Een beetje muzieknerd raakt helemaal overstuur van de line-up van Eurosonic Noorderslag: jaarlijks trekt het grootste talent vanuit heel Europa naar Groningen voor een vleeskeuring door de internationale muziekindustrie. Van die honderden acts is het merendeel nog volstrekt onbekend, maar velen zullen komend jaar grote stappen zetten. Wij luisterden ALLES en scheidden het kaf van het koren. Dit zijn onze twaalf tips waar je sowieso heen moet, en nog eens een omvangrijke playlist met onze vijftig favoriete ontdekkingen.

1. Black Midi

Woensdag 23.45-00.30 in Vera

Het borrelt in Londen. Britse muziekjournalisten buitelen over elkaar heen met superlatieven voor Black Midi, een mysterieuze band die nog geen noot heeft opgenomen, maar toch al wordt onthaald als the next big thing. Dat ene gruizige YouTube-filmpje dat online staat belooft inderdaad veel goeds. Daarop klinkt gruizige noiserock vol maffe stemmetjes, met wiskundige precisie in elkaar gestoken.

2. Mahalia

Woensdag 23.00-23.45 in de Stadsschouwburg

Al op haar dertiende werd zangeres Mahalia Burkmar door de grote platenmaatschappijen ontdekt. Vandaar dat ze nu, zeven jaar later, zo’n volwassen geluid laat horen: ontspannen, nuchtere neosoul dat direct inspeelt op het al dan niet gebroken hart. De grote vraag is: zou ze begin volgende week bovenaan de BBC Sound of 2019-lijst prijken? Want dan zou zelfs de Stadsschouwburg te klein kunnen blijken.

3. Anna Leone

Woensdag 22.40 in de Lutherse Kerk

Scandinavië is als altijd hofleverancier van fraaie popacts en ook dit jaar staan er heel wat op het programma. Een greep uit het programma: de Zweedse Sigrid-soundalike Amanda Tenfjord, songwriter Ina Wroldsen (schreef al voor o.a. Shakira, Clean Bandit en Britney Spears en heeft nu zelf een joekel van een hit met ‘Favela’) en de zweef-R&B van Becky and the Birds. Onze favoriet: Anna Leone, een stemmig folkmeisje uit Stockholm dat ook al op Into The Great Wide Open speelde.

4. Une Misère

Woensdag 22.15-23.00 in Huize Maas, Main

De grote verrassing op het Tilburgse festival Roadburn was afgelopen jaar Une Misère. Het zestal uit IJsland speelde op de afgelopen editie van de jaarlijkse hoogmis van de heavy muziek maar liefst drie shows, en maakt de meest grimmige hardcore en metal denkbaar, maar dan wel met een punk-attitude.

5. Boy Azooga

Donderdag 22.15-23.00 in Huize Maas, Main

De springerige rockliedjes van Boy Azooga klinken als stel tieners die door de afgelopen zes decennia aan popmuziek zijn gaan grasduinen met de gulzigheid van een hongerige leeuw die zich op een malse zebra stort. Neem alleen al prijsnummer ’Face Behind Her Cigarette’, daarop weerklinken seventies synthpop en Beach Boys-psychedelica, maar ook afrobeatexperimenten van William Onyeabor.

6. Radiant Children

Donderdag 21.45-22.25 in Groninger Forum

Zangeres Fabienne Holloway werkte al met Janelle Monae, producer Marco Bernardis deed het met flinke R&B-acts als Gallant en H.E.R., nu zijn ze samen de spil van Radiant Children. Dankzij twee tracks in HBO-serie Insecure weet hun luchtige neosoul en elektronische jazz al een flink publiek te bereiken, en die tour door de VS met Rex Orange County hielp vast ook mee.

7. Niklas Paschburg

Donderdag 21.45-22.25 in de Nieuwe Kerk

Via de vele succesvolle concentratie-, studie- en slaaplijstjes op Spotify weet een hele generatie aan neo-klassieke artiesten de wereld over te reizen. Na Nils Frahm en Ólafur Arnalds lijkt ook de jonge Duitser Niklas Paschburg hetzelfde lot beschoren, met zijn filmische pianocomposities doorspekt met elektronica.

8. FONTAINES D.C.

Donderdag 22.15-23.00 in Vera

Dat de Ierse band FONTAINES D.C. al op sleeptouw wordt genomen door Shame en IDLES begrijp je direct: ze spelen hun post-punk al even fel en bijtend en hebben een goed gevoel voor hooks. Maar waar hun vrienden expliciete geëngageerde teksten hebben, pakt FONTAINES D.C. het aanzienlijk surrealistischer aan.

9. Die Wilde Jagd

Donderdag 00.20-01.00 in Minerva

Op de dansvloeren mag het tempo de laatste jaren omlaag. Dit Berlijnse duo doet het goed in die hoek, met bedwelmende krautrock en industriële elektronica vanuit het oerwoud. In hun beste nummer walsen tweeduizend losgeslagen olifanten langs. Die Wilde Jagd speelde tijdens Amsterdam Dance Event in De School, geprogrammeerd door het Muziekgebouw.

10. Sports Team

Vrijdag 21.25-22.10 in Huis De Beurs

Wedden dat Pip Blom en haar band vooraan staat te juichen bij Sports Team? Het Nederlandse indierockwonder ging met de Britse band op co-headline-tour door de UK, en aan de muziek te horen delen ze ongetwijfeld een voorliefde voor Pavement en Parquet Courts. ‘Ashton Kutcher’s got nothing on you!’, brullen de jongens op hun guitige hit ‘Kutcher’.

11. Flohio

Vrijdag 23.00-23.45 in Platformtheater

Deze Britse is een begenadigd rapper met een vlijmscherpe tong, die een claustrofobische kijk geeft op het leven in de grote stad. Ze kreeg al beats van Modeselektor en Clams Casino, en topmodel annex wereldverbeteraar Naomi Campbell noemde Flohio een vrouw die onze toekomst zal vormgeven.

12. Octavian

Vrijdag 23.45-00.30 in Huize Maas, Main

Op zijn introspectieve nummers bundelt rapper Octavian het beste van de Britse hiphop-werelden: vooruitstrevende UK house, onderkoelde dancehall en grime-producties. Het is muziek om op te feesten, maar dan wel met een melancholisch traantje in de ooghoek. Hij werkte zowel met Mura Masa als… Mumford & Sons (?!) en ’s werelds grootste superster Drake is ook al fan.

ESNS19: 50 potential winners in een grote playlist

Naast bovenstaande twaalf tips nog eens een hele zwik mooie internationale ontdekkingen voor Eurosonic 2019.