.a. Arch Enemy, Airbourne, Carcass, SOULFLY

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 18-21 juli
Wat: Weet je hoeveel podia Zwarte Cross kent? Nou? Een stuk of 31, dus. Van Tirolertent tot Blagenparadijs, het festival in de Achterhoek is uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland, dat inmiddels gaat over veel meer dan brommers kiek’n. Maar natuurlijk is er nog steeds de brommerrace op de crossbaan.
Wie: o.a. Omar Souleyman, DeWolff, Donnie, Bizzey

Kroonjuweel: Lowlands

Biddinghuizen, 16 - 18 augustus
Ondanks de felle concurrentie die de afgelopen jaren is opgerukt en festivals zeker wat betreft randprogrammering en aankleding in de zevende versnelling zijn gaan zitten, blijft Lowlands een onbewist kroonjuweel. Nog ieder jaar weet Lowlands als geen ander een brug te slaan tussen de underground en de mainstream. Die dwarsdoorsnede van het gehele muzikale spectrum én dat specifieke sfeertje, de overduidelijke winnende factor in de optelsom Lowlands, maakt dat de festivalzomer toch altijd weer piekt in Biddinghuizen.
Toppers: Tame Impala, A$AP Rocky, Anderson .Paak, New Order, IDLES
Talent: Billie Eilish, Jorja Smith, Joji

Wildeburg

Kraggenburg, 12-14 juli
Wat: Zestig uur non-stop doorjakkeren op een maniakaal elektronisch programma, verdwalen over de ongebaande paden en vooral nóóit meer slapen (of in ieder geval pas weer tijdens de werkweek): Wildeburg is een walhalla der krankzinnigen.
Wie: TBA, maar vorig jaar o.a. Mano Le Tough, Nightmares On Wax, Detroit Swindle (live), Ebo Taylor, Elias Mazian

Valkhof Festival

Nijmegen, 13-19 juli
Wat: In het hart van het Valkhofpark kun je dolen door de ruïnes terwijl je vanuit alle hoeken en gaten van het terrein wordt verrast met alternatieve muziek in alle tinten. En dat allemaal gratis.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Parquet Courts, Philou Louzolo, Ploegendienst, Feng Suave

Welcome To The Village

Leeuwarden, 18-21 juli
Wat: Vier dagen per jaar werkt Welcome To The Village aan een tijdelijke samenleving, een festival-utopie als mini-maatschappij. Filosoferen met hippies, dus. En moestuintjes. Heel veel moestuintjes.
Wie: o.a. Thomas Azier, The Soft Moon, Husky Loops

Kroonjuweel: de Popronde

Heel Nederland, half september - eind november
De Popronde is het rondreizende muziekcircus waar de nieuwe generatie Nederlandse popmuzikanten hun kunsten mogen vertonen, om hopelijk door te stromen, via Noorderslag, de wijde wereld in. Zo verging het in ieder geval een schare aan bands en artiesten, waaronder De Staat, Blaudzun, Kensington en EUT. Bovendien levert het bandjesfestijn altijd wel brandstof voor de 12van3voor12, zoals Van Common, TAPE TOY, Donna Blue en Karel dit jaar kunnen beamen.

Welcome to the Future

Amsterdam, 20 juli
Wat: Welcome To The Future blikt uit op de toekomst van techno en house, met lokaal talent duidelijk in het vizier en een aantal commerciële klappers.
Wie: Adriatique, Rødhåd, Sven Väth, FJAAK, Sandrien

Milkshake 

Amsterdam, 29-30 juli
Wat: Het meest frivole feestje van Amsterdam viert diversiteit in alle kleuren van de regenboog. Milkshake trekt dan ook de meest prachtige paradijsvogels aan.
Wie: TBA, maar vorig jaar o.a. The Black Madonna, Moody Mehran, Vic Crezée b2b Mairo Nawaz, Famke Louise

Paradigm Festival

Groningen, 9-11 augustus
Wat: Sinds de verhuizing naar de Suikerunie is dance festival Paradigm alleen maar beter én duurzamer geworden. En met handgeschreven brieven halen ze de grootse headliners binnen.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Nuno Dos Santos, Hellfish, Umwelt, Sandrien

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

Amsterdam, 16-20 oktober
Gedurende vijf dagen ADE zwaait niet Femke Halsema, maar de nachtburgemeester de scepter in Amsterdam. En zijn koninkrijk is een bondsrepubliek, met afgevaardigden uit iedere niche die je maar zou kunnen bedenken: van underground dj’s die zo vuistdiep in de scene zitten dat je hun muziek alleen maar via cassettebandjes kunt luisteren, tot aan EDM-producers wiens sets niet compleet zijn zonder een confetti-kanon en een LED-show waar je onmogelijk géén epileptische aanval van zult krijgen. Met honderden evenementen en feesten is er voor ieder wat wils, of je nou een muzikale snob bent of simpelweg lomp wilt stampen op de hardst beukende techno die er te vinden is. Met een passe-partout kun je het hele palet uittesten, en de strafste doorhalers die daarna nog niet door hun benen zakken kunnen de hele dag uitdippen in de gigantische conferentiehallen.

