Dit weekend won Willem met Man In Nood de 3voor12 Award voor het beste Nederlandse album van het jaar. Reden genoeg om hem twee uur lang co-host van 3voor12 Radio te maken. Natuurlijk vertelde Willem nog eens over zijn openhartige album, maar ook over zijn favoriete muziek en de toekomst.

‘Slapeloze Nachten’, ‘Sukkel Voor De Liefde’, ‘Dom, Lomp & Famous’, Pinkpop, Lowlands, de Popprijs: jarenlang waren The Opposites onoverwinnelijk. In het hele land lieten Willem en Twan een spoor van moshpits achter zich. Met dat succes nog vers in het achterhoofd was het eerste soloalbum van Willem sinds de breuk van het duo nogal een schok: Man In Nood is een aardedonkere plaat, waarop hij onomwonden vertelt over de mentale strijd die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. 

Op het imposante Man In Nood keer Willem de blik inwaarts en draait hij vervolgens niet om de hete brij heen. Zijn teksten zijn vaak zo letterlijk dat ze pijn doen, al toont Willem zich ook een meester der metaforen. In 'Houten Pak' bijvoorbeeld, een liefdeslied vanaf de rand van de afgrond. Muzikaal gezien heeft Man In Nood dan ook niets met The Opposites te maken: hier werkt Willem met moderne gospel en R&B, geluiden uit de hoek van Frank Ocean en Kanye West in een verdrietige bui. Dit is daarentegen geen egodocument van een superster met zelfmedelijden, maar een noodzakelijke therapeutische oefening van iemand die langzaam weer omhoog klimt.

In 3voor12 Radio vertelde Willem over de totstandkoming van Man In Nood, zijn fascinatie voor de oldschoolhiphop van Wu-Tang Clan en zijn samenwerking met S10. Ook ging hij in op zijn intense liveshow, de toekomst van The Opposites en de overeenkomsten tussen zijn werk en dat van mede-genomineerde Faberyayo, die ook een megapersoonlijke plaat maakte, maar dan op een positievere manier. 'Hij zit de dingen simpeler zoals ze zijn en weet heel goed: dit is mijn doel, zo ga ik het doen. Ik doe dingen impulsief. Ondertussen probeer ik erachter te komen wat ik nou aan het doen ben. Dat maakt de weg ook wat hobbeliger.'

Kijk hier fragmenten terug

Over de breuk & de toekomst van The Opposites

Willem maakte Man In Nood in de periode na de breuk van The Opposites, de rapformatie waarmee hij en Twan jarenlang festivals, poppodia en discotheken platspeelden. 'Er was een hele lange tijd een spotlight op alles dat niet goed was. Op een gegeven moment was dat uit de wereld en konden we ook weer gezellig zijn met elkaar.' Deze zomer speelde het duo een aantal surpriseshows. Zijn er ook plannen voor de toekomst?

Over zijn fascinatie voor de Wu-Tang Clan

Een van de nummers die Willem meenam naar 3voor12 Radio was 'Cream' van Wu-Tang Clan. 'Dit is voor mij iets wat de basis is, iets van toen ik begon met hiphop luisteren.' Hij legt uit hoe hij in zijn eigen werk probeert te referen naar elementen uit de oldschool. 'Op een gegeven moment luister je hier zo vaak naar dat je telkens weer nieuwe dingen hoort.' Op Man In Nood staan bijvoorbeeld veel samples en er is ook een hele versie van het album op cassette!

Over 'Nike Slogan', Man In Nood in een notendop

Het is natuurlijk als kiezen tussen je kinderen, maar als Willem één favoriet van Man In Nood moet kiezen, gaat hij voor 'Nike Slogan'. 'Dat nummer vertelt voor mij alles over het album. De ups, de downs en de switches die ik in mijn hoofd heb doorgemaakt.'

Luister hier de hele uitzending terug