Een enerverende, uitgelaten en zonnige openingsdag van DTRH19. Maar was het ook goed? De Staat heeft Alpha-repetitie in ieder geval genaild, en 3voor12 werd verrast op de kleinere 'Fuzzy' stages, met sets van Low en Sluwe Vos x Sjamsoedin. Maar de allerbeste act van deze eerste dag, was ook meteen degene die het meest uit de toon viel.

Tshegue is een werelds duo: die zangeres die over het podium stormt is de Congolese Faty Sy Savanet. De Frans-Cubaanse producer Nicolas Dacunha zit achter het drumstel rechts. Samen combineren ze - vanuit hun studio in Parijs - afrobeat met, ja eigenlijk met van alles. In krap drie kwartier horen we indie, punk, een vleugje reggae, funk. Steeds met die ratelende Congolese ritmes eronder, en die energieke Savanet er krachtig overheen zingend. 

>>> lees verder

Grimekoning Skepta rent de giga-stellage achter de dj op en af te midden van sicke visuals en is een begenadigd rapper die zichzelf ook op zo’n groot podium non-stop verstaanbaar weet te maken. Dus krijg je de kans om even te gniffelen bij een grapje als ‘on your fucking toes, ik ben je fitnessinstructeur!’ of een song als ‘Man’. ‘Told me you was a big fan but the first thing you said when you saw me is: "Can I get a pic for the gram?"’

>>> lees verder

Met deze thuiswedstrijd mag De Staat oefenen voor headliner, want in augustus is de band zowaar de Alpha-afsluiter op Lowlands. En je raadt het al, dat blijkt weer een aardig glorieuze winst. 

>>> lees verder

Sjammie draait al mee sinds Boemklatsch en is tegenwoordig een vrije vogel, terwijl Sluwe Vos al jaren een van de meest veelgevraagde dj’s van Nederland is. Het komt dan ook helemaal goed met die jam van een uur. Het Future Fuzzy Field is gevaarlijk vol, met het type publiek dat heel graag wil. De twee achter de apparatuur gaan zelf het hardst. Vooral Sluwe, die om de paar minuten helemaal uit zijn dak staat te gaan.

>>> lees verder

Ik kijk meerdere keren om me heen: werkt dit echt op een festival als Down The Rabbit Hole? Low, dat al 25 jaar de mooiste langzame muziek ter wereld maakt, tussen de Frank Carters en Portugese feestbands in een snikhete Fuzzy Lop? Live hebben bijna alle nummers, nieuw en oud, een nieuw arrangement. 'Do You Know How To Waltz?' vervormt live tot een minutenlange gitaarshred. Oudje 'Lazy' komt direct erna dan weer extra hard binnen omdat hij zo klein wordt gehouden. En ja: met zulke experimentele, trage liedjes valt Low hier qua programmering inderdaad wat uit de toon. Het pakt geweldig uit.

>>> lees verder