Appelsap

Amsterdam, 10 augustus
Wat: Het oudste en gezelligste hiphopfestival van Nederland, waar hele families uitrukken voor grime, beats, Nederlandse golden boys en vaak wat tegenvallende Amerikanen
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Famous Dex, Madlib, De Jeugd van Tegenwoordig, SMIB

Netherlands Deathfest

Tilburg, 3-5 mei
Wat: Als de frisse lentezon net goed begint te schijnen, kan je je in 013 drie dagen onderdompelen in zware metalen. Wel iets compacter dan vorig jaar, aangezien het tegenoverliggende Patronaat niet meer meedoet.
Wie: Decide, Electric Wizard, Tormentor

Mysteryland

Hoofddorp, 23-25 augustus
Wat: Ja, Mysteryland is nogal een EDM- en hardstyle-kermis, maar naast CO2-kanonnen is er ook kwaliteitstechno te vinden
Wie: TBA, maar vorig jaar o.a. Fatboy Slim, Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike, Ronnie Flex, Sven Väth

Kroonjuweel: Le Guess Who?

Utrecht, 8 - 11 november
Het is niet eens meer verbazingwekkend dat zelfs de New York Times schrijft over Le Guess Who?, of dat je gerust bezoekers uit Japan en Brazilië tegen het lijf loopt in TivoliVredenburg. Het Utrechtse stadsfestival graaft dieper dan welk festival ook. Het mooist zijn de programma's die door gastcuratoren zijn samengesteld, en de vele niet-Westerse muziek die het festival weet te bereiken. Met haar experimentele programmering weet Le Guess Who? ieder jaar te verrassen, en muziekliefhebbers met een voorliefde voor vreemde, eigenzinnige geluiden zullen zich met plezier onderdompelen in dit dynamische festival.

Into The Great Wide Open

Vlieland, 29 augustus - 1 september
Wat: Voor haar elfde vejaardag deed ITGWO een oproep voor "kinderkunstenaars", dus benieuwd of je dit jaar tussen de vette muzikale acts ook lekker kunt kliederen met de vingerverf op het mooiste festival van de TVTAS-eilanden.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Altin Gün, Roisin Murphy, Pip Blom, Leafs, Wende

Into The Woods

Amersfoort, datum onbekend
Wat: Het Disneyland van de dance onderscheidt zich ieder jaar dankzij haar intieme locatie, een psychedelisch sprookjesbos waar de kabouters je om de oren vliegen.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. DJ Tennis, Marvin & Guy, Fresku, Âme, Palms Trax, Colin Benders

Draaimolen

Tilburg, 14 september
Wat: Net een sicke illegale bosrave, maar dan opgevoerd met visuele projecten (videokunst! knipperende lichtshows! strobomania! what the fuck!), een ambitieuze programmering én twee stages van de meest joppige Job van Nederland.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Nina Kraviz, Larry Heard, Job Jobse, Call Super, Peverelist

ZeeZout Festival

Amsterdam, datum onbekend
Wat: Naast clubtours organiseert ZeeZout ook ieder jaar een winter- en zomerfestival, waar je kunt genieten van een prima gecureerde house en techno en een lichtelijk studentikoze mensenmassa.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Mall Grab, Optimo b2b Job Jobse, Motor City Drum Ensemble, Midland

Crossing Border

Den Haag, 28 oktober - 3 november
Wat: Cultureel festival waar de scheidingslijn tussen muziek en literatuur vervaagt in de gemene deler taal. Vooral aantrekkelijk voor boekenwurmen en paginavreters, maar ook voor liefhebbers van goed-getekste indie is hier wat wils.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Pitou, Fantastic Negrito, Lewsberg, Skinny Pelembe, Moses Boyd

REC.

Rotterdam, 30 oktober - 2 november
Wat: tijdens REC. transformeert het jonge centrum van Rotterdam in een festivaldorp waar er voor zowel liefhebbers van hiphop als dance en eigenzinnige elektronica veel te snoepen valt.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. H.E.R., Job Sifre, Optimo (live), Weval, slowthai